Василюк О. М. Пробіотичні властивості штамів Lactobacillus plantarum ендемічних ферментованих продуктів України : автореф. дис. ... канд. біол. наук : 03.00.07 / О. М. Василюк; НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного. - Київ, 2016. - 22 c. - укp.На основі вивчення фенотипових властивостей і хемотаксономічних ознак вперше показано гетерогенність фізіолого-біохімічних показників росту штамів L. plantarum, виділених з ендемічних ферментованих продуктів рослинного походження, у порівнянні зі штамами, ізольованими з кисломолочних продуктів. Встановлено відсутність впливу джерела виділення штамів L. plantarum на антибіотикочутливість і стійкість до умов шлунково-кишкового тракту. Показано залежність синтезу біогенних амінів і кислотоутворення від джерела виділення штамів L. plantarum. Вперше виявлено різницю у кількісному жирнокислотному складі загальних клітинних ліпідів штамів L. plantarum, залежно від джерела виділення. Штами, ізольовані з ферментованих овочів, мали вищий вміст cis-C 18:1 та нижчий рівень С16:0 та trans-C18:1 жирних кислот в порівнянні з ізолятами з кисломолочних продуктів. Показано різницю у антагоністичній активності штамів L. plantarum, ізольованих з різних джерел, щодо фітопатогенних та умовно патогенних мікроорганізмів. Вперше виявлено залежність антагоністичної дії ізольованих штамів щодо фітопатогенних мікроорганізмів від наявності глюкози та твіну-80 у поживному середовищі. Відсутність в ньому глюкози не впливала на антагоністичну активність штамів щодо Shigella flexneri, Staphylococcus epidermidis та Candida albicans. Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-3 + Е422.265*871
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА422015 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|