Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (2)Книжкові видання та компакт-диски (23)Журнали та продовжувані видання (4)
Пошуковий запит: (<.>A=ШАРУД$<.>+<.>A=ГЕОРГІЙ$<.>+<.>A=ІВАНОВИЧ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 23
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Шаруда В. Г. 
Практикум з теорії автоматичного управління : Навч. посіб. / В. Г. Шаруда. - Д. : НГУ, 2002. - 414 c. - Бібліогр.: 27 назв. - укp.

Розглянуто питання математичного опису та розрахунку лінійних стаціонарних автоматичних систем, представлені класичними автоматичними моделями та моделями у просторі стану, а також цифрових систем автоматичного керування. Запропоновано лабораторний практикум з моделювання та дослідження систем автоматичного керування за допомогою ЕОМ.

Рассмотрены вопросы математического описания и расчета линейных стационарных автоматических систем, представленных классическими автоматическими моделями и моделями в пространстве состояния, а также цифровых систем автоматического управления. Предложен лабораторный практикум по моделированию и исследованию систем автоматического управления с помощью ЭВМ.


Індекс рубрикатора НБУВ: З965-01я73-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА632148 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Півняк Г. Г. 
Комп'ютерне моделювання та розрахунок перехідних процесів в автоматичних системах : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Г. Г. Півняк, Р. Тадеушевич, В. В. Ткачов, В. Г. Шаруда. - Д. : НГУ, 2003. - 338 c. - Бібліогр.: 130 назв. - укp.

Проаналізовано досвід роботи Національного гірничого університету та Краківської гірничо-металургійної академії з комп'ютерного моделювання та розрахунку перехідних процесів в автоматичних системах. Наведено математичний опис та розрахунок неперервних і цифрових систем. Розглянуто класичні математичні моделі, систем автоматизації за умов децентралізованого керування на основі правил колективної поведінки мікропроцесорних контролерів та інформації про тенденції зміни поведінки у системі, перехідні процеси у них. Висвітлено питання побудови нейронних мереж як засобів для моделювання та керування електромеханічними системами.

Проанализирован опыт работы Национального горного университета и Краковской горно-металлургической академии по компьютерному моделированию и расчету переходных процессов в автоматических системах. Приведены математическое описание и расчет непрерывных и цифровых систем. Рассмотрены классические математические модели, систем автоматизации в условиях децентрализованного управления на основе правил коллективного поведения микропроцессорных контроллеров и информации о тенденциях изменения поведения в системе, переходные процессы в них. Освещены вопросы построения нейронных сетей как средств для моделирования и управления электромеханическими системами.


Індекс рубрикатора НБУВ: З965-016.22я73-1 + З965.6-01я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА646595 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Озеран В. О. 
Бухгалтерський облік у споживчій кооперації : навч. посіб. / В. О. Озеран, П. О. Куцик, А. М. Волошин, І. М. Бабин, Л. Р. Боднар, Н. В. Будзан, І. О. Гайдук, С. І. Головацька, О. А. Іванович, Й. В. Канак; Львів. комерц. акад. - Л., 2008. - 660 c. - укp.

Висвітлено аспекти методики й організації бухгалтерського обліку на підприємствах та організаціях системи споживчої кооперації України. Розглянуто питання документального оформлення й обліку основних засобів, необоротних матеріальних і нематеріальних активів, власного капіталу та забезпечення зобов'язань, грошових коштів, розрахунків і позик банків, за виплатами працівникам і страхуванням, доходів, витрат і фінансових результатів, методики й організації складання фінансової звітності.

Освещены аспекты методики и организации бухгалтерского учета на предприятиях и организациях системы потребительской кооперации Украины. Рассмотрены вопросы документального оформления и учета основных средств, необоротных материальных и нематериальных активов, собственного капитала и обеспечения обязательств, денежных средств, расчетов и заемов банков, по выплатам сотрудникам и страхованием, доходов, расходов и финансовых результатов, методики и организации составления финансовой отчетности.


Індекс рубрикатора НБУВ: У052.9(4УКР)242.18я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: СО28596 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Шаруда В. Г. 
Методи аналізу і синтезу систем автоматичного керування. Лінійні, нелінійні та цифрові системи : навч. посіб. / В. Г. Шаруда, В. В. Ткачов, М. П. Фількін; Нац. гірн. ун-т. - Д., 2008. - 543 c. - Бібліогр.: с. 539-540. - укp.

Увагу приділено модулювання та дослідженню систем автоматичного керування (САК) з використанням ЕОМ. Розглянуто питання математичного опису та розрахунку неперервних і цифрових автоматичних систем у просторі сигналів та у змінних стану, а також аналітичного та машинного аналізу статичних і астатичних систем. Наведено приклади використання пакетів Mathcad та Matlab під час розгляду методів аналізу та синтезу теорії автоматичного керування. Описано види автоматичного фундаментальні принципи керування. Запропоновано математичні моделі САК у просторі сигналів, зокрема, типових динамічних ланок.

Внимание уделено исследованию и моделированию систем автоматического управления (САУ) с использованием ЭВМ. Рассмотрены вопросы математического описания и расчета непрерывных и цифровых автоматических систем в пространстве сигналов и в переменных состояния, а также аналитического и машинного анализа статичных и астатичных систем. Приведены примеры применения пакетов Mathcad и Matlab при использовании методов анализа и синтеза теории автоматического управления. Описаны виды автоматического управления, фундаментальные принципы управления. Предложены математические модели САУ в пространстве сигналов, в частности, типовых динамических звеньев.


Індекс рубрикатора НБУВ: З965-01 с116 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА714226 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Гавриш Р. В. 
Вивчення ефективності цефтазидиму та амікацину в комплексі інтенсивної терапії гнійно-септичних ускладнень за різних форм нейрохірургічної патології / Р. В. Гавриш, Р. Ю. Яроцький, Н. Ю. Дмитрієва, Т. М. Пушкарьова, І. М. Іванович, М. В. Глоба, Л. А. Вишневська, С. В. Мінов // Хірургія України. - 2008. - № 1. - С. 37-43. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

Дослідженням було охоплено 35 пацієнтів, серед них - 18 (51,42 %) дітей віком від 4-х міс до 18-ти років та 17 (48,57 %) дорослих віком від 18-ти до 74-х років, які перебували на лікуванні у клініці гнійних ускладнень Інституту нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова АМН України за період з 1-го березня до 1-го вересня 2007 р. Усі хворі з гнійно-септичними ускладненнями госпіталізовані в клініку після оперативного лікування та протокольного курсу терапії з приводу нейрохірургічної патології. У програму інтенсивної терапії гнійно-септичних ускладнень включено комбінацію цефтазидиму й амікацину. Препарати вводили впродовж 10 - 14-ти днів парентерально. Добрі результати застосування комбінації цефтазидиму та амікацину одержано у 21-го (60,00 %) хворого, задовільні - у 10-ти (28,57 %), незадовільні - у 4-х (11,43 %). У цілому лікування було ефективним у більшості випадків - у 31-го (88,57 %) пацієнта. Клінічна ефективність застосування комбінації цефтазидиму та амікацину в комплексі інтенсивної терапії гнійно-септичних ускладнень за різних форм нейрохірургічної патології становить 88,57 %. У разі гнійно-септичної патології у нейрохірургічних хворих виявлено високу бактеріологічну ефективність комбінації цефтазидиму та амікацину щодо проблемних збудників. Одержані результати дають змогу рекомендувати застосування комбінації цефтазидиму та амікацину для лікування гнійно-септичних ускладнень за різних форм нейрохірургічної патології.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р636-52

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24001 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Іванович М.  
Нульова реалізація додатка при перехідних дієсловах в українській та сербській мовах / М. Іванович // Пробл. слов'янознавства. - 2007. - Вип. 56. - С. 194-201. - Бібліогр.: 26 назв. - укp.

Розглянуто особливий вид периферійної репрезентації перехідності - нульовий додаток. Абсолютивне вживання перехідних дієслів є такою зоною функціонування перехідності, в якій семантичний і формальний рівень розходяться: об'єкт, присутній на значеннєвому рівні, не має свого формального вираження на поверхневому, синтаксичному рівні. Проаналізовано умови абсолютивного вживання перехідних дієслів в українській і сербській мовах, в цьому разі виділяються інтенція мовця (зосередження його уваги на якомусь іншому елементі ситуації: диспозитивній характеристиці суб'єкта, способі дії), нереференціальність об'єкта, редундантність об'єкта (інкорпорування об'єкта в значення самого присудка), лексичне значення дієслова (абстрактна/конкретна дія, наявність диспозитивної семи), дієслівний вид та індикативне/релятивне вживання дієслівних часів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.4-212.5 + Ш141.64-212.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж62333 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Шаруда С. С. 
Багатоцільове управління хлібопекарським виробництвом / С. С. Шаруда, В. Д. Кишенько // Харч. пром-сть. - 2008. - № 7. - С. 96-99. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Проаналізовано технологічні процеси хлібопекарського виробництва як складної системи. Розглянуто постановку задачі багатоцільового управління з виділенням цілей функціонування підприємства та методів багатокритеріальної оптимізації.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-06-6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Шаруда С. С. 
Лінгвістична апроксимація технологічних показників хлібопекарського виробництва / С. С. Шаруда, В. Д. Кишенько // Искусств. интеллект. - 2008. - № 4. - С. 188-192. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Показано, що хлібопекарське виробництво є дійсно складним об'єктом керування. В такому випадку, одним із ефективних способів керування є застосування сценарного підходу. Обгрунтовано необхідність використання теорії нечітких множин для побудови систем керування технологічними процесами виробництва хліба. Наведено функції належності для основних технологічних показників даних процесів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15477 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Шаруда С. С. 
Оцінка показників якості хлібопекарської продукції методами кваліметрії і багатовимірного шкалування / С. С. Шаруда, В. Д. Кишенько // Харч. пром-сть. - 2008. - № 6. - С. 19-22. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Розроблено методику та проведено експертне опитування для визначення важливих технологічних показників хлібопекарського виробництва та ступені їх впливу на якість напівфабрикатів і готової продукції. Одержані дані опрацьовано за допомогою багатовимірного шкалування, що дозволило визначити ранги показників для прийняття оптимальних рішень із управління.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Іванович Г. В. 
Динаміка вмісту глікогену та сумарних ліпідів у мідій IMytilus galloprovincialisD Lam. Одеської затоки : Автореф. дис... канд. біол. наук / Г. В. Іванович; НАН України. Ін-т біології півден. морів ім. О.О.Ковалевського. - Севастополь, 2005. - 23 c. - укp.

Вивчено вміст глікогену та його динаміку у тілі мідій Одеської затоки. Доведено, що вміст глікогену у тілі мідій з марікультурних колекторів у 1,8 рази вищий, ніж у мідій природних субстратів. З'ясовано, що він вірогідно зменшувався з верхньої частини колектора - 4,58 %, до нижньої - 2,68 % сирої маси. Виявлено, що вміст глікогену у зовнішніх частинах друзи вищий, ніж у внутрішніх у 1,6 - 1,8 рази. За результатами вивчення максимального вмісту глікогену у тілі мідій за літнього періоду (червень - липень) установлено, що цей вміст значно нижчий в Одеській затоці, ніж у мідій з Кримського регіону (2,98 та в 5,20 - 5,70 % сирої маси відповідно). Виявлено різницю максимальних рівнів вмісту глікогену на п'яти прибережних станціях з різним рівнем водообміну. Цей рівень послідовно зменшується від станції з вільним водообміном - 4,9 % до станції з обмеженим рівнем водобміну - 2,1 % сирої маси. Під час дослідження різних органів мідій установлено, що максимальний вміст глікогену у гонадах, а мінімальний - у зябрах. Визначено, що найбільшого рівня вміст глікогену досягає на стадії статевого спокою у гонадах - 5,15 %, у гепатопанкреасі - 1,91 %, у зябрах - 1,79 % сирої маси. Мінімум цього компонента відзначено на стадії вимету в усіх органах. Сумарних ліпідів виявлено найбільше у гепатопанкреасі. В усіх органах вміст сумарних ліпідів максимальний у період дозрівання статевих продуктів на переднерестовій стадії: у гепатопанкреасі - 2,47 %, у гонадах - 1,53 % та у зябрах - 0,92 % сирої маси. Мінімум цього вмісту виявлено в усіх органах у період вимету статевих продуктів. Установлено можливість використання вмісту глікогену та сумарних

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.166.21*725.123.113

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА341209 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Шаруда С. С. 
Автоматизована система багатоцільового управління технологічними процесами хлібопекарського виробництва на основі сценарного підходу : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.13.07 / С. С. Шаруда; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2009. - 23 c. - укp.

Визначено, що основними критеріями під час управління хлібопекарським підприємством є продуктивність, технологічні втрати й якість продукції. Зазначено, що керування технологічними процесами (ТП) буде неефективним, якщо проводити оптимізацію лише за одним критерієм, тому поставлено та вирішено задачу багатоцільового керування, яке вимагає відомостей щодо характеристики всього технологічного комплексу, тому досліджено якість сировини, продукції та напівфабрикатів з позицій категорійно-функторного аналізу та кваліметрії. Розроблено математичні моделі основних технологічних процесів на підставі багатовимірного шкалування. Для підтримки прийняття рішень проведено когнітивне моделювання, яке дозволяє відстежити причинно-наслідкові зв'язки між параметрами ТП і розробити сценарії керування. Проаналізовано критеріальні та ресурсні конфлікти, які виникають у разі багатоцільового керування хлібопекарським виробництвом. Розроблено функціональну й інформаційну систему багатоцільового керування технологічними процесами хлібопекарського виробництва.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-5-05

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА368724 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Кишенько В. Д. 
Вирішення задачі багатокритеріальної оптимізації при управлінні технологічними процесами хлібопекарського виробництва / В. Д. Кишенько, С. С. Шаруда // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2010. - № 33. - С. 87-91. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Розглянуто причини виникнення багатокритеріальності під час управління складними технологічними об'єктами та можливі шляхи її розв'язання. Наведено вирішення задачі багатокритеріальної оптимізації на базі методу досяжних цілей.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Шаруда С. С. 
Інтелектуальна система сценарного управління хлібопекарським виробництвом / С. С. Шаруда, В. Д. Кишенько // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2010. - № 5/3. - С. 66-70. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Висвітлено актуальність створення і впровадження інтелектуальних систем для управління технологічними процесами хлібопекарського виробництва. Наведено алгоритм багатоцільового управління та основні етапи наповнення бази знань розробленої інтелектуальної системи сценарного управління.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Крамарєв С. О. 
Особливості клінічної картини та лікування грипу A/H1N1 California 2009 у дітей / С. О. Крамарєв, Р. О. Моісеєнко, І. В. Шпак, В. В. Залеська, С. І. Осташко, В. В. Євтушєнко, Л. О. Палатна, О. В. Виговська, О. В. Головач, Л. О. Токар, О. Є. Луцька, Н. С. Дорошенко, Г. А. Іванович // Соврем. педиатрия. - 2010. - № 2. - С. 33-36. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.

Наведено особливості перебігу та схеми лікування дітей, хворих на грип A/H1N1 California 2009. Показано ефективність озельтамівіру в усіх випадках лікування даним препаратом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р733.514.311-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24603 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Леженіна І. П. 
Практикум з родентології / І. П. Леженіна, Ю. В. Васильєва, Г. І. Шаруда; Харк. нац. аграр. ун-т ім. В.В. Докучаєва. - Х. : ХНАУ, 2013. - 100 c. - Бібліогр.: с. 67-68 - укp.

Розглянуто особливості морфології та анатомії гризунів, головні методи їх обліку. Увагу приділено обліку шкідливих видів на сільгоспугіддях та визначено їх щільність. Наведено стислий визначник гризунів України та характеристику основних видів, яка включає поширення, морфологію, біологічні особливості, господарське значення та сучасний стан їх чисельності.


Індекс рубрикатора НБУВ: П468.8 я73-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА772172 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Гукалюк А. Ф. 
Інвестиційна привабливість як чинник підвищення конкурентоспроможності території / А. Ф. Гукалюк, І. М. Іванович // Актуал. проблеми економіки. - 2010. - № 6. - С. 167-173. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Розглянуто основні чинники, які впливають на розвиток території. Визначено шляхи підвищення інвестиційної привабливості міста, а також вплив інвестиційної привабливості на конкурентоспроможність території. Доведено, що формування цілісної стратегії залучення іноземних інвестицій на регіональному рівні за допомогою територіального маркетингу є дієвим важелем не лише розвитку окремих територій, а й повноцінної реалізації економічного потенціалу загалом.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)0-56

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23291 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Іванович І. Ю. 
Мінімізація інвестиційного ризику у сільськогосподарському господарстві через механізм страхування / І. Ю. Іванович // Актуал. проблеми економіки. - 2011. - № 5. - С. 202-207. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

Проаналізовано джерела та чинники формування інвестиційного ризику у сільському господарстві, його класифікаційні ознаки й загальні методи мінімізації. Досліджено проблеми страхування інвестиційного ризику сільськогосподарського підприємства.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)261.723

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23291 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Лисовська В. Й. 
Динаміка вмісту глікогену та ліпідів у мідій IMytilus galloprovincialis D Lam. з Одеської затоки / В. Й. Лисовська, Г. В. Іванович // Укр. біохім. журн.. - 2002. - 74, № 4Б (Дод. 2). - С. 96. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: П743.2-27

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж21341/а Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
19.

Шаруда С. С. 
Імітаційне дослідження системи управління технологічними процесами хлібозаводу / С. С. Шаруда, В. Д. Кишенько // Вісн. Вінниц. політехн. ін-ту. - 2011. - № 3. - С. 14-16. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Розглянуто доцільність використання імітаційного моделювання у ході дослідження технологічних процесів хлібозаводу. Наведено структурну схему імітаційної моделі. Здійснено порівняльний аналіз моделей традиційної системи управління та системи, побудованої з використанням сценаріїв управління.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-5-05

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж68690 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Шаруда С. С. 
Сценарний підхід в управлінні хлібопекарським підприємством / С. С. Шаруда, В. Д. Кишенько // Вісн. Вінниц. політехн. ін-ту. - 2009. - № 2. - С. 13-16. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Розглянуто доцільність застосування сценарного підходу для управління технологічними процесами хлібопекарського виробництва. Проведено факторно-цільовий аналіз функціонування системи. Наведено факторно-цільову діаграму для ділянки приготування опари. Автоматизована система управління, розроблена на базі сценарного підходу, дозволяє врахувати можливі ситуації розвитку технологічного процесу, а також оперативно зреагувати на зміни, які відбуваються в процесі приготування хліба.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж68690 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського