Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (5)Книжкові видання та компакт-диски (35)
Пошуковий запит: (<.>U=Л913.2$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 24
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Тарлев В. П. 
Конвективно-високочастотне сушіння абрикос / В. П. Тарлев, О. Ф. Лупу // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 156-159. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Наведено результати дослідження кінетики процесу сушіння абрикос конвекцією та струмами високої частоти. Встановлено, що накладання поля високої частоти сприяє скороченню тривалості процесу сушіння в 1,7 рази. Доведено, що процес сушіння доцільно проводити у два етапи: на першому етапі здійснювати лише конвективне енергопідведення, на другому етапі - конвективне з накладанням струмів високої частоти.


Ключ. слова: конвекція, сушіння, струми високої частоти, комбіноване енергопідведення, напруженість електромагнітного поля
Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.202

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Тарлев В. П. 
Науково-технічні основи сушіння кісточкових фруктів струмами високої і надвисокої частоти : Автореф. дис... д-ра техн. наук / В. П. Тарлев; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2007. - 46 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.202

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА349210 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Григоренко О. В. 
Оптимізація елементів технології заморожування плодів сливи : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.03 / О. В. Григоренко; Херсон. нац. техн. ун-т. - Херсон, 2005. - 20 c. - укp.

Визначено оптимальні способи заморожування сортів слив залежно від сортових особливостей з метою поліпшення споживних властивостей та біологічної цінності плодів. Досліджено закономірності теплофізичних, фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних процесів, які відбуваються під час заморожування, тривалого зберігання та дефростації. Удосконалено режими дефростації залежно від способу заморожування плодів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.207

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА339622 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Глушко Г. І. 
Оцінка придатності сортів абрикоса до тривалого низькотемпературного зберігання : Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 05.18.03 / Г. І. Глушко; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 1998. - 20 c. - укp. - рус.

Виділені придатні до заморожування сорти абрикоса, із числа районованих та перспективних в умовах півдня України. Визначені та математично інтерпретовані закономірності: впливу пружності м'якоті плодів на показник втрати соку, а також динаміки показників кріорезистентності, хімічного складу, мікробіальної заселеності, втрат маси, дегустаційної оцінки заморожених плодів абрикоса.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2 + П256.4-486,022

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА301825 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Гаврилов О. В. 
Удосконалення процесу подрібнення м'якоті кісточкових плодів та обладнання для його реалізації : Автореф. дис... канд. техн. наук / О. В. Гаврилов; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2006. - 19 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА341846 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Гребеннікова О. А. 
Біологічно активні речовини у плодах, листі та продуктах переробки перспективних сортів аличі : автореф. дис. ... канд. біол. наук : 03.00.04 / О. А. Гребеннікова; Одес. нац. ун-т ім. І.І. Мечникова. - О., 2011. - 20 c. - укp.

Встановлено, що високі концентрації біологічно активних речовин (БАР) характерні для плодів на стадії фізіологічної зрілості, а для листя - перед опаданням. У плодах сортів Красномясая й Олєнька ідентифіковано 15 сполук фенольної природи, представлених фенольними кислотами, флавонолами, антоціанами та катехінами, у сорті Красномясая переважають антоціани, а в сорті Олєнька - лейкоантоціани. Виявлено високу антиоксидантну активність плодів і листя аличі з максимальним значенням у сорті Красномясая (з підвищеним вмістом фенольних речовин). Встановлено тісний кореляційний зв'язок показника антиоксидантної активності з вмістом у плодах фенольних речовин і вітамінів. Показано, що для збагачення соків і концентрату біологічно активними сполуками доцільно використовувати сировину листя аличі. Для цього оптимізовано режими одержання екстракту з листя й обгрунтовано дозу його внесення до цільового продукту.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П256.22-264 + Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА383991 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Василишина О. В. 
Збереження якості плодів вишні з післязбиральною обробкою речовинами антимікробної дії та в продуктах переробки : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.15 / О. В. Василишина; Уман. нац. ун-т садівництва. - Умань, 2011. - 20 c. - укp.

Досліджено розробку нових елементів технології зберігання й оцінку придатності плодів вишні для переробки з використанням розчинів антимікробної дії для післязбиральної обробки зі зберіганням в поліетиленових пакетах. Вивчено вплив препаратів антимікробної дії на мікробіологічне обсіменіння, природні втрати маси плодів, вихід товарної продукції, зміну основних компонентів хімічного складу плодів вишні після транспортування та протягом зберігання. Обгрунтовано застосування розчинів сорбінової, лимонної кислот, бензоату натрію й етилового спирту для обробки плодів. Розглянуто придатність вишні для виготовлення джемів. Здійснено впровадження запропонованої технології зберігання у виробництво, наведено дані про економічну ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА384385 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Гербер Ю. Б. 
Оптимальні режими подрібнення плодів абрикосу у роторній дробарці / Ю. Б. Гербер, О. В. Гаврилов // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2010. - Вип. 10, т. 6. - С. 39-44. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Приведено методику та результати експериментального дослідження. Якість подрібненого напівфабрикату оцінювали за вірогідністю пошкодження кісточок та вірогідністю проходження плодів без подрібнення м'якоті. Обгрунтовано критерій оптимізації параметрів процесу подрібнення м'якоті плодів кісточкових культур. Виявлено режими роботи дробарки, які забезпечують максимальний вихід кондиційного подрібненого напівфабрикату.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Осокіна Н. М. 
Наукове обгрунтування нових технологій тривалого зберігання і переробки плодів вишні : монографія / Н. М. Осокіна, О. В. Василишина. - Умань : Сочінський, 2014. - 192 c. - Бібліогр.: с. 151-166 - укp.

Обгрунтовано нові елементи холодильної технології зберігання плодів вишні у звичайному, регульованому та модифікованому газовому середовищах, у тому числі з використанням речовин антимікробної дії. Проаналізовано вплив розчинів сорбинової, лимонної кислот, бензоату натрію та етилового спирту на мікробіологічне обсіменіння, природні втрати маси, вихід товарної продукції, зміну основних компонентів хімічного складу плодів вишні після транспортування та протягом зберігання. Розглянуто придатність плодів вишні для виробництва джему. Обгрунтовано розроблені рекомендації виробництву.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА777977 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Василишина О. 
Якість вишневих джемів, збагачених пектиновмісним плодовим пюре / О. Василишина // Товари і ринки. - 2013. - № 2. - С. 93-99. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

Визначено оптимальну кількість желеутворюючого пюре з яблук, чорної смородини, порічок і агрусу, необхідну для додавання під час виготовлення вишневого джему. За допомогою методу математичного моделювання встановлено залежність між вмістом пюре, цукру, кислот і пектину під час виготовлення вишневих джемів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Василишина О. В. 
Вплив обробки плодів вишні речовинами антимікробної дії на показники їх товарної якості при зберіганні / О. В. Василишина // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2013. - № 50. - С. 129-134. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Наведено товарну оцінку плодів вишні сортів Гріот Подбєльський, Альфа та Мелітопольська десертна, оброблених речовинами антимікробної дії до зберігання. Встановлено, переваги під час зберігання плодів вишні в модифікованому газовому середовищі з обробкою 0,4 % розчином лимонної кислоти.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2-309-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Лукієнко О. В. 
Обгрунтування оптимальної технології ліофілізованого порошку сливи / О. В. Лукієнко, Л. В. Соколова // Фітотерапія. - 2014. - № 2. - С. 61-64. - укp.

Обгрунтовано доцільність використання ліофілізації для одержання порошку сливи домашньої зі стабільним комплексом біологічно-активних речовин за умови введення структуроутворювача і кріопротектора сорбіту в концентрації 2 % та розроблено оптимальну технологію ЛПС методом сублімаційної сушки, що має щадні режими одержання якісної субстанції. Обраний метод також дозволяє підвищити рентабельність виробництва, завдяки можливості зменшення відходів.

Обоснована целесообразность использования лиофилизации для получения порошка сливы домашней со стабильным комплексом биологически активных веществ при условии введения структурообразователя и криопротектора сорбита в концентрации 2 % и разработана оптимальная технология ЛПС методом сублимационной сушки. Выбранный метод имеет щадящие режимы получения качественной субстанции и позволяет повысить рентабельность производства, благодаря возможности уменьшения отходов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24348 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Постоленко Є. П. 
Формування якості плодів кизилу та її збереження заморожуванням : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.15 / Є. П. Постоленко; Уман. нац. ун-т садівництва. - Умань, 2015. - 18 c. - укp.

Вперше виявлено загальні закономірності формування врожаю та вмісту основних компонентів хімічного складу в плодах кизилу, вирощених у Правобережному Лісостепу України, залежно від особливостей сорту та погодних умов. Встановлено закономірності впливу агрокліматичних показників періоду вегетації на формування плодів, що дозволяє прогнозувати якість урожаю. Систематизовано показники, що визначають споживну стиглість плодів кизилу для заморожування та низькотемпературного зберігання. Вперше з'ясовано особливості збереження якості плодів кизилу сортів Михайлівський та Лук'янівський заморожуванням у повітряному середовищі та сиропах. Доведено переваги останніх для їх заморожування та низькотемпературного зберігання. Встановлено економічну доцільність виробництва та низькотемпературного зберігання заморожених плодів кизилу в повітряному середовищі та в сиропах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.207

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА416966 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Осокіна Н. М. 
Якість плодів вишні за різних способів заморожування / Н. М. Осокіна, О. В. Василишина // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2015. - 21, № 3. - С. 203-208. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Проаналізовано зміни якості плодів вишні за різних способів заморожування та шестимісячного зберігання розсипом у 20 % розчині цукру та з додаванням 4 % аскорутину. З'ясовано, що такі умови заморожування та зберігання плодів вишні є найбільш перспективними, оскільки вміст аскорбінової кислоти залишається на тому ж рівні, що й у свіжих плодах, а вміст інших речовин зменшується таким чином, що розморожені плоди у процесі дегустаційної оцінки одержують 4,2 - 4,3 бала.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.207

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Галиш В. 
Сорбційні властивості шкаралупи кісточок абрикоса / В. Галиш, Н. Чикун, Б. Пасальський // Товари і ринки. Сер. Техн. науки. - 2018. - № 2. - С. 46-56. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
16.

Воробйова В. 
Вивчення компонентного складу та протикорозійної ефективності продуктів переробки абрикоса (Prunus armeniaca L.) / В. Воробйова, А. Шакун, І. Трус, О. Сердюк, В. Ткачук, О. Чигиринець // Техн. науки та технології. - 2018. - № 3. - С. 240-250. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Проблема погіршення екологічної ситуації стає все більш актуальною. Тому пріоритетним напрямком є використання екологічно чистих продуктів. На сьогодні недостатньо наукової інформації про компонентний склад різних рослин, тому необхідно знайти нові джерела для виділення природних активних сполук та одержання різних продуктів. Розглянуто останні публікації у відкритому доступі, включаючи літературу про поліфенольний склад абрикосових побічних продуктів, одержаних шляхом екстракції водою. Зазначено, що інформація про компонентний склад спиртового екстракту абрикосових вичавків є дуже обмеженою, наявне недостатне вивчення комплексної характеристики компонентних профілів екстракту абрикосових вичавків (Prunus armeniaca L.) залежно від використовуваних систем розчинників. Інгібуюча ефективність рослинного екстракту не досліджена. Вивчено комплексну характеристику компонентних профілів екстракту абрикосових вичавків (Prunus armeniaca L.) залежно від використовуваних систем розчинників. Одержано екстракти пропан-2-оломта сумішшю силікону і пропан-2-ол абрикосових вичавків характеризуються за допомогою методів ІЧ, УФ-спектроскопії та газовою хромато-мас-спектрометрії (GC/MS). Показано, що значно різні класи сполук та їх кількість були екстраговані різними системами розчинників. Різні розчинники мають бути використані для вивчення характеристик різних композицій активних сполук у різних хімічних технологіях. Найбільш ефективним розчинником для сумарних екстракційних сполук з абрикосових вичавків була суміш пропан-2-ол та D5. Підтверджено наявність альдегідів і терпових спиртів у екстрактах абрикосових вичавків. Екстракт вичавків абрикоса досліджено як новий екологічно безпечний леткий інгібітор атмосферної корозії сталі. Протикорозійні властивості оцінено за допомогою масометричного методу. Висновок: відходи абрикоса (Prunus armeniaca L.) є перспективними для його подальшого вивчення та використання сировини як джерела біологічних активних речовин у розробці нових функціональних продуктів. Це попереднє дослідження надає уявлення про ізоляцію основних активних компонентів, присутніх у вичавках абрикоса, а також сприяє розробці біологічно активних сполук із сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Василишина О. В. 
Зміни біохімічних показників плодів вишні залежно від сорту та способу заморожування / О. В. Василишина, Є. П. Постоленко // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад.. - 2019. - № 1. - С. 18-26. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: П256.1-36 + Л913.207

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
18.

Дубініна А. 
Зберігання плодів абрикоса з використанням лікарсько-рослинних екстрактів / А. Дубініна, Т. Летута, В. Новікова // Техн. науки та технології. - 2019. - № 4. - С. 192-208. - Бібліогр.: 82 назв. - укp.

Абрикос характеризується високою інтенсивністю дихання та метаболізму, й найбільшою чутливістю до етилену серед усіх кісточкових плодів - це зумовлює надзвичайно короткий термін зберігання плоду. Раніше недостатньо уваги приділяли подовженню терміну зберігання абрикоса як окремого плоду, тому найчастіше для його зберігання використовували відомі технології: швидке заморожування, регульовану атмосферу та зберігання у спеціальній тарі. Однак такі технології не передбачають запобігання утворенню або розповсюдженню основних грибкових інфекцій абрикоса. Багаторазове застосування деяких системних фунгіцидів у аграрних господарствах призвело до появи фунгіцид-стійких патогенів. Деякі фунгіциди, особливо фталімідні, спричиняють хімічні травми епідермісу абрикосів. Оскільки використання фунгіцидів під час заготівлі абрикосів є необхідним, але потенційно шкідливим, у країнах Європи вже давно були ініційовані дослідження з розробки природних, ефективних і нетоксичних для плодів абрикоса й споживача фунгіцидних засобів. Уже багато років пріоритетними технологіями зберігання плодів абрикоса є швидке заморожування, регульована атмосфера, зберігання у спеціальній тарі. Однак сучасні технології зберігання не передбачають знищення або пригнічення грибкових інфекцій плодів. Мета статті - аналіз літературних джерел щодо існуючих технологій зберігання абрикоса та використання лікарсько-технічної сировини як компонента, що пригнічує основні грибкові інфекції, для подовження зберігання фрукта у свіжому вигляді. Для подовження терміну зберігання запропоновано використовувати захисний засіб з антибактеріальними властивостями проти основних грибкових інфекцій абрикоса - грибків роду Monilinia (Monilinia laxa, Monilinia fructicola) та Rhizopus stolonifer. Оскільки важливою характеристикою безпечності речовин, що контактують безпосередньо з продуктами харчування, є мінімальна токсичність і високі антибактерицидні властивості, для застосування в розробці нової технології рекомендовані водні та водно-спиртогліцеринові екстракти рослинної сировини - листя меліси та шавлії, трава вербени. Висновки: на основі аналізу сучасної вітчизняної та зарубіжної літератури робимо висновок, що засіб із використанням таких екстрактів може стати новим ефективним антибактерицидним препаратом для зберігання плодів абрикоса у свіжому вигляді.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2-309

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101341 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Василишина О. В. 
Зміна якості плодів вишні за попередньої обробки полісахаридними композиціями протягом зберігання / О. В. Василишина // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2020. - № 3. - С. 13-20. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2-309

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
20.

Шамян С. М. 
Разработка технологии многофункциональных полуфабрикатов из слив и абрикосов : Дис...канд. техн. наук: 05.18.16 / С. М. Шамян; Харьковская академия технологии и организации питания. - Х., 1995. - 254 c. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2 + Л961.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: ДС48682 Пошук видання у каталогах НБУВ 


...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського