Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (36)
Пошуковий запит: (<.>U=Р123.0 я73$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 8
Представлено документи з 1 до 8

      
Категорія:    
1.

Безпека харчування: сучасні проблеми : Посіб.-довід. / уклад.: А. В. Бабюк. - Чернівці : Книга - ХХІ, 2005. - 456 c. - укp.

Проаналізовано особливості раціонального, збалансованого харчування для різних груп населення залежно від віку, статі та характеру трудової діяльності, значення окремих поживних речовин і загальні правила харчування. Розглянуто шляхи забруднення продуктів харчування шкідливими речовинами в процесі виготовлення (нітратами, радіонуклідами, пестицидами та іншими), їх вплив на здоров'я людей, а також заходи щодо зменшення вмісту цих речовин у продовольчій сировині та продуктах харчування. Висвітлено проблеми харчових домішок, які застосовуються в Україні. Увагу приділено питанням харчових отруєнь та захворювань, пов'язаних з вживанням недоброякісної їжі, наведено заходи щодо їх запобігання. Охарактеризовано різноманітні способи обману споживачів виробниками, посередниками та продавцями продуктів харчування та надано підказки щодо розпізнавання фальсифікатів.

Проанализированы особенности рационального, сбалансированного питания для разных групп населения в зависимости от возраста, пола и характера трудовой деятельности, значения отдельных питательных веществ и общие правила питания. Рассмотрены пути загрязнения продуктов питания вредными веществами в процессе изготовления (нитратами, радионуклидами, пестицидами и другими), их влияние на здоровье людей, а также меры по уменьшению содержания этих веществ в продовольственном сырье и продуктах питания. Освещены проблемы пищевых добавок, применяемых в Украине. Внимание уделено вопросам пищевых отравлений и заболеваний, связанных с употреблением некачественной пищи, приведены меры по их предупреждению. Охарактеризованы разные способы обмана потребителей производителями, посредниками и продавцами продуктов питания и даны рекомендации по распознаванию фальсификатов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА665408 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Кручаниця М. І. 
Основи оздоровчого харчування : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. фіз. виховання і спорту / М. І. Кручаниця, С. О. Михайлович, Н. В. Розумик; Ужгород. нац. ун-т. Ф-т фіз. виховання і спорту. - Ужгород : Вид-во В.Падяка, 2004. - 215 c. - Бібліогр.: с. 212-213. - укp.

Розглянуто історію розвитку харчування, а також анатомо-фізіологічні особливості травлення. Наведено основні складові компоненти їжі та характеристику поширених продуктів харчування, розкрито їх роль у формуванні здоров'я людини. Описано ознаки хвороб, що передаються аліментарним шляхом, а також методи профілактики та невідкладної допомоги у разі харчових отруєнь. Проаналізовано вплив харчових домішок, смакових речовин, алкоголю на здоров'я людини.

Рассмотрены история развития питания, а также анатомо-физиологические особенности пищеварения. Приведены основные составляющие еды, а также характеристика наиболее распространенных продуктов питания, освещена их роль в формировании здоровья человека. Описаны методы профилактики и неотложной помощи при пищевых отравлениях. Проанализировано влияние пищевых добавок, вкусовых веществ, алкоголя на здоровье человека.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73 + Р351 я73 + Ч510.811 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА661461 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Гулий І. С. 
Основи валеології. Валеологічні аспекти харчування : Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / І. С. Гулий, Г. О. Сімахіна, А. І. Українець; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2003. - 334 c. - Бібліогр.: 63 назв. - укp.

Наведено сучасні відомості про фундаментальні досягнення біології, біохімії, фізіології, гігієни харчування, геронтології у вивченні чинників, що впливають на стан здоров'я людини. Проаналізовано закономірності становлення нової науки - валеології. Визначено шляхи та способи реалізації системи валеологічної освіти, здорового способу життя. Розкрито валеологічну роль харчування у формуванні, збереженні та зміцненні здоров'я.

Приведены современные сведения о фундаментальных достижениях биологии, биохимии, физиологии, гигиены питания, геронтологии в изучении факторов, влияющих на состояние здоровья человека. Проанализированы закономерности становления новой науки валеологии. Определены пути и способы реализации системы валеологического образования, здорового образа жизни. Раскрыта валеологическая роль питания в формировании, сохранении и укреплении здоровья.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р120.40 я73 + Р123.0 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА643576 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Царенко О. М. 
Основи фізіології, гігієни та безпеки харчування : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. Ч. 2. Основи гігієни та безпеки харчування / О. М. Царенко, М. І. Машкін, Л. Ф. Павлоцька, Л. Р. Димитрієвич, Н. В. Дуденко. - Суми : ВТД "Унів. кн.", 2004. - 278 c. - Бібліогр.: с. 276-278. - укp.

Наведено сучасні дані щодо гігієни та безпеки харчування. Розглянуто проблеми виробництва екологічно чистої продукції, наведено класифікацію шкідливих і чужорідних речовин, визначено основні шляхи їх надходження в організм людини. Встановлено критерії гігієнічної оцінки харчових продуктів, показано вплив технологічної обробки на вміст у них поживних та шкідливих речовин. Наведено гігієнічну характеристику продуктів тваринництва, рослинної сировини та основних продуктів її переробки, а також змішаних та інших видів харчової продукції та концентратів. Встановлено порядок проведення гігієнічної експертизи та сертифікації продовольчої сировини та харчових продуктів. Розглянуто питання доцільності та безпечності використання хімічних речовин, які додають у продукти харчування за технологічними потребами. Наведено відомості про харчові отруєння та запобігання ним, представлено гігієнічні вимоги щодо санітарно-технічного опорядження підприємства харчової промисловості.

Представлены современные данные по гигиене и безопасности питания. Рассмотрены проблемы производства экологически чистой продукции, приведена классификация вредных и чужеродных веществ, определены основные пути их попадания в организм человека. Определены критерии гигиенической оценки пищевых продуктов, показано влияние технологической обработки на содержание в них полезных и вредных веществ. Приведена гигиеническая характеристика продуктов животноводства, растительного сырья и основных продуктов ее переработки, а также смешанных и других видов пищевой продукции и концентратов. Установлен порядок проведения гигиенической экспертизы и сертификации продовольственного сырья и пищевых продуктов. Рассмотрены вопросы целесообразности и безопасности использования химических веществ, которые добавляют в продукты питания по технологическим потребностям. Приведены сведения о пищевых отравлениях и их предупреждении, разработаны гигиенические требования к санитарно-технологическому обеспечению предприятий пищевой промышленности.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: В349136 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Черевко А. И. 
Диетическое питание : пособие-справочник: в 2 т. Т. 1. Физиологические основы диетического питания / А. И. Черевко, Н. В. Дуденко, Л. Ф. Павлоцкая, Л. Р. Димитриевич. - Сумы, 2011. - 432 c. - Библиогр.: 15 назв - рус.

Раскрыты теоретические основы диетического питания (ДП). Охарактеризованы разные группы продуктов и особенности их использования в ДП. Рассмотрены особенности диетотерапии (в условиях санаторно-курортных учреждений и предприятий ресторанного хозяйства) при заболеваниях желудка, кишечника, органов дыхания, гипатобилиарной и сердечно-сусудистой систем, инфаркте миокарда, туберкулезе, сахарном диабете, ожирении. Уделено внимание рациональному питанию населения, проживающего на территориях с повышенным уровнем радиационного воздействия.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.5 я73 + Р351.1 я73 + Р123.0 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: В353387/1 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Деркач Т. М. 
Сучасні наукові напрями у харчуванні : навч. посіб. / Т. М. Деркач, Н. В. Кондратюк; Дніпропетр. нац. ун-т ім. О.Гончара. - Д., 2009. - 212 c. - Бібліогр.: с. 204-206. - укp.

Розглянуто хімічні, біохімічні та фізико-хімічнні засади наукових теорій харчування. Сучасні концепції альтернативного харчування проаналізовано у порівнянні з положеннями теорій раціонального й адекватного харчування. Увагу приділено вегетаріанському та роздільному харчуванню, сиро- та сухоїдінню, лікувальному голодуванню, науково-практичним аспектам оздоровчого та профілактичного харчування. Розкрито особливості факторної розробки асортименту оздоровчих продуктів.

Рассмотрены химические, биохимические и физико-химические основы научных теорий питаний. Современные концепции альтернативного питания проанализированы в сравнении с положениями теорий рационального и адекватного питания. Уделено внимание вегетарианскому и оздоровительному питанию, сыро- и сухоедению, лечебному голоданию, научно-практическим аспектам оздоровительного и профилактического питания. Раскрыты особенности факторной разработки ассортимента оздоровительных продуктов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73 + Р351 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА720648 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Міхеєнко О. І. 
Основи раціонального та оздоровчого харчування : навч. посіб. для студ. ВНЗ / О. І. Міхеєнко. - Суми : Універ. кн., 2013. - 183 c. - Бібліогр.: с. 178-181 - укp.

Розглянуто харчування як засіб оздоровлення. Викладено анатомо-фізіологічні аспекти функціонування травної системи. Досліджено особливості рафінованих продуктів харчування й їх дію. Висвітлено основні правила оздоровчого харчування. Розглянуто правила поєднання харчових продуктів за Г. Шелтоном. Розкрито питання неправильного та правильного поєднання продуктів харчування. Наведено причини, що зумовлюють необхідність очищення організму. Увагу приділено проблемі антиоксидантного захисту організму.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73 + Р351 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА771650 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Мельничук О. Д. 
Формування здорового і корисного харчування молодого покоління : навч.-метод. посіб. / О. Д. Мельничук, Л. І. Поштарук. - Умань : Сочінський М. М., 2023. - 209 c. - Бібліогр.: с. 208-209 - укp.

Представлено навчально-методичний посібник який ознайомлює студентів з основами раціонального харчування, сприяє виробленню вмінь складати добові раціони оптимального харчування у різних життєвих ситуаціях, демонструє необхідну та наявну якість харчування конкретного студента та дозволяє звернути увагу на власний режим харчування, переглянути його якість, обґрунтувати необхідність повноцінного харчування відповідно до енерговитрат. Зазначено, що у студентів формується розуміння того, що їжа має бути біологічно інформативною, тобто містити усі необхідні нутрієнти для пластичних процесів (незамінні аміно- та жирні кислоти, макроелементи) та регуляції біологічних функцій (вітаміни, мікроелементи), в той же час смаки, особливості засвоєння їжі, потреба в певних речовинах - усе це зумовлено генетичною інформацією. Досліджено значення окремих макро - та мікронутрієнтів, механізми їх взаємодії та вплив на метаболічні процеси в організмі з урахуванням генетичної унікальності кожного організму, що дозволить окреслити нові можливості у дієтичному супроводженні окремих захворювань та у профілактиці аліментарних за хворювань.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА861488 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського