РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000817884<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Вишняк В. В. 
Інфрачервона спектроскопія відбивання порошкоподібних сумішей харчових продуктів / В. В. Вишняк, С. І. Літвинчук, В. Є. Носенко, К. Д. Боатрі // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2021. - 27, № 6. - С. 129-139. - Бібліогр.: 138 назв. - укp.

Досліджено сухі багатокомпонентні суміші харчових порошкоподібних продуктів методом ближньої інфрачервоної спектроскопії дифузного відбивання. Встановлено кореляцію між спектрами відбивання та харчовими порошками різного складу для подальшого практичного застосування. Спектри отримано за допомогою спектрометра "Infrapid-61" у діапазоні від 1330 до 2370 нм. Наведені спектри є усередненими даними декількох послідовних експериментів одного й того ж зразка. Як об'єкти дослідженння вибрано суміші, виготовлені промисловим способом на основі цукру, до складу яких входили імбир, кориця, кардамон, чорний або духмяний перець, цедра апельсина, бодян, гвоздика тощо. Для порівняльного аналізу наведено спектри харчових порошків, що мають різний хімічний склад, зокрема фруктози, глюкози, харчової соди та кухонної солі. На прикладі спектрів білого кристалічного цукру та цукрової пудри, а також бджолиного обніжжя та подрібненого бджолиного обніжжя показано кореляцію інфрачервоних спектрів дифузного відбивання з дисперсністю порошків. З'ясовано, що спектри зразків різної хімічної природи суттєво відрізняються за структурою, положенням спектральних ліній та їх інтенсивністю. Аналіз отриманих спектрів у процесі експерименту показав, що дисперсність досліджуваних порошків не впливає на положення максимумів спектральних ліній, а зменшення розмірів частинок харчових порошкоподібних зразків шляхом механічного подрібнення призводить до змін в інфрачервоних спектрах відбивання, які проявляються в тому, що максимуми спектральних ліній стають більш вираженими та збільшують свою інтенсивність. Інфрачервоні спектри відбивання харчових сумішей відображають у своїй структурі характерні риси спектрів складових компонентів порошку. Інтенсивність спектральних ліній інгредієнтів корелює з концентрацією компонента в харчовій суміші.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-91

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського