Крусір Г. В. Виділення та фізико-хімічні властивості протеази насіння томатів / Г. В. Крусір, С. В. Бельтюкова, О. О. Лівенцова, В. П. Прилуцький // Фармаком. - 2019. - № 4. - С. 28-35. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.Функціональні порушення травлення посідають друге місце після серцево-судинних захворювань, тому дослідження нових профілактичних біологічно-активних добавок із фітоферментною складовою для нормалізації функціонування системи травлення є особливо актуальним. Дослідження рослинної сировини на вміст протеолітичних ферментів свідчить про значний вміст протеаз у насінні томатів. Природні високомолекулярні речовини, які присутні в біологічних матеріалах, одержуються з них як багатокомпонентні розчини й дисперсії. Виділення цих речовин (харчових білків, ферментів, інгібіторів ферментів білкової природи) пов'язане з їх концентруванням та часто фракціонуванням із розбавлених водних систем. Протеази з м'якоті й насіння томатів одержували екстракцією з рослинної сировини. Показано, що насіння томатів характеризуються підвищеною протеолітичною активністю порівнюючи з м'якоттю плодів томатів. Під час дозрівання плодів протеолітична активність як насіння, так і м'якоті зростає. Для характеризування протеази насіння томатів провели її очищення фракціонуванням екстракту на колонці. Експеримент дозволив встановити наявність у препараті неоднорідного спектра білків із молекулярною масою 17 - 20 кД. Виділена протеаза з протеолітичної активністю 68,8 ПО/г. Важливе значення для ферментів має субстрат і його концентрація, pH середовища і його температура. Визначені pH- і термооптимум, а також pH- і термостабільність препарату протеази з насіння томатів: pH-оптимум активності ферменту спостерігався в межах 5,0 од. рН, що свідчить про його приналежність до групи кислих протеаз. pH-Стабільність досліджувалась за оптимального значення pH (5,0), а також за кислого (2,5) і лужного (8,0) значень pH (середовище шлунка та кишківника, відповідно) за температури 37 <$E symbol Р>C протягом 1 - 6 год. У разі кислого значення pH середовища активність швидко знижується протягом 20 хв. У разі лужних значень pH середовища спостерігається більш уповільнена інактивація, а повна втрата активності відбувається через 1,5 год інкубації ферменту. Визначено pH-оптимум дії протеази, який становить 8,0 од. pH, а також термооптимум - 37<$E symbol Р>C. Індекс рубрикатора НБУВ: Р413-52 + Р281.7/9
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж68462 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|