1. |
Гіашвілі М. Д. Розробка біотехнології отримання кормового білкового продукту з виноградних вичавок : Автореф. дис... д-ра техн. наук : 03.00.20 / М. Д. Гіашвілі; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2001. - 28 c. - укp.Науково обгрунтовано біотехнологічний процес твердосубстратного культивування (ТСК) вищих базидіальних грибів на виноградній вичавці за встановленими оптимальними параметрами переробки субстрату. Показано, що за умов ТСК базидіальних грибів виноградна вичавка трансформується в грибну біомасу з підвищеною біологічною, поживною та енергетичною цінністю, високим вмістом амінокислот, вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів і білка. У ході промислових випробувань нативної вичавки виявлено її специфічні захисні, кормові та лікувально-профілактичні властивості, що дало підставу рекомендувати її для промислового використання як субстрат цільового кормового продукту. Зазначено, що ефективність процесу біоконверсії забезпечує використання екстрагованих вичавок без гребенів, отриманих з червоних технічних сортів винограду. Для визначення об'єктивної характеристики кормового білкового продукту (КБП) розроблено й апробовано експерс-метод оцінки його якості. Нешкідливість і високі кормові якості КБП з виноградних вичавок підтверджено зоотехнічною та токсикологічною експертизами. Відзначено, що біотрансформація виноградної вичавки до білкового продукту є перспективним шляхом вирішення проблеми безвідхідної переробки вторинної сировини виробництва, а також ефективним резервом протеїнового дефіциту в системі кормовиробництва й одночасним екологічним чинником зберігання чистоти навколишнього середовища. Скачати повний текст Індекс рубрикатора НБУВ: Л89-37
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА317632 Пошук видання у каталогах НБУВ
|