Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (2)Автореферати дисертацій (57)Книжкові видання та компакт-диски (405)Журнали та продовжувані видання (424)
Пошуковий запит: (<.>U=Л84$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 517
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Vainberg R. Sh. 
The prospects for energy saving in the production of pectin and pectin containing compositions = Перспективы энергоснабжения в производстве пектинов и пектиносодержащих композитов / R. Sh. Vainberg, S. A. Bogdanov, N. D. Butsky // Пром. теплотехника. - 2000. - 22, № 1. - С. 5-9. - Библиогр.: 12 назв. - англ.

На основі числових експериментальних даних проаналізовано перспективи зниження витрат енергоносіїв у енергоємному виробництві пектину за рахунок використання свіжої сировини замість попередньо висушеної; інтенсифікації, поєднання та синхронізації низки технологічних стадій; організації одноступінчатої швидкісної екстракції; вилучення енергоємної стадії концентрування екстракту та безвідходної переробки пектиновмісткої сировини тільки на харчові та лікувально-профілактичні речовини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848-42

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Руденко В. М. 
Дія кисню повітря як окисника в модельній системі D-глюкоза/гліцин / В. М. Руденко // Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій. - 1999. - № 5. - С. 111-113. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Методом УФ-спектроскопії досліджено вплив кисню повітря на перебіг перетворень D-глюкози в модельній системі D-глюкоза/гліцин в діапазоні pH 3...13. Показано, що кисень повітря виявляє інгібуючий ефект в утворенні проміжних і забарвлених сполук у лужних розчинах досліджуваної системи. В кислих розчинах кисень повітря, навпаки, прискорює утворення основних проміжних продуктів - попередників забарвлених речовин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84-13

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Буляндра А. Ф. 
Исследование процессов сушки свекловичного жома при низкотемпературных режимах / А. Ф. Буляндра, Н. В. Иващенко // Пром. теплотехника. - 1999. - 21, № 2-3. - С. 67-71. - Библиогр.: 1 назв. - рус.

Наведено результати досліджень та розрахунок узагальненої кривої сушіння бурякового жому. Виконано короткий аналіз результатів наукових експериментів по дослідженню низькотемпературного сушіння продукту. Запропоновано оптимальний режим теплової обробки для наступного проектування сушарки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.936

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Скорик К. Д. 
Лабораторний практикум для працівників цукрових заводів : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / К. Д. Скорик, В. О. Нагорна; Ін-т підвищ. кваліфікації і перепідготов. кер. працівників і спеціалістів харч. і перероб. пром-сті. - К., 2001. - 98 c. - укp.

Наведено сучасні методики виконання аналізів у бурякоцукровому виробництві, які за останні роки знайшли практичне застосування для контролю якості сировини, роботи окремих відділень цукрового заводу та визначення якості готової продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84 я73-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА605922 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Белик В. Г. 
Математическая модель тепловых процессов с распределенными параметрами кипятильной трубы теплообменного оборудования сахарной промышленности / В. Г. Белик, И. И. Костанжи // Пром. теплотехника. - 2001. - 23, № 1-2. - С. 46-51. - Библиогр.: 4 назв. - рус.

Розроблено математичну модель, яка описує теплові процеси, що протікають у кип'ятильній трубі технологічного устаткування цукрової промисловості. Модель складається з нелінійних рівнянь із взаємозалежними та розподіленими параметрами в часі та просторі. Проведено моделювання на ПЕОМ та отримано результати. Наведено графік зміни одного з параметрів у часі та просторі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84-5-01с11

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Погорелый Т. М. 
Математическое моделирование процесса рекристаллизации на основе решения задачи теплопроводности / Т. М. Погорелый, В. Г. Мирончук, И. С. Гулый // Пром. теплотехника. - 2001. - 23, № 4-5. - С. 48-52. - Библиогр.: 8 назв. - рус.

Розроблено математичну модель впливу парової фази для асиметричного механізму рекристалізації на базі точного аналітичного розв'язку задачі теплопровідності для трьох одномірних областей, що попарно контактують між собою за ідеальним законом теплообміну. Вперше визначено величину впливу парової фази на комірки цукрового розчину в процесі масової кристалізації цукру, та встановлено її залежність від часу уварювання цукрового утфелю за промислових умов. Установлено залежність швидкості вдування парової фази у вакуум-апарат у процесі промислового уварювання цукрового утфелю.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.631-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Хомічак Л. М. 
Підвищення ефективності вапняно-вуглекислотного очищення дифузійного соку із застосуванням термічної пароконденсаційної кавітації / Л. М. Хомічак // Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій. - 1999. - № 5. - С. 104-105. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Розглянуто проблему вапняно-вуглекислотного очищення дифузійного соку. Обгрунтовано можливість використання при цьому термічної пароконденсаційної кавітації одночасно із суспензією соку 2-ї сатурації для підвищення загального ефекту очищення дифузійного соку і зменшення витрат вапна. Наведено результати промислових досліджень.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.4-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Мирончук В. Г. 
Рециркуляція як засіб зменшення енерговитрат у схемах багатоступеневої промислової кристалізації цукру / В. Г. Мирончук // Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій. - 1999. - № 5. - С. 105-107. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Розглянуто питання, що підтверджують доцільність використання рециркуляції у схемах багатоступеневої промислової кристалізації цукру та безпосередньо в камерах росту кристалів секційних прямотечійно-рециркуляційних вакуум-апаратів безперервної дії з погляду зменшення витрат теплоносія (пари) на процес уварювання та кристалізації цукру.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.63

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Заец А. С. 
Сахарная промышленность в Украине: становление, развитие, реструктуризация / А. С. Заец. - К. : Наук. думка, 2001. - 326 c. - Библиогр.: 76 назв. - рус.

Розглянуто етапи зародження, становлення та розвитку вітчизняного бурякоцукрового виробництва, діяльність видатних його організаторів та вчених (О.О.Бобринського, династії Терещенків, батька й сина Харитоненків, династій Симиренків та Бродських). У глобальному економічному масштабі досліджено складний шлях формування цивілізованого соціально-орієнтованого ринку цукру. Проаналізовано техніко-технологічні, організаційно-економічні та соціальні проблеми сучасного бурякоцукрового виробництва України, комплекс науково обгрунтованих пропозицій щодо його стабілізації та розвитку.


Індекс рубрикатора НБУВ: У03(4УКР) + У9(4УКР)325.151.52-03 + У9(4УКР)306.751.4 + Л84 г(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА605407 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Яцунь О. М. 
Стан і перспективи розвитку виробництва пектину в Україні / О. М. Яцунь // Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій. - 1999. - № 5. - С. 103-104. - укp.

В умовах екологічного забруднення особливого значення набувають радіопротектори, зокрема, пектин. У зв'язку з цим у статті окреслено екологічні та профілактичні перспективи розвитку виробництва пектину в Україні.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.752 + Л848(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Михайлик Т. А. 
Термический способ получения реагента для очистки диффузионного свекловичного сока / Т. А. Михайлик, Л. Г. Ворона, В. А. Михайлик // Пром. теплотехника. - 1999. - 21, № 1. - С. 12-15. - Библиогр.: 8 назв. - рус.

Показано можливість одержання шляхом термічної обробки дефекосатураційного осадка реагенту, що має підвищені адсорбційні властивості та достатню реакційну спроможність стосовно нецукрів дифузійного бурякового соку.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.411

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Мількевич В. М. 
Технологічна якість цукрових буряків та підвищення ефективності виробництва цукру / В. М. Мількевич, В. В. Куянов, Ю. С. Іоніцой, Л. І. Чернявська, О. Г. Томіленко. - К. : Укр. фітосоціол. центр, 2000. - 131 c. - Бібліогр.: 106 назв. - укp.

Наведено результати досліджень хімічного складу та технологічних показників цукрових буряків із різних зон бурякосіяння. Проаналізовано особливості формування технологічної якості та її зміни у процесі зберігання овочів вітчизняної, іноземної та спільної селекцій. Досліджено структуру втрат маси буряків і цукрози в цукровому виробництві, надано рекомендації щодо їх зменшення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84-310.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА604068 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Лозовик И. Т. 
Энерго- и ресурсосберегающая технология очистки сточных вод / И. Т. Лозовик, А. П. Потапенко, С. А. Потапенко, Л. А. Волошина, И. М. Катроха, А. И. Сорокин // Экотехнологии и ресурсосбережение. - 2000. - № 5. - С. 39-43. - рус.

Виконано пілотний проект щодо впровадження ресурсо- та енергоощадної технології анаеробного очищення промислових стічних вод цукрового виробництва. Доведено переваги очистки стоків анаеробними мікроорганізмами. Очищена вода може бути використана замість свіжої в технологічному процесі для транспортування та промивки цукрових буряків.


Ключ. слова: цукрове виробництво, анаеробне очищення води, біореактор
Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28350 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Руденко В. М. 
Інгібуючий ефект тіогліколевої кислоти в утворенні забарвлення в амінокарбонільній реакції / В. М. Руденко // Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій. - 1999. - № 5. - С. 109-111. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

З використанням методів УФ-, КР-спектроскопії і хроматографічного аналізу показано, що тіогліколева кислота змінює перебіг перетворень на ранніх стадіях амінокарбонільної реакції, чим сповільнює процес утворення забарвлених речовин у модельній системі D-глюкоза/гліцин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84-13

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Бахмат М. І. 
Буряковий цукор - технології виробництва : Навч. посіб. / М. І. Бахмат, М. О. Ігнатьєв, І. А. Вітвіцький. - Кам'янець-Поділ. : Абетка-НОВА, 2004. - 371 c. - Бібліогр.: 36 назв. - укp.

Описано технології вирощування, заготівлі, зберігання і переробки коренеплодів цукрових буряків. Висвітлено методологічні, методичні та прикладні проблеми бурякоцукрового виробництва. Наведено грунтово-кліматичну характеристику зон бурякосіяння України. Розглянуто питання програмування врожайності цукрових буряків, їх розміщення у сівозміні, вапнування грунтів, застосування гербіцидів, селекції та виробництва насіння цукрових буряків.

Описаны технологии выращивания, заготовки, хранения и переработки корнеплодов сахарной свеклы. Освещены методологические, методические и прикладные проблемы свекольно-сахарного производства. Приведена почвенно-климатическая характеристика зон свеклопосева Украины. Рассмотрены вопросы программирования урожайности сахарной свеклы, её размещения в севообороте, известкования почв, применения гербицидов, селекции и производства семян сахарной свеклы.


Індекс рубрикатора НБУВ: П215.2я73 + Л84я73

Шифр НБУВ: ВА657572 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Олянская С. П. 
Высокоэффективная технология очистки сока и получения белково-витаминных концентратов : Моногр. / С. П. Олянская; Нац. ун-т пищевых технологий. - К., 2005. - 376 c. - Библиогр.: с. 329-367 - рус.

Предложена научная концепция многоступенчатой сорбционной очистки диффузионного сока для достижения максимальной коагуляции отделения высокомолекулярных соединений коллоидной дисперсности на ранней стадии обработки гидроксидом кальция. Дано теоретическое обоснование сложных коллоидно-химических и конформационных преобразований высокомолекулярных соединений в процессе очистки и электроповерхностных явлений в дисперсных системах. Описана технология получения белково-витаминных концентратов из преддефекационного осадка и приведены результаты промышленных испытаний.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА666058 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Шапоренко О. І. 
Екологічний аудит : Конспект лекцій / О. І. Шапоренко; Донец. держ. ун-т упр. - Донецьк : Норд-Прес, 2004. - 140 c. - Бібліогр.: с. 103-104. - укp.

Розкрито суть поняття екологічного аудиту (ЕА). Розглянуто основні задачі, принципи, типи, цілі та функції ЕА, визначено його об'єкти та суб'єкти. Проаналізовано досвід Канади щодо застосування систем екологічного менеджменту й ЕА. Запропоновано концепцію запровадження ЕА в Україні, а також методику оцінки екологічного стану підприємства.

Раскрыта сущность понятия экологического аудита (ЭА). Рассмотрены основные задачи, принципы, типы, цели и функции ЭА, определены его объекты и субъекты. Проанализирован опыт Канады по применению систем экологического менеджмента и ЭА. Предложены концепция внедрения ЭА в Украине, а также методика оценки экологического состояния предприятия.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)280-218 я73 + Л84 я73-2

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА658096 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Качество сахарной свеклы урожая 2005 года. Пути обеспечения эффективной переработки свеклы, повышения качества готовой продукции : Материалы науч.-техн. семинара / Акционер. о-во закрытого типа "Кристалл". - К. : ИПЦ АЛКОН НАН Украины, 2005. - 83 c. - укp.

Розглянуто сучасні вимоги щодо якості цукру як товарної продукції у країнах ЄЕС. Висвітлено питання гармонізації нормативно-технічної бази бурякоцукрової галузі у зв'язку із вступом України до СОТ. Обгрунтовано доцільність впровадження індустріальної технології вирощування цукрових буряків як ефективного засобу підвищення врожаю та якості цукросировини. Запропоновано метод прогнозування кінцевих результатів переробки буряків за показниками вмісту кондуктометричної золи. Охарактеризовано сучасне аналітичне обладнання для аналізу сировини і готової продукції. Розглянуто проблемні питання, які виникають під час дослідження цукрової продукції у митних лабораторіях.

Рассмотрены современные требования к качеству сахара как товарной продукции в странах ЕЭС. Освещены вопросы гармонизации нормативно-технической базы свеклосахарной отрасли в связи с вступлением Укараины в СОТ. Обоснована целесообразность внедрения индустриальной технологии выращивания сахарной свеклы как эффективного средства повышения урожая и качества сахарного сырья. Разработан метод прогнозирования конечных результатов переработки свеклы по показателям количества кондуктометрической золы. Охарактеризовано современное аналитическое оборудование для анализа сырья и готовой продукции. Рассмотрены проблемные вопросы, возникающие во время исследования сахарной продукции в таможенных лабораториях.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84-31 я431 + У9(4УКР)306.751.4-823.2 я431 + У9(4УКР)325.153.251.54-823.2 я431

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА666857 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Шляхи підвищення ефективності бурякоцукрового виробництва та його науково-технічне забезпечення : Матеріали наук.-техн. конф., 5 - 7 квіт. 2005 р. / Нац. асоц. цукровиків України "Укрцукор". Нац. ун-т харч. технологій. Ін-т післядиплом. освіти Нац. ун-ту харч. технологій. Укр. НДІ цукр. пром-сті, "Шляхи підвищення ефективності бурякоцукрового виробництва та його науково- технічне забезпечення", науково-технічна конференція (2005+ Київ). - К. : НУХТ, 2005. - 250 c. - укp.

Розглянуто інноваційні перспективи розвитку цукрової галузі, висвітлено питання їх кадрового та наукового забезпечення. Розроблено національну комплексну програму розвитку бурякоцукрової галузі України на період до 2013 р. Визначено шляхи підвищення техніко-економічних показників енергетичного обладнання цукрових заводів. Представлено нові методи контролю якості сировини та готової продукції у цукровій промисловості. Проаналізовано сучасні способи очищення та повернення жомопресової води в процесі екстрагування цукрози. Обгрунтовано доцільність впровадження на цукрових заводах вільновихрових насосів блочно-модульного конструювання. Запропоновано методи підвищення ефективності вакуум-конденсаційних установок. Висвітлено досвід застосування новітніх науково-технічних розробок у технологічних процесах цукрового виробництва. Розглянуто проблеми підвищення якості цукру та розширення асортименту продукції цукрових заводів.

Рассмотрены инновационные перспективы развития сахарной отрасли, освещены вопросы их кадрового и научного обеспечения. Разработана национальная комплексная программа развития сахарносвекольной отрасли Украины на период до 2013 г. Определены пути повышения технико-экономических показателей энергетического оборудования сахарных заводов. Представлены новые методы контроля качества сырья и готовой продукции в сахарной промышленности. Проанализированы современные способы очищения и возврата жомопрессовой воды в процессе экстрагирования сахарозы. Обоснована целесообразность внедрения на сахарных заводах свободновихревых насосов блочно-модульного конструирования. Предложены методы повышения эффективности вакуум-конденсационных установок. Освещен опыт применения новейших научно-технических разработок в технологических процессах сахарного производства. Рассмотрены проблемы повышения качества сахара и расширения ассортимента продукции сахарных заводов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84 я431(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА666541 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Ларюшкін Є. П. 
Промислові печі та пічне устаткування : Навч. посіб. для студ. теплоенерг. спец. / Є. П. Ларюшкін; Вінниц. держ. техн. ун-т. - Вінниця, 2001. - 107 c. - Бібліогр.: с. 89-90. - укp.

Запропоновано загальну схему проектування промислових печей на прикладі вапняково-випалювальних печей, висвітлено особливості вибору режиму роботи даної схеми, встановлено залежності для розрахунку інтенсивності теплообміну в зонах шахтної печі, визначено межі їх зон. Наведено методику технологічного та теплового розрахунків шахтної вапняково-випалювальної печі цукрового заводу, визначено складові матеріального та теплового балансів її зон, висоти зон підігріву, охолодження, випалювання, розглянуто її внутрішній діаметр і шахту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.411-5я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА619992 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського