Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (2)
Пошуковий запит: (<.>A=Буравченко Р$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 4
Представлено документи з 1 до 4

      
Категорія:    
1.

Буравченко Р. В. 
Технічне забезпечення цукрової промисловості України у ХІХ ст. / Р. В. Буравченко // Пробл. історії України XIX - початку XX ст. - 2003. - Вип. 6. - С. 41-48. - Бібліогр.: 23 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4Укр)5-231 + Л84г(4Укр)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж72651 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
2.

Буравченко Р. В. 
Політика царського уряду стосовно цукрової галузі в ХІХ - на початку ХХ ст. / Р. В. Буравченко // Пробл. історії України XIX - початку XX ст. - 2005. - Вип. 10. - С. 15-26. - Бібліогр.: 26 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР)5-2 + У03(4УКР)520.30

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж72651 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Буравченко Р. В. 
Історичні умови становлення та розвиток цукрової промисловості в Україні (ХІХ - початок ХХ ст.) : Автореф. дис... канд. іст. наук / Р. В. Буравченко; Черкас. нац. ун-т ім. Б.Хмельницького. - Черкаси, 2006. - 20 c. - укp.

Вивчено напрями, закономірності та тенденції історичного розвитку цукрової галузі України в XIX - на початку XX ст. На підставі аналізу широкого кола опублікованих статистичних і архівних матеріалів, наукових публікацій установлено основні стадії формування та розвитку даної галузі початкового періоду (1802 - 1917 рр.). Хронологічно проаналізовано її розвиток, а також технічних удосконалень у ній у світовому контексті у період з початку XIX - до початку XX ст. Виявлено основні закономірності та тенденції прогресу цього процесу. Визначено основні етапи історії цукрової промисловості в Україні як головного центру цукроваріння всеімперського значення.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР)5-2 + У03(4УКР)503.0 + У9(4УКР)306.751.4-03

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА344851 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Буравченко Р. В. 
Еволюція розвитку технічного обладнання і технології виробництва цукроварень на території України під час переходу від мануфактурного до фабрично-заводського виробництва (сер. XIX ст.) / Р. В. Буравченко // Наук. пр. іст. ф-ту Запоріз. нац. ун-ту. - 2016. - Вип. 45. - С. 58-63. - Бібліогр.: 24 назв. - укp.

Зазначено, що промислова революція, яка відбулася в XVIII - XIX ст., характеризувалася наступними чинниками: збільшенням ефективності використання енергії пару, збільшенням частки парових та електричних двигунів в індустрії, перехід від ручної праці на мануфактурах до машинної на фабриках і заводах. Під час промислової революції починають активно розвиватися і визначати напрям розвитку промисловості наступні науки: математика, фізика, хімія. Промислова революція була б не можлива без зміни економічних відносин, переходу від примусової праці до вільнонайманої. В XIX ст. в Україні промислова революція спочатку почалася в цукровій промисловості, а потім в інших галузях. В результаті цукроваріння активно реформувалося і розвивалося, стало конкурентоспроможним. Відбулися якісні зміни, активно почали використовувати вітчизняні і закордоні машини і механізми. Замість примітивного "вогняного" методу цукор почали виробляли за допомогою дифузійного методу. Відбулося підвищення концентрації виробництва та робітників, продуктивності праці.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84 г(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69253 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського