Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (1)Наукова електронна бібліотека (23)Реферативна база даних (117)Книжкові видання та компакт-диски (78)Журнали та продовжувані видання (13)
Пошуковий запит: (<.>K=ПОСОЛ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 12
Представлено документи з 1 до 12

      
1.

Гречин Б.П. 
Громадсько-просвітницька та педагогічна діяльність Олександра Барвінського: Автореф. дис... канд. пед. наук: 13.00.01 / Б.П. Гречин ; Прикарпат. ун-т ім. В.Стефаника. — Івано-Франківськ, 2001. — 19 с. — укp.

Проаналізовано соціально-економічні та суспільно-політичні умови життя Галичини другої половини ХІХ - початку ХХ ст., досліджено провідні чинники формування особистості та педагогічних поглядів О.Барвінського. Визначено основні напрями науково-педагогічної, громадсько-просвітницької, посольської діяльності вченого. Виявлено провідні положення з теорії й практики національного шкільництва, створення підручників. Простежено головні форми громадсько-просвітницької та педагогічної діяльності науковця щодо формування історичної свідомості українців.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ч33(4УКР3)52-8 Барвінський О.
Шифр НБУВ: РА315598 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
2.

Григор'єва Т. Ю. 
Дипломатичні зносини Речі Посполитої з Османською імперією: посольства та дипломатичний церемоніал: автореф. дис. ... канд. іст. наук : 07.00.02 / Т. Ю. Григор'єва ; Нац. ун-т "Києво-Могилян. акад.". — К., 2010. — 20 с. — укp.

Досліджено дипломатичні зносини, зокрема, посольства з Речі Посполитої до Османської імперії протягом 1622 -1678 рр. Розглянуто процедуру укладання миру після Хотинської війни як першого повномасштабного миротворчого прецеденту в історії взаємин між двома державами. Визначено фактори, що підштовхували до збереження мирних взаємин упродовж 1624 -1667 рр. Встановлено причини та наслідки польсько-турецької війни 1672-1676 рр. Оцінено ефективність організації дипломатичних місій Речі Посполитої щодо Стамбула. Охарактеризовано дипломатичний церемоніал та наведено польські описи посольського прийому у порівнянні із результатами сучасних дослідницьких реконструкцій османського палацового порядку. Запропоновано інтерпретацію суперечливої інформації, наявної в даних описах.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4ПОЛ)43-6 + Т3(5ТУР)42-6
Шифр НБУВ: РА369842 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
3.

Дацків І. Б. 
Дипломатія українських національних урядів у захисті державності (1917 - 1923 рр.): автореф. дис. ... д-ра іст. наук : 07.00.02 / І. Б. Дацків ; Дипломат. акад. України при М-ві закордон. справ України. — К., 2010. — 34 с. — укp.

Вперше в українській та зарубіжній історіографії здійснено системне та всебічне вивчення діяльності дипломатії українських національних урядів у захисті державності в період національно-визвольних змагань 1917 - 1923 рр.. Проаналізовано ефективність їх роботи щодо встановлення міждержавних відносин із країнами Антанти, Четверного союзу, нейтральними державами та новоствореними на теренах колишніх Російської й Австро-Угорської імперій країнами. На підставі критичного переосмислення існуючого наукового доробку, внесено істотні доповнення у вивчення зовнішньополітичного курсу України, простежено основні етапи формування українських посольств і дипломатичних місій, дипломатичних делегацій на міжнародних форумах. Охарактеризовано їх структуру, фаховий рівень і загальнополітичні позиції. Подано виразні характеристики перших українських дипломатів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР)61-6
Шифр НБУВ: РА376451 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
4.

Піпченко Н.О. 
Концептуальні та структурно-політичні виміри віртуальної дипломатії: автореф. дис... канд. політ. наук: 23.00.03 / Н.О. Піпченко ; Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. — К., 2008. — 19 с. — укp.

Здійснено політологічний аналіз концептуальних і теоретичних засад стосовно віртуальної дипломатії як складової політичної культури держави. Проведено компаративний аналіз практичних досягнень США, Канади, Великої Британії, ФРН, Франції, Фінляндії та Держави Ізраїль щодо використання віртуальної дипломатії для поширення цінностей національної політичної культури та з'ясовано структурно-функціональний характер даної дипломатії України. Узагальнено підходи зарубіжних і вітчизняних науковців до досліджень зазначеної проблеми. Доведено використання віртуальної дипломатії як складової політичної культури держави й інструменту поширення її геополітичних інтересів. Наведено визначення "віртуальна дипломатія". Розкрито суть понять "віртуальний посол і посольство", "віртуальне консульство", "інструменти "м'якої влади" як складової політичної культури держави". Наведено результати дослідження програмно-інституціонального забезпечення політичної діяльності України за умов державотвірних зрушень, а також рекомендації щодо вдосконалення інструментів політичної культури України засобами віртуальної дипломатії.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ф054 + Ф054
Шифр НБУВ: РА356264

Рубрики:

      
5.

Горбенко Г.М. 
Регулювання експортної діяльності підприємств чорної металургії України (на прикладі Європейського Союзу): Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.02.03 / Г.М. Горбенко ; Дніпропетр. нац. ун-т. — Д., 2002. — 20 с.: рис. — укp.

Вперше комплексно досліджено економічні та правові аспекти регулювання експортної діяльності металургійних підприємств, проведено багатовекторний аналіз торгівлі чорними металами на світовому та ринку країн ЄС. Розкрито недосконалість механізму державного регулювання експортної діяльності металургійної галузі на ринку Європейського Союзу. Наведено науково-методичні підходи щодо механізму державного регулювання ринку металопродукції України, які враховують високий рівень експортної спрямованості металургійної галузі. Науково обгрунтовано перспективи співробітництва металургійних підприємств України у найбільш прибуткових сегментах ринку металопродукції країн ЄС, а саме: реалізація сумісних інвестиційних проектів з виробниками Італії, Греції та Німеччини. Визначено напрямки та комплекс заходів організаційно-інформаційного характеру щодо активізації експортної діяльності з боку державних органів управління, а саме: створення Українського Інституту Чавуну та Сталі; надання рекомендацій щодо адаптації товаровиробників до вимог регіональних ринків металопродукції, просування товарів на зовнішні ринки, формування організаційної структури збуту продукції (у разі включення українських металотрейдерів у світову систему) з боку торгово-економічних місій при посольствах України та Державного підприємства "Укрпромзовнішекспертиза" на договірній та самоокупній основах.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)305.5-592 + У9(4УКР)843.52-803.4 +
Шифр НБУВ: РА322869

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
6.

Буткевич О.В. 
Становлення і розвиток міжнародного права в стародавній період: Автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.11 / О.В. Буткевич ; Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. — К., 2002. — 20 с. — укp.

Досліджено природу та суть міжнародного права, його основні особливості в стародавній період. Визначено основні досягення та недоліки сучасних теорій і концепцій зародження міжнародного права. Розкрито характерні риси стародавніх інститутів: міжнародної правосуб'єктності, міжнародного договірного права, міжнародного посольського права, законів і звичаїв війни, статусу іноземців, джерел морського права, статус теорії, а також їх генетичний зв'язок з сучасним міжнародним правом. Встановлено закономірності взаємодії міжнародного та внутрішньодержавного права в стародавній період, витоки й основні етапи становлення міжнародно-правових поглядів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Х91г(0)3
Шифр НБУВ: РА318960 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
7.

Отрош М.І. 
Статус Святого Престолу у міжнародному праві: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.11 / М.І. Отрош ; Ін-т держави і права ім. В.М.Корецького НАН України. — К., 2010. — 20 с. — укp.

Досліджено історію становлення та розвитку правового статусу Святого Престолу в міжнародному праві у період до укладення Латеранських угод 1929 р. Проаналізовано його сучасний правовий статус у міжнародному праві та форми реалізації його міжнародної правосуб'єктності, які знаходять відображення в таких аспектах як активне та пасивне право посольства, право укладати міжнародні договори, участь у роботі міжнародних організацій і конференцій, участь у мирному вирішенні міжнародних спорів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Х910.184
Шифр НБУВ: РА374947 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
8.

Менг Хін 
Україно-китайські відносини наприкінці ХХ - початку ХХІ століття: Автореф. дис... канд. іст. наук: 07.00.02 / Менг Хін ; Київ. славістич. ун-т. — К., 2005. — 16 с. — укp.

Здійснено всебічне вивчення та узагальнення основних напрямів і форм співробітництва України та КНР у 1992 - 2002 рр., проаналізовано низку міжурядових українсько-китайських угод, підписаних протягом зазначеного періоду, здійснено оцінку рівня їх реалізації. Визначено проблеми, для розв'язання яких є необхідною розробка нових міжурядових документів. Досліджено основні напрями й форми економічної співпраці та висвітлено результативність українсько-китайського економічного співробітництва. Досліджено основні напрями й форми культурної співпраці між Україною й КНР. Розглядаючи їх відносини у галузі науки, освіти, літератури та мистецтва, оцінено їх розвиток та з'ясовано найбільш успішні напрями співпраці. Констатовано досягнення та успіхи двостороннього співробітництва та зроблено спробу виявити нерозв'язані проблеми, а також визначити причини, що стримують його розвиток, з метою їх усунення у процесі подальших контактів між Україною й КНР. Уперше використано документи та матеріали китайською мовою архіву Посольства КНР в Україні, які відображають українсько-китайські відносини у 1992 - 2002 рр.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР)64-64 (5КИТ) + Т3(5КИТ)72-6 +
Шифр НБУВ: РА336293

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
9.

Сергійчук Б. В. 
Українсько-турецькі відносини в першій чверті XX ст.: автореф. дис. ... канд. іст. наук : 07.00.02 / Б. В. Сергійчук ; Дип. акад. України при М-ві закордон. справ України. — К., 2011. — 19 с. — укp.

Вперше в українській історіографії всебічно досліджено процес здійснення зовнішньополітичного курсу незалежної України в Чорноморському регіоні в першій чверті ХХ ст. на основі аналізу українсько-турецьких відносин. Введено до наукового обігу архівні документи та матеріали, в тому числі й іноземні, що поглиблюють інформацію про розвиток українсько-турецьких відносин. Висвітлено діяльність константинопольської філії Союзу Визволення України в роки Першої світової війни, зусиллями якої відновлено контакти між українським і турецьким народами. Розглянуто діяльність Посольства України в Стамбулі в різних аспектах, викликаних тогочасними реаліями, становище українських біженців, які опинилися в таборах військовополонених на теренах колишньої Османської імперії, та ту допомогу, яка надавалася їм українськими дипломатами. Визначено роль, яку відігравала Українська Дипломатична місія в Туреччині щодо визнання автокефалії Української Православної Церкви. Переглянуто характер відносин між УСРР і керівництвом національно-визвольного руху Туреччини у 1921 - 1922 рр.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР)61-64(5ТУЕ) + Т3(5ТУЕ)61-6
Шифр НБУВ: РА382130 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
10.

Білоконь А. О. 
Німецько-японські відносини напередодні Другої світової війни (1933–1939 рр.) / А. О. Білоконь. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертаційну роботу присвячено комплексному дослідженню німецько-японських дипломатичних, політичних і військових взаємини в контексті міжнародних відносин 1930-х рр. Проаналізовано становлення дипломатичних відносин між Німеччиною та Японією напередодні Другої світової війни, досліджено зовнішньополітичний курс нацистської Німеччини в АТР, висвітлено європейський вектор зовнішньої політики Японії. Визначено позицію СРСР щодо німецько-японського зближення другої половини 30-х рр. ХХ ст. Прослідковано особливості формування Антикомінтернівського пакту в контексті досліджуваної теми. Виокремлено позицію Японії щодо німецько-австрійського питання й аншлюсу Австрії 1938 р. Розглянуто взаємовідносини Японії, Китаю та Німеччини на Далекому Сході.Значна увага приділяється історії розвитку дипломатичного спів-робітництва між державами, аналізу дипломатичного листування, виступів німецьких та японських високопосадовців, функціонуванню посольств і консульств. Визначено, що ключовим документом у розвитку відносин був Антикомінтернівський договір.^UThe thesis is devoted to the comprehensive study of German-Japanese diplomatic, political and military relations in international relations throughout the period of 1933–1939. The development of diplomatic relations between Germany and Japan on the eve of the Second World War is analyzed, the foreign policy of Nazi Germany in the Asia-Pacific region is investigated, and the European vector of Japan's foreign policy is highlighted. The position of the USSR regarding the German-Japanese rapprochement of the second half of 30s years of the twentieth century was determined. The features of the formation of the Anti-Comintern Pact in the context of the research topic are traced. The position of Japan on the German-Austrian question and the Anschluss of Austria in 1938 is highlighted. Relations between Japan, China and Germany in the Far East are considered.Much attention is paid to the history of the development of diplomatic cooperation between states, the analysis of diplomatic correspondence, speeches by German and Japanese diplomats and governmental representatives, the functioning of embassies and consulates. It was determined that the Anti-Comintern Treaty was the key document in the development of relations.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
11.

Аль-Хашімі Х. М. 
Удосконалення технології м'ясних продуктів з використанням м'яса перепелів / Х. М. Аль-Хашімі. — Б.м., 2019 — укp.

У дисертаційній роботі викладено результати досліджень щодо удосконалення технологій м'ясних виробів з використанням м'яса перепелів.Уперше досліджено гістологічні та анатомічні показники білого і червоного м'яса перепелів, парного, охолодженого, замороженого, при відгодівлі самців японської породи до 42 денного віку. Досліджено вплив заморожування на мікроструктурні зміни в м'ясі перепелів. В процесі заморожування в м'ясі спостерігалося зменшення діаметра м'язових волокон в області грудки на 15,6-29,2 % і стегна – на 13,9-27,1 %, а також їх кількості на 14,2-20,3 % і 4,8-19,1 % відповідно. Внаслідок чого зменшуються розміри структурних елементів – м'язових пучків 1 порядку. Найменші зміни в структурі скелетної м'язової тканини відзначені у парного і охолодженого м'яса перепелів, найбільші – при заморожуванні остиглого м'яса.Удосконалено технологію підготовки м'яса перепелів для їх промислового використання. Підібрані і змодельовані оптимальні варіанти розсолів систем для підвищення технологічних характеристик м'яса перепелів при посолі. Розроблено рецептурні склади розсолів з тваринами і комбінованими білками. Вивчено їх вплив на функціонально-технологічні властивості готових виробів.Досліджено можливості комбінування м'яса перепелів з харчовими інгредієнтами – соусом бальзамік, рисом, морквою, цибулею, перепелиними і курячими яйцями для підвищення технологічних характеристик готових виробів.Вивчено вплив теплової обробки на технологічні і структурно-технологічні характеристики м'яса перепелів. У процесі варіння виробів при температурі 75˚ С характеристики готового продукту були краще, ніж при 85˚ С, що свідчить про позитивний вплив даної температури варіння на якісні властивості готового продукту.Вдосконалено технологію підготовки м'яса перепелів для їх промислового використання. Розроблено раціональні рецептури копчено-варених, запечених виробів і консервів з м'яса перепелів, збалансованих за амінокислотним складом. Удосконалено технології, технологічні схеми виробництва копчено-варених, запечених продуктів та консервів з м'яса перепелів.Ключові слова: перепели, яєчна та м'ясна продуктивність, рецептура, посол, соус бальзамік, комбіновані білки, технологія.^UIn dissertation work the results of researches on improvement of technologies of meat products with use of quail meat are presented.On the basis of analysis of poultry raw materials, rational directions of quail meat usage in technologies of food products are justified, technologies of baked, smoked and boiled, and sterilized meat products with the usage of quail meat are improved and scientifically based.The technologies could be used in meat processing industry of Ukraine and Iraq. The results show the practical meaning for expanding of the assortment of the products, based on quail meat with long and short selling period, increase efficiency of the usage of this raw material for provision of the population with a high-quality frozen quail meat and food products of quail meat.For the first time histological and anatomical indices of white and red quail meat, paired, chilled, frozen, with fattening males of the Japanese breed up to 42 days of age were investigated. The effect of freezing on microstructural changes in quail meat is investigated. In the process of freezing in meat, there was a decrease in the diameter of muscle fibers in the breast region by 15.6-29,2 % and the thighs - by 13,9-27,1 %, as well as their number by 14,2-20,3 % and 4,8-19,1 % respectively. As a result, the size of structural elements - muscle beams of 1 order decreases. The slightest changes in the structure of skeletal muscle tissue are noted in paired and chilled quail meat, the largest - when frozen meat.The technology of preparation of quail meat for their industrial use is improved. Selected and simulated optimal variants of brine systems for improving the technological characteristics of quail meat with salt. Recipe formulations of brines with animals and combined proteins have been developed. Their influence on functional and technological properties of finished products is studied.Comparative characteristics of the influence of syringe pickle of combined composition with the usage of animal and vegetable proteins and cellulose on technological indicators of broiler meat and quail meat of Japanese breed “Pharaoh” is given, which allowed to reveal the effects of synergistic use of ingredients, as part of brines, for promotion of functional and technological indicators of smoked-cooked products of the quail meat.The possibilities of combining quail meat with food ingredients - balsamic, rice, carrots, onions, quail and chicken eggs for improving the technological characteristics of finished products have been explored.The effectiveness of applying the developed balsamic sauce with spices in the amount of 1-4% of the mass of meat for improving sensory indicators of baked quail was confirmed. Developed technologies of getting the balsamic sauce and its appliance for quail meat baking are protected with utility patent.A new data on the influence of combining animal and vegetable proteins in raw meat for technologies of baked, smoked-cooked and sterilized meat products with the usage of quail meat on the possibility of their biological and food value increasing and regulating functional and technological, and structural and mechanical indicators during optimization modeling of heat treatment modes was received. The influence of heat treatment on technological and structural-technological characteristics of quail meat was studied. In the process of cooking products at a temperature of 75 ° C the characteristics of the finished product were better than at 85 ° C, which indicates the positive effect of this cooking temperature on the qualitative properties of the finished product.It is scientifically justified that for getting an optimal structural and mechanical, and sensory characteristics of the sterilized quail meat of the 42nd fattening day, sterilization of the canned goods with net mass 480g should be conducted with the temperature of 115°C not less than 5400 seconds.The technology of preparation of quail meat for their industrial use is improved. The rational formulations of smoked-boiled, baked products and canned meat from quail, balanced on the amino acid prescriptions were developed. Technologies, technological schemes of manufacture of smoked-boiled, baked products and canned meat from quail are improved.Key words: quail, egg and meat productivity, compounding, ambassador, balsamic, combined proteins, technology.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
12.

Рябовол М. В. 
Обґрунтування та розробка технології сосисок з використанням біотехнологічних прийомів: автореферат дис. ... д.філософ : 181 / М. В. Рябовол. — Б.м., 2023 — укp.

Метою дослідження є наукове обґрунтування та розробка технології варених ковбасних виробів з використанням біотехнологічних прийомів. У дисертаційному дослідженні, на підставі аналітичного огляду спеціалізованих літературних джерел, сформульовано та доведено роль поживних речовин у процесі життєдіяльності та охарактеризовані принципи функціонального харчування, направлені на організацію випуску харчових продуктів лікувально-оздоровчого спрямування. Визначені фактори впливу ступеню та кількісного складу бактеріального забруднення на безпечність м'ясної сировини. Охарактеризовані органолептичні ознаки впливу аеробних та анаеробних мікроорганізмів на ступінь та швидкість погіршення якості м'яса. Встановлено необхідність використання стартових бактеріальних культур та денітрифікуючих організмів у створенні функціонального продукту, характерного підвищеним рівнем безпеки для організму та покращеними органолептичними властивостями. Проаналізовано склад та доведена роль мінеральних складових м’ясних виробів у зменшенні негативного впливу від надходження в організм з харчовими продуктами надлишку натрію. Пропонований склад посолочних сольових сумішей із зменшеним вмістом катіону натрію при їх одночасному збагаченню корисними мінеральними макро- та мікроелементами. На основі критеріїв оптимізації складу функціональних інгредієнтів розроблена рецептура фаршу сосисок «Оздоровчі» із включенням до нього білка плазми крові – 1,0 %, харчових цитрусових волокон – 0,5 % і екстракт розмарину – 15 г/100 кг сировини. Визначений режим посолу здійснюваний при кімнатній температурі у режимі перемішування протягом 10 хвилин. Науково обгрунтовано і підтверджено кумулятивний ефект дії добавок природного походження у зниженні дозування нітриту натрію у технології сосисок, що дозволяє суттєво підвищити рівень безпечності готової продукції; доведено можливість зменшення дозування у фарш катіону натрію заміною звичайної кухонної на морську сіль; збагачення фаршу мінеральними речовинами – добавкою сполук гостродефіцитного йоду. За результатами математичного моделювання проведено оптимізацію процесу перемішування фаршу в технології сосисок «Оздоровчі», для скорочення тривалості технологічної операції, зменшення енергетичних та сировинних витрат.^UThe purpose of the research is the scientific justification and development of the technology of cooked sausage products using biotechnological methods. The dissertation study, based on an analytical review of specialized literary sources, formulated and proved the role of nutrients in the process of vital activity and characterized the principles of functional nutrition aimed at the organization of the production of medical and health food products. Factors affecting the degree and quantitative composition of bacterial contamination on the safety of meat raw materials have been determined. The organoleptic signs of the influence of aerobic and anaerobic microorganisms on the degree and speed of deterioration of meat quality are characterized. The necessity of using starter bacterial cultures and denitrifying organisms in the creation of a functional product characterized by an increased level of safety for the organism and improved organoleptic properties has been established. The composition and proven role of mineral components of meat products in reducing the negative impact of excess sodium entering the body with food products was analyzed. The proposed composition of salty salt mixtures with a reduced sodium cation content with their simultaneous enrichment with useful mineral macro- and microelements. Based on the criteria for optimizing the composition of functional ingredients, a recipe for «Ozdrovchi» sausage mince was developed with the inclusion of blood plasma protein – 1.0 %, dietary citrus fibers – 0,5 %, and rosemary extract – 15 g/100 kg of raw material. The specified salt regime is carried out at room temperature in the stirring mode for 10 minutes. The cumulative effect of additives of natural origin in reducing the dosage of sodium nitrite in sausage technology has been scientifically substantiated and confirmed, which allows to significantly increase the level of safety of finished products; the possibility of reducing the dosage of sodium cation in minced meat by replacing ordinary kitchen salt with sea salt has been proven; enrichment of mincemeat with mineral substances – addition of acutely deficient iodine compounds. According to the results of mathematical modeling, the process of mixing minced meat in the technology of «Ozdorovchi» sausages was optimized in order to reduce the duration of the technological operation, reduce energy and raw material costs.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського