Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (17)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>U=Л288.12Хл$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 9
Представлено документи з 1 до 9

      
Категорія:    
1.

Пірко В. О. 
Соляні промисли Донеччини в ХVІІ - ХVІІІ ст. (історико-економічний нарис і уривки з джерел) : Моногр. / В. О. Пірко, М. В. Литвиновська; Донец. нац. ун-т, Донец. від-ня Наук. т-ва ім. Шевченка, Укр. культурол. центр. - Донецьк : Сх. вид. дім, 2005. - 136 c. - Бібліогр.: с. 94-134. - укp.

На підставі узагальнення архівних джерел розглянуто розвиток соляних промислів Донеччини в ХVІІ - ХVІІІ ст., показано їх роль у забезпеченні Лівобережної, Слобідської та частково Правобережної України, а також південно-західних провінцій Росії сіллю, формуванні вугледобувної та металургійної промисловості Донбасу. Розкрито участь солеварів і місцевого населення у козацьких повстаннях.

На основе обобщения архивных источников рассмотрено развитие соляных промыслов Донетчины в ХVІІ - ХVІІІ ст., показана их роль в обеспечении Левобережной, Слободской и частично Правобережной Украины, а также юго-западных провинций России солью, формировании угледобывающей и металлургической промышленности Донбасса. Раскрыто участие солеваров и местного населения в казацких восстаниях.


Індекс рубрикатора НБУВ: И345.2г(4УКР) + Л288.12Хл + У03(4УКР-4ДОН)403.0 + Т3(4УКР-4ДОН)4-2

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА665561 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Баштан С. Ю. 
Влияние качества хлорида натрия на параметры процесса электрохимического синтеза гипохлорита натрия / С. Ю. Баштан, В. В. Гончарук, Р. Д. Чеботарева // Химия и технология воды. - 2001. - 23, № 4. - С. 364-370. - Библиогр.: 10 назв. - рус.

Вивчено вплив забруднювальних домішок, які містяться в хлориді натрію, на процес електрохімічного отримання гіпохлориту натрію в електролізері з трубчатою керамічною мембраною, суміщеною з титандіоксидно-марганцевим анодом. Виявлено, що вплив домішок підсилюється з підвищенням температури.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г127.123.21 + Л288.12Хл

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14165 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Бакланов А. Н. 
Интенсификация очистки рассолов от примесей тяжелых металлов ультразвуком / А. Н. Бакланов, Ф. А. Чмиленко // Экотехнологии и ресурсосбережение. - 2002. - № 3. - С. 47-51. - Библиогр.: 14 назв. - рус.

Показано, що руйнування органічних сполук розсолів і розчинів кухонної солі ультразвуком відбувається внаслідок протікання звукохімічних реакцій за участю радикалів. Визначено хіміко-акустичні виходи продуктів звукохімічних реакцій. Знайдено умови ультразвукового очищення розсолів та розчинів кухонної солі, що дозволяють підвищити якість готового продукту, знизити витрату електроенергії та зменшити забруднення навколишнього середовища.


Ключ. слова: рассолы, поваренная соль, ультразвук, загрязнение окружающей среды
Індекс рубрикатора НБУВ: Л288.12Хл05

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28350 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Естефане П. Х. 
Закономірності тепло- масообмінних процесів концентрування розчину хлориду натрію у апараті прямого контакту : автореф. дис... канд. техн. наук : 05.17.08 / П. Х. Естефане; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". - Х., 2009. - 19 c. - укp.

Експериментально визначено гідродинамічні закономірності й особливості тепло- та масопередачі у процесі випарного концентрування розчину хлориду натрію в апараті, обладнаного провальними тарілками з часткою вільного перетину 30 - 55 % та діаметром отворів 50 - 100 мм. Вивчено вплив гідродинамічних чинників, геометрії тарілки та температури на кінетику передачі ентальпії та масопередачі. З використанням результатів лабораторних досліджень розроблено математичну модель апарату для випарювання й охолодження сольових розчинів у прямому контакті з повітрям. Із застосуванням даної моделі розраховано промислово-дослідні апарати для охолодження або концентрування розчину хлориду натрію за рахунок вториних, енергетичних ресурсів содового виробництва. Розроблено практичні рекомендації щодо застосування даних апаратів у содовому виробництві.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л288.12Хл340.4-51

Шифр НБУВ: РА362769 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Бакланов О. М. 
Аналітична хімія кухонної солі та розсолів : монографія / О. М. Бакланов, А. П. Авдєєнко, Ф. О. Чмиленко, Л. В. Бакланова; МОНМС України, Донбас. держ. машинобуд. акад., Укр. інж.-пед. акад. - Краматорськ, 2011. - 284 c. - Бібліогр.: 225 назв - укp.

Систематизовано дані досліджень відносно аналітичної хімії кухонної солі розсолів. Наведено систему методик аналізу кухонної солі та розсолів, що дозволяє визначати вміст основної речовини, макро- та мікродомішок з використанням різних методів аналізу. Поряд з конкретними методиками аналізу наведено деякі результати теоретичних та експериментальних досліджень в області використання ультразвуку як аналітичного сигналу та для інтенсифікації пробопідготовки кухонної солі та розсолів для визначення мікродомішок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л288.12Хл3-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА745304 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Чмиленко Ф. О. 
Використання ультразвукового випромінювання у хімічному аналізі : монографія / Ф. О. Чмиленко, О. М. Бакланов; Укр. інж.-пед. акад. - Горлівка : Ліхтар, 2009. - 170 c. - укp.

Наведено відомості про ультразвук та його вплив на речовину. Розкрито можливості застосування ультразвуку у хімічному аналізі та аналізі харчових продуктів. Описано окиснювальну, відновну та диспергуючу дію ультразвуку, показано його значення як засобу посилення аналітичного сигналу та підвищення ефективності розпилення в атомно-абсорбційному аналізі. Розглянуто методику використання ультразвуку для інтенсифікації мінералізації харчових продуктів. Висвітлено теоретичні положення сонолюмінесцентної спектроскопії, розглянуто можливості її використання в аналітичній хімії. Запропоновано методики застосування ультразвуку у методах аналізу кухонної солі та розсолів.

Изложены сведения об ультразвуке и его влиянии на вещество. Раскрыты возможности применения ультразвука в химическом анализе и анализе пищевых продуктов. Описано окислительное, восстановительное и диспергирующие действие ультразвука, показано его значение как средства усиления аналитического сигнала и повышения эффективности распыления в атомно-абсорбционном анализе. Рассмотрена методика использования ультразвука для интенсификации минерализации пищевых продуктов. Освещены теоретические основы сонолюминесцентной спектроскопии, рассмотрены возможности ее применения в аналитической химии. Приведены методики использования ультразвука в методах анализа кухонной соли и рассолов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г46,0 + Л288.12Хл-1 с322 + Л80-1 с322

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА722741 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Михалюк А. В. 
Особливості впливу динамічного навантаження легкорозчинних сполук на швидкість їх розмиву при геотехнологічних процесах / А. В. Михалюк, В. В. Захаров, П. О. Паршуков // Доп. НАН України. - 1998. - № 10. - С. 137-141. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: И342.5 + Л288.12Хл-106.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22412/а Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Блажівський К. І. 
Конверсія хлоридних солей з натрію сульфатом під час випаровування хлоридно-сульфатних розчинів / К. І. Блажівський, І. Є. Максимович, Х. Я. Кочкодан // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2017. - № 868. - С. 77-82. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л288.12ХЛ34

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
9.

Аналітична хімія кухонної солі, розсолів та високомінералізованих вод : монографія / О. І. Юрченко, Т. В. Черножук, А. В. Пантелеймонов, Л. В. Бакланова, О. М. Бакланов; Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. - Харків : ХНУ ім. В. Н Каразіна, 2023. - 295 c. - Бібліогр.: с. 279-295 - укp.

Систематизовано дані досліджень щодо аналітичної хімії кухонної солі, розсолів і високомінералізованих вод. Наведено систему методик аналізу кухонної солі, розсолів і високомінералізованих вод, що дозволяє визначати вміст основної речовини, макро- і мікродомішок з використанням різних методів аналізу. Поряд з конкретними методиками аналізу надано деякі результати теоретичних і експериментальних досліджень у сфері використання ультразвуку як аналітичного сигналу та для інтенсифікації пробопідготовки кухонної солі та розсолів для визначення мікродомішок. Наведено відомості щодо використання надвисокочастотного ультразвуку й одночасної дії ультразвуку надвисокої та низької частот для інтенсифікації пробопідготовки та для ініціювання сонолюмінесценції у методі сонолюмінесцентна спектроскопія.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г439.4 + Л288.12Хл + Л886

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА869669 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського