Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (1)Книжкові видання та компакт-диски (2)
Пошуковий запит: (<.>K=B2<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 6
Представлено документи з 1 до 6

      
1.

Yakiyayeva M. 
Devising the formulation and technology for baking buns from flour of composite mixtures and sugar beet / M. Yakiyayeva, B. Muldabekova, R. Mukhtarkhanova, P. Maliktayeva, A. Zheldybayeva, G. Nasrullin, A. Toktarova // Eastern-Europ. J. of Enterprise Technologies. - 2021. - № 5/11. - С. 73-84. - Бібліогр.: 11 назв. - англ.

The composition of legumes and sugar beet contains a large number of useful mineral and vitamin substances. The use of composite flour from leguminous crops for the preparation of bakery products helps increase food and biochemical properties. The main objects of this research are chickpea flour, bean flour, dry sugar beet powder, and wheat flour of the first grade. The main problem is an insufficient amount of minerals and vitamins, so the purpose of this work is to enrich bakery products and replace sugar in the recipe with sugar beet powder. The results showed that composite flour and sugar beet increased calcium content by 13,54 mg/100 g, iron - by 0,57 mg/100 g, potassium - by 141,03 mg/100 g, phosphorus - by 38,89 mg/100 g, vitamin A - by 0,002 mg/100 g, vitamin B2 - by 0,016 mg/100 g, vitamin E - by 0,32 mg/100 g, and vitamin PP - by 0,405 mg/100 g. Microbiological indicators meet the established norms and requirements; the amount of mesophilic aerobic and facultative-anaerobic microorganisms, yeast, and mold in the test bun was the least compared to the control sample. As a result, it was proved that the use of composite flour of leguminous crops contributes to an increase in the nutritional and biological values of bakery products, and the application of dried sugar beet powder makes it possible to completely exclude sugar from the formulation of the resulting product. Employing this technology and formulations for obtaining bakery products makes it possible to expand the range of bakery products, reduce the duration of the manufacturing process, improve the quality of finished products, increase labor productivity. That also contributes to the improvement of the socio-economic indicators of bakery and confectionery enterprises.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л838

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
2.

Качковська В. В. 
Контроль бронхіальної астми, асоційованої з ожирінням, залежно від віку дебюту та Arg16Gly поліморфізму гена $Ebold { beta sub 2 }-адренорецептора / В. В. Качковська // Укр. терапевт. журн. - 2021. - № 3. - С. 28-34. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р412.202 + Р415.202.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22945 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Смуток О. В. 
L- і D-лактат-селективні оксидоредуктази, рекомбінантні клітини дріжджів Ogataea polymorpha та нанорозмірні матеріали для розробки нових ензиматичних і біосенсорних підходів кількісного аналізу молочної кислоти : автореф. дис. ... д-ра біол. наук : 03.00.07 / О. В. Смуток; Національна академія наук України, Інститут біології клітини. - Львів, 2019. - 40 c. - укp.

Присвячено конструюванню дріжджових штамів – надпродуцентів L- і D-лактат-селективних оксидоредуктаз, очищенню ферментів та розробці на їх основі, у поєднанні із нанорозмірними матеріалами, нових спектрофотометричних та біосенсорних методів визначення вмісту L- та D-лактату, а також біореакторів для ензиматичного отримання чистих енантіомерів молочної кислоти. За допомогою молекулярно-генетичних підходів сконструйовано рекомбінантні штами дріжджів Ogataea polymorрha: "tr1" – надпродуцент L-лактат: ферицитохром с-оксидоредуктази (флавоцитохрому b2, ФЦ b2), що характеризується восьмикратним підвищенням питомої активності відповідного ферменту в безклітинних екстрактах. Сконструйовано також рекомбінантний продуцент D-лактат: ферицитохром с-оксидоредуктази (DLDH) O. polymorрha "tr6", питома активність DLDН якого збільшується у шість разів, порівняно з вихідними штамами. Оптимізовано умови синтезу цільових ферментів для обох рекомбінантних штамів дріжджів. Уперше розроблено новий метод очищення ФЦ b2 із екстрактів клітин штаму дріжджів O. polymorрha "tr1" афінною хроматографією на амінопропілсилохромі, модифікованому цитохромом с в ролі ліганда та отримано препарати фермента із питомою активністю 10 Од.·мг-1. Опрацьовано схему очищення мембранного фермента DLDН із клітин штаму дріжджів O. polymorрha "tr6" та отримано очищений препарат із питомою активністю 1,1 Од.·мг-1. Для обох ферментних препаратів проведено фізико-хімічну та ензимологічну характеристику. Доведено можливість використання продуцентів L- та D-лактат-специфічних оксидоредуктаз для продукції чистого D-енантіомера із рацемату молочної кислоти та усунення D-лактату в модельних сумішах. Уперше розроблено новий ензиматично-фотометричний метод кількісного аналізу L-лактату за використання рекомбінантного ФЦ b2 та "Берлінської блакиті". Опрацьовано спосіб реутилізації фермента для визначення вмісту L-лактату за використання ФЦ b2, іммобілізованого на магнітних мікрочастинках. Розроблено новий фотометричний метод кількісного аналізу D-лактату на основі використання клітин та субклітинних фракцій O. polymorрha "tr6" та утворення формазану як кінцевого кольорового продукту. Синтезовано носії для іммобілізації ферментів на основі наночастинок золота. Розроблено новий метод формування золотих наночастинок на поверхні робочого планарного електроду in situ. За використання сканувальної електронної мікроскопії, рентгеноспектрального аналізу, атомно-силової мікроскопії та трансмісійної електронної мікроскопії проведено фізико-хімічну і структурну характеристику отриманих наноматеріалів. На основі пермеабілізованих клітин штаму-надпродуцента ФЦ b2 O. polymorрha "tr1" сконструйовано нові мікробні амперометричні біосенсори з поліпшеними біоаналітичними характеристиками. Розроблено новий ензимний безмедіаторний амперометричний біосенсор "третього покоління" на L-лактат на основі очищеного рекомбінантного ФЦ b2 та наночастинок золота. Розроблено та охарактеризовано нові мікробні біосенсори на D-лактат з використанням клітинних уламків, субклітинних фракцій, збагачених мітохондріями, та клітин рекомбінантного штаму O. polymorрha "tr6". Розроблені біоаналітичні підходи на основі рекомбінантних клітин, клітинних уламків та очищених ферментів використано для кількісного аналізу L- та D-лактату в реальних зразках рідин людини, харчових продуктів та фармацевтичних препаратів трансфузійного призначення. Завдяки високій чутливості та селективності, а також надійності та простоті у використанні, опрацьовані ензиматичні та мікробні підходи кількісного аналізу лактату можуть знайти практичне використання в клінічній діагностиці, спортивній медицині та харчових технологіях.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г452 + Г246.31 + Е40*725.111.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА441314 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
4.

Kovalov S. 
Design of control system for the gas engine with an electronic control unit and sequential fuel injection = Розроблення системи управління газовим двигуном із електронним блоком управління та послідовним впорскуванням палива / S. Kovalov, S. Plys // Eastern-Europ. J. of Enterprise Technologies. - 2022. - № 1/2. - С. 96-104. - Бібліогр.: 19 назв. - англ.

This paper reports the results of studying the electronic control system designed for a gas internal combustion engine with spark ignition operated on liquefied petroleum gas. A new feature in the control system is the possibility to provide the most effective sequential type of gas fuel injection, in which fuel is injected in a sequence corresponding to the order of operation of the cylinders. The special feature of the designed control system is that a movable voltage distributor (ignition distributor) of the ignition system was modified to ensure sequential injection. The ignition distributor modification involves installing an additional setting disc with one integrated permanent magnet on its drive shaft and an additional Hall sensor on the body of the ignition distributor. This makes it possible to ensure that the electronic control unit receives a signal about the angular position of the camshaft, thereby enabling consistent fuel injection. The principle of operation of the gas engine control system provided by the electronic control unit has been described. The structure of the modified ignition distributor is shown. Tests of the gas engine with a new control system involving the designed electronic control unit Avenir Gaz 37 "B" and the software module "B2" were carried out. The tests confirmed the feasibility of the designed electronic control system, which implies consistent injection of gas fuel. In addition, idling tests have shown that the carbon monoxide and hydrocarbon content in exhaust engine gases is significantly lower than the maximum allowable for motors without catalysts. The control system designed could be used for converting the diesel vehicles in operation into gas engines. The use of this control system ensures their safe operation.



Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
5.

Medeubayeva Z. 
Revealing the influence of plant-based additives on qualitative indicators of a semi-finished product made from camel meat = Виявлення впливу рослинних добавок на якісні показники напівфабрикату з верблюжатини / Z. Medeubayeva, A. Tayeva, G. Shambulova, L. Syzdykova, M. Astakhov // Eastern-Europ. J. of Enterprise Technologies. - 2022. - № 2/11. - С. 29-35. - Бібліогр.: 19 назв. - англ.

This paper considers the influence exerted on the qualitative indicators of boiled camel sausage by plant-based additives. The study's results were used to improve the technology and determine the levels of application of plant-derived extracts with antioxidant properties in the production of boiled sausages. The effect of plant extracts with antioxidant properties on oxidative processes in boiled sausages has been investigated. Camel meat contains phosphorus, magnesium, and potassium. This meat has a large content of vitamins A, B1, B2, C, and E. In terms of protein content (15,1 %), camel is inferior to beef; in terms of fat (11,5 %), it is inferior to other types of meat. However, camel meat is rich in vitamins and trace elements. In addition, the composition of camel meat contains phosphorus, 216 - 234 mg, which is higher than that of beef. The disadvantage of boiled camel sausages is a short shelf life. Therefore, it was decided to add plant-based supplements with antioxidant properties. In addition, to ensure minimal lipolytic changes and changes in lipid oxidation in meat, the rational concentration of added antioxidants was determined. Using the response surface methodology, a three-level factor plan was constructed for two variables - the concentration of ginger root powder and sea buckthorn powder. The minimum acid number was manifested at 0,018 % of ginger root powder and 0,035 % of sea buckthorn powder. The minimum peroxide number was obtained at 0,028 % of the L-root of ginger and 0,010 % of the powder of sea buckthorn; the minimum TBARS was detected at 0,030 % of the powder of ginger root and 0,050 % of the powder of sea buckthorn. The concentration of ginger root powder with optimal resistance to oxidation and lipolysis is proposed. The shelf life was also determined in comparison with the control.



Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
6.

Bazhay-Zhezherun S. 
Use of lupine flour and cavbuz puree in bread technology = Використання люпинового борошна та пюре кавбуза в технології хліба / S. Bazhay-Zhezherun, G. Simakhina, L. Bereza-Kindzerska, T. Romanovska // Ukr. Food J. - 2022. - 11, № 4. - С. 573-587. - Бібліогр.: 584 назв. - англ.

Досліджено вплив рослинних збагачувачів: пюре кавбуза та борошна безалкалоїдного люпину на харчову та біологічну цінність пшеничного хліба, його сорбційну здатність щодо токсичних іонів свинцю. Вміст білка визначали методом Бредфорда, крохмалю - поляриметрично; жиру - вичерпним екстрагуванням хімічно чистим гексаном; вітамінів E, P, beta-каротину - колориметрично; вітаміну C - титриметрично; B1, B2 - флуорометрично; клітковини - кислотним гідролізом; пектину - кальцієво-пектатним методом. Кількість поглинутого свинцю визначали методом "мокрого спалювання". Пюре кавбуза є багатим джерелом речовин з антиоксидантною активністю: beta-каротину - 13,4 мг, P (рутину) - 45,4 мг, фенольних сполук - 283 мг тощо; а також природних харчових сорбентів - клітковини 1,7 г, пектину - 1,5 г на 100 г продукту (вологість 83,1 %). За органолептичними та фізико-хімічними показниками якості пюре кавбуза може бути технологічним складником для виробництва оздоровчих продуктів. Люпинове борошно містить у 3,9 разe більше білка, у 40 разів більше клітковини, у 10,5 пектинових речовин у порівнянні з пшеничним борошном; значну кількість токоферолів - 12,8 мг, beta-каротину - 0,52 мг, вітаміну C - 35, 84 мг на 100 г продукту (вологість 9,5 %). Включення 4 - 7 % борошна люпину та 3 - 5 % пюре кавбуза до рецептури пшеничного хліба надає можливість отримати хліб оздоровчого призначення, у якому вміст білка на 22 - 32 %, клітковини у 2 - 3 рази, токоферолів у 9 разів є вищим ніж у контролі, за умови прийнятних фізико-хімічних та органолептичних показників продукту. 100 г розробленого хліба надає змогу забезпечити 23 % мінімальної норми споживання пектину, 6 % добової потреби у вітаміні E; 13,8 % у B1, 14 % у beta-каротині; 6,6 % у флавоноїдах, які у пшеничному хлібі відсутні. Збагачений хліб має у 25 - 30 разів вищу сорбційну здатність до токсичних іонів двовалентного свинцю, ніж пшеничний хліб. Рекомендовано використання пюре кавбуза та борошна безалкалоїдних сортів люпину для виробництва пшеничного хліба підвищеної харчової цінності та оздоровчого спрямування.



Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського