Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (12)
Пошуковий запит: (<.>U=Л782.127$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 28
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Дмитрієва Т. В. 
Вплив олеїнової кислоти на фізико-хімічні властивості композицій на основі ріпакового масла / Т. В. Дмитрієва, Л. О. Сироватка, Р. Л. Гайдук, В. І. Бортницький // Композиц. полімер. матеріали. - 2001. - № 2. - С. 125-130. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Досліджено вплив олеїнової кислоти на структурно-реологічні, трибологічні властивості і термостабільність ріпакового масла та показано характер їх зміни в процесі довготривалого зберігання композицій.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:
  

Шифр НБУВ: Ж16871 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Олійник Л. П. 
Дослідження стабільності та вивчення розміру частинок водних емульсій епоксидованої ріпакової олії та епоксидованого етилалілетилакрилату / Л. П. Олійник, Ю. Б. Подоба // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2008. - № 609. - С. 79-82. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Досліджено стабільність дисперсій наповнювача та стабілізатора. Визначено розмір частинок водних емульсій епоксидованої ріпакової олії та епоксидованого етилалілетилакрилату. Визначено оптимальні концентрації стабілізатора та епоксиду, які можуть адсорбуватися на наповнювачі та волокнах шкіри.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Ткачук В. В. 
Інфрачервона спектроскопія естерів кислот ріпакової олії / В. В. Ткачук, Ф. Г. Фабуляк // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2007. - № 590. - С. 392-396. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

За допомогою методу інфрачервоної спектроскопії досліджено ріпакову олію, її метилестери та ізопропілестери. Установлено перевагу застосування як палива у зимовий період ізопропілестерів у порівнянні з метилестерами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Семенишин Є. М. 
Кінетика екстрагування олії з насіння ріпаку під час кипіння розчинника / Є. М. Семенишин, В. І. Троцький, Ю. Й. Ятчишин, Ю. В. Ковальська // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2008. - № 609. - С. 213-217. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Досліджено та проаналізовано кінетичні закономірності екстракційного вилучення олії з насіння ріпаку за умов замкненого процесу під час кипіння розчинника. Перевірено математичну модель і визначено коефіцієнти дифузії D, які є необхідними для опису кінетики вилучення олії з насіння ріпаку різними розчинниками.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Семенишин Є. М. 
Олія з насіння ріпаку. Механізм і кінетика екстрагування / Є. М. Семенишин, Й. Й. Ятчишин, В. І. Троцький, Ю. В. Ковальська // Хім. пром-сть України. - 2008. - № 2. - С. 9-12. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Приведено результати досліджень процесу екстракційного вилучення олії з насіння ріпаку. Вивчено механізм процесу екстрагування олії. Показано, що попереднє подрібнення насіння призводить до інтенсифікації процесу екстрагування олії та збільшення ступеня її вилучення. Перевірено математичну модель кінетики екстрагування на прикладі насіння ріпаку та визначено кінетичні коефіцієнти, необхідні для опису кінетики вилучення олії з насіння ріпаку.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Семенишин Є. М. 
Екстракційне вилучення ріпакової олії в апаратах періодичної та безперервної дії / Є. М. Семенишин, В. І. Троцький, Ю. В. Ковальська, П. Й. Шаповал // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2008. - № 622. - С. 75-79. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Досліджено та проаналізовано механізм і кінетику екстракційного вилучення олії з насіння ріпаку. Розроблено математичні моделі екстрагування, які адекватно описують процес за умов замкнутого періодичного та безперервного процесу різними розчинниками. Визначено кінетичні коефіцієнти.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Семенишин Є. М. 
Ріпакова олія. Екстракційне вилучення олії з насіння ріпаку / Є. М. Семенишин, Й. Й. Ятчишин, В. І. Троцький, Ю. В. Ковальська // Хім. пром-сть України. - 2008. - № 6. - С. 14-17. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Досліджено процес екстракційного вилучення олії з насіння ріпаку в апараті з мішалкою з метою встановлення впливу розміру частинок зерна та температури на кінетику процесу. Здійснено пошук ефективного екстрагента для вилучення олії шляхом порівняння кінетики процесу екстрагування різними екстрагентами за постійної температури. Перевірено математичну модель екстрагування та визначено кінетичні коефіцієнти, необхідні для прогнозування процесу за виробничих умов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Сахно Л. А. 
Вариабельность жирнокислотного состава рапсового масла: классическая селекция и биотехнология: (обзор) / Л. А. Сахно // Цитология и генетика. - 2010. - 44, № 6. - С. 70-80. - Библиогр.: 84 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: П214.16-3 + Л782.127-101

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж60216 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
9.

Бандура В. М. 
Вплив мікрохвильового поля інверторної та імпульсної дії на інтенсифікування екстрагування олії рослинної сировини / В. М. Бандура, Л. М. Коляновська // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2011. - Вип. 11, т. 6. - С. 212-218. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Наведено дані дослідження впливу імпульсної та інверторної дії мікрохвильового поля на екстрагування олії з насіння ріпаку сорту "Озимий" розчинником н-гексаном, різної фракції з цілого зерна та жмиху.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Сироватка Л. О. 
Дослідження термостабільності ріпакової олії за наявності дигліцидилового етеру діетиленгліколю / Л. О. Сироватка, В. І. Бортницький, О. М. Комлякова // Полімер. журн. - 2010. - 32, № 3. - С. 239-242. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Методом піролітичної мас-спектрометрії досліджено вплив дигліцидилового етеру діетиленгліколю (ДЕГ-1) на термостабільність ріпакової олії. Виявлено підвищення термостабільності олії за наявності епоксидного олігомеру.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16871 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Лисенко В. П. 
Математичне моделювання нестаціонарних теплових процесів прес-екструдера з індукційним обігрівом як об'єкта з розподіленими параметрами / В. П. Лисенко, Б. І. Котов, Д. С. Комарчук, Р. А. Калініченко // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2012. - Вип. 12, т. 2. - С. 165-169. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Створено математичну модель процесу нагріву зерна ріпаку в прес-екструдері з індукційним обігрівом, враховуючи розподіл температури в напрямку руху матеріалу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Семенишин Є. М. 
Процес екстрагування. Вилучення олії з насіння ріпаку та шроту / Є. М. Семенишин, М. І. Маційовська, Ю. В. Ковальська // Хім. пром-сть України. - 2012. - № 2. - С. 35-40. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Встановлено механізм та кінетику екстрагування олії з насіння ріпаку полярними розчинниками (н-гексаном, хлористим метиленом, бутилацетатом, бензолом) та неполярним розчинником (етанолом). Наведено методику розрахунку коефіцієнта стислої дифузії згідно з математичною моделлю, в основу якої покладено внутрішньодифузійний механізм процесу екстрагування. Визначено коефіцієнти стислої дифузії за різних температур процесу екстрагування, здійснено перевірку математичної моделі на адекватність.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Кузишин О. В. 
Нова методика випробувань хімічних модифікацій ріпакової оливи при мащенні твердих тіл на чотирикульовій машині тертя / О. В. Кузишин, Г. О. Сіренко // Фізика і хімія твердого тіла. - 2012. - 13, № 2. - С. 512-520. - Бібліогр.: 50 назв. - укp.

Узагальнено методи та критерії оцінок змащувальної здатності мастильних матеріалів на чотирикульовій машині тертя (ЧМТ). Досліджено 3 варіанти новітніх методів випробувань на ЧМТ. За новими методами під час випробувань знайдено 2 піки, які віднесені до критичного навантаження різної фізико-хімічної природи, - руйнування фізичного адсорбційного шару (1-й пік) і хімічного адсорбційного шару (2-й пік). Виявлено, що позитивне зміщення піків залежить від ступеня оксиетилювання ріпакової олії. Найбільший ефект хімічної модифікації ріпакової олії спостережено під час сульфуризації 3,5 % сірки. У цьому випадку зміщення 1-го піку, у порівнянні з немодифікованою ріпаковою олією, відбувається на 1069, а другого - на 4063 - 4802 Н.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127-106 + К413.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж26618 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Гринчук Ю. М. 
Отримання та дослідження епоксиду ріпакової олії як модифікатора для дорожніх бітумів / Ю. М. Гринчук, В. Л. Старчевський, М. В. Никипанчук, В. М. Гринчук // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2013. - № 3/6. - С. 36-38. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Одержано за вдосконаленою методикою епоксид ріпакової олії, що виключає стадію використання токсичного розчинника, досліджено його хімічні показники та термічну стабільність. Показано, що даний епоксид є термічно стабільним у межах температур, необхідних для процесу модифікації. Проведено дослідження для підтвердження одержаних результатів стабільності епоксиду.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127 + О311-032.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Kuzyshyn O. 
Multicomponent compositions of sulphurized rapeseed oil for lubrication of bronze - steel pair / O. Kuzyshyn, H. Sirenko, L. Midak // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2013. - № 4/6. - С. 27-32. - Бібліогр.: 25 назв. - англ.

Наведено результати дослідження залежності інтенсивності зношування для пари бронза - сталь від вмісту компонентів мастильної композиції на основі хімічно-модифікованої ріпакової оливи. Показано, що за мінімального вмісту сірки, трифенілфосфіну та бензотриазолу та високого вмісту дифенілтіосечовини у композиції спостерігаються мінімальні значення інтенсивності зношування оловофосфорної бронзи.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127 + К413.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Носенко Т. Т. 
Використання мікрохвильової обробки в технології переробки насіння ріпаку / Т. Т. Носенко, Д. М. Михальчук, Т. О. Кот, В. А. Кіщенко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2013. - № 50. - С. 124-128. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Досліджено вплив попередньої мікрохвильової обробки насіння ріпаку на вміст глюкозинолатів, кількісний вихід олії, вміст пероксидів, жирно-кислотний склад. В процесі досліджень використано мікрохвильову обробку насіння ріпаку потужністю НВЧ-поля 100 - 300 Вт. Олію вилучено за допомогою методу пресування на лабораторному пресі, вміст глюкозинолатів визначено за допомогою методу глюкотесту, пероксидне число - за допомогою йодометричного методу, жирно-кислотний склад олії - за допомогою методу газорідинної хроматографії. Показано можливість використання мікрохвильової обробки насіння ріпаку для зменшення вмісту глюкозинолатів у насінні та продуктах його переробки. Волого-теплова обробка насіння ріпаку з нагріванням у мікрохвильвому полі суттєво прискорює процес висушування та збільшує вихід пресової олії. Пресова олія, одержана після обробки сировини в полі НВЧ, мала суттєво нижче значення пероксидного числа та не відрізнялась за жирно-кислотним складом від контрольного зразка. Одержані результати можна використовувати під час одержання ріпакової олії та обробки ріпакової макухи з метою зменшення вмісту глюкозинолатів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Коляновська Л. М. 
Інтенсифікування процесів екстрагування при виробництві олії із сої та ріпаку : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 / Л. М. Коляновська; Вінниц. нац. аграр. ун-т. - Вінниця, 2014. - 23 c. - укp.

Досліджено інтенсифікування процесу екстрагування олії із насіння промислового призначення сої та ріпаку дією мікрохвильового поля. Розглянуто вплив та визначено рекомендовані показники факторів для максимального вилучення цільового компонента при електромагнітному впливі. Підтверджено та розширено наукову гіпотезу про інтенсифікування процесу за рахунок бародифузійного потоку, запропоновану керівником наукової школи ОНАХТ д.т.н., професором О. Г. Бурдо. Методом "аналізу розмірностей", враховуючи фізичний зміст процесу, одержано залежність чисел подібності для розрахунку процесів екстрагування із насіння сої та ріпаку в мікрохвильовому полі. Розроблено методи експериментального моделювання, що надають змогу визначити коефіцієнти дифузії та масовіддачі, а також узагальнити результати експериментів екстрагування олії із насіння ріпаку та сої під впливом мікрохвильового поля. Визначено значення відповідних до умов проведення екстрагування коефіцієнтів масовіддачі, а також співвідношення в безрозмірних числах подібності для розрахунку інтенсивності масоперенесення в екстракторі з мікрохвильовим інтенсифікатором. Розроблено методику інженерного розрахунку екстрактора з електромагнітним інтенсифікатором та технологічну схему процесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.120.72 + Л782.126.5 + Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА406798 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Кошицька Н. А. 
Вплив елементів технології сушіння і зберігання на якісні показники насіння ріпаку для промислового переробляння : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.15 / Н. А. Кошицька; КМ України, Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. - Київ, 2014. - 21 c. - укp.

Удосконалено температуру та тривалість сушіння насіння ріпаку призначеного для переробляння на олію, залежно від вологості насіння (9,8 - 10,5 %, 10,5 - 13,5; 14,0 - 17,8; 18,0 - 21,5 %) і особливостей сортів. Вперше досліджено збереженість насіння безерукового та низькоглюкозинолатного ріпаку ярих сортів Магнат, Добробут та озимих Аліот, Чемпіон України за початкової вологості 7,5 - 9,8 %, 10,5 - 13,5; 14,0 - 17,8 %, за різних умов зберігання як сировини для виробництва олії. Встановлено збереженість знеособленого насіння ріпаку з вологістю 7 % у насипі висотою 3 м та терміном зберігання шість місяців, за нерегульованих умов зерносховища. Обгрунтовано економічну ефективність режимів сушіння насіння ріпаку за виробничих умов на зерносушарці ДСП - 32от і встановлено, що за рахунок їх застосування зростає рівень рентабельності на 12,4 - 13,0 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: П214.16-485 + Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА409041 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Семенишин Є. М. 
Дослідження кінетики екстрагування олії з насіння рижію посівного як альтернативи ріпаку / Є. М. Семенишин, Р. В. Стадник, М. О. Андрияшева, Я. Я. Псюк // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2015. - № 812. - С. 349-354. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Наведено результати експериментальних досліджень кінетики та механізму екстрагування олії з насіння рижію посівного як альтернативи ріпаку для її подальшого використання у хімічній промисловості для виробництва біопалива. Встановлено механізм екстрагування та визначено фізичну константу - коефіцієнт дифузії. Встановлено, що процес екстрагування олії з неподрібненого насіння відбувається виключно за внутрішньодифузійним механізмом. Інтенсифікація процесу екстрагування олії забезпечується підвищенням температури та подрібненням насіння, завдяки якому збільшується поверхня фазового контакту та руйнуються бар'єри переміщення цільових компонентів у зерні.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127 + Л535.5-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Коляновська Л. М. 
Удосконалення технології виробництва екстракційних олій / Л. М. Коляновська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2016. - 22, № 6. - С. 206-212. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Досліджено інтенсифікацію процесу екстрагування олії з насіння промислового призначення сої та ріпаку дією мікрохвильового поля. Досліджено вплив і визначено рекомендовані показники факторів для максимального вилучення цільового компонента при електромагнітному впливі. Розроблено методи експериментального моделювання, що надають змогу визначити коефіцієнти дифузії та масовіддачі, а також узагальнити результати експериментів екстрагування олії з насіння ріпаку та сої під впливом мікрохвильового поля. Визначено значення відповідних до умов проведення екстрагування коефіцієнтів масовіддачі, а також співвідношення в безрозмірних числах подібності для розрахунку інтенсивності масоперенесення в екстракторі з мікрохвильовим інтенсифікатором. Розроблено методику інженерного розрахунку екстрактора з електромагнітним інтенсифікатором і технологічну схему процесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.127

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського