Kruhlova O. Comprehensive analysis of food production efficiency using nanoparticles of nutritional supplements on the basis of oxides of two and three valence iron "Magnetofood" = Комплексний аналіз ефективності харчової продукції з використанням наночастинок харчової добавки на основі оксидів дво- та тривалентного заліза "Магнетофуд" / O. Kruhlova, T. Yevlash, V. Еvlash, I. Tsykhanovska, V. Potapov // Ukr. Food J.. - 2019. - 8, № 2. - С. 400-416. - Бібліогр.: 20 назв. - англ.Впровадження нанотехнологій у виробництво харчової продукції є одним із чинників забезпечення стійких конкурентних переваг підприємств харчової галузі. Наведено комплексний аналіз оцінки ефективності нової харчової продукції з використанням наноночастинок харчової добавки на основі оксидів дво- та тривалентного заліза "Магнетофуд". Харчова продукція, вироблена з використанням наночастинок оксидів дво- та тривалентного заліза "Магнетофуд" (Fe3O4), досліджувалася з використанням стандартних і загальноприйнятих методів експериментальних досліджень (органолептичних показників за 5-бальною шкалою; волого- та жироутримувальної здатності за допомогою жироміра та рефрактометра; виходу готового продукту за різницею мас), експертного аналізу. Проведені дослідження свідчать, що впровадження науково обгрунтованої харчової продукції з наночастинками надасть змогу виробляти конкурентоспроможну продукцію. Харчова добавка "Магнетофуд" має значний функціонально-технологічний потенціал (сорбційні, антиоксидантні, бактеріостатичні, емульгуючі, стабілізувальні, піно- та драглеутворювальні, водо- та жирозв'язувальні, водо- та жироутримувальні властивості), що обумовлює внесення наночастинок добавки до рецептур хлібобулочних, борошняних кондитерських, м'ясних, пастильно-мармеладних виробів і сиркових і збитих десертів. Це сприяє ресурсозбереженню під час виробництва харчової продукції, формуванню високих споживчих властивостей, підвищенню виходу й економічної ефективності її виробництва. Харчова продукція, виготовлена з використанням харчової нанодобавки "Магнетофуд", має високі органолептичні, функціонально-технологічні властивості, подовжений термін зберігання. За результатами порівняльного аналізу якісних і цінових характеристик харчової продукції з наночастинками "Магнетофуд" зроблено висновок про більшу цінність нових продуктів для споживачів В2С у порівнянні з продуктами-аналогами. Доведено високий рівень наукової, науково-технічної, соціальної та економічної ефективності продуктів харчування з додаванням харчової добавки на основі оксидів дво- та тривалентного заліза "Магнетофуд". Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-34 + Р123.028
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|