Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (8)Книжкові видання та компакт-диски (79)
Пошуковий запит: (<.>U=Л913$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 68
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Ефремов Г. И. 
Кинетика сушки нарезки яблок в сушильной установке с тепловым насосом / Г. И. Ефремов // Пром. теплотехника. - 2005. - 27, № 6. - С. 51-55. - Библиогр.: 8 назв. - рус.

Розглянуто можливість використання модифікованого квазістаціонарного методу для описання кінетики сушіння харчових матеріалів у сушарці з тепловим насосом за умови зберігання сталого об'єму в процесі сушіння та з усадкою. Одержано рівняння для розрахунку основних параметрів процесу, поточного та безрозмірного вологовмісту, швидкості сушіння, коефіцієнта лінійної усадки, мінералізації та узагальнення дослідних даних. Метод перевірено шляхом порівняння з експериментальними даними щодо сушіння нарізаних яблук у сушарці з тепловим насосом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Тарлев В. П. 
Конвективно-високочастотне сушіння абрикос / В. П. Тарлев, О. Ф. Лупу // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 156-159. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Наведено результати дослідження кінетики процесу сушіння абрикос конвекцією та струмами високої частоти. Встановлено, що накладання поля високої частоти сприяє скороченню тривалості процесу сушіння в 1,7 рази. Доведено, що процес сушіння доцільно проводити у два етапи: на першому етапі здійснювати лише конвективне енергопідведення, на другому етапі - конвективне з накладанням струмів високої частоти.


Ключ. слова: конвекція, сушіння, струми високої частоти, комбіноване енергопідведення, напруженість електромагнітного поля
Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.202

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Снежкин Ю. Ф. 
Промышленное использование зонной туннельной установки для сушки яблочных выжимок / Ю. Ф. Снежкин, Р. А. Шапарь, Г. К. Воспитанников, В. А. Ловейко, И. А. Ловейко // Пром. теплотехника. - 2007. - 29, № 2. - С. 38-41. - Библиогр.: 3 назв. - рус.

Представлены результаты экспериментальных исследований процесса обезвоживания яблочных выжимок. Разработаны оборудование и технология их переработки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.102

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Жеплінська М. М. 
Яблучне варення з екстрактом топінамбура / М. М. Жеплінська, О. С. Чуланова, А. М. Матиящук // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 19-21. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Наведено результати досліджень щодо створення профілактичного продукту - яблучного варення з екстрактом топінамбура, яке можна використовувати людям різних вікових категорій для поповнення організму біологічно активними речовинами.


Ключ. слова: яблука, топінамбур, яблучне варення, фруктоза
Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.103.4

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Дубковецький І. В. 
Закономірності кінетики процесу терморадіаційного сушіння яблучних вичавок / І. В. Дубковецький, Т. Є. Веселовська, І. Ф. Малежик, Ю. П. Луцик // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2007. - № 22. - С. 58-60. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Наведено результати досліджень зневоднення яблучних вичавок інфрачервоним випромінюванням.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.02

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Чук В. В. 
Застосування електротехнологій для комплексної переробки яблучної сировини : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.12 / В. В. Чук; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2004. - 16 c. - укp.

Проведено теоретичні та експериментальні дослідження підвищення ефективності комплексної переробки яблучної сировини шляхом застосування електротехнологічних процесів імпульсного електроплазмолізу яблучної тканини та електромембранної підготовки екстрагента для вилучення пектинових речовин з яблучних вичавок. З'ясовано, що за встановлених ефективних параметрів імпульсної електрообробки яблучної сировини вихід яблучного соку після пресування плазмолізованої мезги зростає до 20 %. Виявлено, що використання біполярної мембрани МБ-3 з покращаними електрохімічними характеристиками, глибоко пом'якшеної води та удосконалених гідродинамічних режимів забезпечує підвищення ефективності процесу електромембранної підготовки екстрагента та економії витрат електроенергії. Розроблено апаратурно-технологічну схему комплексної переробки яблучної сировини з застосуванням електротехнологій, обгрунтовано її економічну ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.1 + Л815.33

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА330877 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Тарлев В. П. 
Науково-технічні основи сушіння кісточкових фруктів струмами високої і надвисокої частоти : Автореф. дис... д-ра техн. наук / В. П. Тарлев; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2007. - 46 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.202

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА349210 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Григоренко О. В. 
Оптимізація елементів технології заморожування плодів сливи : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.03 / О. В. Григоренко; Херсон. нац. техн. ун-т. - Херсон, 2005. - 20 c. - укp.

Визначено оптимальні способи заморожування сортів слив залежно від сортових особливостей з метою поліпшення споживних властивостей та біологічної цінності плодів. Досліджено закономірності теплофізичних, фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних процесів, які відбуваються під час заморожування, тривалого зберігання та дефростації. Удосконалено режими дефростації залежно від способу заморожування плодів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.207

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА339622 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Глушко Г. І. 
Оцінка придатності сортів абрикоса до тривалого низькотемпературного зберігання : Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 05.18.03 / Г. І. Глушко; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 1998. - 20 c. - укp. - рус.

Виділені придатні до заморожування сорти абрикоса, із числа районованих та перспективних в умовах півдня України. Визначені та математично інтерпретовані закономірності: впливу пружності м'якоті плодів на показник втрати соку, а також динаміки показників кріорезистентності, хімічного складу, мікробіальної заселеності, втрат маси, дегустаційної оцінки заморожених плодів абрикоса.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2 + П256.4-486,022

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА301825 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Іванова І. Є. 
Оцінка сортів черешні української селекції на придатність до заморожування, зберігання та наступної переробки : Автореф. дис... канд. с.-г. наук : 05.18.03 / І. Є. Іванова; Нац. аграр. ун-т. - К., 2005. - 21 c. - укp.

Наведено результати вивчення придатності нових районованих і перспективних сортів черешні півдня України до швидкого заморожування, зберігання та наступної переробки за органолептичними та фізико-біохімічними показниками (величина: втрати соку, сухі розчинні речовини, сума цукрів, титровані кислоти, аскорбінова кислота, сума біофлавоноїдів, анто-ціани). Запропоновано комплекс фізико-біохімічних параметрів, врахування яких дозволяє науково прогнозувати найбільшу придатність до заморожування та зберігання середнього та пізнього сортів черешні: величини втрати соку відразу після заморожування - 15,2 %, 11,5 - 12,0 %, початкової концентрації сухих розчинних речовин - 17,7 %, 18,6 - 20,2 %, цукрів - 13,2 %, 14,9 - 15,0 %, титрованих кислот - 0,76 %, 0,49 - 0,72 %; аскорбінової кислоти - 9,0 мг/100 г, 8,95 - 10,78 мг/100 г, суми біофлавоноїдів - 341,3 мг/100 г, 371,6 - 523,7 мг/100 г, антоціанів - 38,3 мг/100 г, 345,3 - 274,0 мг/г - відповідно, за цього загальна дегустаційна оцінка становить 4,8 бала. Установлено, що швидкозаморожена черешня є якісною сировиною для виготовлення компотів і варення. Зазначено, що сорти черешні "Дилема", "Казка", "Винка", "Темпоріон", "Талісман", "Меотида" є найбільш придатними до заморожування, зберігання та наступної переробки. Визначено економічну ефективність від реалізації швидкозамороженої черешні кращих сортів, а також компотів і варення з них.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.107

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА337570 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Нгуєн В'єн Зунг 
Розробка процесів холодильної технології плодів манго методами теплофізичного моделювання : автореф. дис... канд. техн. наук / Нгуєн В'єн Зунг; Одес. держ. акад. холоду. - О., 2008. - 20 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309.1/9 + Л913.307

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА358844 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Семакова М. В. 
Розробка технології одержання яблучного пектину із застосуванням ферментних препаратів : Автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / М. В. Семакова; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2000. - 18 c. - укp.

Досліджено залежність виходу та якісні показники пектину від температури сушіння яблучних вичавок. Теоретично обгрунтовано та практично підтверджено доцільність застосування ферментного препарату Целовіридин Г20х для екстрагування пектину із яблучних вичавок. Внаслідок скринінгу мікроміцетів за здатністю синтезувати активну пектинестеразу відображено штам Penicillium funiculosum 1237. Експериментально доведено можливість використання даного ферментного препарату з метою регулювання вмісту метоксильних груп у яблучному пектині. Науково обгрунтовано біотехнологію одержання яблучного пектину з використанням ферментних препаратів на основних стадіях процесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848 + Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА309565 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Мацко О. П. 
Розробка технології переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів : Автореф. дис. канд. техн. наук : 05.18.07 / О. П. Мацко; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2003. - 18 c. - укp.

Проведено узагальнений аналіз вітчизняних і зарубіжних робіт щодо джерел забруднення радіонуклідами довкілля, плодів, ягід, продукції, що виробленої з них. Розглянуто способи зниження їх вмісту в зазначених продуктах. Вперше виявлено закономірності міграції цезію-137 і стронцію-90 у системі грунт - плоди яблук - продукти переробки в 30-кілометровій зоні відчуження ЧАЕС. Встановлено найбільше сумарне накопичення радіонуклідів (цезій-137, стронцій-90) в твердих структурних елементах плодів яблук. Виявлено параметри і режими приготування яблучних виноматеріалів із забруднених радіонуклідами яблук. Встановлено закономірності зміни вмісту цезію-137 і стронцію-90 у процесі переробки забруднених яблук з використанням різних способів. Розроблено технологію переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів, що забезпечує зведення до мінімуму вміст цезію-137 і стронцію-90 від вихідної сировини до кінцевої продукції.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1 + Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА327959 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Гаврилов О. В. 
Удосконалення процесу подрібнення м'якоті кісточкових плодів та обладнання для його реалізації : Автореф. дис... канд. техн. наук / О. В. Гаврилов; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2006. - 19 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА341846 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Гребеннікова О. А. 
Біологічно активні речовини у плодах, листі та продуктах переробки перспективних сортів аличі : автореф. дис. ... канд. біол. наук : 03.00.04 / О. А. Гребеннікова; Одес. нац. ун-т ім. І.І. Мечникова. - О., 2011. - 20 c. - укp.

Встановлено, що високі концентрації біологічно активних речовин (БАР) характерні для плодів на стадії фізіологічної зрілості, а для листя - перед опаданням. У плодах сортів Красномясая й Олєнька ідентифіковано 15 сполук фенольної природи, представлених фенольними кислотами, флавонолами, антоціанами та катехінами, у сорті Красномясая переважають антоціани, а в сорті Олєнька - лейкоантоціани. Виявлено високу антиоксидантну активність плодів і листя аличі з максимальним значенням у сорті Красномясая (з підвищеним вмістом фенольних речовин). Встановлено тісний кореляційний зв'язок показника антиоксидантної активності з вмістом у плодах фенольних речовин і вітамінів. Показано, що для збагачення соків і концентрату біологічно активними сполуками доцільно використовувати сировину листя аличі. Для цього оптимізовано режими одержання екстракту з листя й обгрунтовано дозу його внесення до цільового продукту.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П256.22-264 + Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА383991 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Василишина О. В. 
Збереження якості плодів вишні з післязбиральною обробкою речовинами антимікробної дії та в продуктах переробки : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.15 / О. В. Василишина; Уман. нац. ун-т садівництва. - Умань, 2011. - 20 c. - укp.

Досліджено розробку нових елементів технології зберігання й оцінку придатності плодів вишні для переробки з використанням розчинів антимікробної дії для післязбиральної обробки зі зберіганням в поліетиленових пакетах. Вивчено вплив препаратів антимікробної дії на мікробіологічне обсіменіння, природні втрати маси плодів, вихід товарної продукції, зміну основних компонентів хімічного складу плодів вишні після транспортування та протягом зберігання. Обгрунтовано застосування розчинів сорбінової, лимонної кислот, бензоату натрію й етилового спирту для обробки плодів. Розглянуто придатність вишні для виготовлення джемів. Здійснено впровадження запропонованої технології зберігання у виробництво, наведено дані про економічну ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА384385 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Гербер Ю. Б. 
Оптимальні режими подрібнення плодів абрикосу у роторній дробарці / Ю. Б. Гербер, О. В. Гаврилов // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2010. - Вип. 10, т. 6. - С. 39-44. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Приведено методику та результати експериментального дослідження. Якість подрібненого напівфабрикату оцінювали за вірогідністю пошкодження кісточок та вірогідністю проходження плодів без подрібнення м'якоті. Обгрунтовано критерій оптимізації параметрів процесу подрібнення м'якоті плодів кісточкових культур. Виявлено режими роботи дробарки, які забезпечують максимальний вихід кондиційного подрібненого напівфабрикату.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Осокіна Н. М. 
Наукове обгрунтування нових технологій тривалого зберігання і переробки плодів вишні : монографія / Н. М. Осокіна, О. В. Василишина. - Умань : Сочінський, 2014. - 192 c. - Бібліогр.: с. 151-166 - укp.

Обгрунтовано нові елементи холодильної технології зберігання плодів вишні у звичайному, регульованому та модифікованому газовому середовищах, у тому числі з використанням речовин антимікробної дії. Проаналізовано вплив розчинів сорбинової, лимонної кислот, бензоату натрію та етилового спирту на мікробіологічне обсіменіння, природні втрати маси, вихід товарної продукції, зміну основних компонентів хімічного складу плодів вишні після транспортування та протягом зберігання. Розглянуто придатність плодів вишні для виробництва джему. Обгрунтовано розроблені рекомендації виробництву.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА777977 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Василишина О. 
Якість вишневих джемів, збагачених пектиновмісним плодовим пюре / О. Василишина // Товари і ринки. - 2013. - № 2. - С. 93-99. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

Визначено оптимальну кількість желеутворюючого пюре з яблук, чорної смородини, порічок і агрусу, необхідну для додавання під час виготовлення вишневого джему. За допомогою методу математичного моделювання встановлено залежність між вмістом пюре, цукру, кислот і пектину під час виготовлення вишневих джемів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Сердюк М. Є. 
Зміна вмісту аскорбінової кислоти в плодах груші при тривалому зберіганні з використанням антиоксидантів / М. Є. Сердюк, Н. А. Гапріндашвілі // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2013. - Вип. 13, т. 7. - С. 89-94. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Досліджено вплив післязбиральної обробки антиоксидантними композиціями (АОК) природного походження на динаміку аскорбінової кислоти під час зберігання плодів груші. Встановлено, що обробка дослідними АОК сприяє її депонуванню.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.1-301

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського