Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Книжкові видання та компакт-диски (4)
Пошуковий запит: (<.>A=Ципріян В$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 4
Представлено документи з 1 до 4

      
Категорія:    
1.

Ципріян В. І. 
Гігієна харчування з основами нутриціології : Підруч. для студ. вищ. навч. мед. закл. ІІІ - ІV рівнів акредитації, лікарів-інтернів і курсантів ін-ту удосконалення лікарів / В. І. Ципріян, В. Д. Ванханен, В. В. Ванханен, Б. Л. Смолянський, Б. М. Штабський; ред.: Ципріян. - К. : Здоров'я, 1999. - 568 c. - укp.

Виходячи з сучасної теорії харчування і вчення про функції їжі та її біологічну дію на організм, висвітлено гігієнічні принципи раціонального харчування окремих груп населення, описано основи лікувально-профілактичного та дієтичного харчування. Викладено гігієнічну характеристику основних продуктів харчування та принципи поточного та запобіжного санітарного нагляду за технологіями їх виробництва. Розглянуто широкий спектр аліментарної та аліментарно зумовленої патології і наведено теоретичні та практичні аспекти їх профілактики. Вперше висвітлено теоретичні та методичні питання аліментарної токсикології, а також критерії безпеки їжі. Питання державного санітарного нагляду в галузі гігієни харчування подано з урахуванням нового законодавства України.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА594190 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Ципріян В. І. 
Гігієна харчування з основами нутриціології : підруч.: у 2-х кн. Кн. 2 / В. І. Ципріян, І. Т. Матасар, В. І. Слободкін, І. П. Козярін, В. Г. Бардов. - К. : Медицина, 2007. - 544 c. - укp.

Розглянуто гігієнічні вимоги до сучасних технологічних процесів виробництва основних харчових продуктів. Значну увагу приділено теорії та методології нормування контамінантів різної природи в харчових продуктах. Описано особливості визначення аліментарних ризиків захворюваності, розкрито підходи до регламентації трансгенних продуктів. Проаналізовано питання безпеки їжі за вмістом у ній хімічних, радіоактивних і мікробіологічних забруднювачів. Наведено інформацію про харчові отруєння мікробної природи, охарактеризовано властивості мікроорганізмів, умови їх розмноженя та токсиноутворення у харчових продуктах, можливі шляхи їх забруднення та систему заходів профілактики. Подано класифікацію харчових отруєнь, описано методику їх розслідування.

Рассмотрены гигиенические требования к современным технологическим процессам производства основных пищевых продуктов. Значительное внимание уделено теории и методологии нормирования контаминантов разной прироры в пищевых продуктах. Описаны особенности определения алиментарных рисков заболеваемости, раскрыты подходы к регламентации трансгенных продуктов. Проанализированы вопросы безопасности еды по содержанию в ней химических, радиоактивных и микробиологических загрязнителей. Приведена информация о пищевых отравлениях микробной природы, охарактеризованы свойства микроорганизмов, условия их размножения и токсикообразования в пищевых продуктах, возможных путях их загрязнения и системе профилактических мероприятий. Дана классификация пищевых отравлений, детально описана методика их расследования.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123я73-1

Шифр НБУВ: В350015/2 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Гігієна харчування. Практичне керівництво : Практ. посіб. для студ. вищ. навч. закл. ІV рівня акредитації / ред.: В. Д. Ванханен, В. І. Ципріян. - Донецьк : Донеччина, 2005. - 552 c. - укp.

З урахуванням структурних перебудов економіки та всіх форм життя суспільства викладено основні питання державного санітарного нагляду в галузі гігієни харчування (ГХ). Висвітлено особливості методичної та практичної діяльності лікаря з ГХ, санітарно-гігієнічного контролю за раціональним харчуванням окремих вікових і професійних груп населення, лікувально-профілактичного харчування працюючих у шкідливих умовах виробництва, дієтотерапевтичного харчування у системі ГХ і лікувально-профілактичних закладів. Описано методи профілактики інфекційних і паразитичних захворювань з харчовим фактором передачі.

С учетом структурных переустройств экономики и всех форм жизни общества изложены основные вопросы государственного санитарного надзора в области гигиены питания (ГП). Освещены особенности методической и практической деятельности врача по ГП, санитарно-гигиенического контроля за рациональным питанием отдельных возрастных и профессиональных групп населения, лечебно-профилактического питания работающих во вредных условиях производства, диетотерапевтического питания в системе ГП и лечебно-профилактических заведений. Описаны методы профилактики инфекционных и паразитических заболеваний с пищевым фактором передачи.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я7

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА670227 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Ципріян В. І. 
Фактичне харчування осіб з низькими енерговитратами / В. І. Ципріян, О. В. Кузьмінська, Л. Б. Єльцова, Д. І. Єльцов, М. В. Ципріян // Військ. медицина України. - 2004. - 4, № 1/2. - С. 84-89. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

За допомогою анкетно-опитувального методу вивчено харчування осіб, що мають низькі енерговитрати (2 100 - 2 500 ккал.). Одержані дані свідчать, що такі енерговитрати є фактором ризику виникнення полінутрієнтних дефіцитів. Так, близько 50 % опитуваних мають гіпотрофію, дефіцит харчових речовин (повноцінного білка, аскорбінової кислоти, заліза) в організмі. Це підтверджено патологічними клінічними ознаками стану шкіри, слизових оболонок, волосся та нігтів, суб'єктивного самопочуття, а також зниженням середньодобового споживання різних груп продуктів (недостатня кількість м'яса, риби, молочних продуктів, овочів, надмірна кількість хліба, круп'яних виробів).


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23657 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського