Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
Пошуковий запит: (<.>A=Bouhenni H$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 2
Представлено документи з 1 до 2

      
Категорія:    
1.

Bouhenni H. 
Comparative study on chemical composition and antibacterial activity of fenugreek (Trigonella Foenum graecum L.) and cumin (Cuminum cyminum L.) seeds = Порівняльне дослідження хімічного складу і антибактеріальної активності насіння гуньби (Trigonella Foenum graecum L.) та кмину (Cuminum cyminum L.) / H. Bouhenni, K. Doukani, N. Sekeroglu, S. Gezici, S. Tabak // Ukr. Food J.. - 2019. - 8, № 4. - С. 755-767. - Бібліогр.: 55 назв. - англ.

Завдання дослідження - визначення фізико-хімічних характеристик гуньби (Trigonella Foenum graecum L.) і кмину (Cumin cyminum L.) та оцінка їх антибактеріальних властивостей щодо Staphylococcus aureus ATCC25923, Escherichia coli ATCC 25922 і Bacillus subtilis ATCC 6633. Проаналізовано різні сорти гуньби та кмину на масу в 1000 насінинах і швидкість проростання. Визначено фізико-хімічні властивості - активну (pH) і титровану кислотності, вологість, золу, розчинні тверді речовини, електропровідність, в'язкість, вміст білків, жирів, сирої клітковини, пектину, загальних і редукуючих цукрів і мінералів. Антибактеріальну активність екстрактів оцінювали методом дискової дифузії щодо випробувальних бактеріальних штамів. Отримані результати показали, що алжирський сорт гуньби та сирійський сорт насіння кмину давали найбільшу вагу зі значенням 16,8 і 13,9 г відповідно та краще проростання на рівні 70 %. Активна та титрована кислотності насіння гуньби та кмину коливалися від 5,6 до 6,5 і від 2,8 до 3 % відповідно. Вміст вологи та золи коливався від 3 до 2,8 % і 3 до 7 % відповідно. Загальна кількість розчинних твердих речовин, електропровідність, в'язкість коливались від 2,8 до 5,5 Brix, від 18,1 до 42,8 mvs і від 2,4 до 2,8 МПа-с відповідно. Гуньба і кмин містять велику кількість білків - від 23,1 до 26,8 %, вміст жирів - від 8,8 до 21 %. Кількість сирої клітковини та пектину коливалась від 5,1 до 7,9 % і від 1,9 до 2,8 % відповідно. Вміст загальних і редукуючих цукрів коливався від 5,2 до 6,7 % і від 0,5 до 1 % відповідно. Гуньба та кмин містять у максимальній кількості калій як основний мінерал, сульфур, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк і бор, мідь, свинець, нікель, хром, молібден, кобальт і кадмій. Результати антибактеріальної активності екстрактів рослин із метанолом стосовно трьох бактеріальних штамів S. aureus, E. coli та B. Subtilis показали чутливість цих штамів до рослин-екстрактів із ДЗГ (діаметр зони гальмування) 21, 12, 18 мм для кмину та 10, 8, 9 мм для гуньби відповідно.


Індекс рубрикатора НБУВ: П219.3-264

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Bouhenni H. 
Comparative study on chemical composition and antibacterial activity of fenugreek (Trigonella Foenum graecum L.) and cumin (Cuminum cyminum L.) seeds = Порівняльне дослідження хімічного складу і антибактеріальної активності насіння гуньби (Trigonella Foenum graecum L.) та кмину (Cuminum cyminum L.) / H. Bouhenni, K. Doukani, N. Sekeroglu, S. Gezici, S. Tabak // Ukr. Food J.. - 2019. - 8, № 4. - С. 755-767. - Бібліогр.: 55 назв. - англ.

Завдання дослідження - визначення фізико-хімічних характеристик гуньби (Trigonella Foenum graecum L.) і кмину (Cumin cyminum L.) та оцінка їх антибактеріальних властивостей щодо Staphylococcus aureus ATCC25923, Escherichia coli ATCC 25922 і Bacillus subtilis ATCC 6633. Проаналізовано різні сорти гуньби та кмину на масу в 1000 насінинах і швидкість проростання. Визначено фізико-хімічні властивості - активну (pH) і титровану кислотності, вологість, золу, розчинні тверді речовини, електропровідність, в'язкість, вміст білків, жирів, сирої клітковини, пектину, загальних і редукуючих цукрів і мінералів. Антибактеріальну активність екстрактів оцінювали методом дискової дифузії щодо випробувальних бактеріальних штамів. Отримані результати показали, що алжирський сорт гуньби та сирійський сорт насіння кмину давали найбільшу вагу зі значенням 16,8 і 13,9 г відповідно та краще проростання на рівні 70 %. Активна та титрована кислотності насіння гуньби та кмину коливалися від 5,6 до 6,5 і від 2,8 до 3 % відповідно. Вміст вологи та золи коливався від 3 до 2,8 % і 3 до 7 % відповідно. Загальна кількість розчинних твердих речовин, електропровідність, в'язкість коливались від 2,8 до 5,5 Brix, від 18,1 до 42,8 mvs і від 2,4 до 2,8 МПа-с відповідно. Гуньба і кмин містять велику кількість білків - від 23,1 до 26,8 %, вміст жирів - від 8,8 до 21 %. Кількість сирої клітковини та пектину коливалась від 5,1 до 7,9 % і від 1,9 до 2,8 % відповідно. Вміст загальних і редукуючих цукрів коливався від 5,2 до 6,7 % і від 0,5 до 1 % відповідно. Гуньба та кмин містять у максимальній кількості калій як основний мінерал, сульфур, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк і бор, мідь, свинець, нікель, хром, молібден, кобальт і кадмій. Результати антибактеріальної активності екстрактів рослин із метанолом стосовно трьох бактеріальних штамів S. aureus, E. coli та B. Subtilis показали чутливість цих штамів до рослин-екстрактів із ДЗГ (діаметр зони гальмування) 21, 12, 18 мм для кмину та 10, 8, 9 мм для гуньби відповідно.


Індекс рубрикатора НБУВ: П219.3-264

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського