Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (119)Автореферати дисертацій (2)Книжкові видання та компакт-диски (36)Журнали та продовжувані видання (3)
Пошуковий запит: (<.>K=ЇЖА<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 40
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Артюх А.  
Етнографічна експедиція на Харківщину і Луганщину / А. Артюх, О. Васянович, Н. Гаврилюк, З. Гудченко, В. Сироткін // Нар. творчість та етнографія. - 2007. - № 6. - С. 76-81. - укp.

Розглянуто проблеми етнокультурного розвитку, міжетнічних взаємин та національної ідентичності населення українського пограниччя. Висвітлено тематичні напрямки, які вивчалися під час експедиції: архітектура сільської забудови, система планування вулиць і садиб, звичаї і обряди, пов'язані з житлом; стан традиційних підвалин нормативної культури місцевого населення, авто- та гетеростереотипи українців і росіян; тематика традиційних народних знань; сфера обрядових традицій родильного, поховально-поминального циклів і демонологічних уявлень; народна їжа; міфологічні уявлення, пов'язані з культом святих традиційного календаря.

Рассмотрены проблемы этнокультурного развития, межэтнических взаимоотношений и национальной идентичности населения украинского пограничья. Освещены тематические направления, изучавшиеся во время экспедиции: архитектура сельской застройки, система планирования улиц и усадеб, обычаи и обряды, связанные с жильем; состояние традиционных основ нормативной культуры местного населения, авто- и гетеростереотипы украинцев и русских; тематика традиционных народных знаний; сфера обрядовых традиций родильного, похоронно-поминального циклов и демонологических представлений; народная еда; мифологические представления, связанные с культом святых традиционного календаря.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т52(23=УКР6А/Я) + Т5с6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж27482 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Мацюк З. С. 
Із народу не викинеш : діалект. словн. фразеологізмів / З. С. Мацюк; Волин. держ. ун-т ім. Л.Українки. - Луцьк : РВВ "Вежа", 2006. - 135 c. - (Словн. України). - укp.

Наведено загальновживану фразеологію Західного Полісся, зокрема, Волині та Середнього Полісся, за розділами: релігія, родинні стосунки, людина й її буття, мова та мовлення, соціальна нерівність, господарська діяльність, погодні умови, їжа, тваринний і рослинний світ. Запропоновано детальну класифікацію фразеологізмів, висвітлено діалектичні особливості говірки даного регіону. Подано паспортизацію паремій: село, район, область. У прислів'ях і приказках повністю збережено говіркові особливості за допомогою фонетичної транскрипції.

Приведена общеупотребляемая фразеология Западного Полесья, в частности, Волыни и Среднего Полесья, по разделам: религия, семейные отношения, человек и его бытие, язык и речь, социальное неравенство, хозяйственная деятельность, погодные условия, еда, животный и растительный мир. Предложена детальная классификация фразеологизмов, освещены диалектические особенности говора данного региона. Дана паспортизация паремий: село, район, область. В поговорках и пословицах полностью сохранены диалектические особенности с помощью фонетической транскрипции.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.4-433

Шифр НБУВ: ВА686982 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Медведчук Г. К. 
Народна їжа подолян / Г. К. Медведчук. - Хмельниц. : Мельник А.А., 2011. - 131 c. - (З нар. спадщини). - Бібліогр.: с. 80-84. - укp.

Висвітлено традиції виробництва і заготівлі продуктів харчування на Поділлі, історію щоденних страв та їх приготування, значення постів у народному побуті подолян. Розкрито значення їжі у святах та обрядах календарного циклу, а також в сімейно-побутових обрядах. Увагу приділено їжі подільських селян під час Голодомору в 1932 - 1933 рр. на Поділлі. Подано словник найбільш вживаних слів в українській народній кухні, порівняльну таблицю мір ваги та виміру на сухий харч і нетоплене масло.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т52(45=УКР7,35)-425 + Л996.8(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА745800 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Турис Е. В. 
Фауна та екологія жуків-м'якотілок (Coleoptera, Cantharidae) Українських Карпат : автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.24 / Е. В. Турис; Ін-т зоології ім. І.І.Шмальгаузена НАН України. - К., 2009. - 25 c. - укp.

На території Українських Карпат виявлено 73-и види жуків родини м'якотілок з дев'яти родів, серед яких шість видів вперше зафіксовано у фауні України. Проведено порівняльний аналіз видового складу кантарід за регіонами та вертикальним поширенням. Вперше описано личинки трьох видів м'якотілок. Доповнено дані щодо розвитку шести видів кантарід. Виділено комплекс основних, стабільних для досліджуваної групи, діагностичних ознак родів і видів. Уперше описано особливості живлення м'якотілок. Встановлено, що у раціоні м'якотілок домінує тваринна їжа, а як джерело води вони вживають рослинний сік або нектар. Досліджено вплив факторів середовища на тривалість розвитку преімагінальних стадій м'якотілок Українських Карпат, виділено періоди та тривалість активності імаго кантарід. Здійснено зоогеографічний аналіз м'якотілок Українських Карпат. Вперше складено таблиці для визначення м'якотілок регіональної фауни за імаго. На підставі вивчення морфології преімагінальних стадій кантарід вперше складено визначник за личинками.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.158.251 Can*80(4УКР3)

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА369437 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Мусієнко Г. О. 
Їжа як об'єкт залежності: (огляд) / Г. О. Мусієнко, О. В. Колесникова // Укр. терапевт. журн. - 2009. - № 4. - С. 106-108. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

Приведены результаты комплексного анализа объекта зависимости - физиологической потребности в пище. Лишь небольшое количество обследованных питаются рационально. Вследствие этого отмечены расстройства в соматопсихическом состоянии, а из-за переедания - расстройства пищеварительного канала и гепатобилиарной системы, что требует консультации врача-гастроэнтеролога и врача-психиатра (психотерапевта) для возможного специального курса лечения, поддерживающей терапии и психотерапии проявлений зависимости, связанной с характером и стилем питания.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22945 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Геник С. М. 
Гени, які ми змінюємо / С. М. Геник // Прикарпат. вісн. НТШ. Сер. Пульс. - 2009. - № 4. - С. 7-16. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Зазначено, що ген більше не розглядається, як "закрита" стаціонарна система зберігання спадкової інформації. Він є пластичним і здатним чутливо реагувати на зміни внутрішнього та зовнішнього середовища людини. Вказано, що на картину експресії наших генів і геном загалом впливають їжа, режим харчування, фізична активність, рівень стресу, шкідливі звички, екологія.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*443

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж73616 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Доброва В. Є. 
Аналіз взаємозв'язку не лікувальних факторів при оцінці показників у клінічному випробуванні / В. Є. Доброва, К. Л. Гляпа // Клініч. фармація. - 2012. - 16, № 3. - С. 10-13. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р281 с13

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15836 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Лі Гуаньхуа 
Структура і семантика лексико-фразеологічної мікросистеми "їда/їжа" : автореф. дис. ... канд. філол. наук : 10.02.02 / Лі Гуаньхуа; Харк. нац. пед. ун-т ім. Г.С. Сковороди. - Х., 2013. - 16 c. - укp.

Проаналізовано об'єднання ономасіологічних одиниць і семем, репрезентованих лексичними та фразеологічними одиницями, щодо яких використано термін ллексико-фразеологічна мікросистема». Зазначено, що лексико-фразеологічна мікросистема "їда / їжа" складається з ядра й периферії. Доведено, що ядерна лексика розташовується на дев'яти рівнях абстракції. Визначено місце, яке конкретна одиниця посідає в складі ядра, залежить від загальної кількості сем та від кількості диференційних сем. Зауважено, що ядро складається з низки мікрогруп. Наголошено, що багато конкретних лексичних одиниць зі значеням "їда / їжа" служать "будівельним матеріалом" для фразеологічних одиниць із компонентом "їда / їжа", які становлять далеку периферію мікросистеми. Підкреслено, що за ономасіологічним критерієм ці слова об'єднані у вісім підгруп. Зазначено, що за семасіологічним (семантичним) критерієм у мікросистемі виділено фразео-семантичні групи: "результат, підсумок"; "міра, вимір"; "стосунки між людьми"; "оцінка, оцінювання" та ін. Досліджено парадигматичні відношення, в які вступають елементи аналізованої мікросистеми. Описано об'єднання слів, які є складним багатошаровим утворенням, що має певну лігвокультурологічну цінність як можливий фрагмент ідеографічного словника російської мови.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.14-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА397207 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Косаківський В. А. 
Етнокультурна характеристика населення містечка Чечельника в історичному розвитку (XIX - початок XXI століття) : автореф. дис. ... канд. іст. наук : 07.00.05 / В. А. Косаківський; НАН України, Ін-т мистецтвознав., фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського. - К., 2013. - 20 c. - укp.

Досліджено особливості розвитку традиційно-побутової культури жителів містечка Чечельник на Південно-Східному Поділлі в ХІХ - на початку XXI ст. З'ясовано історіографію питання, проаналізовано джерела, розглянуто історію виникнення й формування поселення, топоніміку, етнічний та кількісний склад населення, релігійні конфесії Чечельника. Зазначено, що особливу увагу звернуто на розвиток матеріальної (традиційні господарські заняття, їжа, забудова, народний одяг) і духовної культури (родинна та календарна обрядовість, усна народна творчість) української людності Чечельника.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т52(45=УКР 3А/Я)-5 + Т3(4УКР-4ВІН)-22 Чечельник

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА397035 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Яценко С. А. 
Традиційна народна їжа як предмет етнографічного дослідження / С. А. Яценко // Вісн. Житомир. держ. ун-ту ім. І. Франка. - 2006. - Вип. 28. - С. 233-236. - Бібліогр.: 27 назв. - укp.

Проаналізовано етнографічні дослідження, у яких спеціально чи принагідно порушено питання започаткування та поширення регіональних особливостей традиційної народної їжі, напоїв і продуктів харчування українців з ХІХ ст. і до сучасності.

Проанализированы этнографические исследования, в которых специально или вместе с другими проблемами освещены вопросы становления, развития, функционирования, региональных особенностей традиционной народной пищи, напитков и продуктов питания украинцев с ХІХ ст. и до современного периода.

The article analyzes the ethnographic studies which deal with the problems of genesis, development, functioning, and regional peculiarities of traditional ethnic food from the 19 th centurytj the the present day.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70151 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Боровський В. 
Соя - їжа, ліки, корми / В. Боровський // Вісн. НАН України. - 2001. - № 3. - С. 43-46. - укp.

Останніми роками окреслилася тенденція зменшення виробництва продовольчих товарів, звуження їх асортименту. Як наслідок - відчутно погіршилася структура харчування населення. Значна його частина не забезпечена елементарним набором основних продовольчих товарів у необхідному співвідношенні. Це особливо хвилює, коли йдеться про дітей, та групи населення, що потребують спеціального харчування. Спостерігається катастрофічне зростання хронічних захворювань, руйнування імунітету, різке збільшення смертності, та зниження народжуваності. Змінити ситуацію тільки засобами медицини неможливо, якими б радикальними вони не були. Необхідно розв'язувати продовольчу проблему. Таке завдання - цілком реальне навіть за тих невеликих обсягів виробництва, які маємо у сільському господарстві сьогодні. Але щоб досягти перелому на краще, потрібно впроваджувати новітні технології переробки сільськогосподарської сировини. Саме на цьому шляху відкривається можливість одержання багатьох нових дуже корисних видів харчових продуктів, а отже, поліпшення структури харчування населення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.812 + Р351.1 + Л992.1 + П213.6

Рубрики:
 Соя 

Шифр НБУВ: Ж20611 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Англо-український тематичний словник / уклад.: Є. І. Гороть, І. М. Калиновська, Т. А. Крисанова; Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки. - Луцьк : Вежа-Друк, 2015. - 283 c. - Бібліогр.: с. 279-281 - укp. - англ.

Надано понад 50 тисяч термінів, термінологічних словосполучень та загальнонаукових лексичних одиниць, згрупованих у чотири семантичні блоки "Всесвіт", "Людина", "Природа", "Економіка", які містять лексику з таких тем: "Астрономія", "Атмосфера", "Метеорологія", "Кліматологія", "Будова людського тіла", "Зовнішність і риси характеру людини", "Житло", "Їжа", "Трудова діяльність", "Відпочинок і дозвілля", а також лексику з опису виробничої сфери економіки (сільське господарство, промисловість, будівництво, транспорт та комунікація) і невиробничої сфери (фінансова діяльність, мистецтво, спорт, освіта, медицина, суспільний та державно-політичний лад країни).


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш143.21-49

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС59631 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Стефанів І. В. 
Вплив стоматологічної настойки "Касдент" на перебіг генералізованого пародонтиту у щурів / І. В. Стефанів, Л. В. Яковлєва, С. А. Гращенкова // Клініч. фармація. - 2015. - № 3. - С. 56-61. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

У досліді використано 42 щури самців: на 36 щурах моделювали експериментальний пародонтит, 6 тварин - інтактні. Тварини 2-місячного віку протягом 1 місяця знаходилися на спеціальній дієті: їжа гомогенізована, замість води тварини одержували 2 % розчин ЕДТА. Встановлено, що тривале зниження жувальної функції призводить до розвитку генералізованого пародонтиту. Запальні процеси пародонту представлені набряком ясен, виникненням зубо-ясневої борозенки та появою пародонтальних кишень. Запально-деструктивні процеси зачіпають як м'які тканини пародонту, так і тверді. Застосування настойки "Касдент" за умов експериментального пародонтиту значно зменшило клінічну картину запалення, відновило показники крові до значень групи контролю, покращило морфометричні показники стану тканин пародонту. Лікувальна дія настойки різко підвищила в сироватці крові і в гомогенаті ясен рівень антиоксидантного захисту (активність каталази у 1,8 і 2,0 рази та ВГ в 1,4 рази), гальмувала в 1,6 - 1,8 рази процеси ПОЛ, що може свідчити про потужні антиоксидантні властивості. Встановлено, що нова соматологічна настойка, яку застосовували в лікувальному режимі, чинить більший вплив за настойку "Фітодент", що супроводжувалося поліпшенням клінічної картини і результатів лікування. Лікувальний ефект настойки "Касдент" спрямований на всі патогномонічні ланки: знижує темпи резорбції кісткової тканини, нормалізує стан мікроциркуляторного русла та епітеліального пласта і, як наслідок, запобігає руйнуванню кругової зв'язки та утворенню пародонтальних кишень. Досліджуваний засіб можна вважати перспективним для подальшого вивчення з метою впровадження у медичну практику.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р661.210.122-52

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15836 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Diehl C. 
New insights into rosacea. Pt. I. Pathogenesis = Нові погляди на розацеа. Ч. 1. Патогенез : (a rev.) / C. Diehl // Укр. журн. дерматології, венерології, косметології. - 2015. - № 4. - С. 105-116. - Бібліогр.: 98 назв. - укp.

Розацеа - хронічне запальне захворювання, що уражує шкіру обличчя близько 3 % популяції земної кулі. Найчастіше хворіють жінки віком 30 - 50 років. Класифікація розацеа грунтується на клінічних особливостях гіперемії, еритеми, папул, пустул, телеангіектазії та містить 4 підтипи: еритематозно-телеангіектазійний, папуло-пустульозний, фімарний та очний (окулярний) з варіантом гранулематозного розацеа. До можливих факторів, що провокують розацеа, належать: автоімунна дисрегуляція, нервово-васкулярні розлади, екзогенні чинники, наприклад, вплив сонця, тепло, холод або стрес, порушення елементів сполучної тканини, функціональні розлади пілосебаційного комплексу, такі чинники харчування, як алкоголь або гостра їжа, інфекційні чинники. Обговорено причини розвитку розацеа, пояснено їх окремий вплив на появу й розвиток захворювання, визначено можливі зв'язки між ними, які призводять до специфічної клінічної моделі розацеа. Стосовно патогенезу розацеа розглянуто як мультифакторне шкірне захворювання, однак на сьогодні це питання до кінця не вивчено.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р608.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23543 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Степанов Є. М. 
Український компонент у лексико-фразеологічній системі російського мовлення Одеси / Є. М. Степанов // Зап. з укр. мовознавства. - 2014. - Вип. 21. - С. 30-40. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Встановлено напрями та ступінь впливу української мови на лексико-фразеологічну систему російського мовлення Одеси, визначено місце та роль українського компонента в етнічному макрокомпоненті цього ідіому. Риси, зумовлені україномовним впливом, мають різну частотність уживання. Регулярним є вживання українізмів з архісемами "людина", "побут", "праця", "їжа", "тварина", "рослина", назв географічних і астрономічних об'єктів, номенклатурних найменувань, димінутивів. Поширеними є також дієслова з архісемами "пересування" та "поведінка", іменники і прислівники з архісемою "міра", службові слова, вигуки. Фразеологічні українізми відтворюються цілком або компонентно в контамінованих російсько-українських фразеогібридах. Етнічна маркованість українізмів здійснюється у російському міському мовленні одеситів лексичним, словотвірним, граматичним і позамовним способами. Метою вживання українізмів часто буває посилення емоційної виразності мовлення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.12-322

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70290 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Пинда М. Я. 
Особливості перебігу і профілактики карієсу зубів у дітей дошкільного віку за умов дефіциту фтору в питній воді : автореф. дис. ... канд. мед. наук : 14.01.22 / М. Я. Пинда; Нац. акад. мед. наук України, Ін-т стоматології . - Одеса, 2015. - 20 c. - укp.

Вперше на підставі моніторингу складу питної води з різних джерел м. Тернопіль зроблено висновок про присутність ряду факторів (недостатня мінералізація води, знижений вміст в ній фтору і підвищений вміст нітритів), здатних вплинути на структуру емалі, яка формується в постійних зубах 6-річних дітей. Вперше на підставі вивчення вмісту макро- і мікроелементів у волоссі 6-річної дитини з високою інтенсивністю карієсу показано, що протягом свого життя діти відчувають антропогенне навантаження, нераціонально харчуються і вживають недостатньо мінералізовану воду. Вперше вивчено характер харчування 6-річних дітей, які проживають за умов дефіциту фтору в питній воді. Показано, що у дітей з найвищою інтенсивністю карієсу в раціоні харчування переважає вуглеводна їжа. Вперше розроблено комплекс карієспрофілактичних заходів для 6-річних дітей, які мешкають в зоні дефіциту фтору в питній воді, адаптований до віку дитини та регіональних геохімічних факторів, що має карієсінгібуючу, остеостимулюючу та адаптогенну дію, а також здійснює енергетичну підтримку в організмі процесів дезінтоксикації та виведення чужорідних речовин. Встановлено, що застосування розробленого карієспрофілактичного комплексу дітьми, що мешкають в зоні дефіциту фтору в питній воді, протягом 2-х років забезпечило зменшення приросту карієсу втричі (редукція карієсу склала 70 %).


Індекс рубрикатора НБУВ: Р733.661.210.40-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА418541 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Naksongkaew B. 
Customer satisfaction with selected aspects of hotel management: a case study of Thailand = Задоволеність клієнтів різними аспектами управління готелем: на прикладі Таїланду / B. Naksongkaew // Актуал. проблеми економіки. - 2016. - № 8. - С. 156-159. - Бібліогр.: 159 назв. - англ.

Задоволеність постояльців готелів у Таїланді досліджено в контексті п'яти ключових аспектів: інфраструктура готелю, їжа та напої, цінова політика, якість обслуговування та загальна атмосфера. Типологічна випадкова вибірка для опитування склала 200 респондентів. Проведено опитування та невеликі інтерв'ю з малою групою обраних респондентів. За виборкою в цілому спостерігається досить високий ступінь задоволеності клієнтів досвідом проживання в готелі в Таїланді, найвищі оцінки у цьому випадку отримали якість обслуговування, а також їжа та напої. Більш детальне оцінювання відповідей надало можливість розподілити фактори задоволеності клієнтів таким чином, від найбільш важливих до найменш: якість обслуговування, їжа та напої, інфраструктура готелю, загальна атмосфера та цінова політика.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(5ТАЇ)441.357-21

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23291 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Bati V. V. 
The microbial diversity and its dynamics in the ethnic fermented foods of the Black Sea region = Різноманітність і динаміка змін у складі мікроорганізмів в етнічних ферментованих продуктах харчування населення країн Чорноморського регіону / V. V. Bati, N. V. Boyko // Мікробіол. журн.. - 2016. - 78, № 5. - С. 53-64. - Бібліогр.: 18 назв. - англ.

Зазначено, що ферментована їжа домашнього виробництва є цінним джерелом біологічно активних пребіотичних речовин та пробіотичних мікроорганізмів. Досліджено п'ять пріоритетних етнічних ферментованих продуктів харчування з країн Чорноморського регіону: боза (Болгарія), соката (Румунія), квас (Росія), квашені боби (Туреччина) і квашена капуста (Україна), які відрізняються оригінальністю рецептури приготування та унікальністю мікробних стартерів. З'ясовано динаміку змін бактеріальних композицій у процесі ферментації кожного продукту, на основі чого відібрано асоціації мікроорганізмів, необхідні для відтворення оригінальних рецептур. Одержані результати досліджень і вже опубліковані авторами раніше дані відкривають можливість конструювання нових продуктів харчування, які можуть бути використані під час впровадження персоніфікованих дієт.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*871 + Л99-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Сторчило О. В. 
Радіопротекторний ефект їжі в асиміляції вуглеводних субстратів різного ступеня полімерності у двох поколінь нащадків опромінених щурів / О. В. Сторчило // Фізіол. журн.. - 2015. - 61, № 1. - С. 78-82. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Досліджено вплив їжі в кишечнику опромінених самців-попередників на функціональну активність тонкої кишки їх нащадків 2-х поколінь. Встановлено, що ситість тварин під час опромінення визначає радіопротекторний ефект на транспорт вуглеводних субстратів різної міри полімерності лише в нащадків першого покоління - у другого покоління показники функціональної активності нижче за такі навіть в інтактній групі, переважно за рахунок ферментативної ланки, проте при цьому вони не виходять за межі активної компоненти транспорту. Отже, для захисту наступних поколінь від опромінених попередників необхідні потужніші, ніж просто їжа, радіопротектори.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*716-638

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж26810 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Khamnei S. 
Gender differences of the mastication patterns in humans = Гендерна специфічність патернів жування у людини / S. Khamnei, M. Zamanlu, S. K. Shakouri, S. S. Oskoee, Sh. Salarilak, Y. Houshyar, Y. Salekzamani // Нейрофизиология. - 2016. - 48, № 5. - С. 415-420. - Бібліогр.: 24 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е70*738.82*715.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61875 Пошук видання у каталогах НБУВ 


...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського