Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (1)Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (8)Книжкові видання та компакт-диски (37)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>K=ЦУКОР$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 87
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Заєць О. С. 
Ринок цукру в Україні: Проблеми створення, функціонування та розвитку / О. С. Заєць. - К. : Наук. думка, 1999. - 385 c. - Бібліогр.: 85 назв. - укp.

Досліджуються методологічні, методичні та прикладні проблеми створення і функціонування базової моделі регульованого, соціально орієнтованого ринку цукру. Особлива увага приділяється питанням взаємовідносин партнерів бурякоцукрового комплексу, розробці міжгалузевої системи управління, інформаційно-маркетингового забезпечення, використанню механізмів квотування виробництва і поставок, інтервенційних цін, проблемам регулювання оптової торгівлі, фінансово-кредитної та податкової системи. Визначено пріоритетні напрями наповнення моделі ринку цукру: реструктуризація, агропромислова інтеграція, інвестиційно-орієнтована приватизація. Досліджуються можливості економічної інтеграції бурякоцукрових комплексів країн СНД, формування та використання таких інституціональних структур, як фінансово-агропромисловий холдинг "Цукор". Запропоновано науково обгрунтовані конкретні рекомендації щодо формування регульованого ринку цукру та ефективного його функціонування.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)421.511.7 + У9(4УКР)306.751.4 + У9(4УКР)325.152.52

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА592696 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Заец А. С. 
Рынок сахара : проблемы теории и практики / А. С. Заец. - К. : Наук.думка, 1998. - 315 c. - рос.

Досліджуються проблеми створення, функціонування і розвитку регульованого ринку цукру в Україні, Росії, інших країнах СНД, які виробляють цукор. Особлива увага приділяється питанням взаємовідносин партнерів бурякоцукрового комплексу, створення міжгалузевої системи управління ним, використання таких економічних важелів і стимулів, як квоти, інтервенційні ціни та ін. Розглядаються пріоритетні напрями наповнення моделі ринку цукру: реструктуризація, агропромислова інтеграція, інвестиційно-орієнтована приватизація, формування інформаційно-маркетингової системи. Книга вміщує рекомендації щодо виходу бурякоцукрового комплексу України з кризи, його стабілізації і розвитку.


Індекс рубрикатора НБУВ: У010.295 + У9(4Укр)

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА585223 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Бахмат М. І. 
Буряковий цукор - технології виробництва : Навч. посіб. / М. І. Бахмат, М. О. Ігнатьєв, І. А. Вітвіцький. - Кам'янець-Поділ. : Абетка-НОВА, 2004. - 371 c. - Бібліогр.: 36 назв. - укp.

Описано технології вирощування, заготівлі, зберігання і переробки коренеплодів цукрових буряків. Висвітлено методологічні, методичні та прикладні проблеми бурякоцукрового виробництва. Наведено грунтово-кліматичну характеристику зон бурякосіяння України. Розглянуто питання програмування врожайності цукрових буряків, їх розміщення у сівозміні, вапнування грунтів, застосування гербіцидів, селекції та виробництва насіння цукрових буряків.

Описаны технологии выращивания, заготовки, хранения и переработки корнеплодов сахарной свеклы. Освещены методологические, методические и прикладные проблемы свекольно-сахарного производства. Приведена почвенно-климатическая характеристика зон свеклопосева Украины. Рассмотрены вопросы программирования урожайности сахарной свеклы, её размещения в севообороте, известкования почв, применения гербицидов, селекции и производства семян сахарной свеклы.


Індекс рубрикатора НБУВ: П215.2я73 + Л84я73

Шифр НБУВ: ВА657572 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Соломка В.  
Мед чи цукор? / В. Соломка // Журн. практ. лікаря. - 2003. - № 4. - С. 55-57. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.814

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14973 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
5.

Роїк М. В. 
Буряківництво : навч. посіб. / М. В. Роїк, М. І. Бахмат, М. О. Ігнатьєв; УААН. Ін-т цукр. буряків, Поділ. держ. аграр.-техн. ун-т. - 2-ге вид., переробл. і доповн. - Кам`янець-Поділ. : Медобори-2006, 2008. - 392 c. - Бібліогр.: с. 386-388. - укp.

Висвітлено біологічні особливості цукрових буряків (ЦБ), розкрито сутність української інтенсивної технології вирощування, що дає можливість максимально реалізувати потенційні можливості культури. Охарактеризовано природний потенціал бурякового поясу України. Запропоновано систему керування технологічними процесами у буряківництві. Проаналізовано особливості вирощування ЦБ на зрошуваних землях, заготівлі та зберігання коренеплодів ЦБ, технології переробки коренеплодів ЦБ на цукор, виробництва солодких речовин з нетрадиційних видів сировини. Особливу увагу приділено шкідникам і хворобам ЦБ.

Освещены биологические особенности сахарной свеклы (СС), раскрыта сущность украинской интенсивной технологии выращивания, что дает возможность максимально реализовать потенциальные возможности культуры. Охарактеризован природный потенциал свекольного пояса Украины. Предложена система управления технологическими процессами в свекловедении. Проанализированы особенности выращивания СС на орошаемых землях, заготовки и хранения корнеплодов СС, технологии переработки корнеплодов СС на сахар, производства сладких веществ из нетрадиционных видов сырья. Особое внимание уделено вредителям и болезням СС.


Індекс рубрикатора НБУВ: П215.2 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА696728 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Заєць О. С. 
Ринок цукру в Україні: проблеми створення, функціонування та розвитку : Наук. вид. / О. С. Заєць. - 2-е стер. вид. - К. : Наук. думка, 2003. - 385 c. - Бібліогр.: с. 381-385. - укp.

Визначено зміст, структуру та основні напрями створення регульованого, соціально орієнтованого ринку цукру. Обгрунтовано концепцію формування та функціонування бурякоцукрового комплексу України. Охарактеризовано сучасний стан матеріально-технічної бази бурякоцукрового виробництва, запропоновано способи зниження собівартості цукрових буряків. Висвітлено світовий і вітчизняний досвід державного регулювання виробництва та реалізації цукру, зокрема, Франції та царської Росії. Описано економічний механізм створення та функціонування ринку цукру. Обгрунтовано шляхи оптимізації взаємовідносин між партнерами бурякоцукрового комплексу, визначено основні напрями його реструктуризації та наведено рекомендації щодо формування міжгалузевої системи управління та проведення маркетингового моніторингу ринку цукру. Розроблено концепцію міждержавного фінансово-агропромислового холдингу "Цукор", показано специфіку функціонування економічних регуляторів ринку цукру за умов транснаціоналізації бурякоцукрового виробництва країн СНД.

Раскрыты содержание, структура и основные направления создания регулированного, социально ориентированого рынка сахара. Обоснована концепция формирования и функционирования сахарносвекольного комплекса Украины. Охарактеризовано современное состояние материально-технической базы сахарносвекольного производства, предложены способы снижения себестоимости сахарной свеклы. Освещен мировой и отечественный опыт государственного регулирования производства и реализации сахара, в частности, Франции и царской России. Описан экономический механизм создания и функционирования рынка сахара. Обоснованы пути оптимизации взаимоотношений между партнерами сахарносвекольного комплекса, определены основные направления его реструктуризации и приведены рекомендации по формированию межотраслевой системы управления и проведения маркетингового мониторинга рынка сахара. Разработана концепция межгосударственного финансово-агропромышленного холдинга "Сахар", показана специфика функционирования экономических регуляторов рынка сахара в условиях транснационализации сахарносвекольного производства стран СНГ.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)421.511.7 + У9(4УКР)306.751.4 + У9(4УКР)325.152.52

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА685784 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Кириченко О. В. 
Екзополісахариди бульбочкових бактерій люпину і сої та їх роль у встановленні симбіотичних зв'язків між ризобіями і бобовими рослинами / О. В. Кириченко, С. М. Маліченко, Л. В. Косенко // Физиология и биохимия культур. растений . - 2001. - 33, № 6. - С. 539-544. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.


Ключ. слова: бобові рослини, лектини, екзополісахариди, Bradyrhizobium
Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*803.234

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Фурса А.  
Трансформация цен на сахарную свеклу и сахар - основа стабильного развития свеклосахарного подкомплекса / А. Фурса // Экономика Украины. - 2002. - № 8. - С. 69-75. - рус.

Розглянуто трансформацію цін у бурякоцукровому підкомплексі України у перехідний період. Наведено перешкоди, що стоять на шляху трансформації. Визначено та запропоновано шляхи вдосконалення системи ціноутворення на цукрові буряки та цукор за умов становлення ринкових відносин.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4Укр)306.751.4-861 + У530.675.14-861

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28369 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Купчик М. П. 
Колориметр для експрес-визначення кольоровості кристалічного цукру-піску / М. П. Купчик, Л. І. Чернявська, Л. С. Клименко, В. В. Платонов, Л. І. Дадеко, А. В. Ковальчук // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 74-76. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Розроблено вітчизняний автоматичний програмний колориметр ЦУ ТЕП-С і методику для експресного визначення кольоровості в кристалічному цукрі-піску. Прилад атестований в УкрЦСМ, надійний, простий в експлуатації, має високі технічні характеристики і доступну ціну.


Ключ. слова: цукрове виробництво, цукор-пісок, колориметр, прилад, експрес-метод, якість, контроль, стандарт, кристалічний цукор, розчин, автоматичний
Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.6-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Котков С. В. 
Аналіз заходів державної підтримки цукрової промисловості України / С. В. Котков // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2006. - № 19, ч. 3. - С. 51-54. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Розглянуто реальний вплив різних важелів регулювання на стан ринку цукру, показано їх деяку невідповідність вимогам ринку в багатьох аспектах, проаналізовано першопричини стрімкого росту цін на цукор в лютому 2006 р. Надано пропозиції дій з метою упередження можливих негативних тенденцій на внутрішньому ринку цукру.


Індекс рубрикатора НБУВ: У053.9(4УКР)306.751.4-21,01

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Дмитрук О. В. 
Метаболічна інженерія початкових етапів катаболізму ксилози у дріжджів з метою конструювання ефективних продуцентів етанолу з лігноцелюлози / О. В. Дмитрук, К. В. Дмитрук, А. Я. Вороновський, А. А. Сибірний // Цитология и генетика. - 2008. - 42, № 2. - С. 70-84. - Бібліогр.: 85 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е521.551.1 Sac*723 + З65

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж60216 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
12.

Петрікей Р. В. 
Вплив складу безалкогольних та слабоалкогольних напоїв на розчинність діоксиду вуглецю (COVB2D) / Р. В. Петрікей, О. М. Прохоров // Харч. пром-сть. - 2008. - № 6. - С. 46-47. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Проаналізовано компоненти, які входять до складу безалкогольних і слабкоалкогольних напоїв, таких як вода, цукор, лимонна й аскорбінова кислоти, етиловий спирт, ароматизатори, барвники та визначено їх вплив на насичення напоїв діоксидом вуглецю.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л88-1 + Л877-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Філоненко С. В. 
Цукор і бурякоцукрове виробництво: історія виникнення і становлення / С. В. Філоненко // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2008. - № 3. - С. 53-59. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Висвітлено значимість цукру для людського організму, його незамінність у порівнянні з іншими вуглеводами. Викладено історію його видобутку у країнах світу з різних цукроносів. Розглянуто історичний шлях поширення цукрової тростини як першої промислової цукрової культури і цукрового буряка - альтернативного цукроноса країн із помірним кліматом. Розкрито головні чинники, що обумовили пошук нового цукроноса у країнах Старого Світу. Показанo історію виникнення та становлення бурякоцукрового виробництва в європейських країнах, Російській імперії та в України. Звернено увагу на праці низки науковців, які присвятили своє життя бурякоцукровій галузі. Наведено історичні факти, що доводять важливість їх досліджень.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84 г

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Гречка В. В. 
Цукор і замінники цукру / В. В. Гречка // Харч. пром-сть. - 2008. - № 6. - С. 10-11. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено загальний вплив цукру та штучно синтезованих замінників цукру на організм людини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л84 + Л845

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Гуща І. О. 
Державне регулювання цукробурякового виробництва : Автореф. дис... канд. екон. наук : 08.02.03 / І. О. Гуща; Нац. аграр. ун-т. - К., 2005. - 20 c. - укp.

Досліджено теоретичні та методологічні засади ринкової трансформації цукробурякового комплексу з урахуванням результатів впровадження організаційно-економічного механізму ефективного регулювання ринку цукру. Встановлено, що основним напрямком його стабілізації та подальшого ефективного розвитку є повне задоволення потреб населення цукром вітчизняного виробництва відповідно до науково обгрунтованих норм споживання та поетапне відновлення можливостей держави в експорті цукру. Обгрунтовано доцільність врахування специфіки окремих сегментів світового ринку цукру з метою захисту внутрішнього вітчизняного ринку цукру. Для підвищення конкурентоспроможності продукції цукробурякової галузі України доведено необхідність створення умов для ефективної дії Закону України "Про державне регулювання виробництва та реалізації цукру", виконання розробленої Державної комплексної програми стабілізації та розвитку вітчизняного бурякоцукрового комплексу на період 2010 р. й активізації приватних відносин на підприємствах галузі та створення ефективних форм внутрішнього та зовнішнього інвестування. Запропоновано механізм розподілення ліцензій між цукровими заводами на виробництво цукру, що дає можливість їх одержання лише тим підприємствам, які стабільно вироблять відповідну кількість цукру. Розроблено модель визначення обсягу субсидування виробництва цукросировини та систему розрахунків буряковиробників і цукрових заводів на підставі так званої частки реалізованої ціни 1 тонни цукру за реалізований білий цукор з урахуванням продуктивності коренеплодів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.751.4-21,01 + У9(4УКР)843.584-21,01

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА336313 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Ярошенко В. О. 
Дизайн та синтез поліфтороалкілвмісних пуринів та їх ізостерних аналогів : автореф. дис... канд. хім. наук : 02.00.03 / В. О. Ярошенко; Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. - К., 2009. - 20 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Г264.14-4 + Г298 нуклеозиди

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА366361 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Гринченко О. О. 
Наукове обгрунтування та розробка технології кулінарної продукції з використанням напівфабрикатів функціональних композицій на основі полісахаридів : Автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.16 / О. О. Гринченко; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2005. - 33 c. - укp.

Розглянуто теоретичну модель отримання напівфабрикатів функціональних композицій (ФК) крохмаль-некрохмальний гідроколоїд (НГК), визначено механізми та закономірності утворення структури напівфабрикатів ФК, умови досягнення ними квазірівноважного стану. З використанням методів системного аналізу визначено параметри інтенсифікації розчинення та підвищення агрегативної стійкості метилцелюлози (МЦ) у розчинах, обгрунтовано технологію напівфабрикатів ФК МЦ - цукор - НГК. Наведено фізико-хімічні, структурно-механічні, функціонально-технологічні та мікробіологічні характеристики напівфабрикатів ФК крохмаль - НГК, екструдат - НГК, МЦ - цукор - НГК, визначено їх харчову цінність, обгрунтовано умови та терміни зберігання. Розроблено наукові основи технології кулінарної продукції з емульсійною, драглеподібною та пінною структурами на основі напівфабрикатів ФК. Визначено основні показники якості та безпеки кулінарної продукції, їх зміни в технологічному потоці. Доведено соціально-економічну ефективність виробництва кулінарної продукції на основі напівфабрикатів ФК.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л994

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА340478 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Долженко І. І. 
Формування системи інтеграційних відносин підприємств бурякоцукрового підкомплексу : Автореф. дис... канд. екон. наук : 08.06.01 / І. І. Долженко; Нац. аграр. ун-т. - К., 2003. - 19 c. - укp.

Поглиблено теоретичні засади здійснення інтеграційних процесів в агропромисловому комплексі доповненням класифікації вертикальної інтеграції маркетинговими та комплексними напрямками, та запропоновано визначення інтеграційних відносин як взаємовідносин між рівноправними партнерами, що виходять із економічних інтересів кожної сторони та чинного законодавства. Уточнено критерії та удосконалено систему показників оцінки економічної ефективності інтеграційних відносин підприємств бурякоцукрового підкомплексу за сукупними затратами праці, витратами виробництва та їх окупністю. Встановлено закономірності та тенденції розвитку бурякоцукрового виробництва у даному регіоні, а також визначено, що рівень і динаміка окупності витрат виробництва цукрових заводів доходом і прибутком є значно вищим, ніж у виробників цукрових буряків. Розглянуто методичні підходи щодо формування ціни на цукрові буряки та цукор, що базуються на нормативних постійних і змінних витратах на їх виробництво та однаковому рівні рентабельності. Визначено розрахункові ціни на цукрові буряки із урахуванням їх урожайності та цукристості, дигестії та фактичної ринкової ціни цукру. Обгрунтовано перспективні організаційно-економічні форми виробничої інтеграції підприємств бурякоцукрового підкомплексу: контрактну, оренду землі цукровими заводами, створення машинно-технологічних станцій, спільних підприємств, виробничих і науково-виробничих систем. Вперше запропоновано науково обгрунтовані принципи створення міжпрофесійних організацій виробників цукру та опрацьовано економічний механізм їх функціонування.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)325.152.52 + У9(4УКР)306.751.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА322687 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Дубініна А. А. 
Товарознавство товарів рослинного походження : опор. конспект лекцій / А. А. Дубініна, І. Ф. Овчиннікова, М. В. Нечипорук, С. В. Чистякова, В. Ю. Колосков; Нац. аерокосм. ун-т ім. М.Є. Жуковського "Харк. авіац. ін-т". - Х., 2009. - 165 c. - Бібліогр.: с. 161-162. - укp.

Подано характеристики, класифікацію, асортимент, показники якості таких продовольчих товарів рослинного походження, як крупи, хліб, хлібобулочні, сухарні, бубличні, макаронні, кондитерські вироби, крохмаль, цукор, мед, шоколад, цукерки, печиво, національні кондитерські вироби, халва. Описано умови зберігання та дефекти даних товарів, особливості приймання кондитерських виробів і підготовки їх до продажу, а також змінення якості кондитерських виробів під час зберігання.

Даны характеристики, классификация, ассортимент, показатели качества таких продовольственных товаров растительного происхождения, как крупы, хлеб, хлебобулочные, сухарные, бубличные, макаронные, кондитерские изделия, крахмал, сахар, мед, шоколад, конфеты, печенье, национальные кондитерские изделия, халва. Описаны условия хранения и дефекты данных товаров, особенности принятия кондитерских изделий и подготовки их к продаже, а также изменению качества кондитерских изделий во время хранения.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-9 я73-2

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА730024 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Грищенко А. М. 
Удосконалення технології хліба з безглютенової сировини : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.01 / А. М. Грищенко; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2011. - 20 c. - укp.

Досліджено технологічні властивості безглютенових видів сировини, що характеризують їх хлібопекарські властивості. Для забезпечення структурно-механічних властивостей безглютенового тіста запропоновано використовувати камеді гуаpy та ксантану. Для покращення органолептичних показників якості та харчової цінності хліба з крохмалю запропоновано в рецептуру додавати безглютенові види борошна: рисове, кукурудзяне та гречане. Розкрито перебіг біохімічних, мікробіологічних і колоїдних процесів у технології хліба з безглютенової сировини. Доведено, що для забезпечення спиртового бродіння в безглютеновому тісті та розпушення тістових заготовок в рецептуру необхідно додавати цукор. Розроблено нормативну документацію на нові види виробів, розраховано їх харчову цінність.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л837.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА385587 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського