Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (4)
Пошуковий запит: (<.>U=Р123.86$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 5
Представлено документи з 1 до 5

      
Категорія:    
1.

Козярін І. Л. 
Смакові речовини в дієтології / І. Л. Козярін // Фітотерапія. - 2006. - № 2. - С. 42-44. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Зазначено, що прянощі зазвичай використовують у сухому вигляді та вони повинні мати властивий їм аромат і смак. Тому зберігати їх треба у прохолодних і сухих приміщеннях у щільно закритій скляній або порцеляновій тарі. Кожний вид прянощів слід зберігати окремо. Прянощі у розтертому вигляді потребують особливо старанного зберігання, оскільки у разі порушення його умов швидко втрачаються їх цінні властивості, смак і аромат, вони не повинні містити металодомішок більше, ніж 10 мг/кг, розмір частинок яких не повинен перевищувати 0,3 мм.

Отмечено, что пряності обычно используют в сухом виде, они должны иметь свойственный им аромат и вкус. Поэтому хранить их нужно в прохладных и сухих помещениях в плотно закрытой стеклянной или порцеляновой таре. Каждый вид пряностей желательно хранить отдельно. Пряности в растертом виде требуют особенно старательного хранения, поскольку в случае нарушения его условий быстро теряются их ценные свойства, вкус и аромат, они не должны сдержать металовключений больше, чем 10 мг/кг, размер частиц которых не должен превишать 0,3 мм.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.86

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24348 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Козярин И. П. 
Шалфей - пищевое и лекарственное средство / И. П. Козярин, Г. Н. Липкан, А. П. Ивахно // Зб. наук. пр. співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2013. - Вип. 22, кн. 3. - С. 455-460. - Библиогр.: 12 назв. - рус.

Широкое использование шалфея в народной медицине требует его детальной характеристики как фармакологического средства и биологически активного пищевого продукта. Цель работы - определить целительные и пищевые свойства разных видов шалфея. Проанализированы данные научной литературы относительно лечебных и пищевых качеств 5-и видов шалфея. Определены основные свойства шалфея по химическому составу, предложен спектр использования его в современных условиях. Выводы: лекарственный шалфей рекомендуется как противовоспалительное, антиспазматическое, ранозаживляющее, кровеостанавливающее и антигликемическое средство. Как пищевой продукт, его целесообразно использовать в качестве меда, в виде приправ к мясным, рыбным блюдам, изделиям из сыра и для придания запаха и вкуса напиткам.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р281.7/9 + Р123.86

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70307 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Майдебура О. П. 
Використання спецій та прянощів в якості природних антиоксидантів та антиканцерогенних факторів / О. П. Майдебура, Н. І. Корильчук, А. В. Кавецька // Лікар. справа. - 2021. - № 3/4. - С. 80-85. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.86-0

Рубрики:

Шифр НБУВ: Жс20661 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
4.

Нерознак Ю. П. 
"Life style modification" у будь-який період життя жінки. Правда і міфи про сіль : (дайджест) / Ю. П. Нерознак, Ю. В. Давидова // Укр. журн. перинатологія і педіатрія. - 2021. - № 2. - С. 94-95. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

За нестачі солі в раціоні організм використовує власні внутрішні резерви - компоненти з органів і тканин, тому людина, яка невиправдано дотримується безсольової дієти, спочатку відчуває слабкість у м'язах, далі швидко стомлюється, а її самопочуття стрімко погіршується. Щоб уникнути подібних негараздів, досить, щоб у раціоні була певна кількість солі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.86-0 + Р123.025

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16694 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
5.

Волошина Л. О. 
Спеції як один з важливих засобів посилення дієтичної реабілітації хворих з явищами поліморбідності, коморбідності та інфекційними процесами у контексті новітніх досягнень. Огляд літератури та дискусія / Л. О. Волошина, О. І. Волошин, О. І. Доголіч, І. В. Присяжнюк // Укр. терапевт. журн. - 2022. - № 1/2. - С. 87-93. - Бібліогр.: 50 назв. - укp.

Обгрунтовано потребу ширшого застосування спецій у дієтичній реабілітації хворих із явищами поліморбідності, коморбідності та інфекційними процесами на підставі аналізу новітніх наукових досліджень їх фармакологічних властивостей. Проведено інформаційний пошук у друкованих і електронних виданнях, пошукових наукових базах із застосуванням методів аналізу, порівняння та узагальнення одержаних даних. Установлено, що останніми роками у світової медико-біологічної спільноти значно зріс інтерес до таких спецій, як імбир, куркума, кориця, часник, петрушка, цибуля, базилік, гвоздика, коріандр, кардамон, різні види перців, кріп, кмин, чорнушка, мускатний горіх, розмарин. Виявлено, що всім їм притаманна різна за інтенсивністю протизапальна, спазмолітична, знеболювальна, антиоксидантна, антибактеріальна, противірусна, протигрибкова, гіпохолестеринемічна дія, деяким - протипухлинна, гіпоглікемічна, антикоагулянтна, антидепресантна, ноотропна, діуретична. Виділено групи спецій за домінуючими властивостями, що надає змогу лікарям застосовувати їх у дієтичній реабілітації диференційовано з урахуванням патогенетичних особливостей різних захворювань, особливо за наявності явищ поліморбідності та коморбідності. Зазначено перспективи ширшого застосування спецій при пухлинних процесах, цукровому діабеті, імунодефіцитних станах і хронічних інфекційних захворюваннях. Висвітлено перший досвід авторів з успішного застосування спецій у комплексній реабілітації хворих із постковідним синдромом. Нові наукові дані про фармакологічні, метаболічні, поліорганні та системно-регуляторні властивості спецій надають підставу широко використовувати їх у комплексній реабілітації хворих із явищами поліморбідності, коморбідності та інфекційними процесами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.86

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22945 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського