РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000818607<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Дорохович В. В. 
Визначення впливу насіння чіа на якісні показники здобного печива на цукрі і фруктозі / В. В. Дорохович, Л. В. Михальська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 2. - С. 108-117. - Бібліогр.: 116 назв. - укp.

Натепер усе більше уваги приділяється збагаченню харчових продуктів вітамінами, мінеральними речовинами, харчовими волокнами тощо. Цінний нутрієнтний склад насіння чіа обумовлює доцільність його застосування в технології здобного печива. Для зменшення глікемічного навантаження на організм людини доцільно замітити цукор білий на фруктозу, яка має менший глікемічний індекс. Установлено, що раціональне дозування насіння чіа в здобному печиві на цукрі та фруктозі складає 20 % до маси борошна. За такого дозування печиво має гарні органолептичні показники. Визначено, що насіння чіа спричиняє певне (на 10 %) збільшення граничної напруги зсуву. Це може бути пов'язано з тим, що насіння чіа є твердою фракцією. Однак це не буде вскладнювати замішування тіста та формування виробів. Густина тіста з насінням чіа майже не відрізняється від контрольного зразка. Втрати маси тістових заготовок печива з насінням чіа під час термооброблення є меншими, що можна пояснити великою водопоглинальною здатністю насіння чіа. Встановлено, шо тривалість випікання-сушіння печива на фруктозі з насінням чіа є меншою за контрольний зразок на 5 %. Намокаємість, міцність свіжовиготовленного печива на цукрі білому та фруктозі незначно відрізняються від контрольного зразка. Питомий об'єм печива на цукрі з насінням чіа є більшим, на фруктозі - меншим за контроль. Це корелює з вологістю печива. Після одного місяця зберігання печиво на фруктозі має більшу вологість і, відповідно, меншу намокаємість і міцність. Це обумовлює доцільність упаковки в вологонепроникні матеріали. Розраховано кількість вітамінів (токоферол, тіамін, рибофлавін, ніацін) і мінеральних речовин (кальцій, фосфор, магній, цинк). За кількістю токоферолу, фосфору, магнію печиво з насінням чіа на цукрі білому та фруктозі можна віднести до функціональних харчових продуктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л865.1-3 + Л868

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського