Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (2)Книжкові видання та компакт-диски (6)
Пошуковий запит: (<.>A=Ямборко Г$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 16
Представлено документи з 1 до 16

      
Категорія:    
1.

Величко О. Г. 
Бухгалтерський облік і фінансова звітність в Україні : Навч.-практ. посіб. / О. Г. Величко, С. Ф. Голов, Л. А. Голубєва, О. М. Губачова, С. Я. Зубілевич, В. М. Костюченко, І. Ю. Кравченко, Д. А. Леонов, Г. А. Ямборко; ред.: С. Ф. Голов; Федер. проф. бухгалтерів і аудиторів України. - Д. : ТОВ "Баланс-Клуб", 2000. - 768 c. - укp.

Висвітлено права та обов'язки підприємства щодо організації та ведення бухгалтерського обліку, а також призначення фінансової звітності та загальні вимоги до її складання. Проаналізовано облік матеріальних і нематеріальних активів, запасів, зобов'язань, доходів, витрат і фінансових результатів, поточних і відкладених податків тощо. Наведено методику складання Балансу, Звіту про фінансові результати, власний капітал та рух грошових коштів.


Індекс рубрикатора НБУВ: У052.9(4УКР)2 я73 + У052.9(4УКР)2-149.3 я73 + У052.9(4УКР)2-15 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС34597 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Голов С. Ф. 
Фінансовий облік : Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / С. Ф. Голов, В. М. Костюченко, І. Ю. Кравченко, Г. А. Ямборко. - К. : Лібра, 2005. - 976 c. - Бібліогр.: с. 975. - укp.

Наведено методику бухгалтерського обліку (БО) й особливості складання фінансової звітності згідно з національними положеннями (стандартами) БО. Розкрито засади фінансового обліку (ФО), запропоновано класифікацію й оцінку необоротних активів і запасів. Висвітлено особливості обліку фінансових активів, інших активів і операцій в іноземних валютах, власного капіталу, зобов'язань, доходів, витрат і фінансових результатів, поточних податків, будівельних контрактів. Показано можливості використання даних фінансового обліку (ФО) для аналізу та прийняття управлінських рішень.

Рассмотрены методика бухгалтерского учета (БУ) и особенности составления финансовой отчетности в соответствии с национальными положениями (стандартами) БУ. Раскрыты основы финансового учета (ФУ), предложены классификация и оценка необоротных активов и запасов. Освещены особенности учета финансовых активов, других активов и операций в иностранной валюте, собственного капитала, обязательств, доходов, затрат и финансовых результатов, текущих налогов, строительных контрактов. Показаны возможности применения данных ФУ для анализа и принятий управленческих решений.


Індекс рубрикатора НБУВ: У052.9(4УКР)226 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС41042 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Ямборко Г. А. 
Організація і методика обліку фінансових результатів підприємницької діяльності : Автореф. дис... канд. екон. наук : 08.06.04 / Г. А. Ямборко; Київ. нац. екон. ун-т. - К., 2005. - 21 c. - укp.

Досліджено та вдосконалено організаційно-методичні підходи до обліку фінансових результатів згідно з потребами економіки України як важливого показника в управлінні діяльністю підприємств. Науково обгрунтовано значущість показників діяльності підприємств як важливої інформаційної бази процесу управління. Розглянуто концептуальні та організаційно-методологічні засади обліку фінансових результатів, досліджено вплив облікової політики, облікових оцінок, подій після дати балансу на прибуток підприємства. Визначено організаційні засади обліку податку на прибуток, відстрочених податкових активів і зобов'язань. Рекомендовано підходи щодо методики визначення податкового прибутку на підставі даних бухгалтерського обліку, методики аналізу фінансових результатів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У052.9(4УКР)229.0-149.32

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА338867 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Ямборко Г. В. 
Розробка технології отримання сухого концентрату молочнокислих бактерій : Автореф. дис... канд. техн. наук : 03.00.20 / Г. В. Ямборко; Одес. держ. акад. харч. технологій. - О., 2002. - 17 c. - укp.

Уперше визначено видовий склад бактерій роду Lactobacillus, представлених у некомерційних кисломолочних продуктах Одещини. На підставі вивчення комплексу біологічних властивостей штамів лактобацил, ізольованих з природних і виробничих субстратів, відібрано штам Lactobacillus acidophilus OL4, який є найбільш перспективним для застосування у харчових технологіях виробництва закваски. Оптимізовано склад живильного середовища для культивування штаму L.acidophilus OL4 з максимальним накопиченням біомаси та захисного середовища для висушування бактеріального концентрату. Показано, що застосування процесу ультрафільтрації для концентрування бактеріальної маси дозволяє одержати суспензію клітин високої якості та активності. Встановлено, що висушування бактеріального концентрату в киплячому шарі інертного матеріалу забезпечує високий ступінь виживання бактерій та тривале зберігання бактеріального препарату.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л870.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА317717 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Басюл О. В. 
Ферментування плодових тіл Pleurotus ostreatus з використанням лактобактерій / О. В. Басюл, Г. В. Ямборко, В. О. Іваниця // Біол. студії. - 2014. - 8, № 2. - С. 113-122. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.

Здійснено ферментування плодових тіл гливи звичайної (Pleurotus ostreatus) з використанням штамів бактерій роду Lactobacillus. Вивчено вплив заквасок лактобактерій на мікробіологічні, біохімічні та органолептичні показники ферментованих грибів. З'ясовано, що застосування штаму Lactobacillus plantarum ONU315 забезпечує відповідність ферментованих грибів вимогам нормативної д окументації за мікробіологічними показниками, на відміну від самоквасних грибів. Вміст білка в них становить 16,3 %, амінокислот - 14,8 %; вміст ненасичених жирних кислот на 7,9 % вищий ніж у автоферментованих грибах. Збереження вмісту амінокислот, у тому числі незамінних, есенціальних олеїнової, лінолевої та ліноленової жирних кислот у ферментованій лактобактеріями гливі та, водночас, зниження вмісту легкозасвоюваних вуглеводів на 54,8 % і крохмалю - на 25,8 %, порівняно зі самоквасною гливою, надає змогу одержати низькокалорійний, якісний харчовий продукт. Використання лактобактерій для виготовлення ферментованої гливи звичайної надало змогу одержати гриби з такими органолептичними показниками: колір, характерний для гливи; консистенція еластична, хрустка; смак приємний, кисломолочний, із вираженим кисломолочним запахом, без сторонніх присмаку і запаху. Самоквасні гриби глива звичайна характеризувалися м'якою консистенцією, невираженим смаком зі сторонніми присмаком і запахом.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.324

Шифр НБУВ: Ж100193 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Ямборко Г. В. 
Мікробна біотехнологія : навч. посіб. / Г. В. Ямборко, В. О. Іваниця; Одес. нац. ун-т ім. І.І. Мечникова. - Одеса : ОНУ, 2014. - 117 c. - Бібліогр.: с. 116-117 - укp.

Висвітлено основні питання мікробних технологій і промислової мікробіології за програмами підготовки студентів біологів та біотехнологів. Наведено методи селекції продуцентів, основні принципи їх конструювання та методи зберігання промислових культур. Надано характеристику різних видів сировини, викладено принципи виготовлення та стериалізації поживних середовищ, способи культивування продуцентов і методи виділення та очищення цільового продукту. Висвітлено етичні, правові та соціальні аспекти біотехнології. Увагу приділено проблемам охорони навколишнього середовища у організації біотехнологічного виробництва.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*871 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА789505 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Басюл О. В. 
Біологічні властивості лактобактерій — представників резидентної мікробіоти гливи звичайної / О. В. Басюл, Г. В. Ямборко, В. О. Іваниця // Мікробіологія і біотехнологія. - 2014. - № 2. - С. 45-53. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265*871 + Л870.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Басюл О. В. 
Вплив складу захисних середовищ на збереження життєздатності та біотехнологічних властивостей ліофілізованих бактерій Lactobacillus plantarum ONU315 / О. В. Басюл, Г. В. Ямборко, В. О. Іваниця // Вісн. Одес. нац. ун-ту. Біологія. - 2014. - 19, вип. 1. - С. 9-15. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Вивчено вплив складу кріозахисних середовищ на збереження життєздатності та біотехнологічні властивості ліофілізованих бактерій штаму Lactobacillus plantarum ONU315. Використання захисного середовища, до складу якого входить знежирене молоко (40 %), цукроза (20 %), натрій лимоннокислий (20 %), лактоза (9,5 %), мальтоза (9,5 %) і желатин (1 %) дозволяє зберегти життєздатність і біохімічну активність ліофілізованих бактерій штаму L. plantarum ONU315. Ліофілізовані лактобактерії штаму L. plantarum ONU315 упродовж 6 місяців зберігали антагоністичну активність до представників мікробіоти плодових тіл гливи звичайної.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265*871

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69659 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Іваниця В. О. 
Мікробіологія в Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова (1865 - 2013) / В. О. Іваниця, Н. Г. Юргелайтіс, Т. В. Бурлака, Т. В. Гудзенко, Г. В. Ямборко // Вісн. Одес. нац. ун-ту. Біологія. - 2013. - 18, вип. 4. - С. 67-81. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.

Висвітлено багату історію мікробіологічних досліджень та 80-літньої історії кафедри мікробіології, вірусології та біотехнології Одеського національного університету імені І. І. Мечникова. На багатому фактичному матеріалі показано становлення мікробіології в університеті, біля витоків якої стояли видатні вчені - професор Л. С. Ценковський, лауреат Нобелівської премії І. І. Мечников, академік Д. К. Заболотний та інші. Висвітлено участь викладачів та наукових співробітників кафедри у підготовці фахівців мікробіологів, вірусологів, біотехнологів та проведенні наукових досліджень.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е4 р3 г(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69659 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Ямборко Г. В. 
Хемотаксономічні особливості та плазмідні профілі аеробних та факультативно-анаеробних спороутворювальних бактерій з овочевої продукції / Г. В. Ямборко, А. М. Остапчук, Ж. Ю. Сергєєва, Л. М. Пилипенко, І. В. Пилипенко // Мікробіологія і біотехнологія. - 2017. - № 1. - С. 56-72. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*725.13 + Л91-309-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
11.

Матковська А. І. 
Пошук пробіотично активних штамів лактобактерій, виділених із різних екологічних ніш / А. І. Матковська, І. В. Страшнова, Г. В. Ямборко // Мед. реабілітація, курортологія, фізіотерапія. - 2016. - № 3. - С. 55. - укp.

Доведено наявність пробіотичної властивості штамів лактобактерій, виділених із різних екологічних ніш. Відібрано три штами L. fermentum 25 i L. plantarum 991 i 1005, перспективні для подальших досліджень з метою використання їх як основи для пробіотичних препаратів.

Доказано наличие пробиотического свойства штаммов лактобактерий, выделенных из разных экологических ниш. Отобраны три штамма L. fermentum 25 i L. plantarum 991 i 1005, перспективные для дальнейших исследований с целью использования их в качестве основы для пробиотических препаратов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265*871

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14741 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Ямборко Г. 
Детекція ентеротоксигенних Bacillus cereus у рослинній сировині / Г. Ямборко, Л. Пилипенко, І. Пилипенко // Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол.. - 2017. - Вип. 76. - С. 158-165. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961-3 + Е422.251*871

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28852/б. Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
13.

Страшнова І. В. 
Стійкість штамів лактобацил, виділених з різних джерел, до деяких агресивних чинників травного тракту / І. В. Страшнова, Г. В. Ямборко, Н. Ю. Васильєва // Мікробіологія і біотехнологія. - 2019. - № 2. - С. 38-50. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Мета роботи - дослідити стійкість бактерій роду Lactobacillus до деяких агресивних чинників шлунково-кишкового тракту in vitro залежно від первинного джерела виділення. У роботі використано 13 штамів лактобацил, виділених з самоквасних овочів, м'ясної сировини, екскрементів дітей. Pезистентність бактерій до метаболітів травної системи визначали шляхом їх культивування у середовищі MRS з жовчю, хлоридом натрію і фенолом. З'ясовано, що переважна більшість лактобацил була толерантною до 2,5 - 5,0 % NaCl. Збільшення концентрації NaCl до 7,5 % призвело до зменшення кількості життєздатних клітин та інтенсивності їх росту. Показано, що найбільш стійкими до NaCl виявилися штами, ізольовані з самоквасних овочів. Присутність 20 і 40 % жовчі у культуральному середовищі сповільнювало, але не гальмувало ріст лактобацил. Найбільш стійкими до дії жовчі виявилися штами, ізольовані з м'ясної сировини. Усі штами лактобацил росли за присутності фенолу в середовищі культивування в концентраціях 0,2 - 0,6 %. Висновки: досліджувані штами лактобацил показали варіабельну реакцію на дію хлориду натрію, солей жовчі і фенолу, яка залежала від специфічності штаму та концентрації активної речовини. Показано, що існує часткова залежність між стійкістю до досліджених чинників і джерелом виділення лактобацил.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265*801.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Страшнова І. 
Вплив деяких чинників шлунково-кишкового тракту на життєздатність лактобацил, виділених із різних екологічних ніш / І. Страшнова, Г. Ямборко, Н. Васильєва // Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол. - 2019. - Вип. 81. - С. 130-138. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Мета роботи - дослідити стійкість бактерій роду Lactobacillus до деяких агресивних чинників шлунково-кишкового тракту. Використання лактобацил як пробіотичних штамів висуває низку вимог до цієї групи мікроорганізмів, зокрема, пов'язаних із їх здатністю виживати в умовах підвищеної кислотності й наявності ферментів шлунково-кишкового тракту. Використано 13 штамів лактобацил, виділених із різних джерел - із фекалій дітей молодшого віку, зі самоквасних овочів і з м'ясної сировини. Стійкість до секретів макроорганізму, що впливають на лактобацили під час їх транзиту через шлунково-кишковий тракт, досліджували in vitro, використовуючи різні значення pH (3,0 - 8,0) і травні ферменти пепсин та трипсин. Експериментально встановлено і статистично підтверджено, що досліджені штами лактобацил проявили варіабельну реакцію на дію різних значень pH і травних ферментів залежно від конкретного штаму та діючого чинника. Виявлено, що штами, ізольовані з м'ясної сировини, виявили найвищий рівень резистентності до різних значень pH, а штами, ізольовані з автоферментованих овочів, виявилися стійкішими до дії травних ферментів. Показано, що незважаючи на вказану залежність, усередині кожної вибірки є неоднорідність відгуку штамів на дію чинника, що підтверджує варіабельність штамів молочнокислих бактерій. Проведеним математичним аналізом встановлено, що досліджені лактобацили залежно від ознак, які вивчали, утворюють кілька кластерів і підкластерів. Показано, що первинне джерело виділення впливало на формування стійкості штамів лактобактерій до зміни pH середовища, однак не впливало на формування стійкості до дії ферментів шлунково-кишкового тракту. Отримані результати свідчать про доцільність подальших досліджень, необхідних, щоби відбирати штами лактобацил для отримання пробіотичних препаратів, і сприяють створенню раціональнішого підходу до пошуку потенційних пробіотичних штамів із наперед заданими властивостями.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265*80

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28852/б. Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Васильєва Н. Ю. 
Вплив бактеріоцину Enterococcus italicus ONU 547 та ефірних олій на ріст умовно-патогенних мікроорганізмів / Н. Ю. Васильєва, Г. В. Ямборко, А. Г. Мерліч, І. В. Страшнова, І. П. Метеліцина // Мікробіологія і біотехнологія. - 2021. - № 2. - С. 68-82. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.

Мета роботи - оцінити вплив бактеріоцину (БЦ) Enterococcus italicus ONU 547 та ефірних олій (ЕО) окремо та в комбінації до тест-штамів умовно-патогенних мікроорганізмів. Антагоністичну активність БЦ та ЕО визначали за показником оптичної щільності суспензії бактерій тест-штамів (Salmonella enterica NCTC 6017, Escherichia coli АТСС 25922, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Pseudomonas putida KT 2440, Enterococcus faecalis АТСС 29212, Klebsiella pneumoniae АТСС 10031, Staphylococcus aureus АТСС 25923). Індекс фракційної пригнічувальної концентрації (FIC) розраховували шляхом складання значень FIC бактеріоцину E. italicus ONU 547 і дослідних ЕО. Максимальний антимікробний ефект спричиняли ЕО Анісу лікарського (Anisum officinalisa) та Меліси лікарської (Melissa officinalis), які пригнічували ріст тест-штамів більше ніж на 50,0 %. У разі використання бактеріоцину E. italicus ONU 547 пригнічення життєздатності індикаторних штамів не перевищувало 30,0 %. Дослідні комбінації ЕО та БЦ спричиняли 4 типи наслідків: ефект синергії; адитивний ефект; антагоністичний ефект; інтерактивний ефект (відсутність ефекту взаємодії). У більшості випадків сукупна дія БЦ та ЕО спричиняла адитивний ефект. У ході дослідження продемонстровано потенціал використання різних комбінацій природних протимікробних сполук. Отримані результати надають підстави для подальшої розробки та оптимізації комбінацій ЕО і пробіотичних штамів мікроорганізмів із метою використання у харчових і фармацевтичних біотехнологіях.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р514-52

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія: Біологічні науки   
16.

Страшнова І. В. 
Антагоністична активність пробіотичних штамів лактобацил за сумісного культивування / І. В. Страшнова, Г. В. Ямборко, Н. Ю. Васильєва // Мікробіологія і біотехнологія. - 2022. - № 1. - С. 45-57. - Бібліогр.: 17 назв. - укp.

Мета дослідження - дослідити антагоністичні властивості поліштамових композицій і консорціумів, створених на основі пробіотичних штамів бактерій роду Lactobacillus. Біосумісність досліджували при сумісному культивуванні штамів лактобацил на щільному живильному середовищі MRS. Для створення композицій використовували окремо вирощені добові бульйонні культури у певних співвідношеннях, для створення консорціумів - штами лактобацил у відповідних співвідношеннях культивували разом у MRS бульйоні протягом доби. Антагоністичну активність створених комбінацій щодо 10 тест-культур визначали лунково-дифузійним методом. За результатами дослідження біосумісності були відібрані штами Lactobacillus spp. 175, М2 і М3, на основі яких створено 7 композицій та 7 консорціумів з певними співвідношеннями бульйонних культур цих штамів. Лактобацили у складі композицій дещо краще проявляють антимікробні властивості, у порівнянні з консорціумами. Найкращу антагоністичну активність щодо усіх тест-штамів мікроорганізмів проявила композиція Lactobacillus sp. М2 + Lactobacillus sp. М3 + Lactobacillus sp. 175 у співвідношенні 1 : 2 : 2. Висновки: створені на основі пробіотичних штамів Lactobacillus spp. 175, М2 і М3 композиції і консорціуми є активними антагоністами про- та еукаріотичних тест-культур мікроорганізмів. Прояв активності залежить від способу поєднання штамів у комбінації, найкращий ефект досягається при вирощуванні кожного штаму окремо з подальшим змішуванням бульйонних культур. Найбільш антагоністично активною є композиція, створена на основі бульйонних культур Lactobacillus sp. М2 + Lactobacillus sp. М3 + Lactobacillus sp. 175 у співвідношенні 1 : 2 : 2.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265 + Р281.811.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського