Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (57)Книжкові видання та компакт-диски (77)
Пошуковий запит: (<.>K=ЕКСТРАГУВАНН$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 348
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Грунтознавство, агрохімія, землеробство, лісове господарство / ред.: Д. Г. Тихоненко. - Х., 2000. - 222 с. - (Вісн. Харк. держ. аграр. ун-ту; Вип. 1). - укp. - рус.

Розглянуто проблеми раціонального використання вологи за умов прояву водної та вітрової ерозій в Україні, удосконалення методів екстрагування гумусових речовин з органічних добрив, оптимізації фізичних параметрів чорнозему для посилення удобрювальної дії гною. Висвітлено особливості будови грунтового профілю за умов складного рельєфу, динаміку гумусового режиму чорноземів під впливом антропогенного фактора, регуляторні функції гумусових кислот у процесі грунтового кислотоутворення.


Індекс рубрикатора НБУВ: П032.351я54(4Укр)3 + П061я54(4Укр)3

Шифр НБУВ: Ж69512/Грунт. Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Евтехов В. Д. 
Моделирование миграции скандия и ванадия в связи с рибекитизацией куммингтонитсодержащих железных руд Первомайского месторождения (Криворожский бассейн) / В. Д. Евтехов, В. Н. Харитонов // Минерал. журн. - 1999. - 21, № 1. - С. 60-65. - Библиогр.: 10 назв. - рус.

Наведено результати експериментів по екстрагуванню скандію й ванадію з кумінгтоніту вуглекислим натрієвим розчином. Використовувалася автоклавна та екзоклавна апаратура. Термодинамічні умови експериментів відповідали умовам натрієвого метасоматозу в залізисто-кременистій формації Північного району Криворізького басейну. Вміст скандію й ванадію зменшувався в процесі псевдоморфізації кумінгтоніту магнезіорибекітом від 32,4 і 314,9 до 8,0 і 121,4 г/т відповідно. Зроблено висновок про можливість формування комплексних скандій-ванадій-залізних руд Первомайського родовища в процесі виносу скандію та ванадію з оточуючих їх кумінгтонітвміщуючих порід.


Індекс рубрикатора НБУВ: Д3

Рубрики:


      
Категорія:    
3.

Шубін О. О. 
Обладнання та технології харчових виробництв : Темат. зб. наук. пр. Вип. 12, т. 2 / О. О. Шубін; ред.: О. О. Шубін; Донец. держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2005. - 224 с. - укp.

Проаналізовано технологічні процеси у сучасних виробництвах, нові технології продуктів харчування. Розглянуто питання моделювання ферментативної гідратації соняшникової олії. Описано процес мембранної обробки пива, визначено параметри процесу сушіння пивної дробини, наведено її теплофізичні характеристики. Розкрито вплив високого тиску на екстрагування вітаміну C з плодів шипшини. Наведено рекомендації щодо використання топінамбура у виробництві кисломолочних продуктів.

Проанализированы технологические процессы в современных производствах, новые технологии продуктов питания. Рассмотрены вопросы моделирования ферментативной гидратации подсолнечного масла. Освещен процесс мембранной обработки пива, определены параметры процесса сушки пивной дробинки, представлены её теплофизические характеристики. Изучено влияние высокого давления на экстрагирование витамина С из плодов шиповника. Приведены рекомендации по использованию топинамбура в производстве кисломолочных продуктов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80я54(4УКР)3

Шифр НБУВ: Ж69883 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Шляхи підвищення ефективності бурякоцукрового виробництва та його науково-технічне забезпечення : Матеріали наук.-техн. конф., 5 - 7 квіт. 2005 р. / Нац. асоц. цукровиків України "Укрцукор". Нац. ун-т харч. технологій. Ін-т післядиплом. освіти Нац. ун-ту харч. технологій. Укр. НДІ цукр. пром-сті, "Шляхи підвищення ефективності бурякоцукрового виробництва та його науково- технічне забезпечення", науково-технічна конференція (2005+ Київ). - К. : НУХТ, 2005. - 250 c. - укp.

Розглянуто інноваційні перспективи розвитку цукрової галузі, висвітлено питання їх кадрового та наукового забезпечення. Розроблено національну комплексну програму розвитку бурякоцукрової галузі України на період до 2013 р. Визначено шляхи підвищення техніко-економічних показників енергетичного обладнання цукрових заводів. Представлено нові методи контролю якості сировини та готової продукції у цукровій промисловості. Проаналізовано сучасні способи очищення та повернення жомопресової води в процесі екстрагування цукрози. Обгрунтовано доцільність впровадження на цукрових заводах вільновихрових насосів блочно-модульного конструювання. Запропоновано методи підвищення ефективності вакуум-конденсаційних установок. Висвітлено досвід застосування новітніх науково-технічних розробок у технологічних процесах цукрового виробництва. Розглянуто проблеми підвищення якості цукру та розширення асортименту продукції цукрових заводів.

Рассмотрены инновационные перспективы развития сахарной отрасли, освещены вопросы их кадрового и научного обеспечения. Разработана национальная комплексная программа развития сахарносвекольной отрасли Украины на период до 2013 г. Определены пути повышения технико-экономических показателей энергетического оборудования сахарных заводов. Представлены новые методы контроля качества сырья и готовой продукции в сахарной промышленности. Проанализированы современные способы очищения и возврата жомопрессовой воды в процессе экстрагирования сахарозы. Обоснована целесообразность внедрения на сахарных заводах свободновихревых насосов блочно-модульного конструирования. Предложены методы повышения эффективности вакуум-конденсационных установок. Освещен опыт применения новейших научно-технических разработок в технологических процессах сахарного производства. Рассмотрены проблемы повышения качества сахара и расширения ассортимента продукции сахарных заводов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84 я431(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА666541 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Науковий вісник Львівської державної академії ветеринарної медицини ім. С.З.Гжицького. Т. 3, N 2 / ред.: Р. Й. Кравців. - Л., 2001. - 231 с. - укp.

Проаналізовано вплив препарату "КАФІ" (комплексу активуючих факторів імунітету) на імунокомпетентні клітини крові телят, які утримуються в зоні посиленого радіологічного контролю. Розкрито вплив аскорбінової кислоти у різних дозах на організм бичків за нітратно-нітритного навантаження. Проведено серо-епізоотологічне дослідження поголів'я коней, а також вивчення можливості циркуляції вірусу грипу коней серед інших видів тварин. Охарактеризовано вплив природних цеолітів на прояв аурофузаринотоксикозу японських перепелів. З метою екстрагування біологічно активних компонентів мікробних клітин досліджено діагностичні антигени, утворені внаслідок дії різних фізичних факторів (прискорених електронів, інфрачервоного лазерного опромінення, надвисокого тиску, ультразвуку та гамма-променів). Визначено оптимальні параметри дезінтеграції фізичними факторами виробничих штамів стрептококів, сальмонел, лістерій, пастерел, бруцел, ешеріхій, лептоспір, кампілобактерій. Установлено високу активність і специфічність діагностичних антигенів, виготовлених прискореними електронами та інфрачервоним лазерним опроміненням. Обгрунтовано та розроблено рецептуру "Антоксану" - нового імуномодулювального та імунопротективного комплексного препарату нового типу на базі імунорегулювальних пептидів та чинників, що нормалізують оксидантний статус тварин.


Індекс рубрикатора НБУВ: П8я54(4Укр)3

Шифр НБУВ: Ж70535 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Наукова конференція професорсько-викладацького складу Інституту прикладної математики та фундаментальних наук : Тези доп., Львів, 15 - 16 трав. 2003 р. / ред.: Г. В. Понеділок; Нац. ун-т "Львів. політехніка". Ін-т приклад. математики та фундам. наук. - Л., 2003. - 92 c. - укp.

Розглянуто множини рівномірної збіжності гіллястих ланцюгових дробів спеціального вигляду, багатоточкову задачу з крайовими умовами за часом як узагальнення задачі Коші. Наведено асимптотичне представлення компенсуючого оператора в напівмарковському випадковому середовищі. Викладено підхід до дослідження сумісності систем лінійних нерівностей, агрегаційно-ітеративний підхід до наближеного розв'язання лінійних інтегральних рівнянь першого роду. Описано деякі властивості гіллястих ланцюгових дробів, що виникають у задачах дифракції хвиль, властивості множин рівня обмежених підмножин евклідового простору. Висвітлено операційний метод розв'язання задачі Коші для системи рівнянь з частинними похідними, наближений метод розв'язання звичайних диференціальних рівнянь, що базується на ланцюгових дробах. Розкрито залежність термонапруженого стану півпростору з тріщиною від інтенсивності розподілу фрикційного теплового навантаження на його поверхні. Проаналізовано термопружний стан довгого порожнистого циліндра, зумовлений тепловим ударом на зовнішній поверхні, співвідношення термомеханіки електропровідних тіл за умов дії імпульсних електромагнітних полів. Визначено термомеханічні характеристики в електропровідній пластині, зумовлені імпульсною електромагнітною дією. Значну увагу приділено теоретичній та прикладній фізиці, нарисній геометрії та комп'ютерній графіці, хімії. Запропоновано новий підхід для розрахунку термодинамічного потенціалу неоднорідного електронного газу. Описано геометричну модель процесу екстрагування цільових компонентів. Проаналізовано вплив середовища на кінетику термічного розкладу пероксиду лаурилу.

Рассмотрены множества равномерного совпадения ветвистых цепных дробей специального вида, многоточковая задача с краевыми условиями по времени как обобщение задачи Коши. Приведено асимптотическое представление компенсирующего оператора в полумарковской случайной среде. Изложен подход к исследованию совместимости систем линейных неровностей, агрегационно-итеративный подход к приближенному решению линейных интегральных уравнений первого рода. Описаны некоторые свойства ветвистых цепных дробей, возникающих в задачах дифракции волн, свойства множеств уровня ограниченных подмножеств эвклидового пространства. Освещены операционный метод решения задачи Коши для системы уравнений с частичными походными, приближенный метод решения обычных дифференциальных уравнений, базирующийся на цепных дробях. Раскрыта зависимость термоупругого состояния полупространства с трещиной от интенсивности распределения фрикционной тепловой нагрузки на его поверхности. Проанализированы термоупругое состояние длинного пустующего цилиндра, обусловленное тепловым ударом на внешней поверхности, соотношение термомеханики электропроводных тел в условиях действия импульсных электромагнитных полей. Определены термомеханические характеристики в электропроводной пластине, обусловленные импульсным электромагнитным действием. Значительное внимание уделено теоретической и прикладной физике, геометрии и компьютерный графике, химии. Предложен новый подход к решению термодинамического потенциала неоднородного электронного газа. Описана геометрическая модель процесса экстрагирования целевых компонентов. Изучено влияние среды на кинетику термического разложения пероксида

лаурила.


Індекс рубрикатора НБУВ: Б.я431(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС37728 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Горячев Г. В. 
Математичні моделі та методи комп'ютерного моделювання процесу екстрагування цукру в похилому дифузійному апараті : Моногр. / Г. В. Горячев, Б. І. Мокін; Вінниц. нац. техн. ун-т. - Вінниця : УНІВЕРСУМ-Вінниця, 2004. - 132 c. - Бібліогр.: с. 119-129. - укp.

Проаналізовано сучасний стан математичного моделювання процесу екстрагування цукру (ПЕЦ) у похилому дифузійному апараті (ПДА). Запропоновано відомі математичні моделі технологічного ПЕЦ у ПДА. Виконано взаємний кореляційний аналіз ПЕЦ з бурякової стружки, обгрунтовано вибір структури його узагальненої моделі. Висвітлено особливості комп'ютерної реалізації математичних моделей і методів ПЕЦ у ПДА. Наведено напрямки використання імітаційної нечіткої моделі ПЕЦ.

Проанализировано современное состояние математического моделирования процесса экстракции сахара (ПЭС) в наклонных диффузионных аппаратах (НДА). Предложены известные математические модели технологического ПЭС в НДА. Выполнен взаимный корреляционный анализ ПЭС из сахарной стружки, обоснован выбор структуры его обобщенной модели. Освещены особенности компьютерной реализации математических моделей и методов ПЭС в НДА. Приведены направления использования иммитационной нечеткой модели ПЭС.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.31-01 c11

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА653488 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Наука і соціальні проблеми суспільства: харчування, екологія, демографія : Матеріали ІV Міжнар. наук.-практ. конф., 23 - 24 трав. 2006 р.: У 2-х ч. Ч. 1 / ред.: О. І. Черевко; НАН України, УААН, Укр. акад. наук, Харк. облдержадмін., Півн.-Сх. наук. центр НАН і МОН України, Рада ректорів Харк. вуз. центру, Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі, Харк. нац. ун-т ім. В.Н.Каразіна, Ін-т рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН, Харк. спеціаліз. мед.-генет. центр, Харк. нац. аграр. ун-т ім. В.В.Докучаєва, Харк. держ. мед. ун-т, Укр. НДІ екол. пробл., Ін-т демографії та соц. дослідж. НАН України. - Х., 2006. - 590 c. - укp.

Висвітлено актуальні проблеми харчової галузі виробництва. Наведено результати досліджень складу полісахаридного комплексу концентратів харчових волокон рослинного походження. Описано ресурсоощадний процес дефторування води на модифікованому завантаженні. Окреслено основні напрямки переробки кріогелів на основі ізольованих білків пелагічних риб в структуровані аналоги рибного філе та кулінарну продукцію. Розглянуто дію основного сульфату алюмінію на пектинові речовини бурякової тканини в процесі екстрагування сахарози. Досліджено накопичення радіонуклідів у капустяних овочах. Вивчено формувальну здатність жирового середовища для одержання продуктів методом термоекструзії. Висвітлено напрямки розробки енергозберігальних технологій м'ясних січених виробів.

Освещены актуальные проблемы пищевой отрасли производства. Приведены результаты исследований состава полисахаридного комплекса концентратов пищевых волокон растительного происхождения. Описан ресурсосберегающий процесс дефторирования воды на модифицированной загрузке. Очерчены основные направления переработки криогелей на основе изолированных белков пелагических рыб в структурированные аналоги рыбного филе и кулинарную продукцию. Рассмотрено действие основного сульфата алюминия на пектиновые вещества свекольной ткани в процессе экстрагирования сахарозы. Исследовано накопление радионуклидов в капустных овощах. Изучена формирующая способность жировой среды для получения продуктов методом термоэкструзии. Освещены направления разработки энергосберегающих технологий мясных рубленных изделий.


Індекс рубрикатора НБУВ: С5*325.81я431(0) + Р123я431(0) + Л8/9я431(0)

Рубрики:

Шифр НБУВ: В349395 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. Вип. 29, т. 1 / ред.: Б. В. Єгоров. - О., 2006. - 224 с. - рус.

Розглянуто питання інтенсифікації екстрагування в технології виробництва розчинної кави, застосування інформаційних технологій для розробки рецептур м'ясних продуктів. Проаналізовано технологію виробництва пряженого молока інтенсифікованим способом, нові напрямки у технології виробництва карамельних барвників, фізико-хімічні властивості сипких консервів. Наведено результати експериментальних досліджень мікрохвильової обробки виноматеріалів, хіміко-технологічну оцінку яблук для визначення їх придатності до переробки на некріплені виноматеріали.

Рассмотрены вопросы интенсификации экстрагирования в технологии производства растворимого кофе, применения информационных технологий для разработки рецептур мясных продуктов. Проанализированы технология производства пряженного молока интенсифицированным способом, новые направления в технологии производства карамельных красителей, физико-химические свойства сыпучих консервов. Приведены результаты экспериментальных исследований микроволновой обработки виноматериалов, химико-технологическая оценка яблок для определения их пригодности к переработке на некрепленные виноматериалы.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80я54(4УКР)3

Шифр НБУВ: Ж68821 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. Вип. 30, т. 1 / ред.: Б. В. Єгоров. - О., 2007. - 245 с. - рус.

Визначено температурний коефіцієнт внутрішньодифузійного процесу екстрагування з рослинної сировини. Проаналізовано процес гранулоутворення мінерально-гумінових твердих композитів. Наведено результати дослідження мінімальної густини зрошення в роторно-плівковому апараті. Описано енергозберігальну технологію очищення спиртових розчинів природними адсорбентами, безвідходну технологію отримання каротиновмісної пасти. Розглянуто питання удосконалення процесів тепломасообміну в технологіях розпилювального зневоднення нефракціонованої рослинної сировини.

Определен температурный коэффициент внутридиффузионного процесса экстрагирования из растительного сырья. Проанализирован процесс гранулообразования минерально-гуминовых твердых композитов. Приведены результаты исследования минимальной плотности орошения в роторно-пленочном аппарате. Описаны энергосберегающая технология очистки спиртовых растворов природными адсорбентами, безотходная технология получения каротиносодержащей пасты. Рассмотрены вопросы усовершенствования процессов тепломассообмена в технологиях распиловочного обезвоживания нефракционированного растительного сырья.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80я54(4УКР)

Шифр НБУВ: Ж68821 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Обладнання та технології харчових виробництв : Темат. зб. наук. пр. Вип. 16 / ред.: О. О. Шубін; Донец. держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2007. - 336 с. - укp.

Викладено питання розрахунку та вибору параметрів роликових конвеєрів, створення об'ємних дозаторів з імпульсним стабілізатором насипної маси, трубчастих дозаторів для сипких харчових продуктів, інтенсифікації процесу екстрагування в системі тверде тіло - рідина. Запропоновано методику розрахунку гнучких транспортних систем. Проаналізовано вплив надлишкового тиску та температури молока на якісні показники струменевої гомогенізації, фітопатогенних грибів на біохімічні показники плодів сільськогосподарських культур під час зберігання. Описано реологічні властивості висококалорійних напоїв з рослинної сировини.

Изложены вопросы расчета и выбора параметров роликовых конвейеров, создания объемных дозаторов с импульсным стабилизатором насыпной массы, трубчатых дозаторов для сыпучих пищевых продуктов, а также интенсификации процесса экстрагирования в системе твердое тело жидкость. Предложена методика расчета гибких транспортных систем. Проанализировано влияние избыточного давления и температуры молока на качественные показатели лучевой гомогенизации, фитопатогенных грибов на биохимические показатели плодов сельскохозяйственных культур при хранении. Описаны реологические свойства высококалорийных напитков из растительного сырья.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80я54(4УКР)3

Шифр НБУВ: Ж69883 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Рехлецька О. В. 
Опрацювання складу і технології рідких екстрактів бруньок та листя берези бородавчастої / О. В. Рехлецька, Т. Г. Калинюк, К. Ф. Ващенко, Л. В. Бензель, Н. І. Гудзь // Вісн. фармації. - 2007. - № 1. - С. 36-39. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

З бруньок і листя берези бородавчастої методами перколяції та прискореної дробної мацерації одержано рідкі екстракти; як екстрагент використано спирт етиловий 60 %, 65 %, 70 %. З метою вибору оптимального екстрагенту та раціонального методу екстрагування проведено стандартизацію одержаних екстрактів за вмістом флавоноїдів як активно діючих речовин. Встановлено, що оптимальним за повнотою вилучення флавоноїдів для одержання рідких екстрактів є метод прискореної дробної мацерації. Оптимальним екстрагентом для бруньок берези є спирт етиловий 70 %, для листя берези - спирт етиловий 60 %. Наведено спектри поглинання досліджуваних рідких екстрактів, метрологічні характеристики спектрофотометричного визначення.

Из почек и листьев березы бородавчатой методами перколяции и ускоренной дробной мацерации получены жидкие экстракты, как экстрагент использован спирт этиловый 60 %, 65 %, 70 %. С целью выбора оптимального экстрагента и рационального метода экстрагирования проведена стандартизация полученных экстрактов по содержанию флавоноидов как активно действующих веществ. Установлено, что оптимальным по полноте извлечения флавоноидов для получения жидких экстрактов является метод ускоренной дробной мацерации. Оптимальным экстрагентом для почек березы является спирт этиловый 70 %, для листьев березы - спирт этиловый 60 %. Приведены спектры оптического поглощения исследуемых жидких экстрактов, метрологические характеристики спектрофотометрического определения.

There were obtained liquid extracts from the buds and leaves of birch by methods of percolation and express fractional maceration. As extraction solvent Ethanol (60%, 65%, 70%) has been used. It has been passed the standardization of obtained extractsby the sum of flavonoids as the active substances to choose the optimal extraction solvent and the rational method of extraction. It has been found that the optimal method to extract maximum of flavonoids is the express fractional maceration. The optimalextraction solvent for the buds of birch is Ethanol 70% and for the leaves of birch is Ethanol 60%. The article consists of spectrums on optic absorption of the above-mentioned liquid extracts and the metrological characteristics of spectrophotometric determination.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.111

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14678 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Обладнання та технології харчових виробництв : зб. наук. пр. Вип. 22 / ред.: О. О. Шубін; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2009. - 483 с. - укp.

Визначено параметри магнітно-стрічкового сепаратора для в'язких харчових продуктів (ХП), тепломасообмін під час обробки дисперсних і в'язких ХП у апаратах на базі термосифонів. Розглянуто питання вдосконалення конструктивних робочих органів дискової овочерізки. Проаналізовано вплив геометричних параметрів різальних органів на процес прорізання плодів солодкого перцю, технологічний процес виробництва заморожених пельменів, процес екстрагування пектинових речовин з рослинної сировини. Наведено апаратно-технологічну схему обробки плодів плівкотвірною композицією для збільшення терміну їх зберігання. Визначено вміст біологічно активних речовин у молочно-білкових продуктах з додаванням йодовмісних домішок. Розкрито наукові основи розробки параметрів зберігання ацидофіліну діабетичного призначення. Висвітлено динаміку процесу кристалізації цукрози у вакуум-апаратах періодичної дії за допомогою імітаційної моделі. Описано методику визначення оптимальних конструктивно-технологічних параметрів процесу грануляції дисперсних матеріалів ущільненням. Проаналізовано перспективи використання білково-ліпідного комплексу переробки ріпаку для збагачення продуктів функціонального призначення.

Определены параметры магнитно-ленточного сепаратора для вязких пищевых продуктов (ПП), тепломассообмен при обработке дисперсных и вязких ПП в аппаратах на базе термосифонов. Рассмотрены вопросы усовершенствования конструктивных рабочих органов дисковой овощерезки. Проанализированы влияние геометрических параметров режущих органов на процесс прорезания плодов сладкого перца, технологический процесс производства замороженных пельменей, процесс экстрагирования пектиновых веществ с растительного сырья. Приведена аппаратно-технологическая схема обработки плодов плёнкообразующей композицией для увеличения срока их хранения. Определено содержание биологически активных веществ в молочно-белковых продуктах с добавлением йодосодержащих примесей. Раскрыты научные основы разработки параметров хранения ацидофилина диабетического назначения. Освещена динамика процесса кристаллизации сахарозы в вакуум-аппаратах периодического действия с помощью имитационной модели. Описана методика определения оптимальных конструктивно-технологических параметров процесса грануляции дисперсных материалов уплотнением. Проанализированы перспективы использования белково-липидного комплекса переработки рапса для обогащения продуктов функционального назначения.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80 я54

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69883 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Дмитрієвський Д. І. 
Технологія лікарських препаратів промислового виробництва : навч. посіб. / Д. І. Дмитрієвський, Л. І. Богуславська, Л. М. Хохлова, Д. В. Рибачук, Л. О. Бобрицька, П. Д. Пашнєв. - 2-ге вид., доповн. - Вінниця : Нова кн., 2008. - 277 c. - Бібліогр.: с. 277. - укp.

З урахуванням використання сучасних технологій і обладнання у промисловому виробництві лікарських препаратів, а також впровадження міжнародних стандартів GMP надано інформацію про одержання лікарських форм промислового виробництва. Охарактеризовано основні процеси (випарювання, сушіння, подрібнювання) й апарати у фармацевтичному виробництві. Розкрито теоретичні основи процесу екстрагування. Висвітлено особливості виробництва рідких, густих і сухих екстрактів, екстрактів-концентратів, препаратів біогенних стимуляторів, лікувальних і профілактичних напоїв, а також лікарських засобів у желатинових капсулах. Проаналізовано нормативну документацію у сфері виробництва готових лікарських засобів.

С учетом использования современных технологий и оборудования в промышленном производстве лекарственных препаратов, в также внедрения международных стандартов GMP дана информации о получении лекарственных форм промышленного производства. Охарактеризованы основные процессы (выпаривания, сушки, дробления) и аппараты в фармацевтическом производстве. Раскрыты теоретические основы процесса экстрагирования. Освещены особенности производства жидких, густых и сухих экстрактов, экстрактов-концентратов, препаратов биогенных стимуляторов, лечебных и профилактических напитков, а также лекарственных средств в желатиновых капсулах. Проанализирована нормативная документация в сфере производства готовых лекарственных средств.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л66 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА708952 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Гузьова І. О. 
Гідродинаміка фільтраційного сушіння кавової сировини для екстрагування жиру / І. О. Гузьова, В. М. Атаманюк, Я. М. Ханик // Хім. пром-сть України. - 2001. - № 5. - С. 44-46. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Розглянуто проблему сушіння кавової сировини з метою подальшого вилучення з неї цінного жиру. Одним з найбільш інтенсивних методів сушіння є фільтраційний, першим етапом якого є дослідження гідродинаміки руху теплоносія крізь пористу структуру матеріалу. Наведено модифіковану залежність Ергана, за допомогою якої експериментально визначено коефіцієнти, які є сталими величинами для конкретного матеріалу, і дають змогу безпосередньо розраховувати гідравлічний опір досліджуваного шару кавової сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л984.094

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Букин В. П. 
К вопросу о динамике накопления антоциансодержащих красящих веществ и их экстрагирования из растительного сырья / В. П. Букин // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2003. - № 3-4. - С. 20-22. - Библиогр.: 9 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: П278.86-272 + П219.11-272

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
17.

Дячок В. В. 
Математична модель процесу екстрагування із рослинної сировини / В. В. Дячок // Хім. пром-сть України. - 2001. - № 4. - С. 52-55. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Описано математичну модель процесу екстрагування із рослинної сировини, з урахуванням її анатомічної будови, зокрема наявності клітинного та міжклітинного простору. На конкретному прикладі розглянуто механізм її застосування для визначення кінетичних сталих і режиму процесу екстрагування, що дає змогу прогнозувати кінетику під час реалізації процесу на практиці.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л113.4с11

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Бойко Г. П. 
Нелинейные акустические эффекты в материало- и энергосберегающих химико-технологических процессах. 1. Кавитация / Г. П. Бойко, И. Д. Полониченко, Ю. В. Рогушина, Л. Г. Бойко // Экотехнологии и ресурсосбережение. - 2002. - № 2. - С. 47-52. - Библиогр.: 10 назв. - рус.

Описано нелінійні ефекти в акустиці (кавітація, тиск звуку та ін.), які знижують енергоємність хіміко-технологічних процесів, інтенсифікують їх (диспергування твердих тіл, одержання дрібнодисперсних емульсій, екстрагування, осадження промислового пилу, диму). Наведено основні параметри для досягнення кавітації та інших ефектів, процесів її розвитку в різних середовищах.


Ключ. слова: газоочистка, кавитация, диспергирование
Індекс рубрикатора НБУВ: Л114.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28350 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Яворський В. Т. 
Нова технологія переробки галіто-лангбейнітового залишку виробництва калійних добрив / В. Т. Яворський, Т. В. Перекупко, Л. М. Кропивницька // Хім. пром-сть України. - 2002. - № 2. - С. 3-8. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л323

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
20.

Межевич Г. В. 
Определение состава целлулоида / Г. В. Межевич, Н. В. Кравченко, М. Ф. Буллер // Хім. пром-сть України. - 2002. - № 2. - С. 31-35. - Библиогр.: 4 назв. - рус.

Зазначено, що результати, що отримані згідно з існуючою нормативною документацією для визначення складу целулоїду, не дозволяють судити про якісний склад і кількісний вміст окремих компонентів. Розроблено методики роздільного визначення мас. частки кожного компонента, що базуються на розкладанні зразка целулоїду лужним розчином з відгонкою чи одночасним екстрагуванням і на екстрагуванні всіх компонентів, що визначаються комбінованим екстрагентом з наступним газохроматографічним аналізом відповідного екстракту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л716.222.2-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського