Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (2)Наукова електронна бібліотека (131)Реферативна база даних (1343)Книжкові видання та компакт-диски (643)Журнали та продовжувані видання (18)
Пошуковий запит: (<.>K=СОЛОДК$<.>+<.>K=СТРАВ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 174
Представлено документи з 1 до 20
...

      
1.

Євлаш В.В. 
Технологія сухого харчового концентрату на основі крові забійних тварин та його використання у виробництві солодких збивних виробів: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / В.В. Євлаш ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1998. — 18 с. — укp.

Дисертацію присвячено науковому обгрунтуванню і розробці технології нової харчової добавки - сухого харчового концентрату із крові забійних тварин, модифікованої оксидом вуглецю. В основу технології покладено новий принцип виробництва продуктів із крові - з використанням заданого співвідношення форм гемоглобіну, що містить залізо у двох- і трьохвалентному стані, що визначає поліфункціональне призначення концентрату, як джерела гемового заліза, яке легко засвоюється, та харчового коричневого барвника. Одержано комплекс даних про харчову та біологічну цінність, показники безпеки та функціонально-технологічні властивості концентрату. Обгрунтовані та розроблені технології нових збивних солодких виробів з використанням концентрату із крові.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л929.2

Рубрики:

      
Категорія: Релігія   
2.

Єфіменко А. Г. 
Католицька меса першої половини - середини XX століття: художньо-естетичні та літургійні аспекти: автореф. дис. ... д-ра мистецтвознав. : 17.00.03 / А. Г. Єфіменко ; Нац. муз. акад. України ім. П.І. Чайковського. — К., 2011. — 32 с. — укp.

Досліджено католицьку месу у контексті літературного оновлення, яке відбувалося протягом першої половини XX ст. і закріплене у документах Другого Ватиканського Собору 1962 - 1965 рр. Вперше феномен меси розглянуто у синтезі музичного, теологічного та соціального підходів. Вивчено трансформацію комунікативних аспектів меси, результатом якої став у літугійній практиці католицької церкви новий статус загалу віруючих і церковного композитора. Проведено диференціацію понять художньої меси-циклу та пов'язаної з літургійною практикою меси-ритуалу. Теоретичні й історичні положення роботи розкрито шляхом екскурсів у минуле меси та конкретизовано в процесі розгляду мес церковних композиторів Італії, Франції, Австрії та Німеччини першої половини XX ст., а також використано як інструмент аналізу самостійних художніх зразків мес-циклів О. Месіана, Е. Саті, І. Стравінського та П. Хиндеміта. Запропонована методика дозволяє представити музичний гештальт меси як компонент цілісності меси-ритуалу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Э375.09(4)-503.181 + Щ318.93(4)61/62 + Щ316
Шифр НБУВ: РА384720 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
3.

Іванова О. О. 
Конкурсно-фестивальний рух на Волині кінця ХХ — початку ХХІстоліть: культурно-історичний та комунікативний аспекти.: автореферат дис. ... д.філософ : 034 / О. О. Іванова. — Б.м., 2023 — укp.

Роль сучасних регіональних фестивалів і конкурсів як динамічних формпросвітницької та художньої взаємодії суттєво зростає в епохуглобалізаційних процесів. Інформаційно-технологічний компонентглобалізації створює нові можливості для комунікації, сприяючи розвиткурегіонального культурного ландшафту. Регіональний шар збагачуєтьсяновими ідеями, техніками культурного моделювання через впливи з іншихкультур, що приносять нове бачення та розширюють художні горизонти.Глобалізаційні процеси сприяють популяризації регіональнихмистецьких форм творчості та культурної діяльності та дають можливістьбільш широкій аудиторії відчути багатство й різноманіття культурного спадкурегіону як важливої частки в інтерпретації наративів культурної цілостідержави. У цьому контексті регіональні мистецькі конкурси та фестивалісприяють зростанню уваги до місцевої культури й мистецтва, надаючиможливість артистам, митцям і виконавцям продемонструвати свої таланти татворчість, що сприяє їхньому розвитку й визнанню, а сама акція як певнийкультуртрегерський організм стає платформою для обміну ідеями, традиціямита творчими підходами.3Оскільки регіональні мистецькі конкурси і фестивалі пропонуютьширокий спектр культурних подій та активностей, вони залишаютьсяактуальними й важливими для розвитку творчості та виконавської мистецькоїсфери, а також для зміцнення культурних зв’язків між регіонами. При цьомуактивний розвиток конкурсно-фестивального руху саме в регіональномуінваріанті є однією з важливих ознак сучасного національного культурноговідродження України. У цьому контексті звернення до конкурснофестивального руху у Волинському краї на зламі ХХ–ХХІ століть відкриваєширокі можливості для дослідження як загальнонаціональних, так ірегіональних аспектів української культури. Відсутність ґрунтовних науковихдосліджень про конкурсно-фестивальну панораму Волині в культурноісторичному та комунікативному аспектах, а саме у контексті виявленнятворчого потенціалу спільнот, пошуку нових ідей, вираження своєїунікальності як платформи для обміну художнім досвідом, пропагандикультурної різноманітності, стимулювання інновацій та експериментів у сферікультурно-просвітницької діяльності на прикладі конкурсно-фестивальноголандшафту Волині складає актуальність цього дослідження.Науковою проблемою представленої дисертації є осмисленняконкурсно-фестивального руху на Волині кінця ХХ — початку ХХІ століттяяк культурно-мистецького явища, носія культурно-мистецьких традицій ізасобу комунікації в умовах соціокультурного ландшафту України. У роботіуточнено понятійно-категоріальний апарат дослідження, зокрема зазначено,що фестиваль — це історично динамічне культурно-мистецьке явище, що маєритуально-святкову ґенезу і являє собою серію соціокультурних подійциклічного характеру. Конкурс, на відміну від фестивалю, являє собоюісторично стабільну (функції конкурсу є незмінними) форму культури, що маєзмагально-ігрову ґенезу і сутність та належить до соціокультурних подійциклічного характеру. Конкурс, як і фестиваль, може мати жанрові різновидита виконує роль носія цінностей певних соціокультурних страт.4Введено в науковий обіг архівні матеріали, пов’язані з історієюстановлення конкурсно-фестивального руху на Волині. Зокрема це документиВолинської обласної ради, архівні матеріали Волинського обласного науковометодичного центру культури, Волинської обласної філармонії, Волинськогофахового коледжу культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського, інтерв’ю,спогади організаторів та учасників конкурсів і фестивалів.Шляхом упорядкування та аналізу ряду архівних матеріалів, інтерв’юорганізаторів та учасників конкурсів і фестивалів охарактеризованокультурно-історичні та комунікативні аспекти найбільш знакових для Волиніконкурсів і фестивалів, зокрема Музичного фестивалю «Стравінський таУкраїна», Міжнародного фестивалю українського фольклору «Берегиня»,Міжнародного фестивалю «Поліське літо з фольклором», Міжнародногоконкурсу піаністів «Шопенівська весна», Міжнародного конкурсу баяністів іакордеоністів «InterSvitiaz аccomusic», Всеукраїнського конкурсу хоровогомистецтва імені Лесі Українки, Всеукраїнського конкурсу виконавців насопілці та цимбалах «Волинська гуковиця», Всеукраїнського конкурсувиконавців на струнно-смичкових інструментах імені Олександра Негоди таінших.^UA dissertation for obtaining a scientific degree of the Doctor of Philosophy,specialty 034 ― Culturology (branch of knowledge 03 ― Humanities). – Modern ArtResearch Institute of the National Academy of Arts of Ukraine, Kyiv, 2023.The scientific problem of the presented dissertation is the understanding of thecompetitive-festival movement of Volyn at the end of the 20th — beginning of the21st century as a cultural phenomenon, a carrier of artistic traditions and means ofcommunication in the conditions of the socio-cultural landscape of Ukraine. Regionalart competitions and festivals offer a wide range of cultural events and activities, theyremain relevant and important for the development of creativity and performing arts,as well as for strengthening cultural ties between regions. At the same time, the activedevelopment of the competition and festival movement in the regional invariant is oneof the important signs of the modern national cultural revival of Ukraine. In thiscontext, turning to the competitive-festival movement of Volyn region at the turn ofthe 20th -- 21st centuries opens wide opportunities for researching both national andregional aspects of Ukrainian culture in terms of its integrity, acting as a peculiar andat the same time organic component of it.The work specifies the conceptual and categorical apparatus of the research, inparticular it is stated that the festival is a historically dynamic cultural phenomenonthat has a ritual and festive genesis and is a series of socio-cultural events of a cyclicalnature. The competition, in contrast to the festival, represents a historically stable (thefunctions of the competition are unchanged) form of culture that has a game genesis9and essence and belongs to socio-cultural events of a cyclical nature. The competition,like the festival, can have genre varieties and fulfills the role of a carrier of values ofcertain socio-cultural strata.Archival materials related to the history of the formation of the competitionfestival movement of Volyn have been put into scientific circulation, in particular,documents of the Volyn Regional Council, archival materials of Volyn RegionalScientific-Methodological Center of Culture, Volyn Regional Philharmonic, IgorStravinsky Volyn College of Culture and Arts, interviews, memories of organizersand participants of competitions and festivals.By organizing and analyzing a number of archival materials, interviews withorganizers and participants of contests and festivals, the cultural-historical andcommunicative aspects of the most significant contests and festivals for Volyn, inparticular, the Music Festival "Stravinsky and Ukraine", the International Festival ofUkrainian Folklore "Beregynia", were characterized. The International Festival"Polissia Summer with Folklore", International Piano Competition "Chopin Spring",International Competition of Bayanists and Accordionists "InterSvitiaz accomusic",Lesia Ukrainka All-Ukrainian Choral Art Competition, All-Ukrainian Competition ofPipe and Cymbal Performers "Volyn Hukovytsia", Oleksandr Nehoda All-UkrainianCompetition of Performers on stringed instruments and others.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
4.

Ілясова Ю.В. 
Експортний маркетинг виноробної продукції: автореф. дис... канд. екон. наук.: 08.00.04 / Ю.В. Ілясова ; Держ. вищ. навч. закл. "Київ. нац. екон. ун-т ім. В.Гетьмана". — К., 2009. — 20 с. — укp.

Розкрито суть понять "експортний потенціал підприємства" та "експортний маркетинг продукції". Визначено принципову схожість отаннього з внутрішнім маркетингом підприємства. Запропоновано алгоритм оцінювання експортної діяльності підприємства, який дозволяє її визначити залежно від різних витрат і доходу, одержаного підприємством на зовнішніх ринках. На підставі аналізу зовнішньоекономічної діяльності виноробних підприємств Криму зроблено висновок, що лідером серед них є Національне виробниче аграрне об'єднання "Масандра". Відзначено, що конкурентна спроможність виноробної продукції підприємств Криму на зовнішніх ринках не є високою через надмірно велику собівартість і нетипову для зовнішніх ринків структуру виробництва вин (перевагу міцних і солодких вин). Вмзначено основні складові експортної маркетингової стратегії - пріоритетні ринки, ефективну структуру асортименту виноробної продукції. З використанням розробленої методики зроблено прогноз розвитку світового ринку вина та визначено перспективи експортної діяльності виноробних підприємств Криму.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР-6КРИ)843.58 +
Шифр НБУВ: РА362254

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
5.

Алмугхід А. М. 
Вербальна репрезентація арабського світу в російській мові. / А. М. Алмугхід. — Б.м., 2021 — укp.

Об'єкт дослідження – лексикографічні статті, пов'язані з концептом арабский мир, зокрема назви предметів одягу, страв арабської кухні та конфесійного арабського дискурсу, а також текстові фрагменти із цими поняттями.Мета дослідження – виявити та описати мовні та мовленнєві засоби вербальної репрезентації концепту арабский мир для правильного розуміння їх значень та руйнування наявних стереотипів.Методи дослідження. У роботі використано такі методи дослідження, як-от: індукція, дедукція, узагальнення, аналіз та синтез. Лінгвістичні методи охоплюють дефінітивний, тезаурусний, контекстний, контрастивний, компаративний, компонентний, дистрибутивний, дескриптивний.Теоретична значущість дисертації зумовлена її спрямуванням на вирішення сучасних проблем семантики та лінгвокультурології. Одержані результати дослідження поглиблюють знання про поняття, пов'язані з концептом арабский мир. У роботі визначено особливості вербалізації цього концепту в словниках та в Національному корпусі російської мови.Практична значущість одержаних результатів дисертації полягає в тому, що її висновки та узагальнення є внеском в теорію лінгвокультурології та концептології. Отримані результати можуть бути застосовані в теоретичних курсах з лінгвокультурології російської мови, когнітивної лінгвістики. Окремі результати можуть виявитися корисними під час напрацювання навчально-методичних матеріалів з когнітивної лінгвістики для студентів-русистів, а також для написання курсових та кваліфікаційних робіт. Зафіксований і проаналізований у дисертаційній праці фактичний матеріал є цікавим для підготовки навчальних посібників і підручників з когнітивної лінгвістики, у лексикографічній практиці. Водночас дослідження стане корисним для істориків, культурологів, етнографів і краєзнавців.Нaукова новизнa полягає в тому, що в роботі вперше комплексно досліджено та описано засоби вербальної репрезентації лінгвокультурного концепту арабский мир, які охоплюють такі сфери, як-от: географія, історія, культура, мистецтво, побут, мова, релігія. Перспектива подальшого дослідження полягає в розширенні аналізу географічного та побутового аспектів вербалізації арабского мира в російській мові та порівняння зі сприйняттям арабского мира носіями української мови.^UThe object of the study is lexicographical articles related to the concept of the Arab world, including the names of clothing, dishes of Arabic cuisine and religious Arabic discourse, as well as text fragments with these concepts.In the dissertation we aim to identify and describe the language and speech means of verbal representation of the concept of the Arab world for a correct understanding of their meanings and dispelling existing stereotypes.Research methods such as induction, deduction, generalization, analysis and synthesis are used in the paper. Linguistic methods include definitive, thesaurus, contextual, contrastive, comparative, component, distributive and descriptive.Theoretical value of the dissertation is due to its focus on solving contemporary problems of semantics and cognitive linguistics. The results of the study deepen the knowledge of the concepts associated with the concept of the Arab world. The peculiarities of verbalization of this concept in dictionaries and in the National Corpora of the Russian language are determined in the paper.The practical relevance of the obtained results of the dissertation is that its conclusions and generalizations are a contribution to cognitive linguistics. The obtained results can be applied in theoretical courses on linguoculturology of the Russian language, cognitive linguistics. Some results may be useful in the development of teaching materials on cognitive linguistics for Russian students, as well as for writing term and qualifying papers. The factual material recorded and analyzed in the dissertation can be used for the preparation of textbooks and textbooks on cognitive linguistics, in lexicographic practice. At the same time, research can be useful for historians, culturologists, ethnographers and local historians.The scientific novelty of the dissertation research is that for the first time the paper comprehensively researched and described the means of verbal representation of the concept of the Arab world, which covers such areas as geography, history, culture, art, life, language, religion.Directions for future research. The prospect of further research is to expand the analysis of geographical and everyday aspects of verbalization of the Arab world in the Russian language and comparison with the perception of the Arab world by native speakers of the Ukrainian language.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
6.

Андреєва І.В. 
Механізми розвитку стравохідно-шлункових кровотеч: автореф. дис... д-ра мед. наук: 14.03.04 / І.В. Андреєва ; Харк. держ. мед. ун-т. — Х., 2007. — 39 с. — укp.

Вивчено механізми розвитку стравохідно-шлункових кровотеч, зокрема, синдром Маллорі - Вейсса та механізми адаптації печінки та слизової оболонки кардіального відділу шлунка до дифузних захворювань печінки і портальної гіпертензії з використанням патофізіологічних, гістологічних, біохімічних, інструментальних, клініко-лабораторних методів дослідження. Установлено, що моделювання портальної гіпертензії супроводжується перебудовою печінки за типом хронічного дифузного захворювання з розвитком деструктивних, регенераторних процесів і появою фіброзу, за цього підключаються патофізіологічні механізми ендогенізації патологічного процесу, які мають різний ступінь виразності та залежать від виду експерименту. Виявлено, що печінкова патологія у сполученні з портальною гіпертензією є причиною деструктивних процесів у слизовій оболонці кардіального відділу шлунка, розвивається портальна гастропатія. За цих умов вміст загальної води, експозиційна динаміка сорбції нейтрального червоного у тканині печінки й активність каталази крові підвищені. Гострі стравохідно-шлункові кровотечі зумовлені механізмами саногенної або патогенної адаптації печінки та слизової оболонки кардіального відділу шлунка до дифузних захворювань печінки і портальної гіпертензії. Запропоновано спосіб кількісного визначення функціонального резерву печінки за даними ультразвукової доплерометрії для прогнозування можливого результату розвитку процесу та вибору тактики лікування хворого. Розроблено методику визначення ультразвукової анатомії щура для здійснення експериментальних досліджень. Кількісно проаналізовано морфофункціональні показники печінкової патології з супутньою портальною гіпертензією, що дозволяє прогнозувати зміни у слизовій оболонці шлунка на різних стадіях розвитку процесу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р457.465.203.2-1 + Р457.365.603.2-1 +
Шифр НБУВ: РА354436

Рубрики:

      
7.

Антонець В.А. 
Клініко-інструментальні критерії діагностики гастроезофагеального рефлюксу у дітей: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.10 / В.А. Антонець ; Нац. мед. ун-т ім. О.О.Богомольця. — К., 2007. — 19 с. — укp.

Запропоновано удосконалену методику діагностики гастроезофагеального рефлюксу (ГЕР) у дітей на базі оптимізації клініко-інструментального та морфологічного досліджень. Проведено комплексне обстеження дітей з ГЕР і бронхіальною астмою та вперше проаналізовано зв'язок між показниками добового pH-моніторингу стравоходу, морфологічними змінами слизової оболонки стравоходу з клінічними проявами ГЕР у дітей. Під час обстеження здорових дітей одержано показники, які в подальшому розглянуто як нормативні для дітей віком від 10-ти до 16-ти років. У результаті проведеного клінічного обстеження дітей з ГЕР встановлено відсутність патогномонічних симптомів, які дозволяють клінічно встановити діагноз ГЕР. Виявлено, що клінічні прояви ГЕР у дітей не залежать від ступеня ураження слизової оболонки стравоходу, але підвищення ацидності рефлюксату призводить до збільшення імовірності виникнення відчуття печії - одного з провідних симптомів ГЕР у дітей. Вперше показано, що у дітей з ГЕР з макроскопічно незміненою слизовою оболонкою під час гістологічного дослідження проявляються структурні зміни епітелію стравоходу. Встановлено, що у 86,84 % дітей, хворих на бронхіальну астму, ГЕР проявляється як кислим, так і лужним вмістом у стравоході. Для визначення діагностичної цінності різних методів обстеження розраховано показники чутливості та специфічності. Виявлено, що найбільшу високу діагностичну цінність для встановлення діагнозу ГЕР має добовий pH-моніторинг стравоходу. Вперше для діагностики ГЕР у дітей застосовано експрес-метод комп'ютерної базальної топографічної pH-метрії по довжині шлунка. Проаналізовано зв'язок між рівнем базальної секреції, кількістю та тривалістю рефлюксів. На базі одержаних результатів розроблено критерії й алгоритм діагностики ГЕР у дітей.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р733.413.1-4 +
Шифр НБУВ: РА350780

Рубрики:

      
8.

Арбі М. 
Особливості діагностики та лікування хворих з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, рефрактерною до антисекреторної терапії: автореф. дис. ... канд. мед. наук : 14.01.36 / М. Арбі ; Дніпропетр. держ. мед. акад., ДУ "Ін-т гастроентерології НАМН України". — Д., 2011. — 19 с. — укp.

Проведено комплексне вивчення клінічних проявів, функціональних і морфологічних показників, взаємозв'язків між ними, що мають провідне значення у механізмі розвитку рефрактерності у хворих на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу (ГЕРХ). На підставі комплексного дослідження сформовано уявлення про патогенетичні механізми рефрактерної ГЕРХ з урахуванням особливостей перебігу різних клінічних форм захворювання, характеру рефлюксату та морфологічного стану слизової оболонки стравоходу у взаємозв'язку з показниками гастринової ланки регуляції. Одержані дані дозволили розробити нові підходи до корекції функціонального стану нижнього стравохідного сфінктера та довести її ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р413.1-5
Шифр НБУВ: РА380564 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
9.

Афанасьєв М.В. 
Клініко-лабораторне обгрунтування неінвазивної діагностики і прогнозування перебігу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби: автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.36 / М.В. Афанасьєв ; Дніпропетр. держ. мед. акад. АМН України, ДУ "Ін-т гастроентерології". — Д., 2008. — 24 с. — укp.

Удосконалено діагностування та лікування хворих на різні форми гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Вивчено клінічні, ендоскопічні особливості хворих на різні форми ГЕРХ. Розроблено математичну модель прогнозування тяжкості перебігу захворювання. Вивчено стан вегетативної регуляції та особливості складу слини у таких хворих. Визначено основні показники слини, що відіграють патогенетичну роль у порушенні та підтримці морфологічної цілісності слизової оболонки стравоходу. Запропоновано способи диференціального діагностування ендоскопічно негативної та позитивної форм ГЕРХ, а також оцінювання ефективності її терапії. Обгрунтовано доцільність сумісного призначення інгібіторів протонної помпи та блокаторів H2 гістамінових рецепторів на початку лікування.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р413.1 +
Шифр НБУВ: РА360888

Рубрики:

      
10.

Білоконь О.Ю. 
Хірургічне лікування післяопікових рубцевих стриктур стравоходу і шлунку із застосуванням малоінвазівних методів: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.03 / О.Ю. Білоконь ; Крим. держ. мед. ун-т ім. С.І.Георгієвського. — Сімф., 2004. — 24 с.: рис., табл. — укp.

На підставі результатів досвіду спеціалізованої клініки в лікуванні хворих з післяопіковими рубцевими стриктурами стравоходу (ПРСС) та шлунку уперше надано комплексну порівняльну оцінку застосованим оперативно-технічним методам лікувального бужування стравоходу. Вивчено показники гуморального антиоксидотоксінового та загального імунітету у хворих з наслідками хімічного опіку верхнього відділу травного каналу в подостром за хронічного періоду перебігу хвороби. На підставі одержаних даних доведено доцільність використання ентеросорбентів для протекції гастроінтестінального бар'єра й ослаблення транслокації кишкової мікрофлори в цих хворих. Уперше розроблено та апробовано методику ретроградного інтраопераційного проведення та внутрішньостравохідного встановлення кільцеподібної ниті-направника для бужування стриктур стравоходу з використанням мікрогастростоми, в тому числі й у хворих з ятрогенною перфорацією стравоходу. Запропоновано новий метод малоінвазивної ("кулісної") гастростомії, що дає змогу забезпечити гастроентеральне харчування, зберегти шлунок для можливої езофагогастропластики. Зазначено, що за використання цього методу зникає необхідність у спеціальній операції для її закриття. Надано клінічну оцінку методу бужування по кільцеподібній ниті-направника у хворих з протяжними і складними стриктурами, після ліквідації наслідків перфорації стравоходу, а також у комплексі лікувальних заходів у хворих зі спільним рубцевим ураженням стравоходу та шлунку. На підставі визначення групи хворих з ятрогенною перфорацією стравоходу у разі бужування визначено фактори ризику даного ускладнення та розроблено нові міри її профілактики та лікування. Розроблено критерії оптимального обсягу оперативного втручання на шлунку залежно від стану його стінки та довжини післяопікового рубцевого стенозу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р457.365.608.4 + Р457.465.208.4 +
Шифр НБУВ: РА329482

Рубрики:

      
11.

Бабак М.Л. 
Ефективність комплексного лікування бронхіальної астми у дітей із включенням баротерапії: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.10 / М.Л. Бабак ; Крим. держ. мед. ун-т ім. С.І.Георгієвського. — Сімф., 1999. — 17 с. — укp.

Представлені результати клінічного і параклінічного обстеження 147 дітей в міжприступному періоді бронхіальної астми. ФЗД досліджували методом комп'ютерної флоуметрії і "відкритим" методом обривання потоку. Підвищену реактивність бронхів виявляли за допомогою функціональної проби з бронхолітиком, розраховуючи коефіцієнти покращання. Встановлений позитивний вплив методів гіпобаричної гіпоксії, аерозольтерапії 3% розчином магнію сульфату, фітотерапії солодкою і лікувального масажу, які застосовувалися роздільно і в єдиному лікувальному комплексі, на клінічну картину захворювання, систему зовнішнього дихання, бронхіальну гіперреактивність і процеси адаптації.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р733.412.202-546

Рубрики:

      
12.

Басс О. О. 
Удосконалення технології морозива із замінниками цукру / О. О. Басс. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертаційна робота присвячена удосконаленню технології морозива шляхом застосування науково-обґрунтованих замінників цукру та їх композицій.Обґрунтовано перспективність використання у технології морозива різних видів паток крохмальних та поліолів для забезпечення рекомендованого ступеню солодкості та фізико-хімічних показників сумішей морозива, стабілізації показників якості готових продуктів упродовж зберігання.Доведено технологічну ефективність використання функціонально -технологічних властивостей паток крохмальних, поліолів та їх композицій як замінників цукру у складі морозива різних видів. Встановлено, що патоки ГФС та ПК за співвідношення 30:70÷60:40, а також патоки ГФС з еритритолом за співвідношення 50:50÷10:90 як замінники цукру здатні забезпечити достатньо хороший технологічний ефект у виробництві морозива різних видів, а також покращити його органолептичні характеристики.Ключові слова: замінники цукру, морозиво, патоки крохмальні, підсолоджувачі, поліоли.^UThe dissertation is devoted to the improvement of ice cream technology by applying sugar substitutes and their compositions, which exhibit functional and technological properties and improve the quality of the finished product.The feasibility of using starch syrup and polyols for the formation of recommended organoleptic, physical and chemical characte ristics of ice cream, and their stabilization during the guaranteed period of storage is scientifically substantiated. The main criteria for the choice of sugar substitutes in the composition of different types of ice cream, are selected such characterist ics as the degree of sweetness, cryoprotective and structural ability. The conclusion about the possibility of a purposeful technological effect in the ice cream production cycle with polyols and composite mixtures of starch syrup with different degree of saccharification is formulated. The influence of starch syrup and polyols with full and partial replacement of sugar on the criterion characteristics of mixtures for the production of milk -based ice cream -of the classic types of milk ice cream (mass fraction of fat 3.5 %), creamy (mass fraction of fat 10.0 %), ice cream (mass fraction of fat 15.0 %), as well as ice cream based on sugar syrups - aromatic, fruit and berry is studied. In order to combine the properties of individual sweeteners a nd maximize their approximation to the functional and technological characteristics of sugar, it was decided to develop universal composite mixtures "GFS+CS" and "GFS+Polyol". Insufficient structuring ability and low degree of sweetness of polyols in ice cream mixtures require their mandatory combination with GFS for maximum technological effect. The revealed technological and technological properties of individual sweeteners confirmed the feasibility of application in the composition of ice cream tempered composite mixture "GFS+CS", and in the composition of soft ice cream – "GFS+Erythritol". Using mathematical modeling the composition of milk-based ice cream with the "GFS+CS" and "GFS+Erythritol" compositions are optimized. It is established that the ratio between GFS and CS in the composition in the range from 30:70 to 60:40 provide organoleptic and physico-chemical indicators that are characteristic of different types of ice cream with sugar. According to the same criteria, the expediency of complete replacement of sucrose in the composition of ice cream with erythritol and its composition with GFS in the ratio of 90:10 to 50:50 was confirmed. The effectiveness of using in the milk-based ice cream complex "GFS+СS" as a simultaneous substitute not only for sugar is proved, but also up to 30 % of GMS for a ratio of 20:80 to 60:40, depending on the degree of replacement and the desired technological and economic effect.Keywords: sugar substitutes, ice cream, starch syrup, sweeteners, polyols


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
13.

Баті В. В. 
Біологічні властивості лактобактерій, перспективних для створення харчових продуктів спеціального прогнозованого призначення / В. В. Баті. — Б.м., 2020 — укp.

Проведено мікробіологічний аналіз на різних стадіях бродіння відібраних традиційних ферментованих страв і напоїв рослинного походження країн регіону Чорного моря. Ідентифіковано та вивчено біологічні властивості ізольованих з них пробіотичних штамів мікроорганізмів, здійснено подальший відбір культур і їстівних рослин, багатих на біологічно активні компоненти, які здатні вибірково пригнічувати ріст умовно-патогенних представників кишкової мікробіоти і стимулювати коменсальні види мікроорганізмів. Вперше досліджено спектри інгібувальної та стимулюючої дії близько 25 різних рослинних компонентів їжі. Показано синергічну взаємодію відібраних ізольованих пробіотичних мікроорганізмів та рослинних компонентів. На основі одержаних даних розроблено зразки функціональних продуктів харчування спеціального прогнозованого призначення. В експериментах in vivo досліджено вплив відібраних мікроорганізмів та рослинних компонентів на кишкову мікробіоту, ліпідний обмін та встановлено їх імуномодулювальну дію. В роботі вперше запропоновано принципи створення функціональних продуктів харчування на основі рослинних компонентів та оригінальних штамів лактобактерій з метою їх прогностичного та персоніфікованого застосування для попередження виникнення некомунікативних захворювань (НКЗ), зокрема ожиріння, шляхом спрямованої корекції мікробного ценозу кишечнику макроорганізму, а відтак і ліпідного профілю та імунного статусу.Про- та антимікробна активність складових компонентів цих продуктів є основою для конструювання дієт на основі етнічних продуктів харчування з врахуванням унікальних рецептур їх приготування. Ізольовані мікроорганізми L. paracasei ІМВ В-7483, L. casei ІМВ В-7412, L. plantarum ІМВ В-7414 та L. plantarum KR-1 є перспективними у виготовленні ферментованих продуктів харчування, так і просто як основа про- чи синбіотичних біопрепаратів.^UMicrobiological analysis of selected traditional fermented foods and beverages of vegetable origin of the Black Sea region countries at various stages of fermentation was carried out. The biological properties of isolated from them probiotical strains of microorganisms have been identified and studied, further selection of cultures and edible plants rich in biologically active components, which are able to selectively inhibit the growth of conditionally pathogenic representatives of the intestinal microbiota and stimulate commensal species of microorganisms have been carried out. For the first time, the spectra of the inhibitory and stimulating effects of about 25 different plant food components were investigated. Synergistic interaction of selected isolated probiotic microorganisms and plant components is shown. Based on the obtained data, samples of functional special prognostic purpose food products were developed. On in vivo experiments the influence of selected microorganisms and plant components on intestinal microbiota, lipid metabolism was investigated and their immunomodulatory effect was established.In this work the principles of creating functional foods based on plant components and original strains of lactobacilli for their prognostic and personalized use to prevent the occurrence of non-communication diseases (NCP), including obesity, through targeted correction of microbial intestinal cenosis of the macroorganism, and in turn lipid profile and immune status were proposed for the first time.The pro- and antimicrobial activity of the components of these products is the basis for the design of diets based on ethnic foods, taking into account the unique recipes of their preparation. Isolated microorganisms L. paracasei ІМВ В-7483, L. casei ІМВ В-7412, L. plantarum ІМВ В-7414 и L. plantarum KR-1 are perspective in manufacture of fermented foods products, and simply as a basis of pro- or synbiotic biopreparations.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
14.

Белемець Т. О. 
Удосконалення технологій продуктів молоковмісних кисломолочних з поліфункціональними наповнювачами природного походження / Т. О. Белемець. — Б.м., 2021 — укp.

Белемець Т.О. Удосконалення технологій продуктів молоковмісних кисломолочних з поліфункціональними наповнювачами природного походження. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – технологія м'ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів. – Національний університет харчових технологій МОН України, Київ, 2021.Дисертаційна робота присвячена удосконаленню технологій молоковмісних кисломолочних продуктів шляхом розробки і застосування науково-обґрунтованого купажу рослинних олій.Згідно проведених теоретичних та експериментальних досліджень здійснено обґрунтування удосконалених технологій молоковмісних кисломолочних продуктів: пасти молоковмісної сиркової з обліпихою та соусу молоковмісного сметанного з часником та цибулею. За встановленими критеріями обґрунтовано вибір натуральних рослинних олій – волоського горіху, ріпакової та кукурудзяної для подальшого використання у вигляді купажу в технологіях пасти молоковмісної сиркової та соусу молоковмісного сметанного; визначена можливість 50 %-ї заміни масової частки молочного жиру у складі молоковмісних кисломолочних продуктів на створений купаж натуральних рослинних олій; розроблено спеціальну математичну програму у середовищі «MatLab» для здійснення оптимізації жирнокислотного складу купажу рослинних олій; встановлено, що за умови заміни 50 %-в молочного жиру у складі пасти молоковмісної сиркової та соусу молоковмісного сметанного, співвідношення між насиченими,мононенасичени-ми та поліненасиченими жирними кислотами, а також жирними кислотами родин ɷ – 6 : ɷ – 3 – знаходяться у межах рекомендованих дієтологами норм. Обґрунтовано вибір емульгатору натурального походження – жовткового порошку, для розроблення ефективних емульсій на основі купажу та визначено доцільну кількість його введення; встановлено рекомендоване співвідношення компонентів у складі рослинної емульсії; визначено раціональні технологічні параметрами отримання рослинних емульсій.Обґрунтовано спосіб та визначені етапи підготовки сухого листя стевії; встановлені раціональні технологічні параметри отримання солодкого екстракту стевії з використанням роторно-імпульсного апарату; доведено, що використання молочної сироватки у якості екстрагенту дозволяє збільшити ступінь вилучення цільового компоненту з сухого листя стевії.Визначено рекомендований вміст смако-ароматичних наповнювачів у складі молоковмісних кисломолочних продуктів. Досліджено антибактеріальну та бактеріостатичну дії композиційної суміші часнику та цибулі по відношенню до типових контамінантів кисломолочних продуктів, що ймовірно обумовлене вмістом фітонцидів та фітоалексинів у їх складі.Досліджено показники безпеки молоковмісних продуктів за кислотним та пероксидним числами. Визначено фізико-хімічні показники пасти молоковмісної сиркової з обліпихою та соусу молоковмісного сметанного з композиційною сумішшю часнику та цибулі; обґрунтовано рекомендовані терміни їх зберігання.Розроблено нормативну документацію на удосконалені технології молоковмісних кисломолочних продуктів та здійснено промислову апробацію на ТОВ “Деражнянський молочний завод”, що підтверджується актами і протоколами виробничої перевірки.Ключові слова: молоковмісні продукти, купаж рослинних олій, жирнокислотний склад, рослинні емульсії, жовтковий порошок, екстракт стевії, сублімований порошок обліпихи.^UBelemets T.O. Development of technology of sour-milk products with polyfunctional fillers of natural origin. – Qualification scientific work with manuscript copyright.The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of technical sciences on a specialty 05.18.04 – technology of meat, dairy and hydrobiont products. – National University of Food Technologies, Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv, 2021.The dissertation is devoted to the improvement of technologies of milk - containing products by development and application of scientifically substantiated blending of vegetable oils.In accordance with a number of experimental studies, the possibility of 50% replacement of the mass fraction of milk fat in milk products by a blend of natural vegetable oils has been determined.A special mathematical program has been developed in the “MatLab” environment to optimize the fatty acid composition of a blend of vegetable oils. According to the results of mathematical calculations, the percentage of selected vegetable blend oils according to the recommended by nutritionists ratios of the three main groups of fatty acids, as 1: 1: 1 and fatty acids of the family ɷ – 6: ɷ – 3, as 6: 1 – should consist of: 36,62 % walnut oil, 33,96 % rapeseed oil and 29,42 % corn oil.It is established that under the condition of replacement of 50 % of milk fat in the composition of milk-containing curd paste and milk-sour cream sauce, the ratio of fatty acids of the families ɷ – 6: ɷ – 3 - are within the norms recommended by nutritionists, namely: 6,1: 1 and 6,2: 1, respectively.The choice of emulsifier of natural origin - yolk powder, for the development of effective emulsions based on blends is substantiated and the appropriate amount of its introduction is determined – 3 % (by weight of the blend). The rational ratio of components in the composition of the plant emulsion - aqueous phase: fat phase: emulsifier, as 21: 76: 3, has been experimentally established.A mathematical model of the process of emulsion formation in the form of a two-dimensional polynomial of the second degree is developed, which illustrates the dependence of the size of fat balls of emulsions on the speed of rotation of the working body of the emulsifier and processing time. Rational technological parameters of obtaining vegetable emulsions are: 2500 rpm, for the duration of processing – 3… 3,5 min, which ensures the achievement of the average size of fat globules 1,6 ± 0,2 micrometers.It was determined that in order to obtain an extract from dry stevia leaves, it is expedient to grind it to a particle size of 3,9 ± 0,1 mm of leaves, and to use a hydraulic module – 1:15. It is proved that the use of whey as an extractant allows to increase the degree of extraction of the target component from the dried leaves of stevia by 12,1 % compared with the use as an extractant – water. Technological parameters of stevia extract production are scientifically substantiated: temperature – 80 ± 5 ºС, for processing duration – 25… 30 min, for extraction of 3,1… 3,4 % of extractive substances. It is substantiated that the use of a rotary-pulse apparatus for obtaining an extract from stevia leaves allows to increase the degree of extraction of extractives from 0,1 to 0,4 %; rational technological parameters of stevia extract production using a rotary-pulse apparatus: temperature – 85 ± 5 ºС, with exposure – 20… 25 min, which provides the maximum amount of extraction of extractives - 3,4… 3,5 %.Based on the research, a rational percentage of flavoring agents in milk products was determined: stevia extract – 0,25 %, sublimated sea buckthorn powder – 4 %, garlic mixture 0,2 % and green onion – 1 %.The safety indicators of dairy products by acid and peroxide numbers have been studied. It was found that at the time of reaching the shelf life of the sample of milk-containing curd paste with sea buckthorn (14th day), the value of acid number was – 0,32 mgKOH/h, peroxide – 2,3 PN, mmol 1/2O/ kg. The values of peroxide and acid numbers of the sample of milk sour cream sauce with a composite mixture of garlic and onion (on the 21st day) were respectively: 2,2 mmol 1/2O/ kg and 0,3 mgKOH/h.Key words: milk products, blend of vegetable oils, fatty acid composition, vegetable emulsions, yolk powder, stevia extract, freeze-dried sea buckthorn powder.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
15.

Било О. М. 
Вплив магнітостатичних полів на автоколивальну корозію феромагнітних металів: автореф. дис. ... канд. фіз.-мат. наук : 01.04.11 / О. М. Било ; Ін-т магнетизму, НАН України. — К., 2010. — 25 с. — укp.

Розглянуто зв'язок доменної структури металу з процесом його корозії під впливом магнітного поля (МП) та без його впливу. Експериментально підтверджено, що розподіл магнітостатичних полів феромагнітного зразка призводить до значних змін маси стравленої сталі за однакового значення зовнішнього постійного МП. Встановлено, що саме вплив розподілу магнітостатичних полів на процес травлення одержує зв'язок між доменною структурою металу та характером його травлення.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: В378.734,022 + К66-1
Шифр НБУВ: РА372909 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
16.

Бичков М.А. 
Особливості діагностики та лікування гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, поєднаної з пептичною виразкою дванадцятипалої кишки: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.36 / М.А. Бичков ; Дніпропетр. держ. мед. акад. АМН України. Ін-т гастроентерології. — Д., 2005. — 20 с. — укp.

Розглянуто питання оптимізації діагностики та лікування гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), поєднаної з пептичною виразкою дванадцятипалої кишки (ПВДПК). Проведено комплексне дослідження клінічного перебігу ПВДПК за наявності ГЕРХ. Проаналізовано стравохідний кислотно-лужний стан, ендоскопічні особливості слизової оболонки стравоходу, колонізацію гелікобактером слизової шлунка. Визначено швидкість загоєння дуоденальних виразок та ефективність ерадикації гелікобактерної інфекції у процесі комплексного лікування пацієнтів з використанням різних режимів антигелікобактерної терапії. Вперше досліджено поширеність поєднання ГЕРХ і ПВДПК серед населення Львівської області. Встановлено збільшення відносної поширеності ГЕРХ у пацієнтів з ПВДПК з 1990 - 1991 рр. до 2000 - 2001 рр. у середньому на 8,2 %. Виявлено, що у разі успішної ерадикації кількість хворих на ГЕРХ не збільшується, проте відбувається розвиток двох незалежних патологій. Зазначено, що наявність ГЕРХ у хворих на ПВДПК не впливає на темп загоєння дуоденальних виразок та ефективність ерадикації H.pylori. Встановлено залежність між віком, статтю та наявністю ГЕРХ у хворих на ПВДПК. Виявлено відсутність впливу зловживання палінням на збільшення частоти виникнення ГЕРХ у даних пацієнтів. Проведено порівняльне вивчення ефективності гальмування стравохідної кислотності антисекреторними препаратами різних груп за допомогою фармакологічних проб у процесі добового внутрішньостравохідного pH-моніторингу. Встановлено, що комбінація блокатора водневої помпи (рабепразолу) та прокінетика (домперідону) у 1,3 рази ефективніше усуває патологічний гастроезофагеальний рефлюкс (ГЕР), ніж кожний з медикаментів окремо. Запропоновано оригінальний метод одночасного виявлення ГЕР за дуоденогастрального рефлюксу, підтверджений деклараційним патентом.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р413.204.6-52 + Р413.204.6-52
Шифр НБУВ: РА335491

Рубрики:

      
17.

Боковець С. П. 
Удосконалення технології батончиків желейних з використанням меду та кунжутного борошна: автореферат дис. ... д.філософ : 181 / С. П. Боковець. — Б.м., 2023 — укp.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії галузі знань 18 – «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 – «Харчові технології». Сумський національний аграрний університет Міністерства освіти і науки України, Суми, 2023.Дисертацію присвячено науковому обґрунтуванню та удосконаленню технології батончиків желейних з використанням меду та кунжутного борошна.Удосконалення продуктів харчування є постійним завданням у галузі харчової промисловості, спрямованим на задоволення зростаючих потреб споживачів щодо якості, смакових властивостей та корисності продуктів. Одним з популярних напрямків удосконалення є розробка нових рецептур та технологій виробництва солодких снеків, зокрема таких як батончики.Метою дисертаційної роботи є удосконалення технології батончиків желейних з використанням меду та борошна кунжутного для отримання нового готового продукту, який не вимагає додавання цукру та може зберігатись протягом тривалого періоду. Водночас, покращується якість продукту, його поживна цінність та ціна, що задовольняє потреби різноманітної аудиторії споживачів, включаючи тих, хто приділяє особливу увагу здоровому способу харчування.У розділі 1 наведено результати аналізу сучасних технологій та перспективи розвитку виробництва батончиків. Розглянуто теоретичні аспекти використання структуроутворювачів в технології корпусів батончиків. Аналіз сучасних технологій та перспектив розвитку виробництва батончиків, підтверджує важливість дослідження полісахаридів як потенційних структуроутворювачів у технології виготовлення батончиків. Також окреслено перспективи використання злаків та фруктів у поєднанні зі структуроутворювачами полісахаридної природи у технології батончиків.У розділі 2 розроблено детальний план аналітичних та експериментальних досліджень, спрямований на розробку та наукове обґрунтування технології виробництва батончиків желейних з використанням меду та борошна кунжутного. В цьому плані були визначені взаємопов'язані етапи аналізу наукових даних, обґрунтування рецептурного складу та технологічного процесу. Визначено предмети та матеріали дослідження. Для оцінки фізико-хімічних, реологічних, органолептичних та мікробіологічних показників було проведено підбір відповідних методів дослідження.У розділі 3 шляхом теоретичних та експериментальних досліджень визначено інноваційні підходи розробки нового продукту, проведено дослідження міцності гідрогелів полісахаридної природи при додаванні гліцерину.Проведено дослідження динамічної в’язкості начинки для виробництва батончиків желейних. Виявлено, що додавання 0,3% гліцерину до розчину на основі агару збільшує його в'язкість шляхом сприяння утворенню більшої кількості міжмолекулярних водневих зв'язків, які взаємодіють з агаром.Крім того, проведено дослідження гідрогелів агару у поєднанні з медом та кунжутним борошном методом диференціально-скануючої калориметрії для виробництва батончиків, а також термогравіметричний аналіз цих гідрогелів.Досліджено ІЧ спектри компонентів батончика желейного з використанням меду та порошку кунжутного Аналіз ІЧ-спектрів під час процесу гелеутворення в бінарному розчиннику вода-гліцерин підтвердив наявність додаткових взаємодій між структуроутворювачем на основі агару та запропонованими рецептурними компонентами, такими як мед і кунжутне борошно.Розділ 4 присвячений детальному обґрунтуванню та розробці рецептурного складу та технологічної схеми для виробництва желейних батончиків з використанням меду та кунжутного борошна, а також вивченню змін показників їх якості під час зберігання. Було проведено аналіз властивостей соняшникового меду та кунжутного борошна з метою визначення їх впливу на характеристики готового продукту. В описі подані особливості технологічного процесу виготовлення желейних батончиків з використанням меду та кунжутного борошна. Результатом є розроблена рецептура та технологічна схема для нового виробу. Також проведений розрахунок харчової, біологічної цінності та показників безпечності нового желейного батончика.У Розділі 5 наведено регресійний аналіз і оптимізація фізико- хімічних властивостей гелевої системи на основі агару для виробництва желейних батончиків.^UThe dissertation on competition of a scientific degree of the doctor of philosophy of branch of knowledge 18 - "Production and technologies" on a specialty 181 - "Food technologies". Sumy National Agrarian University of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Sumy, 2023.The dissertation is devoted to the scientific substantiation and improvement of the technology of jelly bars using honey and sesame flour.Improving food products is a constant task in the food industry, aimed at meeting the growing needs of consumers regarding the quality, taste properties and usefulness of products. One of the popular areas of improvement is the development of new recipes and technologies for the production of sweet snacks, in particular such as bars.The purpose of the dissertation is to improve the technology of jelly bars using honey and sesame flour to obtain a new finished product that does not require the addition of sugar and can be stored for a long time. At the same time, the quality of the product, its nutritional value and the price are improving, which satisfies the needs of a diverse audience of consumers, including those who pay special attention to a healthy way of eating.In the first section, the results of the analysis of modern technologies and the prospects for the development of the production of bars are presented. The theoretical aspects of the use of structure formers in the technology of bar housings are considered. The analysis of modern technologies and prospects for the development of bar production confirms the importance of researching polysaccharides as potential structure formers in bar production technology. The prospects of using cereals and fruits in combination with structure-forming polysaccharides in the technology of bars are also outlined.In the second chapter, a detailed plan of analytical and experimental research is developed, aimed at the development and scientific substantiation of the technology for the production of jelly bars using honey and sesame flour. In this plan, the interrelated stages of the analysis of scientific data, justification of the recipe composition and technological process were defined. The subjects and materials of the research are defined. For the assessment of physicochemical, rheological, organoleptic and microbiological indicators, a selection of appropriate research methods was carried out.In the third chapter, through theoretical and experimental research, innovative approaches to the development of a new product were determined, and a study of the strength of polysaccharide hydrogels with the addition of schlycerin was conducted. A study of the dynamic viscosity of the filling for the production of jelly bars was conducted. It was found that the addition of 0.3% glycerol to the agar-based solution increases its viscosity by promoting the formation of more intermolecular hydrogen bonds that interact with the agar. In addition, a study of agar hydrogels in combination with honey and sesame flour was carried out by the method of differential scanning calorimetry for the production of bars, as well as thermogravimetric analysis of these hydrogels.The IR spectra of the components of the jelly bar using honey and sesame powder were studied. The analysis of IR spectra during the gelation process in the binary solvent water-glycerin confirmed the presence of additional interactions between the agar-based structuring agent and the proposed recipe components, such as honey and sesame flour.The fourth chapter is devoted to the detailed substantiation and development of the recipe composition and technological scheme for the production of jelly bars using honey and sesame flour, as well as the study of changes in their quality indicators during storage. An analysis of the properties of sunflower honey and sesame flour was carried out in order to determine their influence on the characteristics of the finished product. The description presents the features of the technological process of manufacturing jelly bars using honey and sesame flour. The result is a developed recipe and technological scheme for a new product. The nutritional, biological value and safety indicators of the new jelly bar were also calculated.In the fifth chapter, the regression analysis and optimization of the physicochemical properties of the agar-based gel system for the production of jelly bars are presented.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
18.

Болдіжар О.О. 
Ендоскопічна склеротерапія варикозних вен стравоходу в профілактиці кровотеч при спленодекомпресивних судинних операціях у хворих цирозом печінки: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.03 / О.О. Болдіжар ; Київ. мед. акад. післядиплом. освіти ім. П.А.Шупика. — Ужгород, 1999. — 16 с. — укp.

Дисертація присвячена питанням діагностики та хірургічного лікування цирозу печінки (ЦП). На основі клінічного аналізу 68 хворих вивчені запальні зміни з боку верхніх відділів шлунково-кишкового тракту (ШКТ)та порушення моторної функції, які супроводжують ЦП і залежать від ступеню варикозного розширення вен (ВРВ) стравоходу та шлунка, кількості кровотеч з ВРВ в анамнезі, ступеня печінкової недостатності. Ендоскопічна характеристика змін верхніх відділів ШКТ у хворих показала, що у 72% пацієнтів спостерігається езофагіт різного ступеню важкості, у 84% - гастрит. Моторні порушення у вигляді ГЕР спостерігаються у 74%, ДГР - у 17,6% хворих. У 23 (35,4%) хворих після сплено-декомпресивних операцій, не дивлячись на функціонуючий сплено-декомпресивний шутн, ВРВ стравоходу не спадаються. В зв'язку з чим у 2-х хворих на висоті кровотечі, а у 15 - в плановому порядку виконана ендоскопічна склеротерапія ВРВ стравоходу ІІІ ст. Кумулятивний аналіз стабільності хірургічного лікування по трьох основних параметрах - рецидив кровотечі, летальності до 5 років та портосистемної енцефалопатії показав, що задовільний результат лікування спостерігається у 92% хворих.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р457.465.510.40

Рубрики:

      
19.

Болдіжар П.О. 
Діагностика та лікування допечінкової форми портальної гіпертензії: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.03 / П.О. Болдіжар ; Львів. нац. мед. ун-т ім. Д.Галицького. — Л., 2005. — 18 с. — укp.

Досліджено питання діагностики та лікування допечінкової форми портальної гіпертензії (ПГ). На підставі клінічного аналізу 53-х хворих вивчено зміни портопечінкової гемодинаміки та її зв'язок з центральною у хворих з допечінковою ПГ після кровотеч з варикозно розширених вен стравоходу та шлунка. Запропоновано діагностичний алгоритм у процесі визначення виду та рівня допечінкової блокади портального кровоплину. Проаналізовано вплив карліосумісної допилєграфії на стабільність та вірогідність результатів портопечінкової гемодинаміки у даних хворих. Введено у суть поняття локалізації допечінкової портальної гіпертензії "поширену" форму, що дозволяє визначити метод хірургічного лікування (ХЛ). Запропоновано критерії вибору способу ХЛ залежно від виду та рівня блокади портального кровоплину та етапність надання допомоги. Впроваджено у клінічну практичну діяльність ендоваскулярні хірургічні втручання з емболізацією лівої шлункової вени.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р457.465.510.30 +
Шифр НБУВ: РА335704

Рубрики:

      
20.

Бондарук О.С. 
Можливості використання джерел sup60/supCo та sup137/supCs при променевому та комбінованому лікуванні раку стравоходу: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.23 / О.С. Бондарук ; Укр. НДІ онкології та радіології МОЗ України. — К., 1998. — 19 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р569.433.1-56

Рубрики:
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського