Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (1)Тематичний інтернет-навігатор (1)Наукова електронна бібліотека (6)Реферативна база даних (151)Книжкові видання та компакт-диски (88)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>K=ВИНОРОБСТВ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 43
Представлено документи з 1 до 20
...

      
1.

Голозубова Н. В. 
Інтеграція як форма економічного партнерства між постачальниками сировини та виноробними підприємствами: автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.04 / Н. В. Голозубова ; Одес. держ. екон. ун-т. — О., 2011. — 20 с. — укp.

Наведено основні результати комплексного дослідження теоретико-методичних і практичних проблем розвитку інтеграції у виноробстві. Досліджено сучасні тенденції розвитку виноробних підприємств і виявлено основні проблеми їх функціонування. Встановлено залежність результатів їх діяльності від діяльності та стану сировинних результатів. Вивчено сфери технологічного процесу виробничої продукції. Запропоновано механізм застосування трансферних цін у виробництві, який сприятиме вирішенню матеріальної зацікавленості всіх партнерів інтегрованого формування та установленню паритетних відносин між різними сферами технологічного процесу виробництва.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)325.154.2 + У9(4УКР)306.752.5
Шифр НБУВ: РА380116 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
2.

Новицька-Боровська Н.А. 
Агробіологічна оцінка підщепи винограду сорту Таїровський 1: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.08 / Н.А. Новицька-Боровська ; УААН. Нац. наук. центр "Ін-т виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова". — О., 2007. — 18 с. — укp.

Вперше за умов північно-західного Причорномор'я проведено порівняльне вивчення різних формувань і систем догляду за маточними кущами нового сорту підщепи Таїровський I. Науково обгрунтовано вплив системи догляду та ярусної заготівлі чубуків за довжиною пагона на агробіологічні, фізіолого-біохімічні показники, анатомічну будову та регенераційну здатність підщепних чубуків, а також на вихід і якість саджанців. Встановлено, що позитивні зміни якості чубуків, вирощених на штамбових формуваннях кущів, обумовлені вмістом води, вуглеводів і кращою диференціацією провідних і механічних тканин. Виявлено, що незалежно від системи вирощування маточних кущів більш якісними для щеплення є чубуки від основи та середньої частини пагона. Обгрунтовано доцільність і показно ефективність застосування штамбових формувань кущів для підвищення продуктивності маточників підщепних сортів і одержання високоякісної лози для щеплення. Вперше досліджено дію нових препаратів з біологічною активністю "Радійстим" та "Йодіс" на регенераційні процеси підщепних чубуків і щеп, на вихід та якість саджанців винограду.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П26-453 +
Шифр НБУВ: РА351567

Рубрики:

      
3.

Ковальова 
Агробіологічна оцінка та ідентифікація клонів підщепних сортів винограду: автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.08 / Ірина Анатоліївна Ковальова ; УААН; Національний науковий центр "Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова". — О., 2008. — 20 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П26-313
Шифр НБУВ: РА359758

Рубрики:

      
4.

Григоришен А.І. 
Агробіологічна оцінка технічних гібридних форм винограду в умовах півдня України: Автореф. дис.. канд. с.-г. наук: 06.01.08 / А.І. Григоришен ; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2002. — 17 с. — укp.

Вивчено агробіологічні та технологічні властивості нових гібридних технічних форм винограду селекції Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова. За результатами фенологічних спостережень встановлено, що досліджені форми за показником тривалості продукційного періоду є пізніми та дуже пізніми, відзначено їх високу плодоносність та середньорослість. Для більшості гібридів характерним є добре або посереднє визрівання однорічних пагонів, а також висока зимо- та морозостійкість. Досліджено стійкість зразків до грибних хвороб (мілді, оїдіуму), а також до гнилі ягід і чорної плямистості на жорсткому інфекційному фоні, виявлено шість форм, стійких до трьох і одну (34 - 4 - 49) - до чотирьох хвороб винограду. Значна продуктивність і адаптивність більшості гібридних форм поряд з високою якістю виноматеріалів дозволяє зробити висновок щодо доцільності вирощування кращих з них за промислових умов, зокрема, чорноягідної Хаджибей (31 - 53 - 37) і білоягідної Загрей (34 - 4 - 49), білоягідну форму 39 - 35 - 88 рекомендовано використати для подальшої селекційної роботи.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П26-4(4УКР)
Шифр НБУВ: РА318516 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
5.

Авідзба А.М. 
Агроекологічні ресурси як основа стратегії відродження виноградарства Криму: Автореф. дис... д-ра с.-г. наук: 06.01.08 / А.М. Авідзба ; УААН; Ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2000. — 30 с. — укp.

Оцінено стан та визначено основні напрями розвитку виноградарства та виноробства Автономної Республіки (АР) Крим на найближчу перспективу. Розроблено багатомірні регресійні моделі, що описують зв'язок кількості, якості та напрямів використання урожаїв з конкретними ампелоекологічними ресурсами місцевості, сортами, а також технологіями ведення насаджень. Проаналізовано енергоємність сталих технологій закладання та вирощування виноградних насаджень Криму. Наведено пропозиції щодо раціонального використання ампелоекологічних, технологічних та агробіологічних ресурсів, а також розміщення й вирощування нових селекційних сортів за умов Криму. Запропоновано рекомендації з метою формування спеціалізованих зон виробництва високоякісної виноградо-виноробної продукції АР. Науково обгрунтовано прогноз розвитку виноградарства АР Крим до 2015 р.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П26-99(4УКР-6КРМ),022
Шифр НБУВ: РА310490 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
6.

Власов В.В. 
Агроекологічне обгрунтування розміщення виноградних насаджень у Північному Причорномор'ї (на прикладі Овідіопольського району Одеської області): Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 03.00.16 / В.В. Власов ; УААН. Ін-т агроекології та біотехнології. — К., 2003. — 17 с.: рис., табл. — укp.

Детально досліджено природні та агрокліматичні особливості Північного Причорномор'я та виділено три мезорайони, агрокліматичні показники яких залежать від впливу Чорного моря та Дністровського лиману. На території мезорайонів виділено мікрокліматичні зони, в межах яких на розвиток виноградарства позитивно впливають один чи декілька природних факторів, які разом з грунтовими умовами та біологічними особливостями сорту можуть забезпечити вирощування унікальної для виноробства сировини. Для трьох базових господарств регіону зроблено детальну ампелоекологічну характеристику території з виділенням ампелоекотопів та рекомендовано сорти винограду для кожного з них. Надано агробіологічну характеристику нових комплексостійких сортів, впровадження яких доцільне для підвищення стійкості ампелоценозу та сталого виробництва винопродукції. Розроблено довгострокову комплексну програму розвитку виноградарства та виноробства Овідіопольського району Одещини на 2003 - 2015 рр. Наведено рекомендації щодо оцінки та використання агроекологічних ресурсів під час проектування та закладання виноградників.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П26(4УКР-4ОДЕ) +
Шифр НБУВ: РА326351

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
7.

Мельник Е. Б. 
Агрокліматична оцінка формування продуктивності винограду: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.08 / Е. Б. Мельник ; Ін-т виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова НААН України. — О., 2010. — 20 с. — укp.

Проведено оцінювання теплових ресурсів території за загальноприйнятими сумами середньодобових температур та з показниками, які враховують добову ритміку температур - сума денних і нічних температур, їх різниця. Досліджено діапазон мезо- та мікрокліматичної мінливості теплових ресурсів для різних типів підстильної поверхні. Визначено параметри мінливості теплових ресурсів під впливом Чорного й Азовського морів і лиманів. Проведено оцінювання впливу теплових ресурсів території на умови розвитку різних сортів винограду та формування його продуктивності. Одержано кількісні характеристики впливу показників термічного режиму на строки фаз розвитку столових і технічних сортів винограду та регресійні рівняння зв'язку вмісту цукру з агрокліматичними умовами. Визначено діапазон мінливості виробничих рівнів урожаю та рівнів урожаю, які забезпечені агрокліматичними ресурсами. Оцінено тенденцію зміни теплових ресурсів території Північного Причорномор'я.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П26-47 + П26-280.2
Шифр НБУВ: РА376955 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
8.

Мезернюк Т. М. 
Багатоїдні шкідники виноградних насаджень півдня України та удосконалення захисних заходів проти них / Т. М. Мезернюк. — Б.м., 2021 — укp.

У дисертації обґрунтовано та удосконалено систему захисту виноградних насаджень від комплексу багатоїдних шкідників з врахуванням біоекологічних особливостей їх розвитку, за умов економічних порогів шкідливості, дано її економічну оцінку. Досліджено поширення комплексу шкідників поліфагів у сучасних умовах вирощування винограду та вплив ступеня їх шкідливості на кількісні та якісні показники врожаю винограду. За результатами проведених досліджень було встановлено, що на виноградних насадженнях в умовах півдня України значно збільшилась кількість та шкідливість багатоїдних шкідників, які поширені повсюдно. Уточнено їх видовий склад та визначені серед них найбільш поширені та шкідливі. Вивчено їх біологічні особливості розвитку, побудовані фенологічні календарі і встановлено ступінь шкідливості. Встановлено, що багатоїдні шкідники не проявляють сортової вибірковості стосовно сортів винограду, а найбільшої шкоди здатні нанести не всьому масиву, а тільки осередково та здебільшого біля лісосмуг та сільськогосподарських угідь з квітучою рослинністю. Розраховано та встановлено економічний поріг шкідливості для кожного із досліджуваного багатоїдного шкідника з диференціацією стосовно столових і технічних сортів винограду.^UThe dissertation substantiates and improves the system of protection of vineyards from a complex of polyphagous pests, taking into account the bioecological features of their development, subject to economic thresholds of harmfulness, its economic assessment is given. The distribution of a complex of polyphagous pests in modern conditions of grape growing and the influence of the degree of their harmfulness on the quantitative and qualitative indicators of the grape harvest was investigated. According to the results of the studies, it was found that on the vine plantations in the south of Ukraine, the number and harmfulness of polyphagous pests, which are widespread, significantly increased. Their species composition has been clarified and the most common and harmful ones have been identified. Their biological developmental characteristics have been studied, phenological calendars have been constructed, and the degree of harmfulness has been established. It was found that polyphagous pests do not show varietal selectivity in relation to grape varieties, and they can inflict the greatest harm not on the entire massif, but only in focal areas and more often near forest belts and agricultural lands with flowering vegetation. The economic threshold of harmfulness was calculated and established for each of the studied polyphagous pest with differentiation in relation to table and industrial grape varieties.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
9.

Герус Л. В. 
Відбір господарсько-цінних підщепних форм винограду селекції ННЦ "ІВІВ ім. В. Є. Таїрова" на основі оцінки поліморфізму їх агробіологічних ознак: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.08 / Л. В. Герус ; НААН України, ННЦ "Ін-т виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова". — О., 2011. — 20 с.: рис., табл. — укp.

Вперше в Україні всебічно вивчено поліморфізм ознак підщепного генофонду. Встановлено прояв ознак вихідних форм за характером розщеплення сіянців семи гібридних популяцій. Досліджено комплекс агробіологічних показників для оцінювання підщепних форм та їх реакції на стресові фактори середовища. Вдосконалено методику вивчення та відбору підщепних генотипів на різних технологічних етапах селекційного процесу, зокрема, процес відбору сіянців і перспективних форм адаптовано з урахуванням особливостей підщепних сортів. Вперше в Україні виділено трансгресивні генотипи, що переважають за агробіологічними показниками еталонні підщепні сорти. Новий підщепний сорт Добриня ідентифіковано за допомогою мікросателітних маркерів і складено його ДНК-паспорт.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П26-31
Шифр НБУВ: РА384589 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
10.

Кузьменко Є. І. 
Вміст важких металів у грунті та їх вплив на ріст і розвиток виноградної рослини: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.08 / Є. І. Кузьменко ; Нац. акад. аграр. наук України, Нац. наук. центр " Ін-т виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова". — О., 2011. — 20 с.: табл., рис. — укp.

Досліджено вміст важких металів (ВМ)- Pl, Cu, Zn, Fe у грунті виноградників і виноградних насадженнях, розташованих поблизу автошляхів. Вивчено вплив ВМ на ріст і розвиток виноградної рослини, а також проведено пошук матеріалів для зниження їх негативного впливу. Встановлено, що за умов антропогенного забруднення ВМ їх вміст у грунті й органах виноградної рослини не перевищує встановлені норми гранично припустимих концентрацій (ГПК). З'ясовано, що за умов штучного забруднення грунту ВМ у дозі 5 ГПК їх вміст у вегетативних органах значно вище норми, проте в гронах винограду не перевищує ГПК. Показано, що за таких умов пригнічується ріст і розвиток рослин. Вперше експериментально досліджено, обгрунтовано та встановлено можливість використання цеоліту та торфу для знаження негативного впливу ВМ у процесі вирощування саджанців винограду за умов Північного Причорномор'я.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П032.518 + П26-272.5
Шифр НБУВ: РА386031 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
11.

Миргородська Л.О. 
Грошова оцінка виноградників різних сортів і її використання для підвищення ефективності виноградарсько-виноробної галузі: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.07.02 / Л.О. Миргородська ; Крим. держ. аграр. ун-т. — Сімф., 2000. — 20 с. — укp.

Досліджено методичні питання оцінки виноградників різного сортового складу за кінцевим продуктом та аналізом особливостей розвитку виноградарства і виноробства Криму. Уточнено методику грошової оцінки виноградників технічних і столових сортів, проаналізовано грошову оцінку сортів у трьох природно-виноградарських районах Криму. Розглянуто використання методики для оптимізації сортового складу виноградників, орендних відносин, перерозподілу прибутку між виноградарями і виноробами, оподаткування. Зроблено розрахунки стосовно визначення розміру капітальних вкладень для інвестицій у виноградарсько-виноробну галузь до 2015 року, доведено їх окупність і одержання економічного ефекту від даних вкладень.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)325.154.2 + У9(4УКР)306.752.5
Шифр НБУВ: РА309350 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
12.

Тінтулов Ю.В. 
Державне регулювання розвитку виноградарства та виноробства в Україні: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.02.03 / Ю.В. Тінтулов ; НАН України. Ін-т екон. прогнозування. — К., 2004. — 19 с. — укp.

На основі вивчення загальних тенденцій ринкового розвитку агропромислового комплексу України розкрито особливості та наслідки ринкових трансформацій у виноградарсько-виноробному підкомплексі, опрацьовано основні положення концепції ринкового розвитку виноградарсько-виноробного комплексу, що включають державні регулювальні механізми. На підставі всебічного наукового аналізу державного регулювання АПК у розвинутих країнах, узагальнення підсумків базових ринкових перетворень в АПК України і системи державного управління та регулювання виноградарсько-виноробного підкомплексу України розроблено пропозиції щодо його подальшого удосконалення шляхом впровадження основних положень законодавства розвинутих країн. Досліджено кон'юнктуру та тенденції розвитку виноградарсько-виноробного підкомплексу в країнах світу, що є головними виробниками вина, за умов глобалізації та лібералізації ринків, зростання конкуренції на світових ринках вина. Проаналізовано та запропоновано сценарії розвитку виноградарсько-виноробного підкомплексу України та національного ринку вина.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.752.5 + У9(4УКР)325.154.2 +
Шифр НБУВ: РА329861

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
13.

Прохорчук С.В. 
Економічні засади забезпечення фінансової стабільності виноградарсько-виноробного підкомплексу регіону в умовах трансформації до СОТ: автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.04 / С.В. Прохорчук ; Міжнар. ун-т бізнесу і права. — Х., 2010. — 21 с. — укp.

Розкрито особливості, закономірності та фактори забезпечення фінансової стабільності підприємств виноградарсько-виноробного підкомплексу регіону за умов трансформації до СОТ. Досліджено теоретико-методичні аспекти фінансової стабільності, напрями фінансової стабілізації та інструменти її забезпечення, сучасний стан і проблеми розвитку виноградарства та виноробства України. Розглянуто методичні підходи до визначення системи оцінювання фінансової стабільності. Обгрунтовано механізм забезпечення стабільного й ефективного функціонування в цілому. Вісвітлено шляхи державного регулюваняя та державної підтримки підприємств підкомплексу. Розроблено інвестиційний проект забезпечення фінансової стабільності за рахунок підвищення ефективності виробництва винопродукції в ТОВ "Кам'янка Глобал Вайн" Бериславського району, що на Херсонщині.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.752.5-93 + У9(4УКР)325.154.2-93
Шифр НБУВ: РА373528 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
14.

Анісімова Н.Ю. 
Ефективність виробничо-господарської діяльності підприємств виноградо-виноробного підкомплексу і шляхи її підвищення: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.04 / Н.Ю. Анісімова ; Півд. філ. "Крим. агротехнол. ун-т" Нац. аграр. ун-ту. — Сімф., 2008. — 20 с. — укp.

Досліджено ефективність виробничої діяльності виноградо-виноробних підприємств за сучасних умов господарювання й обгрунтовано перспективні шляхи її підвищення. Запропоновано системний методичний підхід щодо оцінювання ефективності діяльності підприємств виноградо-виноробного підкомплексу АПК. Встановлено критерії та показники економічної ефективності їх функціонування. Охарактеризовано сучасний стан і тенденції розвитку виноградо-виноробного підкомплексу АПК України й АР Крим. Проаналізовано міжнародний досвід вирішення проблем галузей виноградарства та виноробства. На підставі результатів комплексного аналізу виробничо-господарської діяльності виноградо-виноробних підприємств Криму виявлено резерви підвищення їх економічної ефективності. Розроблено економіко-математичну модель комплексного оцінювання ефективності діяльності підприємств виноградо-виробничого підкомплексу АПК з урахуванням погодно-кліматичних умов регіону. Удосконалено методику оцінювання економічної ефективності впровадження інтенсивних систем зрошування виноградників з використанням алгоритму вибору оптимального режиму зрошування з метою одержання високоякісної виноробної продукції. Обгрунтовано напрями удосконалення виробничих процесів та асортиментної політики виноградо-виноробних підприємств, реалізація яких сприяє підвищенню експортного потенціалу промислового виноробства регіону.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР-6КРИ)325.154.2-071 + У9(4УКР-6КРИ)306.752.5-071 +
Шифр НБУВ: РА357870

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
15.

Пономарьова В. Л. 
Збереженість іммобілізованих в альгінатному гелі дріжджів Saccharomyces cerevisiae після консервування за низьких температур / В. Л. Пономарьова. — Б.м., 2019 — укp.

Об'єкт дослідження – вплив факторів низькотемпературного консервування та зберігання на життєздатність, структурно-функціональний стан і біологічні властивості вільних та іммобілізованих в альгінатному гелі дріжджів S. cerevisiae. Мета роботи − дослідити вплив умов консервування за низьких температур на життєздатність та структурно-функціональний стан дріжджів Saccharomyces cerevisiae, іммобілізованих у гелі альгінату натрію. Методи: мікробіологічні; спектрофотометричний; електронного парамагнітного резонансу; проточної цитофлуориметрії; конфокальної мікроскопії; кріобіологічні; кріомікроскопії; рідинної хроматографії; методи статистичної обробки результатів. Теоретичні і практичні результати, наукова новизна: Життєздатність іммобілізованих у носіях із гелю альгінату натрію клітин дріжджів S. сerevisiae залежить від швидкості охолодження. Охолодження зі швидкістю 1–5 град/хв до –40 οС та з подальшим зануренням зразків у рідкий азот дозволяє зберегти вихідну життєздатність іммобілізованих дріжджів без додаткового захисту кріопротекторами. Встановлено, що кріопротекторна дія розчинів альгінату натрію пов'язана з утворенням під час заморожування високов'язкого міжклітинного середовища, яке захищає клітини від ушкодження кристалами льоду і фізико-хімічними чинниками, пов'язаними з кристалоутворенням. Водночас процес іммобілізації в альгінатному гелі та подальше охолодження дріжджових клітин ініціюють помірне генерування АФК, концентрація яких перевищує значення контролю в 3 рази. Це сприяє підвищенню метаболічної активності дріжджових клітин і активує репаративні процеси в них. Термоіндукція внутрішньоклітинного синтезу трегалози клітинами S. сerevisiae перед іммобілізацією значно підвищує їх кріорезистентність і життєздатність після кріоконсервуванням із застосуванням швидкого неконтрольованого заморожуваня безпосереднім зануренням зразків в рідкий азот, що дозволило розробити протокол кріоконсервування іммобілізованих клітин дріжджів без використання кріопротекторів та спеціального кріогенного устаткування. Вперше розроблено протоколи кріоконсервування іммобілізованих клітинS. cerevisiae із використанням повільного програмного охолодження та із неконтрольованими швидкостями охолодження шляхом занурення у рідкий азот зразків клітин після попередньої термоіндукції синтезу трегалози. Вперше встановлено, що після кріоконсервування на відміну від вільних, в іммобілізованих дріжджових клітинах зберігаються вихідні характеристики дихальної активності, в меншій кількості утворюються АФК та виникають летальні ушкодження. Технологічні показники також перевищують аналогічні показники вільних клітин. Практичне значення: Розроблений і апробований протокол кріоконсервування дріжджів S. cerevisiae, іммобілізованих в альгінатному гелі, може бути рекомендований для кріоконсервування дріжджів без використання кріопротекторів в національних та відомчих колекціях і банках мікроорганізмів, а також для зберігання стартових культур. Сфера використання: у біотехнологічних виробництвах, харчовій, хлібопекарській промисловості та виноробстві.^UThe object of the research is the influence of factors of low-temperature preservation and storage on viability, structural-functional state and biological properties of free and immobilized in alginate gel yeast S. cerevisiae. The purpose of the work is to investigate the influence of conservation conditions at low temperatures on the viability and structural and functional state of yeast Saccharomyces cerevisiae, immobilized in sodium alginate gel. Methods: microbiological; spectrophotometric; electron paramagnetic resonance; flow cytometry; confocal microscopy; cryobiological; cryomycroscopy; liquid chromatography; methods of statistical processing of results. Theoretical and practical results, scientific novelty: The viability of immobilized S. cerevisiae hyaluronium sodium alginate in the carriers of sodium alginate secretion depends on the cooling rate. Cooling at a rate of 1-5 deg / min to -40 °C and subsequent immersion of samples in liquid nitrogen can maintain the initial viability of immobilized yeast without additional protection by cryoprotectants. It has been established that the cryoprotective effect of solutions of sodium alginate is associated with the formation during the freezing of a highly viscous intercellular medium, which protects cells from damage by ice crystals and physical and chemical factors associated with crystalline formation. At the same time, the process of immobilization in alginate gel and further cooling of yeast cells initiates a moderate generation of AFC, the concentration of which exceeds the control value by 3 times. It promotes the increase of metabolic activity of yeast cells and activates the reparative processes in them. Thermoinduction of intracellular synthesis of trehalose by S. serevisiae cells before immobilization significantly increases their cryostatability and viability after cryopreservation using rapid uncontrolled freezing by direct immersion of samples in liquid nitrogen, which allowed developing a protocol for cryopreservation of immobilized yeast cells without the use of cryoprotectants and special cryogenic equipment. Protocols for cryopreservation of immobilized cells were developed for the first time S. cerevisiae using slow program cooling and uncontrolled cooling


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
16.

Рибінцев В.О. 
Маркетинг винограду і вина: Автореф. дис... д-ра екон. наук: 08.06.02 / В.О. Рибінцев ; Ін-т аграр. економіки УААН. — К., 2002. — 35 с. — укp.

Визначено сутність маркетингу, його функції та роль у стратегічному і тактичному плануванні, а також у процесі вивчення кон'юнктури продовольчого ринку. Проаналізовано розвиток вітчизняного виноградарства та виноробства за останні півтора століття, виявлено сучасні тенденції функціонування світового та європейського ринків винограду та виноробної продукції. Розглянуто формування продуктової, цінової та збутової політики у виноградарсько-виноробному підкомплексі країни, що є важливими складовими маркетингового механізму під час його проектування.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4Укр)306.752.5-211.1
Шифр НБУВ: РА318160 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
17.

Тучинський В.А. 
Молдавани Півдня України в ІІ половині ХІХ - початку ХХ ст. Соціально-економічний та культурний розвиток: Автореф. дис... канд. іст. наук: 07.00.01 / В.А. Тучинський ; Чернів. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича. — Чернівці, 2001. — 20 с. — укp.

Встановлено чисельність і розселення молдован на півдні України в другій половині XIX - початку XX ст. Охарактеризовано основні галузі господарства молдован - тваринництво, землеробство, виноградорство та виноробство тощо. Вивчено стан писемності та освіти, охорони здоров'я молдован України, рівень їх національної свідомості. Визначено риси національної ментальності, особливості традицій та релігії молдавського населення.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4Укр7)52-56 + Т3(4Укр=3Мол)5
Шифр НБУВ: РА317146 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
18.

Стоянова-Коваль С. С. 
Обліково-аналітичне забезпечення управління інвестиціями в галузі виноградарства: автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.09 / С. С. Стоянова-Коваль ; Нац. наук. центр "Ін-т аграр. економіки". — К., 2011. — 21 с.: рис., табл. — укp.

Висвітлено питання обліку інвестиційних витрат у виноградарсько-виноробних підприємствах. Досліджено теоретичну сутність обліку інвестицій і вплив трансформації економіки на його розвиток, оцінку стану обліку інвестицій у галузі виноградарства. Розглянуто основні елементи структури вертикально-інтегрованої компанії й облікову підсистему моделі виноробного підприємства, що складається з обліково-аналітичної системи, блоку внутрішнього аудита, блоку аналізу господарської діяльності. Удосконалено положення про облікову політику підприємств і запропоновано впровадження реєстру обліку трансакційних витрат у системі управлінського обліку в компаніях з вертикально-інтегрованими процесами відтворення в галузях виноградарства та виноробства. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення обліково-аналітичної системи за використання методології управління проектами та сучасного програмного забезпечення фірми Oracle Primavera.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У052.9(4УКР)232.515.42-145.728
Шифр НБУВ: РА384227 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
19.

Сілецька Н.В. 
Основні напрями підвищення економічної ефективності функціонування виноградарсько-виноробного підкомплексу регіону: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.07.02 / Н.В. Сілецька ; Миколаїв. держ. аграр. ун-т. — Миколаїв, 2005. — 20 с. — укp.

Розглянуто особливості, закономірності та фактори комплексоутворення у галузях виноградарства та виноробства. Розроблено методику оцінки економічної ефективності виноградарсько-виноробного підкомплексу й обгрунтовано оптимальний механізм його функціонування. З використанням системно-структурного підходу вперше сформульовано визначення виноградарсько-виноробного підкомплексу як складного утворення, взаємозв'язок підприємств якого характеризується галузевими, функціональними, територіальними та організаційно-управлінськими структурними аспектами. Обгрунтовано необхідність врахування специфіки сировинного забезпечення виноградарсько-виноробного підкомлексу (вирощування винограду як багаторічної культури) для визначення економічної ефективності його функціонування. Доведено, що дані показники потрібно обчислювати для насаджень у плодоносному віці за кожним ампелографічним сортом. Досліджено питання раціонального розміщення, сортової спеціалізації, визначення економічної ефективності виноградарства та переробки одержаної продукції. Обгрунтовано основні резерви функціонування виноградарсько-виноробного підкомплексу регіону та шляхи удосконалення розвитку розсадництва та сортової спеціалізації. Визначено вплив державного регулювання та фінансово-економічного забезпечення на розвиток виноградарсько-виноробного підкомплексу адміністративної області. Розглянуто питання планування і прогнозування виробничо-економічної діяльності виноградарсько-виноробних підприємств.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР-4ХЕС)306.752.5-07 + У9(4УКР-4ХЕС)325.154.2-07 +
Шифр НБУВ: РА336342

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
20.

Семков С.В. 
Підвищення ефективності використання енергії при виробництві вина: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / С.В. Семков ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2009. — 20 с. — укp.

Проаналізовано енергетичну ситуацію у виноробстві, обгрунтовано шляхи підвищення енергетичної ефективності виробництва за умов глобалізації енергозабезпечення. Визначено енергоємні об'єкти виробництва, запропоновано експериментально-розрахунковий метод досліджень їх енергетичного стану. Розроблено метематичні моделі взаємодії потоків вина й вуглекислоти в струменному абсорбері. З використанням методів теорії подібності диференційні рівняння доведено до моделі в узагальнених змінних. Обгрунтовано механізм низькотемпературної мікробіологічної стабілізації вина у мікрохвильовому полі (МП), сутність якого полягає в узгодженні гідродинамічної структури потоку з дією МП. Розроблено математичну модель процесу стабілізації, в якій вперше використано метод аналізу розмірностей для визначення безрозмірної детальної температури у функції від чисел Прандтля та Фур'є. Розроблено конструкції пастеризаційних модулів, проведено їх гідравлічні та теплотехнічні випробування за умов виробництва. На підставі результатів мікробіологічних і дегустаційних аналізів підтверджено ефективність нового способу стабілізації. Наведено результати впровадження на підприємстві постійно діючої системи енергетичного моніторингу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874-42 +
Шифр НБУВ: РА363139

Рубрики:
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського