Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (2)
Пошуковий запит: (<.>A=Тетеріна С$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 11
Представлено документи з 1 до 11

      
Категорія:    
1.

Гусятинська Н. А. 
Сучасні способи інтенсифікації процесу екстрагування цукрози з використанням хімічних реагентів / Н. А. Гусятинська, М. П. Купчик, А. А. Ліпєц, С. М. Тетеріна, Т. М. Чорна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 71-73. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Наведено способи інтенсифікації процесу вилучення цукрози з бурякової стружки з використанням хімічних реагентів для підвищення чистоти дифузійного соку. Досліджено ефективність застосування основного сульфату алюмінію та полігексаметиленгуанідину гідрохлориду в процесі екстрагування цукрози.


Ключ. слова: екстрагування, цукроза, бурякова стружка, коагулянт, флокулянт
Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Тетеріна С. М. 
Розроблення способів дезінфекції та підготовки живильної води для екстрагування сахарози з бурякової стружки : автореф. дис... канд. техн. наук / С. М. Тетеріна; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2008. - 20 c. - укp.

Досліджено питання вдосконалення екстрагування сахарози з бурякової стружки, покращання технологічної якості одержаного соку, підвищення виходу цукру, зменшення втрат сахарози від мікробіологічного розкладання під час екстрагування сахарози з бурякової стружки. З використанням результатів експериментальних досліджень розроблено способи застосування антисептичних засобів на основі активного хлору ("Жавель-Клейд"); полігексаметиленгуанідину ("Біодез", "Полідез") і кормового антибіотика хлор тетрацикліну ("Біовіт") під час екстрагування. Розроблено та впроваджено у виробництво спосіб підготовки живильної води для процесу екстрагування сахарози з бурякової сировини з використанням основного сульфату алюмінію, який дозволяє одержувати дифузійні соки високої чистоти за рахунок переходу меншої кількості нецукрів у сік, що збільшує вихід цукру та зменшує втрати його в мелясі.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА355923 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Гусятинська Н. А. 
Аналіз мікробіологічних процесів під час перероблення тростинного цукру-сирцю / Н. А. Гусятинська, С. М. Тетеріна, Н. М. Романченко // Харч. пром-сть. - 2011. - № 10/11. - С. 8-12. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Досліджено вплив мікробіологічних процесів на якість цукру-сирцю під час зберігання. Проведено дослідження мікробіологічної забрудненості продуктів виробництва цукру у процесі перероблення тростинного цукру-сирцю.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л842

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Гусятинська Н. А. 
Аналіз мікробіологічних процесів та способів їх пригнічення при зберіганні цукрових буряків / Н. А. Гусятинська, С. М. Тетеріна, І. М. Касян, М. В. Гусятинський // Харч. пром-сть. - 2010. - № 9. - С. 36-39. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Досліджено вплив видового складу специфічної мікрофлори на інтенсивність загнивання цукрових буряків під час зберігання. Визначено ефективність застосування фунгіцидних засобів на основі полігексаметиленгуанідину ("Біодез"), натрієвої солі дихлорізоціанурової кислоти ("Жавель-Клейд", "Санітарін") для обробки цукрових буряків перед закладанням на зберігання.


Ключ. слова:
Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.3-309-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Тетеріна С. М. 
Використання натуральної пряно-ароматичної сировини для запобігання мікробіологічного псування кисломолочних продуктів / С. М. Тетеріна, Н. М. Ющенко, У. Г. Кузьмик // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2015. - № 4/10. - С. 45-49. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

Досліджено антимікробний вплив раніше розроблених пряно-ароматичних композицій на тестові культури мікроорганізмів (представників контамінуючої мікрофлори). Встановлено, що всі композиції прянощів виявляли виражені антимікробні властивості по відношенню до тестових культур. Розроблені композиції прянощів можна рекомендувати для введення до складу рецептур кисломолочних продуктів без додаткового оброблення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л955-32

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Карпутіна Д. Д. 
Оцінка якісних показників цукрового сорго сорту нектарний і гібриду медовий у технології ферментованих напоїв оздоровчого направлення / Д. Д. Карпутіна, С. І. Олійник, С. М. Тетеріна, М. В. Карпутіна, А. В. Короленко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2015. - 21, № 3. - С. 228-235. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л883

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Гусятинська Н. А. 
Дослідження ефективності застосування природного антимікробного засобу "Бетастаб" при переробленні цукрових буряків / Н. А. Гусятинська, Т. М. Нечипор, С. М. Тетеріна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, № 1. - С. 196-202. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.31-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Устименко І. М. 
Аналіз мікробіологічних показників харчових емульсій / І. М. Устименко, Н. С. Корх, С. М. Тетеріна, Г. Є. Поліщук // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 2. - С. 209-215. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л812.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
9.

Карпутіна М. В. 
Нетрадиційна сировина в технології квасу бродіння / М. В. Карпутіна, М. К. Войтенко, Д. Д. Харгелія, С. М. Тетеріна, З. М. Романова // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2019. - 25, № 1. - С. 180-188. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Охарактеризовано сучасні напрями у створенні ферментованих напоїв підвищеної харчової цінності з рослинної сировини, зокрема квасу бродіння. Зазначено, що перспективним напрямом для вдосконалення технології квасу є застосування нових видів сировини, збагаченої біологічно активними речовинами. На підставі проведених досліджень для виробництва квасу бродіння поряд з традиційною сировиною - концентратом квасного сусла (ККС), рекомендовано використовувати сік цукрового сорго гібриду Медовий. У результаті експериментальних досліджень було підібрано оптимальні параметри приготування сусла з соку цукрового сорго і ККС та проведено оцінку його якісного складу. Також досліджено динаміку процесу зброджування сусла із соку цукрового сорго та ККС та зроблено порівняння з традиційною технології квасу, одержаного з ККС та цукрового сиропу. Визначено особливості зброджування підготовлених зразків сусла хлібопекарськими дріжджами Saccharomyces cerevisiae раси 14, а також комплексною закваскою ТМ "Віво", яка містить у своєму складі пивоварні дріжджі Saccharomyces cerevisiae раси 11 та молочнокислі бактерії Streptococcus thermophiles, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis. Запропоновано оптимальні параметри проведення процесу бродіння та здійснено оцінку фізико-хімічних показників готових напоїв. Побудовано профілограми смаку й аромату одержаних зразків квасу бродіння та проведено порівняльну оцінку органолептичних показників готових напоїв, одержаних за запропонованою й традиційною технологією, кваліфікованою дегустаційною комісією.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л877-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Хоньків М. О. 
Використання багатокритеріальної оптимізації поживного середовища для накопичення біомаси молочнокислих бактерій / М. О. Хоньків, С. М. Тетеріна, С. Г. Даниленко, О. І. Потемська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2020. - 26, № 4. - С. 47-57. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Найважливішою стадією у виробництві бактеріальних препаратів на основі молочнокислих бактерій (МКБ) є отримання максимального виходу біомаси за мінімальний термін культивування. Культивування МКБ ускладнено особливостями поживних потреб цих мікроорганізмів. Для цих бактерій необхідна наявність у поживному середовищі факторів росту - амінокислот, вітамінів, мікроелементів тощо, тому питання оптимізації умов культивування бактерій є актуальним. Проведено оптимізацію складу поживного середовища для вирощування бактеріальної композиції (БК) Lactobacillus. buchneri 3806, L. plantarum 3796, Enterococcus faecium C-8-12. Загальновживаним середовищем для вирощування БК на основі МКБ є середовище МРС (Ман, Рогоза, Шарп), яке містить усі необхідні для їх розвитку поживні речовини та фактори росту. В промислових умовах застосування такого середовища є недоцільним через його високу вартість. Для оптимізації складу поживного середовища використано метод ротатабельного центрально-композиційного планування, який надав змогу проаналізувати відгук росту МКБ залежно від концентрації глюкози, кукурудзяного та дріжджового екстрактів, пептону, ацетату та цитрату натрію. Критерієм оптимальності було обрано оптичну густину культуральної рідини. У результаті оптимізовано поживне середовище такого складу, г/л: основа (гідролізоване протосубтиліном молоко з додаванням таких солей: калій фосфорнокислий однозаміщений - 2 г/л; марганець сірчанокислий 5-водний - 0,05 г/л; магній сірчанокислий 7-водний - 0,2 г/л, твін-80 - 1,0); глюкоза - 19,7; дріжджовий екстракт - 7,8; кукурудзяний екстракт - 23,6; пептон - 9,1; цитрат натрію - 6,6; ацетат натрію - 3,4. Нарощування БК надало змогу отримати максимальний вихід біомаси, за якого показник оптичної густини становив 2,01 од., що практично вдвічі більше, ніж значення, яке було одержано при культивуванні тієї ж композиції в середовищі МРС. Оптимізоване середовище рекомендовано для культивування БК в промислових умовах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л87-11

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Видасов Н. В. 
Вплив гіперінсулінемії на біологічні властивості клітин раку молочної залози людини нової клітинної лінії ВСС/Р / Н. В. Видасов, О. О. Лихова, Т. П. Козак, Н. М. Бездєнєжних, С. М. Тетеріна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2020. - 26, № 6. - С. 56-67. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р569.133.1

Рубрики:
  

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 


 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського