Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (24)
Пошуковий запит: (<.>U=Л821.2$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 21
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Федоренченко Л. О. 
Накопичення інозиту в процесі пророщування зерна пшениці / Л. О. Федоренченко, С. А. Бажай, Т. А. Королюк, Т. І. Романовська // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 37-39. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
2.

Жестерева Н. А. 
Інтенсифікація процесів харчової технології за допомогою використання ефекту радіаційного гормезису / Н. А. Жестерева, Л. В. Зоткіна, Л. С. Марценюк, В. К. Дубовий // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 128-130. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Проаналізовано сучасні погляди на енерго-інформаційний обмін у природі. Досліджено вплив малих доз радіації на життєздатність зерна пшениці й активність хлібопекарських дріжджів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Насіковський В. А. 
Технологічні властивості зерна пшениці залежно від режимів сушіння та зберігання : Автореф. дис... канд. с.-г. наук / В. А. Насіковський; Нац. аграр. ун-т. - К., 2007. - 21 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА350945 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Полудненко О. О. 
Удосконалення технології підготовки зерна пшениці до хлібопекарських помелів шляхом пневмоімпульсної обробки : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.02 / О. О. Полудненко; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2013. - 19 c. - укp.

Присвячено актуальному для борошномельної галузі завданню удосконалення технології підготовки зерна пшениці до сортових хлібопекарських помелів шляхом пневмоімпульсної обробки, яка дозволяє інтенсифікувати та суттєво скоротити водотеплову обробку (ВТО). Систематизовано літературні дані щодо основних напрямків проведення ВТО у борошномельній, круп’яній та комбікормовій галузях. Узагальнено світовий науковий та практичний досвід застосування та ефективність акустичних хвиль, зокрема ультразвуку, в харчовій промисловості та за переробки сільськогосподарської сировини, зокрема, зернових культур. Обгрунтовано ефективність використання пневмоімпульсної обробки для прискорення ВТО зерна пшениці перед сортовим хлібопекарським помелом. Експериментально підтверджено, що застосування пневмоімпульсної обробки дозволяє суттєво скоротити тривалість ВТО порівняно з холодним кондиціюванням, скоротити виробничі площі та гармонізувати роботу зерноочисного та розмельного відділень борошномельного заводу. Визначено вплив пневмоімпульсної обробки на структурні зміни зерна та властивості основних біополімерів борошна. Досліджено її вплив на білково-протеїназний комплекс борошна, гідротермічні властивості крохмалю, структурно-механічні властивості тіста та якість готових виробів. Розраховано комплексну оцінку якості пневмоімпульсної обробки зерна пшениці та показано високий її рівень порівняно з традиційним кондиціюванням. Здійснено комплекс заходів з розробки нормативної документації на новий спосіб ВТО в технології хлібопекарського борошна, його апробація та впровадження в галузі. Розраховано економічну ефективність застосування пневмоімпульсної обробки замість традиційного холодного кондиціювання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.203.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА399399 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Ішкова О. М. 
Товарознавча оцінка нових сортів озимої м'якої пшениці для виготовлення хліба : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.15 / О. М. Ішкова; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. - Донецьк, 2012. - 21 c. - укp.

Обгрунтувано використання нових сортів озимої м'якої пшениці під час виробництва хліба. Доведено доцільність використання нових сортів озимої м'якої пшениці, які за умов вирощування у Донецькій області характеризуються більш високим, ніж у традиційних сортів, продуктивним і адаптивним потенціалом. Вивчено вплив зовнішніх чинників на показники якості зерна озимої м'якої пшениці та продукти його переробки. Досліджено хімічний склад, фізико-хімічні, хімічні, мікробіологічні, органолептичні показники та показники безпеки зерна, борошна та хліба з нових сортів озимої м'якої пшениці. Встановлено високий рівень якості за всіма складовими схеми "зерно-борошно-хліб". Розроблено й апробовано метод ідентифікації ГМО у зерні та продуктах його переробки на основі використання газорозрядної візуалізації біолектрографії. Розраховано економічну ефективність виробництва хліба з нових українських сортів озимої м'якої пшениці.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2 + Л83-310.67

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА389394 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Бабков А. В. 
Використання озонових технологій для обробки та зберігання зерна пшениці : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.02 / А. В. Бабков; Одес. нац. акад. харч. технологій. - Одеса, 2014. - 20 c. - укp.

Розроблено конструкції дослідних стендів для вивчення впливу озоно-повітряної суміші (ОПС) на зернові культури за різних режимів і технологічних схем їх обробки. Визначено зміни санітарно-гігієнічних показників якості зерна пшениці за різних режимів його обробки ОПС. Запропоновано раціональні способи та технологічні режими обробки пшениці ОПС для підвищення якості та безпечності зерна. Вперше встановлено закономірності зміни основних біохімічних показників якості зерна пшениці за різних умов озоно-повітряної обробки та наступного його зберігання. Визначено режими обробки зерна ОПС, що спрямовано впливають на активність ферментних комплексів і покращення показників якості зерна та продуктів його переробки.


Індекс рубрикатора НБУВ: П212.1-483 + Л821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА410768 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Matkivska I. 
Basic regularities of the filtration drying of wheat grain / I. Matkivska, V. Atamanyuk, D. Symak // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2014. - № 5/5. - С. 14-18. - Бібліогр.: 16 назв. - англ.

Наведено результати експериментальних досліджень гідродинаміки, теплообміну фільтраційного сушіння зерна пшениці у вигляді безрозмірних комплексів. Одержано розрахункові залежності для визначення коефіцієнтів внутрішньої дифузії залежно від температури теплового агенту та початкового вологовмісту зерна. Визначено раціональні режими сушіння для насіннєвого та продовольчого зерна.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.201.2

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Скалецька Л. Ф. 
Вплив режимів та тривалості зберігання зерна озимої пшениці сорту Київська 8 на її якість / Л. Ф. Скалецька, Н. Т. Савчук, В. А. Насіковський // Вісн. аграр. науки. - 2007. - № 8. - С. 56-59. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14378 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
9.

Матківська І. Я. 
Механізм і кінетичні закономірності фільтраційного сушіння зерна пшениці : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.14.06 / І. Я. Матківська; Нац. ун-т "Львів. політехніка". - Львів, 2015. - 20 c. - укp.

Вивчено фільтраційне сушіння зерна пшениці. Одержано критеріальні рівняння для опису гідродинаміки фільтраційного сушіння на основі змішаної задачі. На основі теоретичних та експериментальних досліджень теплообміну під час фільтраційного сушіння запропоновано критеріальні залежності у вигляді безрозмірних комплексів для визначення коефіцієнтів тепловіддачі. Розкрито механізм тепломасообміну під час фільтраційного сушіння зерна пшениці у стаціонарному шарі. Запропоновано математичну модель для розрахунку коефіцієнта внутрішньої дифузії вологи з частинок циліндричної форми скінчених розмірів в навколишнє середовище. На основі узагальнення експериментальних та теоретичних досліджень гідродинаміки, теплообміну, дифузії, кінетики та динаміки фільтраційного сушіння розроблено принципову схему сушильної установки, яка враховує кінетичні та фізико-механічні властивості зерна пшениці, методику її розрахунку й обгрунтовано оптимальні параметри процесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: П212.1-485 + Л821.201.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА414417 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Станкевич Г. М. 
Озон в технологіях обробки та зберігання зерна пшениці : [монографія] / Г. М. Станкевич, А. В. Бабков. - Херсон : Грінь Д.С., 2015. - 267 c. - Бібліогр.: с. 247-264 - укp.

Наведено характеристику озону, озоно-повітряних сумішей та способів їх одержання. Розглянуто вплив озоно-повітряних сумішей на санітарно-гігієнічний стан, безпеку зернових мас і біохімічні властивості зерна пшениці. Описано розроблені технологічні режими й озоногенерувальне обладнання для покращання санітарно-гігієнічного стану зернових мас за умов зберігання, для детоксикації та покращання якості зерна пшениці, забрудненої метаболітами плісеневих грибів і пошкодженого клопом-черепашкою, для підвищення харчової цінності зерна пшениці та хлібопекарських властивостей виробленого з нього борошна.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА802243 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Моргун В. В. 
Характеристика колекційних зразків спельти (Triticum spelta L.) за елементами структури продуктивності та хлібопекарською якістю / В. В. Моргун, С. М. Січкар, В. М. Починок, А. К. Нінієва, Т. В. Чугункова // Физиология растений и генетика. - 2016. - 48, № 2. - С. 112-119. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.

Досліджено елементи структури продуктивності, якість зерна та хлібопекарські властивості колекційних зразків спельти. Виділено її зразки, які за окремими цінними показниками, особливо за якістю зерна, перевищували сорт-стандарт озимої м'якої пшениці і є перспективними для селекційно-генетичного покращання спельти та м'якої пшениці.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2-306 + П212.103

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Верхоланцева В. О. 
Обгрунтування режимних параметрів охолодження зернової сировини у процесі зберігання : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 / В. О. Верхоланцева; Вінниц. нац. аграр. ун-т. - Вінниця, 2016. - 22 c. - укp.

Дослідження присвячено обгрунтуванню процесу охолодження пшениці при зберіганні у зерносховищі. Викладено нові аспекти збереженості показників якості, шляхом використання охолодження та розробки необхідного оснащення. Запропоновано конструктивну схему пристрою для охолодження пшениці під час її зберігання. Сформульовано комп'ютерну імітаційну модель розробленого зерносховища та проходження у ньому процесу зберігання зернової маси. Обгрунтовано фізичну модель взаємодії зернової маси з холодоносієм у цьому процесі. Досліджено вплив температури на показники якості охолодженої пшениці які впливають на виробництво хлібобулочної продукції, а саме: вологість, клейковина, індекс деформації клейковини. Проведено комплексне техніко-економічне оцінювання процесу охолодження у зерносховищі. Результати досліджень впроваджено у виробництво.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА422715 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Гавриленко О. С. 
Оцінка впливу мікробіологічних процесів під час зберігання зерна ярої пшениці / О. С. Гавриленко, О. А. Хоміцька, О. В. Загорулько // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад.. - 2016. - № 4. - С. 31-35. - Бібліогр.: 23 назв. - укp.

Вивчено вплив комплексного препарату зі складовими мікроелементного походження на бактерії та культури грибів, виділені з зерна ярої пшениці ДП Новотроїцького елеватора Київської області в період зберігання. Встановлено ефективність фунгіцидної дії препарату, до складу якого входять мікроелементи срібло та мідь у формі органічних солей карбонових кислот, отриманих за допомогою нанотехнологій. Представлено результати досліджень видового складу збудників хвороб зерна озимої пшениці.


Індекс рубрикатора НБУВ: П212.105-486 + Л821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Кюрчев С. В. 
Разработка рекомендации по хранению пшеницы в зернохранилище / С. В. Кюрчев, В. А. Верхоланцева // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2017. - Вип. 17, т. 3. - С. 166-173. - Библиогр.: 9 назв. - рус.

Изучены особенности хранения зерна в зернохранилищах и описаны условия хранения зерновой массы в них. Приведены преимущества хранения зерна в зернохранилищах. Разработаны рекомендации по внедрению зернохранилища в хозяйство.


Індекс рубрикатора НБУВ: П212.1-486 + Л821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Osokina N. 
Elucidation of the mechanism that forms breadbaking properties of the spelt grain / N. Osokina, V. Liubych, L. Novak, T. Pushkariova-Bezdil, O. Priss, V. Verkholantseva, O. Нrуhorenko, V. Pusik, L. Pusik // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2018. - № 2/11. - С. 39-47. - Бібліогр.: 23 назв. - англ.

Теоретично обгрунтовано та експериментально підтверджено технологічні властивості зерна 16 сортів і ліній пшениці спельти. Проаналізовано відмінності між якістю хліба з борошна вищого сорту та обойного; показано актуальність диференційованого підходу до технологічних властивостей борошна для його виробництва. На підставі досліджень фізико-хімічних, органолептичних показників хліба підтверджено можливість перспективного використання зерна пшениці спельти в технології хлібопекарської продукції для розширення асортименту і підвищення якості виробів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2-106.7 + Л83-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Volkhonov M. 
Development of the method of exposure control of grain drying in high-temperature dryers / M. Volkhonov, I. Jabbarov, V. Soldatov, I. Smirnov // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2018. - № 3/3. - С. 22-29. - Бібліогр.: 22 назв. - англ.

У ході вивчення кінетики високотемпературного сушіння пшениці встановлено, що в кінці постійного періоду сушіння відбувається різке зростання температури нагрівання зерна. Температурний стрибок відбувається через зневоднення поверхні зерна, коли його середня відносна вологість знаходиться близько до кондиційної і становить - 15 - 16 %. Базуючись на цій закономірності, розроблений спосіб управління експозицією сушіння зерна в високотемпературних сушарках (ВТС) без використання поточних вологомірів. Спосіб заснований на одночасному контролі температури нагрівання матеріалу температурними датчиками по всій довжині сушильної камери. Виміряні значення з температурних датчиків передаються в мікроконтролер з метою їх періодичної апроксимації поліномом третього ступеня і знаходження похідної функції другого порядку. Мікроконтролер запрограмовано на визначення критичної точки другого порядку - місцезнаходження зерна, що має кондиційну вологість. Отриманий результат порівняно з максимальною довжиною шляху зерна по сушильній камері з метою подальшого впливу на продуктивність випускного пристрою. Розроблений спосіб управління експозицією сушіння зерна в ВТС забезпечує необхідний час температурного впливу агента сушіння на зерно, якість процесу, зниження енерговитрат на сушіння зерна. На базі цього способу автоматизовано процес сушіння без використання дорогих, поточних вологомірів зерна, що працюють з високою похибкою вимірювань.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.201.2 + П212.1-485

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Єгоров Б. В. 
Технологічні властивості зерна полби та спельти і перспективи їх використання для виробництва харчових продуктів / Б. В. Єгоров, Д. О. Жигунов, М. Р. Мардар, Р. Р. Значек, Г. Д. Жигунова // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, 5 (ч. 1). - С. 209-216. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Наведено хімічний склад і технологічні властивості плівчастих пшениць - полби та спельти. Показано, що зерно полби та спельти порівняно зі звичайною м'якою твердозерною пшеницею сорту Куяльник містить на 2,96 - 6,37 % менше вуглеводів, на 2,33 - 5,93 % більше білка, на 0,08 - 0,62 % більше жирів. Важливий технологічний показник, який впливає на вихід готової продукції, плівчастість зерна складає 22 - 26 %, а показник натури необрушеного зерна - 422 - 430 г/л, що в 1,7 - 1,8 раза менше, ніж в обрушеному зерні. Маса 1000 зерен обрушеного зерна плівчастих пшениць на 5?7 г менша, ніж у сорті Куяльник. Встановлено, що за показником твердозерності тільки сорт спельти Зоря України відноситься до напівтвердозерної або м'якозерної пшениці, інші досліджені зразки відносяться до твердозерних сортів. На підставі аналізу технологічних властивостей зроблено рекомендації щодо напрямів їх подальшої переробки на харчові продукти.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Любич В. В. 
Круп'яні властивості зерна пшениці м'якої озимої залежно від сорту / В. В. Любич // Вісн. Харків. нац. техн. ун-ту сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - 2019. - Вип. 207. - С. 94-101. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Встановлено, що загальна оцінка каші з крупи пшениці може змінюватися від 64 до 100 % від максимального показника шкали оцінювання. На вихід крупи цілої найбільше впливає вміст ендосперму в зернівці. Високі круп'яні властивості має зерно сортів пшениці м'якої озимої Емеріно, Паннонікус, Ужинок, Суасон, Подолянка та інтрогресивна лінія NAK 61/12: вміст ендосперму становить 84,4 - 87,2 %, загальна оцінка каші - 8,2 - 9,0 бала.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2-306 + П212.103-2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61599 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Любич В. В. 
Круп'яні властивості зерна пшениці м'якої озимої залежно від сорту / В. В. Любич // Вісн. Харків. нац. техн. ун-ту сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - 2019. - Вип. 207. - С. 94-101. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Встановлено, що загальна оцінка каші з крупи пшениці може змінюватися від 64 до 100 % від максимального показника шкали оцінювання. На вихід крупи цілої найбільше впливає вміст ендосперму в зернівці. Високі круп'яні властивості має зерно сортів пшениці м'якої озимої Емеріно, Паннонікус, Ужинок, Суасон, Подолянка та інтрогресивна лінія NAK 61/12: вміст ендосперму становить 84,4 - 87,2 %, загальна оцінка каші - 8,2 - 9,0 бала.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л821.2-306 + П212.103-2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61599 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Любич В. В. 
Теоретичне обґрунтування формування якості зерна пшениць і продуктів його перероблення : автореф. дис. ... д-ра с.-г. наук : 06.01.15 / В. В. Любич; Уманський національний університет садівництва. - Умань, 2018. - 44 c. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: П212.1-27 + П212.1-4 + Л821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА434641 Пошук видання у каталогах НБУВ 


...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського