Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (25)Автореферати дисертацій (12)Книжкові видання та компакт-диски (707)Журнали та продовжувані видання (86)
Пошуковий запит: (<.>U=Р123.0$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 288
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Сімахіна Г. О. 
Екологічні та медико-біологічні аспекти отримання сублімованих вуглеводовмісних продуктів / Г. О. Сімахіна, Л. Ф. Лаврушенко // Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій. - 1999. - № 5. - С. 123-126. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Оцінено харчову і біологічну цінність, а також екологічну безпеку отриманих низькотемпературним способом за допомогою рідкого азоту сублімованих продуктів із традиційної і нетрадиційної сировини різних видів. Результати свідчать, що всі продукти містять широкий спектр важливих біокомпонентів, відповідають санітарним нормам якості харчових продуктів, тому можуть бути використані як для масового споживання, так і для профілактичних цілей.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.022 + Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Мамченко Г. Ф. 
Жизнь и лечение по законам природы: Натуропатия. Фитотерапия. Гомеопатия : Руководство по самооздоровлению / Г. Ф. Мамченко. - К. : Здоров'я, 1999. - 437 c. - рус.

Висвітлено основні передумови формування хвороб людини як сукупність факторів ризику, зумовлених конституцією людини і впливом на неї довкілля. Сформульована концепція здоров'я, передхвороби, хвороби з позиції адаптаційного потенціалу людини, можливостей його зміцнення і розвитку на основі природних факторів здоров'я: здорового способу життя, раціонального харчування, рухової активності, використання фітотерапії, харчових добавок, гомеопатії. Розроблено комплексні диференційовані схеми гомеопатичного самолікування при різних гострих ушкодженнях організму, які дозволяють запобігати розвитку хронічних захворювань. Осмислюється роль кожної людини у формуванні власного здоров'я і нездоров'я, закладена природою потенційна можливість мобілізувати свій адаптаційний потенціал на будь-якому етапі свого життя.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р120.4 я9 + Р123.0 я9 + Р352.5 я9 + Р351 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА588401 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Кузьминская Е.  
Метод расчета усваиваемости белков пищевых продуктов / Е. Кузьминская, А. Шамонина, Р. Лихотоп, Я. Козицкая // Укр. журн. мед. техніки і технології. - 1998. - № 3. - С. 33-35. - Библиогр.: 7 назв. - рус.

Розроблено новий метод розрахунків засвоюваності білків продуктів харчування, що дозволяє більш досконало характеризувати їх цінність.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.021

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14686 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Оздоровлююче природне харчування, розвантажувальна дієтотерапія : Матеріали міжнар. наук.-практ. конф., (Поляна, 6 - 9 жовт. 2000 р.) / ред.: О. М. Ганич; НДІ фітотерапії. - Ужгород, 2000. - 278 c. - укp.

Наведено сучасні підходи до раціонального натурального харчування вагітних і породіль. Запропоновано критерій ефективності харчування. Досліджено сучасні проблеми нутріціології. Розглянуто досвід національного медичного університету з питань викладання нутріціології. Викладено основи екологічної безпеки здоров'я України. Висвітлено перспективи використання топінамбура і амаранта та продуктів їх переробки у системі природного харчування та комплексного оздоровлення людей. Розкрито роль природних лікувальних факторів у реабілітації гастроентерологічних хворих з супутніми алергічними проявами. Вивчено харчовий статус дітей, які виховуються у вольфдорській групі. Визначено можливості корекції дискінезій жовчовивідних шляхів за допомогою засобів фітотерапії. Проаналізовано вплив спелеотерапії на прояви харчової алергії у хворих з хронічним обструктивним бронхітом і бронхіальною астмою, вплив тривалого повного голоду на морфофункціональний стан центральних і периферійних органів імуногенезу. Розглянуто особливості дієтотерапії у разі вірусних гепатитів. Окреслено нові підходи до лікування хронічних калькульозних холецеститів. Доведено ефективність розвантажувально-дієтичної терапії у поєднанні з прийомом мінеральної води "Поляна Квасова" у хворих на інфекційно залежну бронхіальну астму. Охарактеризовано стан місцевого імунітету слизових оболонок хворих з поєднаною патологією органів травлення, ускладненою алергією, під час їх лікування методом розвантажувально-дієтичної терапії. Обгрунтовано значення посту для оздоровлення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я431(0) + Р351.24 я431(0)

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА604677 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Бабич А. О. 
Соя для здоров'я і життя на планеті Земля = Soya for Health and Life on Earth / А. О. Бабич. - К. : Аграр. наука, 1998. - 271 c. - Бібліогр.: с. 241-266. - укp.

На основі майже 40-річних досліджень автора показано історію стратегічної культури сої, її важливе місце в світовому землеробстві, вимоги до умов вирощування, сучасні технології виробництва і переробки, нові напрями використання в харчуванні людини, унікальні цілющі властивості, новітні підходи використання для профілактики і лікування важких і хронічних хвороб. Подано рекомендації з використання сої в годівлі тварин і птиці. Описано формування світового ринку сої і продуктів її переробки, прогнозується його майбутнє.


Індекс рубрикатора НБУВ: П213.6,021 + П451.89 соя + Л911.43 + Р123.021 + Р351.11

Рубрики:
 Соя 

Шифр НБУВ: ВА587307 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Зубар Н. М. 
Фізіологія харчування : Практикум: Навч. посіб. / Н. М. Зубар, Ю. В. Руль, М. К. Булгакова; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2001. - 257 c. - Бібліогр.: 42 назв. - укp.

Досліджено харчування людини як медико-біологічну та соціально-економічну проблему. Наведено характеристику індивідуального фактичного харчування. Висвітлено фізіологічні системи, пов'язані з функцією харчування. Визначено харчовий статус організму, енергетичні витрати та індивідуальні фізіологічні потреби в енергії та нутрієнтах. Викладено фізіологічні основи раціонального харчування. Проаналізовано індивідуальний добовий раціон і відповідність його критеріям раціонального харчування. Розкрито фізіологічні основи лікувального та дієтичного харчування. Запропоновано фізіологічну характеристику основних продуктів харчування та їх компонентів. Зроблено фізіологічну оцінку продуктів тваринного та рослинного походження.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0я73

Шифр НБУВ: ВА607427 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Деревянко Л. П. 
Эламин - йодирующая радиозащитная добавка из морской капусты / Л. П. Деревянко. - К., 1999. - 32 c. - Библиогр.: 23 назв. - рус.

Освещены вопросы применения пищевой добавки Эламин из морской капусты-ламинарии в лечебно-профилактическом питании в условиях влияния малых доз радиации и других неблагоприятных факторов окружающей среды на организм человека. Описаны свойства Эламина, его биологическое значение, способ применения, даны сравнительные таблицы характеристик Эламина и других продуктов питания. Приведены рецепты блюд и кулинарных изделий с Эламином.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.041 я9 + Р281.7/9 еламін + Р351 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Р86165 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Безпека харчування: сучасні проблеми : Посіб.-довід. / уклад.: А. В. Бабюк. - Чернівці : Книга - ХХІ, 2005. - 456 c. - укp.

Проаналізовано особливості раціонального, збалансованого харчування для різних груп населення залежно від віку, статі та характеру трудової діяльності, значення окремих поживних речовин і загальні правила харчування. Розглянуто шляхи забруднення продуктів харчування шкідливими речовинами в процесі виготовлення (нітратами, радіонуклідами, пестицидами та іншими), їх вплив на здоров'я людей, а також заходи щодо зменшення вмісту цих речовин у продовольчій сировині та продуктах харчування. Висвітлено проблеми харчових домішок, які застосовуються в Україні. Увагу приділено питанням харчових отруєнь та захворювань, пов'язаних з вживанням недоброякісної їжі, наведено заходи щодо їх запобігання. Охарактеризовано різноманітні способи обману споживачів виробниками, посередниками та продавцями продуктів харчування та надано підказки щодо розпізнавання фальсифікатів.

Проанализированы особенности рационального, сбалансированного питания для разных групп населения в зависимости от возраста, пола и характера трудовой деятельности, значения отдельных питательных веществ и общие правила питания. Рассмотрены пути загрязнения продуктов питания вредными веществами в процессе изготовления (нитратами, радионуклидами, пестицидами и другими), их влияние на здоровье людей, а также меры по уменьшению содержания этих веществ в продовольственном сырье и продуктах питания. Освещены проблемы пищевых добавок, применяемых в Украине. Внимание уделено вопросам пищевых отравлений и заболеваний, связанных с употреблением некачественной пищи, приведены меры по их предупреждению. Охарактеризованы разные способы обмана потребителей производителями, посредниками и продавцами продуктов питания и даны рекомендации по распознаванию фальсификатов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА665408 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Кузмінська О. В. 
Значення раціонального харчування для підтримки здоров'я молоді : Моногр. / О. В. Кузмінська, М. С Червона; Держ. ін-т пробл. сім'ї та молоді, Укр. ін-т соц. дослідж., Укр.-канад. проект "Молодь за здоров'я - 2". - К., 2005. - 128 c. - (Формув. здор. способу життя молоді; Кн. 4). - укp.

Викладено основні положення сучасної наукової теорії раціонального харчування, зокрема, його закони та принципи, функції їжі. Наведено характеристику харчових речовин і продуктів харчування, показано їх значення для формування здоров'я та профілактики захворювань населення. Охарактеризовано основні принципи побудови здорового раціону та режиму харчування. Проаналізовано стан харчування сучасної молоді, а також особливості організму дітей, підлітків і молодих людей, які необхідно враховувати в процесі вибору раціону та режиму харчування.

Изложены основные положения современной научной теории рационального питания, в частности, его законы и принципы, функции пищи. Приведена характеристика пищевых веществ и продуктов питания, показано их значение для формирования здоровья и профилактики заболеваний населения. Охарактеризованы основные принципы построения здорового рациона и режима питания. Проанализированы состояние питания современной молодежи, а также особенности организма детей, подростков и молодых людей, которые необходимо учитывать при выборе рациона и режима питания.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 + Р351

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА662725 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Настольная книга семейного врача. Фитотерапия. Народная медицина. Питание и здоровье : Справ. / ред.: К. А. Литовченко, О. Н. Уманская. - Х. : Орбита, 2006. - 607 c. - (Для дома. Для семьи). - рус.

Представлены рецепты приготовления отваров, настоек, мазей и других лекарств из растений, применяемых в научной и народной медицине. Рассмотрены вопросы о сбалансированном питании, особенностях лечебного питания и голодания, модных диетах (вегетарианстве, сыроедении, видовом, раздельном питании), лечении сырыми овощными соками, винотерапии, а также терапии очищения организма, в частности от радионуклидов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р359.2я2 + Р352.5я2 + Р351я2 + Р123.0я2

Шифр НБУВ: ВА666969 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Кручаниця М. І. 
Основи оздоровчого харчування : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. фіз. виховання і спорту / М. І. Кручаниця, С. О. Михайлович, Н. В. Розумик; Ужгород. нац. ун-т. Ф-т фіз. виховання і спорту. - Ужгород : Вид-во В.Падяка, 2004. - 215 c. - Бібліогр.: с. 212-213. - укp.

Розглянуто історію розвитку харчування, а також анатомо-фізіологічні особливості травлення. Наведено основні складові компоненти їжі та характеристику поширених продуктів харчування, розкрито їх роль у формуванні здоров'я людини. Описано ознаки хвороб, що передаються аліментарним шляхом, а також методи профілактики та невідкладної допомоги у разі харчових отруєнь. Проаналізовано вплив харчових домішок, смакових речовин, алкоголю на здоров'я людини.

Рассмотрены история развития питания, а также анатомо-физиологические особенности пищеварения. Приведены основные составляющие еды, а также характеристика наиболее распространенных продуктов питания, освещена их роль в формировании здоровья человека. Описаны методы профилактики и неотложной помощи при пищевых отравлениях. Проанализировано влияние пищевых добавок, вкусовых веществ, алкоголя на здоровье человека.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73 + Р351 я73 + Ч510.811 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА661461 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Щелкунов Л. Ф. 
Пища и экология / Л. Ф. Щелкунов, М. С. Дудкин, В. Н. Корзун. - О. : Optimum, 2000. - 517 c. - рус.

Рассмотрены вопросы науки о питании и пищевой технологии. Охарактеризованы сложившаяся экологическая обстановка, основные группы загрязнителей среды и пищи, даны рекомендации по поддержанию здоровья населения в создавшейся ситуации. Описаны особенности радиопротекторов и энтеросорбентов экологически вредных веществ, их свойства, технологии получения и варианты применения. Изучены особенности пищевых волокон растительного происхождения.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.04 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА659394 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Пересічний М. І. 
Підсолоджувальні речовини у харчуванні людини : Моногр. / М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, П. О. Карпенко, В. В. Карпачов; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2004. - 445 c. - Бібліогр.: 71 назв. - укp.

Висвітлено методологічні аспекти та проаналізовано технологію продуктів з використанням підсолоджувальних речовин для оздоровчого та лікувально-профілактичного харчування хворих на ожиріння та цукровий діабет. Наведено характеристику замінників сахарози і ненутрієнтних компонентів їжі. Розглянуто принципи раціонально-профілактичного харчування хворих на аліментарно-конституціональне ожиріння та цукровий діабет.

Освещены методологические аспекты и проанализирована технология продуктов с использованием подслащающих веществ для оздоровительного и лечебно-профилактического питания больных на ожирение и сахарный диабет. Приведена характеристика заменителей сахарозы и ненутриентных компонентов еды. Рассмотрены принципы рационально-профилактического питания больных на алиментарно-конституциональное ожирение и сахарный диабет.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.02 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА660204 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Чернієнко О. А. 
Порівняльна характеристика апіфітопродуктів з полівітамінними комплексами / О. А. Чернієнко, І. М. Григус // Педагогіка, психологія та мед.-біол. пробл. фіз. виховання і спорту. - 2005. - № 5. - С. 28-33. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Проведено порівняльний аналіз складу апіфітопрепаратів українського та російського виробництва і полівітамінних комплексів вітчизняного виробника.

Проведен сравнительный анализ апифитопрепаратов украинского и российского производства и поливитаминных комплексов отечественного производителя.

The comparative analysis apiphytoproducts the Ukrainian and Russian manufacture and polyvitaminic complexes of the domestic manufacturer is lead.


Ключ. слова: апіфітопродукти, полівітамінний комплекс, фізична робота
Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.027

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69411 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Пуцев А. І. 
Спіруліна і спортивна медицина / А. І. Пуцев, М. Ю. Салюта, І. Г. Будзай; Укр. акад. наук нац. прогресу. - К., 2003. - 42 c. - Бібліогр.: с. 42. - укp.

Наведено рекомендації спортсменам з метою покращання їх здоров'я та спортивної сили у період тренувань і спортивних змагань. Запропоновано комплексний підхід до оздоровлення людей (спортсменів) шляхом зміни культури життя та харчування адекватно змінам екологічного стану довкілля та забруднення продуктів харчування хімічними та радіактивними елементами. Показано значення спіруліни (одноклітинної водорості) в спортивній медицині, надано оцінку застосування препарату "Гранули спіруліни".

Приведены рекомендации спортсменам для улучшения их здоровья и спортивной силы в период тренировок и спортивных соревнований. Предложен комплексный подход к оздоровлению людей (спортсменов) путем изменения культуры жизни и питания адекватно изменениям экологического состояния окружающей среды и загрязнению продуктов питания химическими и радиактивными элементами. Показано значение спирулины (одноклеточной водоросли) в спортивной медицине, дана оценка применения препарата "Гранулы спирулины".


Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.9 + Р123.04 + Р281.794

Рубрики:

Шифр НБУВ: Р105032 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Укрепление здоровья человека с помощью продукции корпорации Витамакс - XXI век : Укр. науч.-практ. мед. конф., 24 апр. 2004 г. / сост.: А. А. Михайлов. - К., 2004. - 200 c. - рус.

Рассмотрены особенности нутрициологической коррекции пищевого статуса детей раннего возраста с нарушенной имунной реактивностью, а также применения системных продуктов здоровья (СПЗ) корпорации Витамакc - ХХІ век у ребенка с болезнью Дауна. Проанализировано состояние эндотелиальной функции у больных гипертонической болезнью, обоснованы возможности ее коррекции с помощью СПЗ. Освещен опыт применения биологически активных добавок данной корпорации к пище в практике семейного врача.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.02я431(4УКР)

Шифр НБУВ: ВА656668 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Димань Т. М. 
Харчування людини / Т. М. Димань, М. М. Барановський, М. С. Ківа, Т. Г. Мазур, Л. П. Загоруй. - Біла Церква : Білоцерк. держ. аграр. ун-т, 2005. - 301 c. - укp.

Розглянуто класичні та альтернативні теорії та концепції раціонального харчування. Проаналізовано вплив релігійних положень на споживання харчових продуктів і особливості національної кухні різних народів. Розглянуто фізіологічні основи функціонування травної системи людського організму, проаналізовано якісний склад харчового раціону. Висвітлено питання забезпечення безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини. Проаналізовано базові принципи технології зберігання харчової продукції та сучасні способи її ідентифікації. Обгрунтовано фізіолого-гігієнічні вимоги щодо організації раціонального харчування. Розглянуто критичні технології виробництва штучних продуктів харчування. Проаналізовано сучасні методи конструювання, проектування та забезпечення екологічної чистоти харчових продуктів.

Рассмотрены классические и альтернативные теории и концепции рационального питания. Проанализировано влияние религийных положений на употребление продуктов питания и особенности национальной кухни разных народов. Рассмотрены физиологические основы функционирования пищеварительной системы и качественный состав пищевого рациона. Освещены вопросы обеспечения безопасности пищевых продуктов и продовольственного сырья. Проанализированы базовых принципы технологии хранения пищевых продуктов и современные способы их идентификации. Обоснованы физиолого-гигиенические требования по организации рационального питания. Рассмотрены критические технологии производства искусственных продуктов питания. Проанализированы современные методы конструирования, проектирования и обеспечения экологической чистоты пищевых продуктов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА662120 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Сборник тезисов второй Всеукраинской научно-практической конференции "Питание и здоровье. XXI век. Клиническое применение продукции "NSP". - К., 2001. - 51 c. - рус.

Освещен современный подход к лечению хламидиоза. Изложены некоторые аспекты применения диетических добавок и фитопрепаратов. Приведены результаты применения фитопрепаратов, производимых компанией "Natures Sunshine Products", в практической эндокринологии.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0я431(4УКР) + Р351я431(4УКР)

Шифр НБУВ: ВА616460 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Ванханен В. В. 
Учение о питании. Т. 1. Питание здорового и больного человека / В. В. Ванханен, В. Д. Ванханен. - Донецк : Донеччина, 2000 . - 352 c. - (Сер. "Медицина"). - Библиогр.: с. 338-345 - рус.

На основании результатов научных поисков освещены вопросы питания здорового и больного человека: теории питания, функции пищи и факторы, которые их обеспечивают. Проанализировано биологическое действие пищи. Рассмотрены традиционные и нетрадиционные виды питания. Освещены алиментарные и алиментарно-обусловленные болезни.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0я9 + Р351я9

Шифр НБУВ: В344521 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Орлова Н. Я. 
Фізіологія та біохімія харчування : Підруч. / Н. Я. Орлова; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2001. - 247 c. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Розглянуто анатомію та фізіологію окремих органів і систем, пов'язаних з функцією харчування. Наведено характеристику основних макро- та мікронутрієнтів їжі, проаналізовано їх біологічне значення для організму людини. Висвітлено сучасні уявлення про потребу організму в енергії та харчових нутрієнтах. Розкрито сутність біохімічних перетворень білків, ліпідів і вуглеводів в організмі людини. Викладено наукові засади раціонального харчування населення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0я73

Шифр НБУВ: ВА611494 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського