Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (29)Книжкові видання та компакт-диски (111)Журнали та продовжувані видання (10)
Пошуковий запит: (<.>U=Л992.1$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 9
Представлено документи з 1 до 9

      
Категорія:    
1.

Адамень Ф. Ф. 
Соя: промышленная переработка, кормовые добавки, продукты питания / Ф. Ф. Адамень, В. И. Сичкарь, В. Н. Письменов, В. В. Шерстобитов. - К. : Нора-Принт, 1999. - 332 c. - Библиогр.: 40 назв. - укp.

Обобщены современные достижения отечественной и мировой науки передовой практики по использованию сои в решении проблемы увеличения производства белка и масла. Освещены ее пищевые, лечебные и кормовые свойства. Изложены современные технологии переработки сои для получения масла, пищевого белка и шротов, особенности эффективного использования соевого белка в животноводстве. Подробно изложены результаты исследований безотходной энергосберегающей технологии переработки и использования сои в животноводстве и в питании человека, полученные в Крымской ГСХОС, АО "Украинская соя" и Одесском биотехнологическом институте за 1998 - 1999 гг. Описаны оригинальные конструкции установок для получения соевых пищевых продуктов и кормовых добавок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.43 я9 + Л992.1 я9 + П545.189 соя + Р123.812 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА595532 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Шубін О. О. 
Використання дикорослих Донецького регіону у харчуванні : Моногр. / О. О. Шубін, В. А. Гніцевич, Л. В. Дуленко, Г. Ф. Коршунова; Донец. держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2004. - 192 c. - Бібліогр.: с. 158-167. - укp.

Наведено дані про морфологію, екологію, хімічний склад, фізіологічну й антиоксидантну активність дикорослих Донецького регіону - зірочника середнього, кропиви дводомної, лободи білої, споришу та шипшини коричневої. Представлено рецептури на підставі даних рослин, зібрані в народній кулінарії, а також асортимент справ і виробів.

Приведены данные о морфологии, экологии, химическом составе, физиологической и антиоксидантной активности дикорастущих растений Донецкого региона - звездочника среднего, кропивы двудомной, лободы белой, спорыша и шиповника коричневой. Представлены рецепты на основе данных растений, собранные в народной кулинарии, а атакже ассортимент блюд и изделий, изготовленных из них.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р352.5 + П214.3-8 + Л992.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА665489 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Клименко С. В. 
Кизил в Україні: біологія, вирощування, сорти / С. В. Клименко; НАН України. Нац. ботан. сад ім. М.М.Гришка. - К. : Фітосоціоцентр, 2000. - 92 c. - Бібліогр.: 121 назв. - укp.

Висвітлено питання розповсюдження кизилу в природі, стан і перспективи культури, народногосподарське значення, біологічні та екологічні особливості, напрямки селекції. Досліджено агротехніку вирощування, способи вегетативного та насіннєвого розмноження. Описано сорти кизилу. Наведено біохімічну характеристику плодів і рекомендації щодо їх заготівлі та переробки.


Індекс рубрикатора НБУВ: П256.5-275(4УКР) + Л992.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА610961 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Киценко П. Ф. 
Картопля в інтер'єрі ринку : Моногр. / П. Ф. Киценко, В. П. Киценко, О. П. Киценко. - Чернігів : РВК "Десн. правда", 2003. - 183 c. - Бібліогр.: с. 180-183. - укp.

Наведено практичні рекомендації щодо розвитку картоплярства та формування ринку картоплі за сучасних умов. Розглянуто шляхи вдосконалення організаційно-економічного механізму рівня виробництва та функціонування даного ринку, визначено його економічну ефективність за умов формування конкурентного середовища. Проаналізовано комплексний характер пріоритетів вирощування товарної та насіннєвої картоплі за умов обмеженого ринку.

Приведены практические рекомендации развития картофелеводства и формирования рынка картофеля в современных условиях. Рассмотрены пути усовершенствования организационно-экономического механизма уровня производства и функционирования рынка овоща, определена его экономическая эффективность в условиях формирования конкурентной среды. Приведен анализ комплексного характера приоритетов выращивания товарного и семенного картофеля в условиях ограниченного рынка.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)325.153.1-592 + П215.2 + Л992.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА648141 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Коршунова Г. Ф. 
Овочі у харчуванні : навч. посіб. / Г. Ф. Коршунова; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2008. - 161 c. - Бібліогр.: с. 159-160. - укp.

Висвітлено питання використання овочів у харчуванні, надано опис їх будови та хімічного складу, наведено товарознавчу характеристику. Розглянуто фізико-хімічні зміни в овочах під час механічної та теплової обробки, показано їх вплив на структурно-механічні й органолептичні показники кулінарної продукції з овочів. Описано асортимент і технологію приготування страв і харчових виробів з овочів.

Освещены вопросы использования овощей в питании, дано описание их строения и химического состава, приведена товароведческая характеристика. Рассмотрены физико-химические изменения в овощах при механической и тепловой обработке, показано их влияние на структурно-механические и органолептические показатели кулинарной продукции из овощей. Описаны ассортимент и технология приготовления блюд и пищевых продуктов из овощей.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л990.3 я73 + Л992.1 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА706383 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Войцешина Н. І. 
Придатність картоплі до переробки залежно від сорту та погодних умов / Н. І. Войцешина // Вісн. аграр. науки. - 2010. - № 2. - С. 57-59. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Наведено результати досліджень щодо впливу погодних умов і сорту на морфологічні, біохімічні та технологічні показники якості бульб картоплі. Виділено сорти різних груп стиглості, які придатні для виготовлення картоплепродуктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: П215.1-3 + Л992.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14378 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Боровський В. 
Соя - їжа, ліки, корми / В. Боровський // Вісн. НАН України. - 2001. - № 3. - С. 43-46. - укp.

Останніми роками окреслилася тенденція зменшення виробництва продовольчих товарів, звуження їх асортименту. Як наслідок - відчутно погіршилася структура харчування населення. Значна його частина не забезпечена елементарним набором основних продовольчих товарів у необхідному співвідношенні. Це особливо хвилює, коли йдеться про дітей, та групи населення, що потребують спеціального харчування. Спостерігається катастрофічне зростання хронічних захворювань, руйнування імунітету, різке збільшення смертності, та зниження народжуваності. Змінити ситуацію тільки засобами медицини неможливо, якими б радикальними вони не були. Необхідно розв'язувати продовольчу проблему. Таке завдання - цілком реальне навіть за тих невеликих обсягів виробництва, які маємо у сільському господарстві сьогодні. Але щоб досягти перелому на краще, потрібно впроваджувати новітні технології переробки сільськогосподарської сировини. Саме на цьому шляху відкривається можливість одержання багатьох нових дуже корисних видів харчових продуктів, а отже, поліпшення структури харчування населення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.812 + Р351.1 + Л992.1 + П213.6

Рубрики:
 Соя 

Шифр НБУВ: Ж20611 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Сімахіна Г. О. 
Нові композиції на основі харчової клітковини дезінтоксикаційної та адаптогенної дії / Г. О. Сімахіна, Т. І. Федоренко // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 31-35. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Розглянуто технологічні можливості вдосконалення якісних характеристик харчових продуктів для раціонів військовослужбовців Збройних Сил України шляхом створення і використання рослинних композицій, компоненти яких виявляють різнобічні фізіологічні ефекти на організм людини, в тому числі дезінтоксикаційні та адаптаційні. Наведено основні характеристики харчової клітковини, лікарських рослин, гідробіонтів як сировинних матеріалів. Запропоновано технології отримання композицій та проведено аналіз показників якості та безпеки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л992.1 + Л996.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
9.

Ощипок І. М. 
Сучасні інноваційні підходи до розробки аналогів м'яса з нетрадиційних джерел білка / І. М. Ощипок // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 3. - С. 107-115. - Бібліогр.: 115 назв. - укp.

Розглянуто застосування вирощування культивованого м'яса зі стовбурових клітин тваринного походження in vitro з використанням спеціального середовища, показано розширення цих підходів до виробництва м'яса за допомогою клітинної та тканинної культури, яку можна називати "клітинним землеробством". Клітини, які використовуються для ініціації культури м'ясних клітин, можуть бути отримані з первинної тканини тварин за допомогою біопсії. Також можна утворювати множини клітин (стовбурові клітини), які можуть реплікуватися необмежено за допомогою генної інженерії, редагуванням генів або шляхом індукованих чи спонтанних мутацій. Клітини культивуються в специфічних рідких середовищах, які забезпечують умови, необхідні для росту тканин. Пряме використання середовища буде залежати від виду клітин і типу культивованої тканини, але процес вимагає поживних речовин (таких, які постачаються сироваткою крові до плода тварини з екстракту курячого ембріона, колагену, середовища без сироватки тощо). Застосовувані інгредієнти також впливають на зовнішній вигляд, текстуру та смак культивованого м'яса. Білки сої, пшениці, гороху та продуктів його переробки, а також крохмалі, борошно, гідроколоїди та олії можуть трансформуватись у м'ясо рослинного походження, подібного до м'яса тварин. Показано, що виробники як рослинного м'яса, так і культивованого м'яса прагнуть постачати продукти, які важко відрізнити від звичайного м'яса. Розглянуті ринки аналогів м'яса у Європі, Північній Америці та Азії.Роздрібна торгівля та підприємства харчування все частіше реалізовують рослинне "м'ясо". У зв'язку з тим зростає усвідомлення того, що для навколишнього середовища та здоров'я населення зменшення світового традиційного споживання м'яса є і необхідним, і бажаним. Розкрито потенціал м'яса рослинного походження, який ще знаходиться на стадії початкового вивчення. Показано багато можливостей для вдосконалення виробництва м'яса з нетрадиційного білка. Вказано на необхідність проведення досліджень з вивчення питань оптимізації врожайності білоквмісної сировини шляхом розведення нових сортів або розробки обладнання для отримання збільшеного вмісту білка, підтримання подальшого розвитку та вдосконалення ізолятів рослинних білків і, зрештою, м'яса на рослинній основі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л92-93 + Л992.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського