Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (2)Автореферати дисертацій (5)Книжкові видання та компакт-диски (145)Журнали та продовжувані видання (7)
Пошуковий запит: (<.>U=Р123.81$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 84
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Биологически активные природные соединения винограда: перспективы производства и применения в медицине и питании : Материалы междунар. науч.-практ. конф.: Прил. к науч.-практ. дискусс.-аналит. сб. "Вопр. развития Крыма" / ред.: В. А. Боков; УААН. Ин-т винограда и вина "Магарач". - Симф. : Сонат, 2001. - 63 c. - рус.

Рассмотрены современная структура питания и пути ее коррекции с целью профилактики болезней века (заболеваний органов кровообращения, дыхательной и пищеварительной систем). Значительное внимание уделено новым биологически активным продуктам питания на основе винограда. Проанализировано влияние пищевого концентрата "Эноант" на состояние микробного биоценоза кишечника у детей. Проведено экспериментальное исследование цитопротекторной, стресслимитирующей и другой биологической активности пищевого концентрата полифенолов винограда "Эноант".


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1я431(0) + Р351.121я431(0)

Шифр НБУВ: ВС35220 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Волошин О. І. 
Пилок квітковий (бджолина обніжка) в клінічній та експериментальній медицині / О. І. Волошин, О. В. Пішак, І. Ф. Мещишен; Буков. держ. мед. акад. - Чернівці, 1998. - 191 c. - Бібліогр.: 161 назв. - укp.

Розглядаються будова і роль пилку квіткового (ПК) в природі, роль бджіл в його зборі та переформаціях ПК, біологічний склад та експериментальні і клінічні дослідження лікувальних властивостей при різних недугах людини і їх моделей у тварин з позиції сучасних досягнень науки. Автори висвітлюють свій внесок у вивченні лікувальних властивостей ПК при таких недугах, як виразкова хвороба, ревматоїдний артрит, деформуючий остеоартроз, цукровий діабет, недостатність кровообігу різного походження. Приводяться народні і сучасні фармацевтичні форми застосування ПК, висвітлюються перспективи його застосування в умовах розмаїття негативних екологічних впливів на людину. Наведені основні санітарно-гігієнічні, екологічні, економічні умови збору пилку квіткового, його сертифікації та взаємини бджіл і людини в сучасну екологічну епоху з позиції взаємовигідного співіснування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.113 + Р351.122 + Р123.814

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА585388 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Фролов В. М. 
Продукти бджільництва та фітопрепарати в оздоровленні й лікуванні / В. М. Фролов, Б. П. Романюк, І. М. Шуліпенко; Луган. держ. мед. ун-т. - 3-є вид., переробл. та доп. - Луганськ : Елтон-2, 1999. - 201 c. - Бібліогр.: с. 198-199. - укp.

Розглянуто особливості лікувального та дієтичного застосування натурального бджолиного меду та інших продуктів бджільництва (маточного молочка, прополісу, перги тощо). Наведено конкретні, апробовані в клініці та позитивно зарекомендовані рецепти використання апіпрепаратів у лікуванні та профілактиці ряду захворювань. Висвітлено принципи комплексного застосування продуктів бджільництва та лікарських рослин для лікування різних патологій. Викладено нове положення про фітопрофілактику та фітосанації, яке відповідає практичному застосуванню вчення про фітоергономіку.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.814 я9 + Р351.122 я9 + Р353.22 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА595761 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Красноштан С. К. 
Профілактично-оздоровчі та лікувальні властивості плодів яблуні / С. К. Красноштан // Садівництво. - 1999. - Вип. 48. - С. 166-170. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29032 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
5.

Растительные адаптогены: Физиологическое значение аналогов нейротрансмиттеров и гормонов растительного происхождения, их роль в профилактике болезней старения : Сб. науч. тр. Одесского отделения УБО / ред.: А. П. Левицкий, О. Н. Воскресенский; Укр. биохим. о-во НАН Украины. - О. : Астропринт, 2000. - 52 c. - рус.

З використанням результатів експериментальних та клінічних випробувань проаналізовано значення флавоноїдів, антрахінонів, стероїдів та інших циклічних сполук як фізіологічних аналогів нейромодуляторів та гормонів тваринного організму, що надходять з рослинною їжею. Висвітлено їх роль у нейроендокринних механізмах адаптації та здатність внаслідок "економії" систем біосинтезу ендогенних регуляторів знижувати ризик розвитку хвороб старіння.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.11я43 + Р123.81я43

Шифр НБУВ: ВА607637 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Адамень Ф. Ф. 
Соя: промышленная переработка, кормовые добавки, продукты питания / Ф. Ф. Адамень, В. И. Сичкарь, В. Н. Письменов, В. В. Шерстобитов. - К. : Нора-Принт, 1999. - 332 c. - Библиогр.: 40 назв. - укp.

Обобщены современные достижения отечественной и мировой науки передовой практики по использованию сои в решении проблемы увеличения производства белка и масла. Освещены ее пищевые, лечебные и кормовые свойства. Изложены современные технологии переработки сои для получения масла, пищевого белка и шротов, особенности эффективного использования соевого белка в животноводстве. Подробно изложены результаты исследований безотходной энергосберегающей технологии переработки и использования сои в животноводстве и в питании человека, полученные в Крымской ГСХОС, АО "Украинская соя" и Одесском биотехнологическом институте за 1998 - 1999 гг. Описаны оригинальные конструкции установок для получения соевых пищевых продуктов и кормовых добавок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.43 я9 + Л992.1 я9 + П545.189 соя + Р123.812 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА595532 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Пимоненко Н.  
Общность и различия пищевых волокон на основе клетчатки и волокнистых энтеросорбентов [Електронний ресурс] / Н. Пимоненко, А. Рощепий, С. Олейник, Н. Горчакова, С. Иванов // Спорт. медицина. - 2004. - № 1-2. - С. 99-104. - Библиогр.: 19 назв. - рус. - Режим доступу: /articles/2004/

Розглянуто спільні властивості та відмінності харчових волокон на основі клітковини та волокнистих ентеросорбентів, їх застосування в практиці спортивної медицини.

Рассмотрены общие свойства и отличия пищевых волокон на основе клетчатки и волокнистых ентеросорбентов, их применение в практике спортивной медицины.

Common features and differences of nutritional fibers on the basis of cellulose and fiber enterosorbents, their usage in sports medicine have been considered.


Ключ. слова: пищевые волокна, ентеросорбенты
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.9в2:Р + Р123.81

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24808 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Плахтій П. Д. 
Продукти бджільництва в оздоровленні людини / П. Д. Плахтій; Кам'янець-Поділ. держ. пед. ун-т. - Кам'янець-Поділ. : МЕДОБОРИ (ПП Мошак М.І.), 2002. - 168 c. - Бібліогр.: с. 162-164. - укp.

Розглянуто властивості меду як харчового продукту й оздоровчо-лікувального засобу. Висвітлено особливості лікування з використанням меду захворювань дихальної, нервової, сечостатевої та серцево-судинної систем, системи травлення, а також шкіри (ран, опіків), зубів та ротової порожнини. Наведено рецепти масок і кремів для шкіри обличчя, засобів догляду за волоссям. Проаналізовано особливості застосування воску в домашньому господарстві, а також використання маточного молочка в медичній практичній діяльності.

Рассмотрены свойства меда как пищевого продукта и оздоровительно-лечебного средства. Освещены особенности лечения с использованием меда заболеваний дыхательной, нервной, мочеполовой и сердечно-сосудистой систем, системы пищеварения, а также кожи (раны, ожоги), зубов и ротовой полости. Приведены рецепты масок и кремов для кожи лица, средств ухода за волосами. Проанализированы особенности применения воска в домашнем хозяйстве, а также маточного молочка в медицинской практической деятельности.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.814 + Р351.122 + Р353.22 + Л992.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА643259 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Соломка В.  
Мед чи цукор? / В. Соломка // Журн. практ. лікаря. - 2003. - № 4. - С. 55-57. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.814

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14973 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
10.

Сич З. Д. 
Гармонія овочевої краси та користі / З. Д. Сич, І. М. Сич. - К. : Арістей, 2005. - 192 c. - Бібліогр.: с. 187-190. - укp.

Наведено показники корисності овочів з урахуванням їх хімічного складу. Показано багатство світового різноманіття овочевих рослин, які з успіхом можно вирощувати в Україні або купувати у сучасних супермаркетах. Розглянуто особливості їх використання у кухонному мистецтві різних народів світу. Особливу увагу приділено харчовій цінності овочів і протипоказанням, які можуть виникнути під час їх споживання. Обгрунтовано можливості використання зовнішнього красивого вигляду овочів у кулінарному арт-візажі.

Приведены показатели полезности овощей с учетом их химического состава. Показано богатство мирового разнообразия овощных культур, которые с успехом можно выращивать в Украине или покупать в современных супермаркетах. Рассмотрены особенности их использования в кулинарном искусстве разных народов мира. Особое внимание уделено пищевой ценности овощей и противопоказаниям, которые могут возникать при их потреблении. Обоснованы возможности применения внешнего красивого вида овощей в кулинарном арт-визаже.


Індекс рубрикатора НБУВ: П24 я9 + Р123.813.3 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА669771 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Дунаевская Е. В. 
Зизифус: пищевая и оздоровительная ценность / Е. В. Дунаевская, А. М. Ярош // Вестн. физиотерапии и курортологии. - 2004. - 10, № 2. - С. 78-81. - Библиогр.: 23 назв. - рус.

Наведено дані про харчову та оздоровчу цінність ще мало відомої в Україні рослини - зізіфусу. Зокрема - дані про вміст цукрів, білків, жирів, деяких мікроелементів, пектинів, аскорбінової кислоти, флавоноїдів у плодах зізіфусу. Описано використання зізіфусу з оздоровчими цілями.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.81 + Р352.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14976 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Нікітчук А. В. 
Перспективи використання татарської гречки для здорового харчування / А. В. Нікітчук // Ресурсознавство, колекціонування та охорона біорізноманіття. - Полтава, 2002. - С. 144-147. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.811-0

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА637781 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
13.

Шаркова Н. А. 
Соевая паста и комбинированные продукты с ее использованием / Н. А. Шаркова, Л. Ю. Авдеева, В. М. Преподобный, А. А. Лопатин // Вестн. физиотерапии и курортологии. - 2004. - 10, № 1. - С. 74. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
14.

Thomas E.  
Environmental Release of Living Modified Organisms: current approaches and case studies / E. Thomas, Ph. D. Nickson // Цитология и генетика. - 2005. - 39, № 3. - С. 37-42. - Библиогр.: 20 назв. - англ.

Сільськогосподарська біотехнологія швидко запроваджується, про що свідчить збільшення площі, оброблюваної генетично модифікованими (ГМ) сільськогосподарськими рослинами, і обсягів зібраного врожаю (зерно та волокно). Разом з технологічним прогресом зростає занепокоєність, що світова біологічна різноманітність знаходиться під зростаючою загрозою від діяльності людини. В зв'язку з цим розвиваються підходи до оцінки екологічного ризику використання ГМ сільськогосподарських культур, щоб забезпечити виконання міжнародних угод, які регулюють транскордонне переміщення таких продуктів. Розглянуто використовуваний до цього часу для санкціонування ГМ культур підхід щодо оцінки екологічного ризику. Цей підхід є порівняльним, науково обгрунтованим і зрівноважує потенційні ризики і переваги нової технології в порівнянні з тими технологіями, які вже використовуються. Підхід до оцінки і санкціонування цих продуктів узгоджується умовами та вимогами Картахенського Протоколу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.81-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж60216 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Залесский В. Н. 
Психонутриентология. Ч. 1 психосоциальные детерминанты и биомаркеры потребления овощных и фруктовых продуктов питания / В. Н. Залесский, Н. В. Великая, О. Б. Дынник // Психіч. здоров'я. - 2005. - № 1. - С. 23-27. - Библиогр.: 42 назв. - рус.

Вживання фруктових і овочевих продуктів харчування широко рекомендовано для різних групп населення, зокрема, у малозабезпечених сім'ях. Проаналізовано зв'язок психосоціальних факторів з самоконтрольованим вживанням їжі (фрукти, овочі), а також з біомаркерами (екскреція калію з сечею, вміст вітаміну C в плазмі крові) процесу харчування у людей похилого віку з середнім і низьким доходами, які є потенційними "мішенями" для психонутрієнт-асоційованої інтервенції.


Ключ. слова: фрукти, овочі, вітамін C, екскреція калію, психонутрієнтологія
Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24803 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Пешук Л. В. 
Перспективи оздоровчого харчування з використанням пробудженого насіння та зародків пшениці / Л. В. Пешук, Ю. П. Венглюк, О. А. Топчій // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 103-104. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Розроблено рецептури і технології виготовлення напівфабрикатів, зокрема пельменів нових видів - з використанням зернопродуктів, пробуджених ЄСО, та зародків пшениці, які мають оздоровчі й лікувально-профілактичні властивості завдяки різноманітному і багатому комплексу нативних вітамінів і мінералів, а також клітковини з підвищеними сорбційними показниками.


Ключ. слова: напівфабрикати, пельмені, зародки пшениці, зернопродукти пробуджені, технологія
Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.81 + Л994

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Дунаевская Е. В. 
Оздоровительная ценность крымских плодов. 1. Абрикос, персик и нектарин / Е. В. Дунаевская, А. А. Рихтер, В. К. Смыков, Е. П. Шоферистов, В. М. Горина, А. М. Ярош // Вестн. физиотерапии и курортологии. - 2004. - 10, № 4. - С. 70-74. - Библиогр.: 14 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
18.

Качалай Д. П. 
Возможности применения яблочного пектината в различных сферах оздоровления : [Материалы V Конгр. физиотерапевтов и курортологов АР Крым, г. Евпатория, 14 - 16 апр. 2005 г.] / Д. П. Качалай, О. А. Махотина, Н. И. Федорчук // Вестн. физиотерапии и курортологии. - 2005. - 11, № 2. - С. 154. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
19.

Сімахіна Г. О. 
Вивчення ефектів біонакопичення мінеральних елементів зі штучних живильних середовищ / Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 98-102. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Наведено результати вивчення ефекту поглинання мінеральних елементів зерновими культурами зі штучних живильних середовищ. Показано перспективи використання координаційних сполук мінеральних елементів з природними органічними лігандами для створення високомінералізованих харчових продуктів підвищеної біологічної активності.


Ключ. слова: поглинання, живильне середовище, мікроелементи, пророщення зерна, ліганди, координаційна хімія
Індекс рубрикатора НБУВ: Л987 + Р123.81

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Басенкова В. Л. 
Мониторинг тяжелых металлов в хлебобулочных изделиях / В. Л. Басенкова, О. Р. Курбанова, Н. А. Бориско // Вісн. Донец. ун-ту. Сер. А. Природн. науки. - 2003. - № 1. - С. 325-328. - Библиогр.: 13 назв. - рус.

Проведено моніторинг важких металів (ВМ) в харчових продуктах на санітарно-токсичному рівні. Досліджено більш 500 проб зерна, борошна, хлібобулочних виробів (ХБВ) на вміст Pb, Cu, Zn, Cd за допомогою полярографічного методу. В ряду зерно - борошно - ХБВ вміст ВМ закономірно знижується. Запропоновано шляхи зниження попадання ВМ в організм людини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.811-1 + Л83-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69583/Сер.А Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського