1. |
Євтіфєєва О. А. Аналітичний огляд методів контролю якості інуліну / О. А. Євтіфєєва, К. В. Динник, Н. М. Смєлова // Зб. наук. пр. співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2015. - Вип. 24, кн. 5. - С. 311-318. - Бібліогр.: 35 назв. - укp.Зазначено, що актуальним лишається пошук оптимальних методів аналізу для оцінки інуліну, як в сировині, так і в готових лікарських препаратах і біологічно активних домішках, продуктах харчування. Мета роботи - провести критичний аналіз існуючих методів контролю якості інуліну. Проаналізовано наукові публікації, присвячені визначенню якісного та кількісного складу інуліну в різних об'єктах. Наведено порівняльну характеристику сучасних методів аналізу, опираючись на джерело одержання досліджуваного інуліну, як для цільної його структури, так і з перерахунком на фруктозу та глюкозу після гідролізу основної речовини. Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.51 + Л66-1 с
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж70307 Пошук видання у каталогах НБУВ
|
2. |
Смєлова Н. М. Контроль якості активних фармацевтичних інгредієнтів інуліну рослинного походження за питомим оптичним обертанням / Н. М. Смєлова, О. А. Євтіфєєва, Л. В. Вепрецька, С. М. Губарь // Упр., економіка та забезп. якості в фармації. - 2018. - № 4. - С. 17-21. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.Інулін - це поширений у природі резервний полісахарид, що накопичується у підземних органах багатьох рослин, найбільша кількість якого відмічена у представників родини Asteraceae. В залежності від джерела добування та умов технологічного процесу одержують відмінний за своїми фізико-хімічними властивостями інулін, що знаходить застосування у харчовій промисловості, косметології, в тому числі і у фармацевтичній індустрії. Одним із показників якості для активного фармацевтичного інгредієнту інуліну рослинного походження (АФі) є його відповідність вимогам тесту "Питоме оптичне обертання", який дозволяє не лише ідентифікувати та охарактеризувати чистоту оптично активної лікарської речовини, але зумовлює функціональні характеристики готового лікарського засобу і можливість його промислового виробництва. Мета роботи - контроль якості дев'яти субстанцій інуліну рослинного походження, одержаних з цикорію, топінамбуру, агави (серії 01-09), та двох стандартних зразків - інуліну з цикорію (серія 10) та з жоржини (серія 11), за питомим оптичним обертанням (ПОО) відповідно до вимог існуючої нормативної документації - Food Chemicals Codex 7 (FCC), мо-нографій "Inulin" British Pharmacopoeia 2010 (BP) та US Pharmacopoeia 36 (USP). Встановлено оптимальний час для визначення кута обертання АФІ інуліну, який складає 30 хвилин після його приготування. За ППО, що був обчислений для аналізованих зразків субстанцій інуліну, підтверджено, що серії 02, 03, 10, 11 та 02, 03, 08, 10, 11 відповідають вимогам монографій "Inulin" ВР і USР та можуть бути рекомендовані для виготовлення лікарських препаратів з інуліном. Решта серій (01, 05-09) відповідає вимогам FCC і вони можуть бути використані як харчове волокно при виготовленні дієтичних добавок (ДД) з інуліном, а також як наповнювач, текстуроутворювач та в'яжуча речовина. Висновки: одержані результати дослідження можуть бути використані при розробці національної нормативної документації на АФІ інулін рослинного походження, а також можуть бути основою для управління ризиками для якості на етапі фармацевтичної розробки лікарського засобу. Індекс рубрикатора НБУВ: Р281.7/9
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж100134 Пошук видання у каталогах НБУВ
|