Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (10)Книжкові видання та компакт-диски (5)Журнали та продовжувані видання (11)
Пошуковий запит: (<.>A=SAMURA$<.>+<.>A=IRYNA$<.>+<.>A=BORYSIVNA$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 7
Представлено документи з 1 до 7

      
Категорія:    
1.

Ivanchenko D. H. 
Synthesis and the diuretic activity of 8-aminosubstituted of 7-(2-hydroxy-3-p-metoxyphenoxypropyl-1)-3-methylxanthine = Синтез та діуретична дія 8-амінозаміщених 7-(2-гідрокси-3-п-метоксифеноксипропіл-1)-3-метилксантину / D. H. Ivanchenko, M. I. Romanenko, B. A. Aleksandrova, B. A. Samura, K. A. Duchenko, D. N. Sinchenko // Журн. орган. та фармацевт. хімії. - 2017. - 15, вип. 1. - С. 52-57. - Бібліогр.: 13 назв. - англ.

Відомо, що як природні ксантини, так і їх синтетичні аналоги виявляють діуретичну дію. Аналіз даних літератури свідчить про значну перспективу використання синтетичних похідних N-метильованих ксантинів як потенційних діуретичних засобів. Мета роботи - розробка препаративних методів синтезу 8-амінозаміщених 7-(2-гідрокси-3-п-метоксифеноксипропіл-1)-3-метилксантину та вивчення їх фізико-хімічних та біологічних властивостей. Синтезовано ряд 8-амінозаміщених 7-(2-гідрокси-3-п-метоксифеноксипропіл-1)-3-метилксантину. За результатами біологічних випробувань синтезовані сполуки відносяться до IV класу токсичності. 7-(2-гідрокси-3-п-метоксифеноксипропіл-1)-8-(фурил-2-метиламіно)-3- метилксантин виявляє найвищу діуретичну активність, а отже потребує більш досконалого вивчення, оскільки він більш ніж удвічі активніший за гідрохлортіазид. Необхідно підкреслити, що всі синтезовані сполуки виявляють виразну діуретичну дію. 8-бромо-7-(2-гідрокси-3-п-метоксифеноксипропіл-1)-3-метилксантин отримали нагріванням 8-бромо-3-метилксантину з п-метоксифеноксиметилоксираном у бутанолі-1 за присутності N,N-диметилбензиламіну. 8-амінозаміщені 7-(2-гідрокси-3-п-метоксифеноксипропіл-1)-3-метилксантину синтезовані шляхом кипіятіння бромоспирту з первинними та вторинними амінами. Структуру синтезованих сполук було однозначно доведено за допомогою методу ПМР-спектроскопії. Гостру токсичність синтезованих сполук було вивчено за методом Кербера. Вивчення діуретичної дії одержаних сполук проводили за методом Берхіна Є. Б. Як еталон порівняння використовували гідрохлортіазид. Висновки: розроблено прості у виконанні методики синтезу 8-амінозаміщених 7-(2-гідрокси-3-п-метоксифеноксипропіл-1)-3-метилксантину. Структуру синтезованих сполук було доведено за допомогою методу ПМР-спектроскопії. Вивчено гостру токсичність та діуретичну активність одержаних речовин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г264.14

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24793 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Shcherbyna R. O. 
The research of ammonium 2-((4-amino-5-(morpholinomethyl)-4H-1,2,4-triazole-3-yl)thio)acetate (PKR-177) influence on biochemical indices in rats blood under hepatitis initiated by tetrachloride methane = Исследование влияния аммония 2-((4-амино-5-(морфолинометил)-4H-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетата (ПКР-177) на биохимические показатели крови у крыс при тетрахлорметановом гепатите / R. O. Shcherbyna, T. O. Samura, B. P. Kyrychko, T. V. Zvenihorodska, I. V. Hyrenko // Запорож. мед. журн.. - 2017. - 19, № 6. - С. 819-822. - Бібліогр.: 9 назв. - англ.

Гепатит - это заболевание, которое ведет к воспалению печени. Наиболее распространенными возбудителями гепатита в мире являются вирусы гепатита, но данное заболевание может быть вызвано и другими инфекциями, некоторыми токсичными веществами и аутоиммунными заболеваниями. Цель работы - исследование влияния аммония 2-((4-амино-5 (морфолинометил)-4H-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетата (ПКР-177) на биохимические показатели крови у крыс при тетрахлорметановом гепатите. Материалом для исследования был 1 % водный раствор субстанции ПКР-177. Опыт проводили, руководствуясь методическими рекомендациями "Доклинические исследования лекарственных средств". Над экспериментальными животными устанавливали клиническое наблюдение. Изучение биохимических и функциональных показателей организма (в том числе печени) проводили через 24 часа после последнего введения тетрахлорметана. Клиническими наблюдениями установлено, что подкожное введение масляного раствора тетрахлорметана приводило к резкому ухудшению общего состояния экспериментальных животных. После повторного введения тетрахлорметана наблюдали полный отказ от корма. Животные, которым вводили ПКР-177 и тиопротектин, усиленно потребляли воду, корм поедали в небольшом количестве. Через 24 часа у всех подопытных животных проводили отбор образцов крови для расширенного биохимического исследования. В результате воспроизведения острого токсического поражения отмечено (по сравнению с интактными животными) нарушение функциональной способности печени гамма-глутамилтранспептидазы. Введение тетрахлорметана создавало тенденцию к снижению содержимого альбумина, общего белка, альбумин-глобулинового коэффициента, уровня глюкозы, холестерина, триацилглицеридов, общего билирубина и активности a-амилазы. Выводы: проведено исследование влияния ПКР-177 на биохимические показатели крови у крыс при тетрахлорметановом гепатите. Исследовано 27 биохимических и функциональных показателей крови подопытных животных. В результате эксперимента установлено, что активность ферментов АлАТ, АсАТ выше у животных, которым вводили раствор ПКР-177 по сравнению с крысами первой и четвертой исследовательских групп.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р413.51-29

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16789 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Hachak Y. 
Effect of the cryopowder "Beet" on quality indicators of new curd desserts / Y. Hachak, N. Slyvka, B. Gutyj, J. Vavrysevych, A. Sobolev, I. Bushueva, T. Samura, O. Paladiychuk, L. Savchuk, A. Pikhtirova // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2019. - № 1/11. - С. 52-59. - Бібліогр.: 31 назв. - англ.

Особливої уваги заслуговують натуральні рослинні біодобавки, оскільки вони завдяки своїм природним властивостям, надають молочним продуктам функціональних властивостей. Використання таких добавок надає можливість поповнити дефіцит ессенціальних харчових речовин, підвищити неспецифічну резистентність організму до дії несприятливих факторів зовнішнього середовища. Вміле поєднання кріопорошків рослинного походження та молочної основи є великою перспективою, як у технологічному, так і соціальному плані. Розроблено технологію сиркових десертів із різною масовою часткою жиру з використанням кріопорошку "Буряк". Обгрунтовано доцільність використання кріопорошку "Буряк" у технології нових солодких сиркових мас. Запропоновано оптимальну дозу кріопорошку "Буряк". Вивчено можливість використання кріопорошку "Буряк" як складника лікувально-профілактичних сиркових десертів. Кількість вказаної кріодобавки змінюється залежно від масової частки жиру молочної основи. У дослідних зразках нової продукції вивчено органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні характеристики. Аналіз органолептичних характеристик сиркових десертів із кріопорошком "Буряк" показує, що суттєвих змін не зазнали і повністю відповідали нормативним вимогам. Так, колір солодких сиркових мас був світло-буряковим, малиновим із окремими білими вкрапленнями подрібненої порошкоподібної кріогенної біодобавки. Запах сиркових мас залишився свіжим, кисломолочним. У разі внесення кріопорошку "Буряк" у сиркові маси енергетична цінність зростала. Виявлені зміни в амінокислотному складі сиркових мас вказують на те, що використання кріопорошку "Буряк" надає можливість підвищити харчову та біологічну цінність білкової складової. Зокрема встановлено збільшення загальної кількості амінокислот на 1,73 %, а в складі незамінних амінокислот на 1,16 % і замінних - на 2,17 %. Запропонована продукція розширює вітчизняний асортимент молочних продуктів функціонального спрямування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л955.3-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Solomianiuk N. 
Relation of qualitative and quantitive levels of availability and adequacy of food in determing the level of food safety = Взаємозв'язок якісного і кількісного рівнів доступності та достатності харчування при визначенні рівня продовольчої безпеки / N. Solomianiuk, F. Iryna, O. Dragan // Ukr. Food J.. - 2019. - 8, № 2. - С. 386-399. - Бібліогр.: 37 назв. - англ.

Для якісного і повноцінного аналізу продовольчої безпеки, необхідний набір показників, які забезпечують якісний і кількісний підхід для оцінювання продовольчої доступності та достатності. Проаналізовано продовольчу безпеку та індикатори продовольчої доступності і достатності, за допомогою яких він здійснюється. В процесі дослідження використано методи статистичного аналізу в частині побудови трендів питомої ваги витрат на продукти харчування в сукупних витратах домогосподарств за 2000 - 2017 рр. із визначенням його аналітичного рівняння та вартості одиниці енергії добового раціону харчування і споживчих цін в Україні. Для оцінки фізичної доступності використовуються норми верхньої межи раціонального або оптимального харчування, норми мінімального продовольчого споживання, калорійність харчового раціону людини, відсоток забезпечення калорійності добового раціону за рахунок споживання продуктів тваринного походження. Для оцінки економічної доступності: рівень цін на продукти харчування, питома вага витрат на продукти харчування в сукупних витратах домогосподарств, коефіцієнти диференціації харчування за соціальними групами. Вони не відображають повною мірою стан продовольчої доступності. Для оцінки продовольчої доступності запропоновано використовувати показники купівельної спроможності 1 ккал, який визначається як відношення кількості ккал енергії добового раціону харчування середньостатистичного українця до питомої ваги витрат на харчування в загальному обсязі сукупних витрат домогосподарств, і вартість одиниці енергії добового раціону харчування з порівнянням з індексом споживчих цін. Так, проведені розрахунки показали, що в Україні у 2000 р. на 1 % витрат на харчування в бюджеті сукупних витрат домогосподарств припадало 41 ккал, у 2017 р. - 52,5, що складає 28 % від рівня 2000 р. Отже, доступність харчування у 2017 р. покращилася у порівнянні з 2000 р. Також досліджувались темпи зростання вартості 1 тис. ккал, які у 2000 - 2014 і у 2017 рр. випереджали темпи зростання споживчих цін. Це є свідченням того, що в ці періоди продовольчу доступність формує не ціна, а рівень доходів, особливо в частині витрат на харчування. Встановлено, що комплексне використання цих показників надасть змогу більш повно оцінити рівень продовольчої доступності населення і розробити заходи вчасного запобігання виявлених загроз.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 + У9(4УКР)0-982-995

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Management of patients with hematological diseases : man. to practical classes / B. B. Samura, Yu. M. Kolesnyk, V. V. Syvolap, S. Ya. Dotsenko, I. B. Samura; Zaporizhzhia state med. univ. - Zaporizhzhia : ZSMU, 2018. - 175 c. - Бібліогр.: с. 174-175 - англ.

Викладено основні теоретичні питання, необхідні для вивчення дисципліни, та надано навчальні завдання для контролю засвоєння матеріалу. Завдяки доступно викладеним основним принципам, це видання допоможе студентам у розумінні принципів диференціальної діагностики захворювань і моніторингу лікування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р411 я73-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: ІВ225002 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Samura Yu. O. 
The integrated approach to the formation of the banking business financial and economic security system = Інтегрований підхід до формування системи забезпечення фінансово-економічної безпеки банківського бізнесу / Yu. O. Samura, V. A. Varenyk // Вісн. Бердян. ун-ту менеджменту і бізнесу. - 2020. - № 1. - С. 127-130. - Бібліогр.: 6 назв. - англ.

Досліджено сутність фінансово-економічної безпеки банківських установ у широкому і вузькому сенсі. Виділено три основні компоненти системи забезпечення безпеки сучасних банківських установ: інформаційна безпека банку, безпека персоналу банку і майнова безпека банку. Виділено основні загрози зовнішнього та внутрішнього характеру, які слід врахувати при формуванні системи забезпечення безпеки банківського бізнесу. Під час формування інтегрованої системи забезпечення фінансово-економічної безпеки банківського бізнесу запропоновано здійснити аналіз та оцінювання відповідності банківського сектору тому або іншому рівню безпеки.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)262.10-93-995

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж73543 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
7.

Kotok V. 
Determination of the effect of exposure conducted in KOH solutions at different temperatures on the properties of electrochromic Ni(OH)VB2D-PVA films = Визначення впливу витримки в розчинах KOH при різних температурах на властивості електрохромних плівок Ni(OH)V2D-ПВС / V. Kotok, V. Kovalenko, R. Nafeev, V. Verbitskiy, E. Lominoga, O. Melnyk, S. Vlasov, P. Iryna, L. Kolesnikova, V. Kalinichenko // Eastern-Europ. J. of Enterprise Technologies. - 2021. - № 4/6. - С. 60-66. - Бібліогр.: 30 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ж619 + Г576.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 


 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського