Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (3)
Пошуковий запит: (<.>A=Турчина Т$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 18
Представлено документи з 1 до 18

      
Категорія:    
1.

Турчина Т. Я. 
Інтенсифікація тепловологопереносу при розпилювальному сушінні термопластичних матеріалів з рослинної сировини : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.14.06 / Т. Я. Турчина; НАН України, Ін-т техн. теплофізики. - К., 2011. - 26 c. - укp.

Показано, як через змінення властивостей матеріалів шляхом дії дискретно-імпульсного введення енергії (ДІВЕ) та структурувальної домішки досягається мікрокапсулювання термолабільних складових рослинного матеріалу під час сушіння, значне зменшення вологості та гігроскопічності порошків, а охолодженням за запропонованою схемою покращується їх сипкість. Все це сприяє інтенсифікації тепловолого переносу, підвищенню ефективності висушування рослинних термопластичних матеріалів, зниженню енерговитрат, одержанню якісних відновлювальних продуктів і наповнювачів для кондитерської, хлібобулочної галузей харчових виробництв. Запропоновано методику уточненого розрахунку габаритів дискових сушарок, методику визначення рівня структурувальної здатності плодово-ягідної сировини, норми й умови введення домішок, прозроблено рекомендації щодо промислового виробництва порошків на базі сушарок ІТТФ HAH України з пропозиціями з енергозбереження, згідно з якими у 1,3 - 1,4 раза можна збільшити к.к.д. сушарок.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.26

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА379502 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Турчина Т. Я. 
Кинетика процессов тепловлагопереноса при сушке капель термопластичных материалов - солодовых экстрактов / Т. Я. Турчина // Пром. теплотехника. - 2010. - 32, № 3. - С. 43-49. - Библиогр.: 12 назв. - рус.

Представлен анализ кинетических характеристик процессов тепловлагопереноса при сушке капель (частиц) солодовых экстрактов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л870.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Авдеева Л. Ю. 
Исследование кинетики сушки капель водных суспензий лецитина / Л. Ю. Авдеева, Э. К. Жукотский, Т. Я. Турчина, Л. А. Костянец, А. В. Ткаченко // Пром. теплотехника. - 2012. - 34, № 2. - С. 54-58. - Библиогр.: 8 назв. - рус.

Представлен анализ кинетических характеристик процесса сушки капель суспензий лецитина.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л660.6

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Авдеева Л. Ю. 
Влияние углеводо- и белковосодержащих структурирующих добавок на кинетику сушки капель суспензии фосфолипидов и адгезионные свойства высушенных частиц / Л. Ю. Авдеева, Э. К. Жукотский, Т. Я. Турчина, Л. А. Костянец, А. В. Ткаченко // Пром. теплотехника. - 2012. - 34, № 4. - С. 28-33. - Библиогр.: 13 назв. - рус.

Изучено влияние структурирующих добавок на кинетику сушки капель суспензий фосфолипидов и адгезионные свойства высушенных частиц.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л113.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Турчина Т. Я. 
Дослідження впливу процесів структуроутворення на ефективність зневоднення складних колоїдних систем методом розпилювання / Т. Я. Турчина, Е. К. Жукотський // Пром. теплотехника. - 2014. - 36, № 5. - С. 27-33. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Вивчено вплив процесів структуроутворення у випадку зневоднення крапель суспензій фосфоліпідів та введених структуруючих домішок під час їх попередньої обробки на характеристики висушених часток, а також вихід порошку з розпилювальної сушарки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л113.65

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Платонова І. Л. 
Цитологічна структура крові у хворих на хіміорезистентний туберкульоз легень та її значення для оцінки інтенсивності ендогенної інтоксикації / І. Л. Платонова, Є. І. Писаренко, К. Д. Мажак, О. А. Ткач, Г. Д. Штибель, О. В. Павленко, О. В. Омелян, Т. В. Турчина, Н. І. Кіромасова, Л. Г. Божко // Туберкульоз, легеневі хвороби, ВІЛ-інфекція. - 2015. - № 2. - С. 78-84. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

Мета роботи - вивчити особливості цитологічної структури крові у хворих із вперше діагностованим деструктивним туберкульозом легень (ВДТБ) та з рецидивом (РТБ) хіміорезистентного деструктивного туберкульозу легень; обчислити інтегральні лейкоцитарні індекси та схарактеризувати виразність ендогенної інтоксикації (ЕІ) у цієї категорії хворих. Визначено гемограму крові та проведено математичне обчислення інтегральних лейкоцитарних індексів у 84-х хворих на хіміорезистентний деструктивний туберкульоз легень. З них - 33 пацієнти із ВДТБ легень та 51 - з його рецидивом. У 77,2 % хворих із ВДТБ та у 55,6 % осіб з РТБ констатували помірно виражений лейкоцитоз нейтрофільного типу зі зсувом формули крові вліво до паличкоядерних нейтрофілів. У 64,4 та 58,8 % виявлено лімфопенію. Лімфоцитоз був у 4,0 і 5,9 % обстежених, анеозинофілія - у 50,0 і 47,1 % відповідно. Еозинофілію виявили тільки у 12,5 % пацієнтів із ВДТБ легень. У 76,0 % хворих із ВДТБ легень показники еритроцитів (Er), а у 44,0 % гемоглобіну (Hb) не виходили за довірчий інтервал норми. В осіб із РТБ легень питома вага нормальних значень Er і Hb становила - 84,3 і 52,9 % відповідно. ЕІ легкого та середнього ступенів тяжкості констатували у 96,0 % хворих із ВДТБ та у 83,4 % з РТБ, тяжкий у стадії декомпенсації - у 4,0 і 5,6 % осіб відповідно. Висновки: за показниками гемограми та лейкоцитарних індексів ЕІ тяжчий і реактивний перебіг специфічного процесу характерний для ВДТБ легень.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р542-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж100471 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Шаркова Н. О. 
Дослідження та оптимізація теплотехнологічних параметрів процесу отримання сухої форми гідролізованого білкового продукту методом розпилювання / Н. О. Шаркова, Т. Я. Турчина, Е. К. Жукотський // Пром. теплотехника. - 2015. - 37, № 5. - С. 38-42. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Вивчено вплив температурних режимів розпилювального сушіння на вихід порошку з сушильної камери та його характеристики.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Шаркова Н. О. 
Дослідження процесу розпилювального сушіння білково-мінерального экстракту / Н. О. Шаркова, Т. Я. Турчина, Г. В. Декуша, М. М. Козак // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2016. - 22, № 2. - С. 144-150. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Досліджено кінетику сушіння одиничних крапель білково-мінералього екстракту з опорного апарату птиць - курячих лап. Досліджено процес розпилювального сушіння продукту за різних температурних режимів на експериментальній розпилювальній сушарці діаметром 1,3 м продуктивністю 10 кг/год за випареною вологою. Визначено раціональні теплотехнологічні параметри одержання сухої форми концентрату за допомогою методу розпилювання, які забезпечують покращання умов висушування продукту та скорочення часу його сушіння на 25 %. Проведено мікроструктурний аналіз і визначено структурно-механічні характеристики одержаної партії сухої форми білково-мінерального екстракту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Турчина Т. В. 
Гомілетичні настанови святого Августина і способи тлумачення Біблії в "Євангелії Учительному" Кирила Транквіліона Ставровецького / Т. В. Турчина // Проблеми сучас. літературознавства. - 2017. - Вип. 24. - С. 237-247. - Бібліогр.: 22 назв. - укp.

Здійснено аналіз смислової впорядкованості проповідей Кирила Транквіліона Ставровецького зі збірника "Євангеліє Учительне" (1619) крізь призму гомілетичних настанов трактату святого Августина "De Doctrіna Chrіstіana" (397). На прикладі "Повчання у першу неділю святого посту" з'ясовані найбільш уживані і дієві стратегії переконання, що використовує отець Кирило і які можна віднайти в Августина.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш5(4УКР)3-4Транквіліон-Ставронецький К.4,0 + Э37-4-3 + Э37-200.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69577 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Шаркова Н. О. 
Модернізація експериментального стенду для дослідження процесу сушіння одиничних крапель рідинних систем / Н. О. Шаркова, Т. Я. Турчина, Е. К. Жукотський, Л. О. Костянець // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, № 4. - С. 120-126. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Представлено результати модернізації експериментального стенду для дослідження процесу сушіння крапель рідинних систем, в основі якого закладено модель системи "крапля - парогазове середовище". Застосування цифрового реєстратора температури забезпечило одночасний запис температури краплі у цифровій і, відповідно, графічній формі в окремих програмах. Цифровий мікроскоп забезпечує трансляцію зображення краплі на монітор комп'ютера і відеозапис процесу її сушіння. За рахунок програмного забезпечення скорочується час на обробку термограм, одержання та аналіз кінетичних характеристик процесу сушіння. Застосування цифрової техніки та програмне забезпечення стенду забезпечило підвищення рівня дослідницького процесу, якість наукового продукту й розширення перспектив подальших досліджень.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л113.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Турчина Т. Я. 
Вплив мальтодекстрину як структуруючої добавки на процес сушіння крапель емульсій з фосфоліпідними наноструктурами / Т. Я. Турчина, Е. К. Жукотський, Л. Ю. Авдєєва, А. А. Макаренко // Пром. теплотехніка. - 2018. - 40, № 4. - С. 19-24. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Вивчено вплив мальтодекстрину як структуруючої добавки на процес сушіння крапель емульсій з фосфоліпідними наноструктурами на фізичний стан висушених часток.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л113.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Шаркова Н. О. 
Мікроструктурний аналіз грибної суспензії на стадії підготовки до розпилювального сушіння / Н. О. Шаркова, Т. Я. Турчина, Е. К. Жукотський, Г. В. Декуша // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 6. - С. 240-247. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л663.1-3 + Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
13.

Турчина Т. Я. 
Досвід удосконалення розпилювальної сушарки для екстрактів термопластичних матеріалів / Т. Я. Турчина, К. Д. Малецька, Е. К. Жукотський // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2020. - 26, № 1. - С. 82-90. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Суха порошкова форма харчових продуктів, одержаних із водних екстрактів різноманітної рослинної сировини, може здобути більш поширений попит щодо використання їх як цінних, із високим вмістом біологічно активних компонентів. Але через проблеми, що виникають при розпилювальному сушінні складних колоїдних і гетерогенних систем, якими є більшість рослинних екстрактів, та їхні термопластичні, адгезійні та гігроскопічні властивості, виробництво їх у формі порошку в Україні досі не налагоджено. Апробація технології сушіння солодових екстрактів, яка проводилась на промисловій розпилювальній сушарці універсальній модифікованій (СУМ) діаметром 1,5 м, продуктивністю 20 - 25 кг/год за випареною вологою з відцентровим дисковим розпилювачем, виявила низку проблем при отриманні порошкового продукту. Мета дослідження - вдосконалення конструкцій вузлів сепарації, охолодження та вивантаження промислової розпилювальної сушильної установки СУМ-1,5 із визначенням раціональних теплотехнологічних режимних параметрів отримання порошкової форми солодових екстрактів низької кінцевої вологості та збільшення його виходу з розпилювальної сушарки. Вдосконалення установки, яке включало збільшення висоти бункера під циклоном та організацію охолодження порошку у дві стадії з використанням шнекового охолоджувача на виході з сушарки та визначення раціональних теплотехнологічних режимів сушіння надасть змогу отримувати порошок із вологістю до 3 %, що сприятиме подовженню терміну його зберігання до двох років, а завдяки кращій сипкості та відсутності відкладень - збільшити його вихід до 93 - 95 %. Отриманий досвід удосконалення сушарки СУМ-1,5 доводить необхідність урахування властивостей таких складних об'єктів розпилювального сушіння при виробництві у промислових умовах сухої форми солодових або інших екстрактів з аналогічними властивостями.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.435

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Шаркова Н. О. 
Дослідження впливу ДІВЕ-обробки плодового тіла гриба шиїтаке на фізико-механічні властивості грибної суспензії / Н. О. Шаркова, Е. К. Жукотський, Т. Я. Турчина, Г. В. Декуша, А. А. Макаренко // Теплофізика та теплоенергетика. - 2019. - 41, № 1. - С. 27-33. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

Вивчено вплив ДІВЕ-обробки плодового тіла гриба шиїтаке на фізико-механічні властивості грибної суспензії. Показано, що за певної компоновки робочих органів РПА розміри просторових агрегатів грибної суспензії зменшуються утричі, а при кавітаційній обробці її після трьох проходів через РПА динамічна в'язкість знижується на 20 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Енергоефективність процесів сушіння : темат. зб. ст. : у 2 т. Т. 2 / Л. Ю. Авдєєва, Р. Є. Базеєв, Л. А. Боряк, В. О. Бунецький, В. М. Вишнєвський, Г. К. Воспітанніков, А. П. Гартвіг, О. В. Гусарова, Н. О. Дабіжа, Л. В. Декуша, А. А. Долінський, Е. К. Жукотський, О. О. Завалій, Р. В. Капустін, Т. В. Корінчевська, Д. М. Корінчук, Л. О. Костянець, А. А. Макаренко, К. Д. Малецька, Н. С. Малащук, В. А. Михайлик, В. П. Муляр, Ю. П. Новікова, В. М. Пазюк, А. І. Петров, Ж. О. Петрова, К. М. Самойленко, Ю. Ф. Снєжкін, Н. М. Сорокова, Сюнь Цзянь, О. В. Ткаченко, Л. І. Требін, Т. Я. Турчина, М. М. Уланов, Д. М. Чалаєв, О. О. Хавін, В. С. Шаврин, Р. О. Шапар, Н. О. Шаркова. - Київ, 2021. - 267 c. - Бібліогр. в кінці ст. - укp. - рус.

Розглянуто ресурсоенергозберігаючі технології зневоднення колоїдних капілярно-пористих матеріалів. Охарактеризовано енергоефективне обладнання в процесах сушіння.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л113.6 я43 + Л814.4 я43

Рубрики:

Шифр НБУВ: В358054/2 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Турчина Т. Я. 
Розрахунок радіуса факелу розпилу при сушінні рідких гетерогенних систем із складними реологічними властивостями / Т. Я. Турчина, К. Д. Малецька, Е. К. Жукотський, О. В. Ткаченко // Теплофізика та теплоенергетика. - 2020. - № 4. - С. 33-40. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Отримано залежності з визначення радіуса факелу розпилу для різних теплотехнологічних параметрів процесу сушіння складної за реологічними властивостями гетерогенної системи (суспензії з гриба шиїтаке) за допомогою математичного алгоритму розрахунку у програмі Microsoft Excel щодо швидкого і грунтовного вибору раціонального типорозміру розпилювальної сушарки з дисковим розпилювачем.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918.02

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
17.

Малецька К. Д. 
Теплотехнології нових порошкових продуктів з натуральної рослинної сировини / К. Д. Малецька, Т. Я. Турчина, Е. К. Жукотський, Л. Ю. Авдєєва, Г. В. Декуша, А. А. Макаренко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2021. - 27, № 6. - С. 94-99. - Бібліогр.: 98 назв. - укp.

Розглянуто актуальний напрямок створення нових теплотехнологій, призначених для більш глибокої переробки сільськогосподарської сировини на порошкову форму, що обумовлено підвищеним попитом на сухі продукти оздоровчого харчування з тривалим терміном зберігання. Серед них - виробництво продуктів із натуральної фруктово-овочевої і плодово-ягідної сировини, зернових культур, грибів шиїтаке тощо, відомих високим вмістом біологічно активних речовин. Проаналізовано проблеми отримання порошкової форми натуральних рослинних продуктів, обумовлені виникненням адгезійних явищ у камері розпилювальної сушарки. Узагальнено шляхи вирішення цієї проблеми на стадії підготовки до сушіння, для чого доцільним є застосовування певних засобів впливу на фізико-хімічні (ФХВ), структуруючі, термостійкі та інші властивості рідинних систем, а також на їх дисперсні та структурно-механічні властивості в порошковому стані. Встановлено, що використання раціональних теплотехнологічних режимів гідродинамічної обробки на стадії підготовки композицій до сушіння та структуруючих білкових або декстринвмісних компонентів визначає низку ФХВ рідинної системи як об'єкта розпилювального сушіння. За результатами численних експериментальних досліджень пропонується класифікувати сировинні матеріали (соки, пюре, екстракти зернових, гриби шиїтаке тощо) за групами залежно від їх ФХВ із зазначенням структуруючих компонентів та їх співвідношень. Така класифікація вихідних матеріалів є основою для створення нових теплотехнологій із застосуванням обладнання, розробленого Інститутом технічної теплофізики НАН України, для одержання порошкової форми продуктів оздоровчого харчування з відмінностями, відповідними для кожної окремої групи композицій на стадії підготовки їх до сушіння.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-91

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
18.

Малецька К. Д. 
Інноваційна теплотехнологія виробництва сухої форми білково-фруктових композицій методом розпилювального сушіння / К. Д. Малецька, Т. Я. Турчина, Л. Ю. Авдєєва, А. А. Макаренко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 4. - С. 60-71. - Бібліогр.: 70 назв. - укp.

Запропоновано нову концепцію теплотехнології отримання порошкової форми білково-фруктових композицій (БФК) методом розпилювального сушіння та результати її апробації у промислових умовах. Фруктова і плодово-ягідна сировина (ФПЯС) характеризується високою біологічною цінністю, але сезонністю виробництва. Для збільшення терміну зберігання такої сировини використовують різні методи, в т.ч. розпилювальне сушіння. На жаль, ця сировина через особливості фізико-хімічного складу відноститься до важкосохнучих матеріалів, тому при розробленні теплотехнології сушіння вимагає використання спеціальних речовин і прийомів обробки. Запропоновано створити композицію ФПЯС з білками підсирної сироватки. Дослідження показали, що створення такої композиції надасть змогу покращити реологічні властивості рідинної системи, процеси структуроутворення, тепловологопереносу та термостійкість системи при розпилювальному зневодненні. Для здійснення підготовки рідкої композиції до сушіння та стабілізації їх фізико-хімічних показників запропоновано застосування механізмів дискретно-імпульсного введення енергії. Для цього використано роторно-пульсаційний апарат циліндричного типу. Раціональні теплотехнологічні параметри сушіння БФК визначались з урахуванням їх теплофізичних і фізико-хімічних особливостей. Апробація технології здійснювалась на промисловій розпилювальній сушарці продуктивністю 150 кг/год по випареній волозі. Одержані дослідні партії порошків різного складу (всього понад 300 кг) із високими структурно-механічними й органолептичними властивостями апробовано на підприємствах м. Київ та України при виготовленні кондитерських виробів, відновлювальних напоїв, суфле та м'яких видів морозива. У результаті комплексу експериментальних досліджень і промислових випробувань запропоновано організацію виробництва нових порошкових продуктів оздоровчого та лікувально-профілактичного призначення з фруктових, плодово-ягідних соків і білків вторинної молочної сировини на молокопереробних підприємствах України.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського