Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (40)Автореферати дисертацій (74)Книжкові видання та компакт-диски (810)Журнали та продовжувані видання (919)
Пошуковий запит: (<.>U=Л87$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 715
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Yezhov V. N. 
Information-retrieval system for microorganisms to be used in enology = Інформаційно-пошукова система мікроорганізмів для виноробства / V. N. Yezhov, N. I. Bourian, T. K. Skorikova, E. A. Evtcsikhevich // Мікробіол. журн. - 1999. - 61, № 4. - С. 3-6. - Библиогр.: 11 назв. - англ.

Створена в Інституті винограду і вина "Магарач" УААН інформаційно-пошукова система мікроорганізмів для виноробства піднімає Колекцію мікроорганізмів на сучасний рівень і дозволяє намітити перспективні шляхи досліджень у галузі гарантованого зберігання штамів у життєдіяльному стані з характерними технологічними властивостями. Проведення необхідної ревізії фондів колекції (збір даних з виявлення, класифікації, реєстрації та контролю мікроорганізмів) передбачає обробку великої кількості інформації. Використання інформаційно-пошукової системи, описаної в статті, дозволяє виконати поставлене завдання у більш короткий термін і значно дешевше.


Ключ. слова: мікроорганізми для виноробства, гриби, дріжджі, бактерії, колекції мікроорганізмів, бази і банки даних мікроорганізмів
Індекс рубрикатора НБУВ: Л874-14с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Шольц-Куліков Є. П. 
Вступ до харчової технології та інженерії (виноробство) : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Є. П. Шольц-Куліков, В. О. Русаков, В. А. Домарецький, В. О. Фуркевич; Укр. держ. ун-т харч. технологій. - К., 2000. - 92 c. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

Наведено загальні вимоги до професії та підготовки спеціаліста технолога-винороба, відомості про виноградне вино, його класифікацію, хімічний склад і особливості вживання, а також харчові, дієтичні та лікувально-профілактичні властивості. Висвітлено стислі біографічні дані про найбільш відомих вітчизняних виноробів, які зробили значний внесок у підготовку спеціалістів, розвиток виноробної науки та виробництво вина - Л.С.Голіцина, С.Ф.Охременка, М.О.Ховренка, М.О.Герасимова та ін. Велику увагу приділено історії виноробства, його стану в Україні та світі. Подано стислу характеристику кращих сортів винограду та вин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА601949 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Дмитренко Г. М. 
Енергозберігаюча біотехнологія очищення стічних вод виробництва дріжджів / Г. М. Дмитренко // Экотехнологии и ресурсосбережение. - 1999. - № 2. - С. 38-43. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Розроблено та впроваджено біотехнологію очищення стічних вод виробництва пекарських дріжджів за рахунок реконструкції існуючих очисних споруд. Біотехнологія вміщує послідовну обробку води в анаеробних біореакторах, крапельному біофільтрі, аеротенку-мінералізаторі та біологічних ставках. Якість очищеної води відповідає нормам ГДК. Біотехнологія може бути рекомендована до впровадження на підприємствах харчової та мікробіологічної промисловості.


Ключ. слова: бiотехнологiя, бiореактор, очищення стiчних вод, дрiжджi
Індекс рубрикатора НБУВ: Л871.09

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28350 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Михалевич В. В. 
Исследование процессов обезвоживания и гранулирования щелочной протеазы, щелочеустойчивой липазы / В. В. Михалевич, Б. Н. Процышин // Пром. теплотехника. - 2000. - 22, № 5-6. - С. 54-59. - Библиогр.: 12 назв. - рус.

Розроблено нові технологічні прийоми виробництва ферментних домішок до мийних засобів, оптимізовано технологічні режими виробництва, запропоновано нову технологічну схему та нестандартизоване устаткування для її реалізації.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л870.4 + Л785-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Полевич В. В. 
Концепція розробки нового апарата для охолодження пива = Conception for elaboration of new device for cooling of beer / В. В. Полевич // Пробл. криобиологии. - 2001. - № 1. - С. 88-89. - Бібліогр.: 5 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876.04-5-02

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
6.

Маннанов У. В. 
Математическое моделирование совмещенных реакцилонно-ректификационных процессов (на примере получения этилового спирта) / У. В. Маннанов // Управляющие системы и машины. - 1998. - № 2. - С. 37-38. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Запропоновано адекватну математичну модель ректифікаційного процесу здобування етилового спирту з урахуванням хімічної реакції, що відбувається в бражній колоні технологічного комплексу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872с11

Шифр НБУВ: Ж14024 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Литовченко О. М. 
Плодово-ягідне виноробство України у ХХ столітті / О. М. Литовченко // Садівництво. - 2000. - Вип. 50. - С. 301-317. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

Висвітлено історію розвитку плодово-ягідного виноробства у світовій практиці. Показано динаміку становлення галузі в Україні. Проаналізовано стан виноробства і пов'язаної з ним переробної промисловості. Вперше розглянуто питання комплексного використання плодово-ягідної, виноградної, місцевої рослинної та лікарської сировини для створення алкогольної та безалкогольної продукції нового покоління типу "Здоров'я". Запропоновано шляхи розвитку плодово-ягідного виноробства в Україні на тривалу перспективу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л875г(4Укр)

Шифр НБУВ: Ж29032 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Федоткин И. М. 
Процессы и аппараты спиртовой промышленности : Учеб. пособие для студ., асп. технол., теплотехн. и мех. спец. техн. ун-тов. Ч. 1. Процессы подготовки, измельчения, запаривания, разваривания и сбраживания крахмалистого сырья в спиртовой промышленности, теория процессов, методы расчета и интенсификации / И. М. Федоткин, Н. И. Шаповалюк. - К. : Химджест, 1999. - 488 c. - Библиогр.: 368 назв. - рус.

С достаточной полнотой рассмотрены такие процессы - распыливание жидкостей, гидравлика двухфазных газо-паро-жидкостных и взвесенесущих потоков, определение размеров капель, разваривание твердых частиц, кавитационные процессы, образование каверн, кавитационных пузырьков, их коллапс, кавитационное дробление и измельчение, микробиологические процессы, термодинамика двухфазных потоков, характеристики, сопротивления и др. В результате математического анализа этих процессов получена форма для инженерных расчетов и разработаны методы интенсификации. Приведены многочисленные конструкции отечественных и зарубежных аппаратов, их критический анализ и сравнительная оценка. Разработаны методы интенсификации процессов подготовки сырья, смешения ингредиентов, дробления, сбраживания, разваривания. Представлена теория кавитационных процессов, двухфазных потоков, разваривания в оригинальной постановке, которая доведена до инженерной.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.5 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: В343202 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Бремерс Г.  
Расширение возможностей использования солевой дистилляции / Г. Бремерс, Р. Галобурда, Г. Айзсилс // Пром. теплотехника. - 1999. - 21, № 2-3. - С. 56-58. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Солева дистиляція використовується для дегідратації етилового спирту, необхідного для одержання біопалива. Експерименти на спрощеній установці показали, що теплоту, витрачену на регенерацію солей, можна використати повторно при ординарній перегонці у верхній частині установки, що дає змогу істотно зменшити висоту перегонної установки. Солеву дистиляцію можна також використовувати для спільного виробництва технічного зневодженого спирту та харчового спирту підвищеної чистоти.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.05

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Сачаво М. С. 
Спирт этиловый / М. С. Сачаво. - Симф. : Таврида, 2000. - 272 c. - Библиогр.: 25 назв. - рус.

Подано стислу історію виникнення та розвитку спиртового виробництва. Викладено основні властивості етилового спирту, засоби виробництва та фізико-хімічні характеристики одержаних спиртів. Наведено діючі в країнах СНД нормативно-правові акти, які регламентують облік, поставку, транспортування, приймання та збереження етилового спирту, а також нормативи втрати під час його виробництва, транспортування, збереження та переміщення. Узагальнено дані про структурні властивості водно-спиртових розчинів, їх теплофізичні характеристики. Включено відкориговані "Таблиці для визначення вмісту етилового спирту у водно-спиртових розчинах".


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА599113 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Справочник по виноделию / ред.: Г. Г. Валуйко, В. Т. Косюра. - 2-е изд., перераб. и доп. - Симф. : Таврида, 2000. - 622 c. - Библиогр.: 8 назв. - рус.

Приведены переработанные и дополненные сведения о винограде, технологии вин, коньяков, продуктов из вторичного сырья виноделия, стабилизации вин, микробиологии, химии, технохимическом и микробиологическом контроле. Описано технологическое оборудование винодельческих производств. Изложены сведения по экономике винодельческой промышленности. Введены новые главы по плодово-ягодным винам, основным правилам дегустации вин и коньяков, охране окружающей среды и экологии на винодельческих предприятиях, охране труда и теплотехническому хозяйству винодельческих предприятий.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874 я2

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА599921 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Валуйко Г. Г. 
Стабилизация виноградных вин / Г. Г. Валуйко, В. И. Зинченко, Н. А. Мехузла. - 2-е изд., перераб. - Симф. : Таврида, 1999. - 208 c. - Библиогр.: с. 202-203 - рус.

Розглянуто вплив якості винограду та способів його переробки на стабільність виноградних вин. Велику увагу приділено видам помутнінь і способам їх усунення. Описано методи прогнозування помутнінь і визначення стабільності вин. Надано характеристику органічних і неорганічних просвітлювальних та стабілізуючих матеріалів і засобів. Запропоновано техніку та технологію освітлення виноматеріалів і стабілізації вин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874-106.8

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА596632 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Литовченко О. М. 
Стан садівництва і виноградарства в Україні на 2000 р. і пропозиції щодо відродження виноробного виробництва / О. М. Литовченко, С. Т. Тюрін // Садівництво. - 1999. - Вип. 49. - С. 138-146. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Порівнянно багаторічні дані (1985 - 1998 рр.) про площу садів і виноградників, урожайність, виробництво плодово-ягідних, виноградних і шампанських вин, кон'ячних виробів і безалкогольних напоїв в Україні. Запропоновано першочергові заходи щодо відновлення та розвитку прибуткової галузі. Уперше винесено на обговорення проблемні питання комплексного підходу до відродження плодово-ягідного та виноградного виноробства, зокрема, запропоновано об'єднання в єдині Центри плодово-ягідних і виноградарських господарств, науково-дослідних, проектно-конструкторських інститутів і заводів виноробного машинобудування.


Індекс рубрикатора НБУВ: П25(4Укр) + П26(4Укр) + Л874(4Укр)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29032 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Иваненко А. В. 
Технологическая механика переработки винограда / А. В. Иваненко, К. М. Тенюх, Ю. Н. Ртищев. - О. : АстроПринт, 2000. - 304 c. - Библиогр.: 194 назв. - рус.

Описано получение сусла при прессовании мезги, гроздей и получения экстрактивного сусла и вина. Освещены основные способы переработки винограда при получении различных типов вин. Изложены основные результаты исследований в направлении усовершенствования оборудования для получения сусла из мезги. Приведены сведения о новых разработках промышленных прессов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА607738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Домарецький В. А. 
Технологія солоду та пива : Підруч. для студ. вищ. закл. освіти / В. А. Домарецький. - К. : Урожай, 1999. - 542 c. - Бібліогр.: 37 назв. - укp.

Подано характеристику та наведено біохімічний і хімічний склад кінцевого продукту - пива й основних видів сировини для його виробництва. Розглянуто найважливіші принципи математичного моделювання найбільш енергоємних процесів з використанням комп'ютерної техніки. Розкрито технологію пивного сусла та пива за класичною та прогресивною схемами. Велику увагу приділено питанням технохімконтролю якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції. Стисло охарактеризовано високопродуктивні машини та апарати, які відповідають екологічним, економічним і санітарно-гігієнічним вимогам, забезпечують одержання високоякісних солоду та пива. На сучасному рівні висвітлено актуальні проблеми технології солоду і пива.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л870.2 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА595095 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Проценко Л. В. 
Удосконалення методики визначення пивоварних якостей хмелю в умовах міні-пивзаводів / Л. В. Проценко, А. Є. Мелетьєв // Хмелярство. - 1999. - № 20. - С. 68-76. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Пропонується вдосконалена методика визначення пивоварних якостей селекційних сортів і партій товарного хмелю та продуктів його переробки. Сконструйовано і виготовлено міні-пивоварню мінімальної потужності, що дає змогу з достатньою достовірністю моделювати технологію виготовлення пива у виробничих умовах і може бути використаною в науково-дослідних установах та на пивзаводах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж66190 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Подгорский В. С. 
Некоторые особенности культивирования iSaccharomyces cerevisiae/i (штамм Киевский) на винной среде / В. С. Подгорский, М. Н. Гавриленко, В. Г. Сумневич, Н. Н. Ковалев, В. А. Домарецкий, Л. Ф. Зырянова // Мікробіол. журн. - 2000. - 62, № 4. - С. 20-25. - Библиогр.: 8 назв. - рус.


Ключ. слова: дріжджі, умови культивування, виробництво шампанського
Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.031

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
18.

Виноградарство и виноделие : Сб. науч. тр. Т. 35 / ред.: А. М. Авидзба; Ин-т винограда и вина "Магарач" УААН. - Ялта, 2005. - 124 с. - рус.

Приведена оценка развития новых селекционных сортов винограда в Запорожском природно-виноградарском районе. Проанализированы особенности развития сортов винограда нового поколения в условиях западной предгорно-приморской зоны Крыма, развитие сортов винограда сложного происхождения в Среднем Приднестровье. Освещена продуктивность виноградных кустов, восстановленных после повреждения морозом и градом. Рассмотрены вопросы оптимизации защитных мероприятий виноградных насаждений юга Украины от гроздевой листовёртки. Изучено влияние кислотопонижения вина на качество газированных полуигристых вин.


Індекс рубрикатора НБУВ: П26я54(4УКР) + Л874я54(4УКР)

Шифр НБУВ: Ж60523 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Домарецкий В. А. 
Технология солода и пива : Учеб. для студ. вузов, по спец. "Технология бродильн. производств и виноделия" / В. А. Домарецкий; Нац. ун-т пищевых технологий. - К. : Фирма "Инкос", 2004. - 432 c. - (Пищевая пром-сть). - Библиогр.: 43 назв. - рус.

Приведена общая характеристика пива: биохимические, физиологические и органолептические свойства, химический состав и основные сорта. Рассмотрены основные виды сырья для производства солода и пива по их химическому составу и другим показателям. Проанализированы теоретические и практические аспекты технологий приготовления солода и пивного сусла. Представлены разные способы интенсификации и оптимизации технологических процессов, экономии энергоресурсов и материалов, а также экологические требования к производству высококачественного пива. Изложены особенности утилизации отходов пивоваренного производства, их переработки и использования. Уделено внимание основным формам подготовки специалистов и кадров высшей категории (кандидатов и докторов наук) в отрасли пивоварения.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л87 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС40042 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Аблаева Л. А. 
Новые направления использования бентонитовых глин Крыма / Л. А. Аблаева; Крым. акад. природоохран. и курорт. стр-ва. - Симф., 2001. - 78 c. - Библиогр.: с. 76-78 - рус.

Висвітлено питання геології, мінералогії, геохімії, а також практичного використання бентонитових глин Кудринського родовища (Гірський Крим). Визначено напрямки використання глин - для очищення території та стічних вод, потреб медицини та виноробної промисловості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Д452.51 + Д59(45УКР7-6КРМ)452 + Л874.043-3 + Н761.204.2 + Р121.510

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА618544 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського