Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (1)Наукова електронна бібліотека (38)Реферативна база даних (1456)Книжкові видання та компакт-диски (1167)Журнали та продовжувані видання (87)
Пошуковий запит: (<.>A=ЛЕВЧЕНК$<.>+<.>A=СЕРГІЙ$<.>+<.>A=МИКОЛАЙОВИЧ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 86
Представлено документи з 1 до 20
...

      
1.

Левченкова О.Б. 
Ціннісно-символічна картина соціальної дійсності у філософії П.Д.Юркевича: Автореф. дис... канд. філос. наук: 09.00.03 / О.Б. Левченкова ; Ін-т філос. ім. Г.С.Сковороди НАН України. — К., 2001. — 18 с. — укp.

Досліджено спадщину православного філософа другої половини XIX ст. П.Д.Юркевича, який поєднував в своїй творчості західноєвропейську філософську освіченість і православну етичну спрямованість. Завдяки такому синтезу створено оригінальну ціннісно-символічну картину соціальної дійсності, за своєю суттю, монадологічний образ соціуму. Світ Юркевича - цілісний організм, а суспільство - жива спільнота самобутніх особистостей. Вся картина соціальної дійсності структурується за допомогою бінарних опозицій світоглядного характеру, таких, як живе - мертве, внутрішнє - зовнішнє, самобутнє - пасивне, при цьому перші члени опозицій мають ціннісний пріоритет. Однак дані опозиції не є жорсткими. Ця обставина, як і орієнтація на гармонійне начало, повноту і цілісність, свідчить про те, що православне мислення, яке репрезентує П.Д.Юркевич, не обов'язково є бінарним. Це, в свою чергу, свідчить про можливості не лише дуального механізму розвитку нашої культури, наслідком якого є конфлікти і соціальні потрясіння, але й тернарного механізму розвитку, що безперечно навіює соціальний оптимізм.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ю3(4УКР)5
Шифр НБУВ: РА312022 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
2.

Левченко В.В. 
Художньо-образна система Григорія Сковороди: автореф. дис... канд. філософ. наук: 09.00.08 / В.В. Левченко ; Східноукр. нац. ун-т ім. В.Даля. — Луганськ, 2008. — 16 с. — укp.

Досліджено естетичний аспект художньо-образної системи Г.Сковороди на підставі аналізу його філософської та поетичної творчості, архетипової структури провідних мотивів, образів і принципів українського бароко XVII - XVIII ст. Виявлено найважливіші способи мислення Г.Сковороди - символізм і діалогічність, які зумовлюють його філософський стиль. У художній свідомості філософа визначальною домінантою є принцип поєднання різних здобутків світової культури з домінуванням національних традицій, які реалізуютья на стикові мистецтва, філософії та релігії. Зазначено, що образно-символічне формомислення Г.Сковороди був найбільш природним елементом національної художньої системи вираження дійсності. Визначено засадничі ідеї, принципи, естетичні складові філософії Г.Сковороди та сучасні інтенції, що дозволило зрозуміти світоглядну природу творчості філософа, її культуротвірну функцію, що є однією з необхідних складових літературно-художнього процесу й естетичної думки в оновленій Україні.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ю3(4УКР)46-8 Сковорода Г.С. + Ю812.25 + Ш5(4УКР)4-4 Сковорода,Г.С. 3 +
Шифр НБУВ: РА357432

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
3.

Левченко О.П. 
Формування стратегії розвитку автотранспортних підприємств: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / О.П. Левченко ; Укр. держ. акад. залізн. трансп. — Х., 2005. — 18 с. — укp.

Досліджено теоретичні та методичні засади формування стратегії розвитку автотранспортних підприємств. Визначено суть понять "стратегія розвитку АТП", "господарський портфель АТП", "стратегічна зона господарювання АТП" з урахуванням специфіки розвитку автотранспортних підприємств за ринкових умов. Обгрунтовано склад, назву та сутність стратегій за рівнями прийняття стратегічних рішень АТП. Розроблено процес формування та моделювання стратегії розвитку, що передбачає послідовний вибір оптимальних стратегій і проведення стратегічного аналізу на рівнях підприємства та підрозділу. Запропоновано методичний підхід щодо формування господарського портфеля, виділення стратегічної зони господарювання та стратегічних одиниць бізнесу (СОБ) АТП. Обгрунтовано шляхи розробки та відбору напрямків розвитку АТП за умов ризику. Удосконалено організаційну структуру АТП за рахунок реорганізації служби експлуатації та виділення СОБ АТП.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)373.31-93 +
Шифр НБУВ: РА336990

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
4.

Левченко Г. П. 
Формування ресурсного потенціалу підприємства ресторанного господарства. / Г. П. Левченко. — Б.м., 2021 — укp.

У роботі досліджено теоретико-методичні основи формування ресурсного потенціалу підприємства ресторанного господарства. Уточнено поняття «потенціал», «потенціал підприємства ресторанного господарства», «ресурсний потенціал підприємства ресторанного господарства». Визначено складові елементи ресурсного потенціалу, базові характеристики, обґрунтовано цілі та функціональні підходи до його формування.Здійснено аналіз впливу факторів на ресурсний потенціал підприємств ресторанної галузі за обґрунтованою процедурою визначення та оцінювання напрямів впливу зовнішніх факторів на ресурсний потенціал. Проведено аналіз ресурсного забезпечення підприємств ресторанного господарства та розроблено методичний інструментарій виявлення прихованих специфічних управлінських та організаційних ресурсів підприємств.Розроблено науково-методичний підхід до формування ресурсного потенціалу підприємства ресторанного господарства, а також систему комплексного оцінювання рівня ресурсного потенціалу підприємства ресторанного господарства. Ключові слова: підприємство, ресторанне господарство, потенціал, ресурси, ресурсний потенціал, фактори впливу, формування, ієрархічна модель,акумулювання, мобілізаційні заходи, оцінювання, ресурсозабезпечення.^UThe dissertation is devoted to development of theoretical positions and development of methodical and practical maintenance of formation of resource potential of the enterprise of restaurant economy.The theory of the potential of the enterprise has been investigated in the paper. Taking into account the results of comparative analysis of determination of the nature of resource potential, the concept «resource potential of the enterprise» has been clarified, which is based on the basis of interpretation of resources, their economic content and characteristics. Based on the industrial and specific features of the enterprises activity of the restaurant branch and the degree of their manifestation in terms of the essence of the basic concepts of potential theory, the main purposes of formation of resource potential of the enterprise of restaurant economy have been established.Based on the theoretical generalization of the essence of the factors which have an impact on the formation of the resource base of restaurant enterprises, their division into typical (basic) and specific has been established. Based on the author's vision of resource potential and the principles of goal-setting, the expediency of applying the hierarchical approach to determining the levels of their influence on the activities of restaurant businesses has been established. The sequence of determining the factors that have an impact on the resource potential which is based on the hierarchical division according to the criteria of availability and concealment of sources of resources, and includes macro-level, meso-level, micro-level has been proposed.Based on the analysis of factors of indirect influence, the bipolar nature of the influence of the opportunities and threats has been established. The analysis of the resource providing of the restaurant industry enterprises has been completed. It has been established that the process of the resource potential formation should follow a clear technology which includes the stages of identification, accumulation, mobilization of resources, and the use and assessment of the level of the resource potential as well. It has been proved that the process of resource accumulation should take place on the basis of available resource provision and clearly meet the goals of resource potential formation. The hierarchical model of priority of the resource accumulation, which is based on the method of analysis of hierarchies and allows to establish the sufficiency of the available amount of resources for further actions for creation and use of the comprehensive resource potential has been proposed. The process of mobilization of resources to the resource potential has been proposed to be carried out on the basis of a set of specific measures aimed at the attraction of resources that are not available at the enterprise, but are necessary to achieve the goals. The main directions of resource use have been identified and their relationship with the goals of capacity building has been established on the base of the tools of transformation of primary resources through accumulation and mobilization.The purpose, objectives, principles, criteria, indicators and methods of assessing the resource potential of the restaurant business have been installed by use of the general scientific methodology and the essence of the components of evaluation as an analytical procedure.The system for assessing the resource potential of the restaurant business has been developed, which contains a set of index indicators of the unified measurement according to certain criteria, that is combined on the basis of normative and integral methods, and allows to draw a conclusion about the level of the resource potential both for individual types of resources and as a whole. The scale of the results gradation for interpretation of the evaluation results has been developed.Implementation of methodical provisions for the estimation of the resource potential of the enterprises of restaurant economy in practical activity of the enterprises of the branch of the restaurant economy has proved their efficiency, expediency, urgency and allowed the businesses to make the scientifically decisions in the field of creation, use and evaluation of their resource potential.Key words: enterprise, restaurant business, potential, resources, resource potential, factors of influence, formation, hierarchical model, accumulation, mobilization measures, evaluation, provision of resources.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
5.

Макаревич О. В. 
Формування інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості: автореферат дис. ... к. е. н. : 08.00.04 / О. В. Макаревич. — Б.м., 2024 — укp.

Макаревич О.В. Формування інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). Національний університет харчових технологій, Київ, 2024.Дисертаційна робота присвячена теоретико-методичним засадам формування інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості. У дисертаційній роботі з метою розвитку понятійно-категоріального апарату уточнено сутність інтелектуального капіталу підприємства, як його активів, виражених в нематеріальній формі, що мають свої особливості, та частини фізичного капіталу і компетенцій працівників, що у сукупності забезпечують інформатизацію, мотивацію та контроль, координацію та систематизацію, стабілізацію і перспективи діяльності підприємства в результаті створення його доданої вартості. Обгрунтовано специфічність інтегрального поняття та змісту формування ІКП, як синтезу та синергії людської (частково фізичної) розумової праці і всіх можливих інтелектуальних ресурсів, які в процесі функціонування суб’єктів господарювання створюють додану вартість, вигоди у матеріальній, нематеріальній, фінансовій формах для розвитку. Визначено структуру інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості, що враховує особливості галузі, та представлена у вигляді структурних складових: «людський капітал», «структурний капітал», «капітал перспективи». Розвинуто концепцію формування інтелектуального капіталу підприємства на основі урахування економічних процесів (хвилі економічного розвитку за М.Д. Кондратьєвим і М.І. Туган-Барановським, знань і винаходів ери розвитку термодинаміки і квантової фізики). Запропоновано науково-методичний підхід щодо оцінювання інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості.Діагностовано стан інноваційної і наукової діяльності підприємств України та оцінено рівень інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості на прикладі ПрАТ «Данон Крезем», Філії ТДВ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей», ПАТ «Вімм-Білль-Данн Україна», АТ «Одеський консервний завод дитячого харчування» і ТОВ «Асоціація дитячого харчування».Узагальнено бар’єри державного, галузевого і локального рівнів при формуванні інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості. Розвинуто механізм формування інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості новоутвореним блоком мінімізації ризиків (на локальному рівні ‒ створення Відділу співпраці з суб’єктами господарювання на прикладі Національного університету харчових технологій шляхом запровадження інструментарію дуальної форми здобуття освіти; на галузевому рівні – використання науково-продовольчими кластерами підприємств інструментів формування інтелектуального капіталу; на державному рівні – застосування моделі державно-приватного партнерства для удосконалення процесу підготовки фахівців у контексті формування інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості). У дослідженні доведена необхідність та зв’язок всіх ресурсів підприємства в умовах нової економіки за рахунок інтелектуалізації та цифровізації економіки, пришвидшення обміну потоками інформації і її освоєння з метою використання та задіяння в процесі діяльності. Ключові слова: підприємство, інтелектуальний капітал, інтелектуальний капітал підприємства, харчова промисловість, формування інтелектуального капіталу підприємства, склад інтелектуального капіталу, людський капітал.^UO.V. Makarevych Formation of the intellectual capital of the enterprises of Food Industry. - Qualifying scientific work, on the rights of manuscript.Thesis for the Degree of Candidate of Economics Sciences in the specialty 08.00.04 – Economics and management of enterprise (for economic activities). National University of Food Technologies, Kyiv, 2024.The dissertation is devoted to the theoretical and methodological foundations of the formation of intellectual capital of enterprises of Food Industry. The article is aimed at systematization and development of a conceptual and categorical apparatus of the essence of intellectual capital of an enterprise as its assets which are expressed in intangible form and have their peculiarities and parts of physical capital and competencies of employees, which together provide informatization, motivation and control, coordination and systematization, stabilization and prospects of the enterprise as a result of creating its added value. The specificity of the integral concept and content of formation of the intellectual capital of the enterprises is substantiated as a synthesis and synergy of human (partially physical) mental labor and all the possible intellectual sources which create additional assets in physical, intangible and financial forms for the development during the process of its function. The structure of intellectual capital of food industry enterprises is defined, taking into account features of the industry, and is presented in the form of structural components: ‘human capital’, ‘structural capital’, ‘capital of prospects’. The concept of formation of intellectual capital of the enterprise is developed on the basis of economical process (waves of economical development by M.D. Kondratiev and M.I. Tuhan-Baranovskyi, knowledge and inventions of thermodynamics and quantum physics era. It is proposed to use scientific and methodical approach for the methods of evaluation of the intellectual capital of Food Industry. The state of innovation and scientific activity of enterprises of Ukraine was diagnosed and the level of intellectual capital of the enterprises of Food Technology was estimated through the example of PrAT «Danon Krezem», Filii TDV «Iahotynskyi maslozavod» «Iahotynske dlia ditei», PAT «Vimm-Bill-Dann Ukraina», AT «Odeskyi konservnyi zavod dytiachoho kharchuvannia» and TOV «Asotsiatsiia dytiachoho kharchuvannia».The state, sectoral and local levels barriers were summarized which affect the intellectual capital forming. The principles of forming the intellectual capital of the enterprises of the Food Industry have been developed and supplemented with essential content: "continuity", "integrity and structure", "empiricism", "rationalization", "unrepeatability (uniqueness)", "efficiency or effectiveness", which will enable as a result of a deeper understanding of the essence of the the intellectual capital of the enterprises, avoid a number of mistakes during its formation. The intellectual capital forming process was developed by the creation of the new block of risks minimanization (at the local level – creation of the Department of Cooperation with Business Entities using the example of National University of Food Technologies by the way of implementation of tools of dual form of education, at the branch level – use of formation tools by scientific and food clusters of enterprises, at the state level – use of the model of state and private partnership for impruvement the process of training the specialists in the context of formation of intellectual capital of enterprises of Food Industry. A model of the development of the educational environment on the basis of public-private partnership in the context of the formation of intellectual capital of food industry enterprises is proposed. Scientific and practical recommendations are defined for achieving the most effective innovative and inventive activity through the cooperation of the state and enterprises, educational and scientific institutions and organizations.The study proved the necessity and connection of all enterprise resources in the conditions of a new economy through intellectualizing and digitalizing the economy, accelerating the exchange of information flows and its development for the purpose of use and involvement in the process of activity. Key words: enterprise, intellectual capital, intellectual capital of the enterprise, Food Industry, formation of intellectual capital of the enterprise, composition of intellectual capital, human capital.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
6.

Левченко Н. М. 
Формування інноваційних механізмів державного регулювання розвитку АПК: автореф. дис. ... д-ра наук з держ. упр. : 25.00.02 / Н. М. Левченко ; Чорномор. держ. ун-т ім. П. Могили. — Миколаїв, 2011. — 40 с. — укp.

Сформульовано базові положення теорії формування інноваційних механізмів державного регулювання розвитку аграрно-промислового комплексу (АПК) за умов євроінтеграції. Обгрунтовано необхідність активізації державного регулювання розвитку АПК за умов євроінтеграції. Досліджено досвід провідних країн-експортерів сільськогоподарської продукції щодо державного регулювання розвитку АПК. Розроблено методологічні принципи державного регулювання розвитку АПК за умов євроінтеграції. Визначено вектори розвитку державного регулювання розвитку аграрного сектора економіки за умов інтеграції до європейського простору. Проаналізовано механізм бюджетної підтримки АПК України відповідно до вимог СОТ і САП країн ЄС. Сформовано інноваційні механізми державної підтримки розвитку АПК через пільгове оподаткування та кредитування, розподіл державних дотацій та компенсацій аграрним товаровиробникам. Вдосконалено механізм інвестування розвитку АПК. Розроблено методичні підходи до митно-тарифного регулювання імпорту сільськогосподарської продукції з урахуванням вимог СОТ і САП країн ЄС. Висвітлено механізм державного регулювання екологізації агропромислового виробництва відповідно вимог САП країн ЄС. Розроблено узгоджені заходи держави щодо подалання в АПК явища монопсоної. Узагальнено на підставі комплексного підходу принципи, інструменти, засоби та методи державного регулювання розвитку АПК за умов інтеграції України до європейського простору.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)320-21,01-55 + Х859(4УКР)12 + Х819(4УКР)120.0
Шифр НБУВ: РА383682 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
7.

Левченко О. А. 
Фінансово-кредитний механізм активації лізингової діяльності в Україні / О. А. Левченко. — Б.м., 2019 — укp.

У дисертації досліджено теоретико-методологічні засади фінансово-кредитного механізму активізації лізингової діяльності, з'ясовано його сутність та значення. Удосконалено та систематизовано принципи здійснення лізингової діяльності. Уточнено зміст поняття «лізинг». Запропоновано парадигму функціонування і розвитку фінансово-кредитного механізму активізації лізингової діяльності. Визначено підходи до формування фінансово-кредитного механізму активізації лізингової діяльності.Проаналізовано стан функціонування ринку лізингу та фінансово-кредитного механізму активізації лізингової діяльності в Україні. Уточнено методичний підхід до оцінювання ефективності лізингових операцій лізингодавця. Проведено компаративний аналіз практики функціонування фінансово-кредитного механізму активізації лізингової діяльності в Україні та в зарубіжних країнах.Удосконалено систему управління ризиками лізингових операцій та доповнено класифікацію ризиків лізингових операцій шляхом введення нової класифікаційної ознаки та нових різновидів ризиків. Запропоновано модель оцінки фінансової стійкості Фонду фінансування лізингових операцій. Наведено рекомендації щодо напрямів розвитку фінансово-кредитного механізму активізації лізингової діяльності в Україні.^UThe dissertation work for a PhD degree in economics, specialty 08.00.08 – money, finance and credit. – SHEI «Banking University» Kyiv, 2019. Theoretical and methodological principles of the financial-credit mechanism of activation of leasing activity were investigated, its essence and meaning was determined in the dissertation. Principles of leasing activity were improved and systematized. The meaning of the term «leasing» was improved. The paradigm of functioning and development of the financial-credit mechanism of activation of leasing activity was proposed. Approaches to the formation of the financial-credit mechanism of activation of leasing activity were determined. The state of functioning of the leasing market and the financial-credit mechanism of activating the leasing activity in Ukraine was analyzed. Methodical approach to assessing the effectiveness of lessor's leasing operations was improved. Comparative analysis of the functioning of the financial-credit mechanism for the activation of leasing activity in Ukraine and in foreign countries was done. The risk management system of leasing operations was improved and classification of risks of leasing operations was supplemented by introducing new classification feature and new types of risks. Model assessment of financial stability for Fund of financing leasing operations was proposed. Recommendations on directions of development of the financial-credit mechanism of activation of leasing activity in Ukraine were proposed.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
8.

Левченко К.Б. 
Управління процесами формування гендерної політики в Україні (організаційно-правові аспекти): Автореф. дис... д-ра юрид. наук: 12.00.07 / К.Б. Левченко ; Нац. ун-т внутр. справ. — Х., 2003. — 35 с. — укp.

Визначено зміст категорії "гендерна політика", розкрито суть, цілі, завдання, принципи, напрямки реалізації гендерної політики в Україні, визначено її місце в системі галузевих напрямків державної політики. Проаналізовано повноваження органів державного керування в процесі формування гендерної політики на національному та місцевому рівнях, а також нормативно-правове, кадрове, науково-методичне, фінансове, інформаційне забезпечення формування гендерної політики в державі. Запропоновано шляхи підвищення ефективності керування, зокрема на підставі впровадження комплексного підходу до вирішення питань та плідній взаємодії різних суб'єктів керування: державних, недержавних та міжнародних організацій. Наведено рекомендації щодо удосконалення організаційно-правових засад керування у зазначеній сфері.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Х809(4УКР)343 + С5*423.2*344 +
Шифр НБУВ: РА327623

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
9.

Сергійчук С. І. 
Управління продуктивністю праці в машинобудуванні: автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.07 / С. І. Сергійчук ; Донец. нац. ун-т. — Донецьк, 2011. — 20 с.: рис., табл. — укp.

Визначено соціально-економічну сутність управління продуктивністю праці (ПП). Досліджено чинники зростання ПП відповідно до етапів розвитку національної економіки, проаналізовано науково-методичні підходи щодо її оцінювання та вимірювання. Проведено оцінювання ПП в контексті макроекономічної трансформації національної екеноміки за умов кризи. Досліджено стан ПП у промисловості. Проаналізовано управління нею на підприємствах машинобудування України. Запропоновано формування інноваційної інфраструктури як передумови підвищення рівня ПП та конкурентоспроможності промисловості. Проведено прогнозування ПП в системі макроекономічних показників за умови впровадження антикризових заходів. Визначено напрями удосконалення механізму управління ПП на промисловому підприємстві.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)305.851.1-641-21
Шифр НБУВ: РА380014 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
10.

Левченко Ю.Г. 
Управління інноваціями на підприємствах харчової промисловості України: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.04 / Ю.Г. Левченко ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2007. — 21 с. — укp.

Обгрунтовано теоретичні, методичні, організаційні та практичні засади управління інноваціями на підприємствах харчової промисловості України. Розкрито економічну сутність інновацій, удосконалено понятійний апарат організації й управління інноваціями. Запропоновано визначення понять "інновація", "інноваційна діяльність", "управління інноваціями". Наведено комплексну оцінку системи управління інноваціями. Проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості. Особливу увагу приділено дослідженню фінансування та інноваційної діяльності підприємств окремих галузей харчової промисловості та ефективності управління інноваціями. Розроблено модель і визначено напрямки розвитку управління інноваціями. Визначено пріоритетні напрями інноваційного розвитку окремих галузей харчової промисловості.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.7-55-21 +
Шифр НБУВ: РА354944

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
11.

Сергійчук Б. В. 
Українсько-турецькі відносини в першій чверті XX ст.: автореф. дис. ... канд. іст. наук : 07.00.02 / Б. В. Сергійчук ; Дип. акад. України при М-ві закордон. справ України. — К., 2011. — 19 с. — укp.

Вперше в українській історіографії всебічно досліджено процес здійснення зовнішньополітичного курсу незалежної України в Чорноморському регіоні в першій чверті ХХ ст. на основі аналізу українсько-турецьких відносин. Введено до наукового обігу архівні документи та матеріали, в тому числі й іноземні, що поглиблюють інформацію про розвиток українсько-турецьких відносин. Висвітлено діяльність константинопольської філії Союзу Визволення України в роки Першої світової війни, зусиллями якої відновлено контакти між українським і турецьким народами. Розглянуто діяльність Посольства України в Стамбулі в різних аспектах, викликаних тогочасними реаліями, становище українських біженців, які опинилися в таборах військовополонених на теренах колишньої Османської імперії, та ту допомогу, яка надавалася їм українськими дипломатами. Визначено роль, яку відігравала Українська Дипломатична місія в Туреччині щодо визнання автокефалії Української Православної Церкви. Переглянуто характер відносин між УСРР і керівництвом національно-визвольного руху Туреччини у 1921 - 1922 рр.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР)61-64(5ТУЕ) + Т3(5ТУЕ)61-6
Шифр НБУВ: РА382130 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
12.

Левченко В.М. 
Удосконалення технології листового штампування осесиметричних деталей на базі розроблених математичних моделей процесів витягування: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.03.05 / В.М. Левченко ; Донбас. держ. машинобуд. акад. — Краматорськ, 2001. — 16 с. — укp.

Розроблено нові підходи до аналізу процесів витягування вісесиметричних деталей на підставі створення узагальнених математичних моделей, що дозволяє інтенсифікувати формозмінювальні процеси листового штампування. На базі енергетичного методу створено математичні моделі процесів витягування, які дозволяють визначити напруження течії як функцію інтенсивності деформацій в будь-якій точці заготовки, що витягується, на всіх стадіях процесу. Аналіз процесів витягування виконано з урахуванням зміни товщини заготовки, в тому числі в зоні фланцю, впливів згину металу на витяжній крайці матриці та прижиму заготовки. Встановлено, що деформаційне зміцнення суттєво впливає на граничний коефіцієнт витягування і зусилля деформації. Отримані теоретичні залежності підтверджено експериментально. На підставі аналізу результатів дослідження розроблено методику розрахунку технологічних параметрів штампування вісесиметричних деталей, програмні засоби і технологічні рекомендації.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: К623.310.012.2
Шифр НБУВ: РА313547 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
13.

Левченко 
Удосконалення системи просування лікарських засобів оптового фармацевтичного підприємства: автореф. дис... канд. фармац. наук: 15.00.01 / Ірина Петрівна Левченко ; Національний фармацевтичний ун-т. — Х., 2009. — 23 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.952.1-591 + У9(4УКР)421.525.1
Шифр НБУВ: РА366034

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
Категорія: Біологічні науки   
14.

Левченко О.В. 
Удосконалення електротехнологічної дії на мікроорганізми на основі аналізу електричного поля: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.09.13 / О.В. Левченко ; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". — Х., 2005. — 19 с. — укp.

Розроблено математичну модель дії імпульсного електричного поля на систему зовнішнє середовище - біологічна клітина на базі перехідних функцій з урахуванням електрофізичних характеристик елементів біологічної клітини. З використанням математичної моделі системи зовнішнє середовище - біологічна клітина досліджено вплив параметрів імпульсу зовнішнього електричного поля у вигляді різниці двох експонент на розподіл імпульсного електричного поля в біологічній клітині. Сформульовано критерії щодо вибору параметрів імпульсів. Запропоновано алгоритм визначення коефіцієнтів розв'язку задачі розрахунку поля у багатошаровій сферичній діелектричній оболонці. Досліджено електричне поле у робочій камері електрофізичної технологічної високовольтної установки конструкції, створеної у науково-дослідному та проектному-конструкторському інституті "Молнія" Національного технічного університету "ХПІ" м. Харкова для інактивації мікроорганізмів у рідких продуктах харчування. Сформульовано практичні рекомендації щодо параметрів імпульсів і основних розмірів робочої камери.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*716-633.1 + Л815.33 +
Шифр НБУВ: РА339878

Рубрики:

      
15.

Левченко О.М. 
Трансформація радіаційних парамагнітних центрів та оптичні ефекти у кристалах KDP і DKDP: Автореф. дис... канд. фіз.-мат. наук: 01.04.03 / О.М. Левченко ; Харк. держ. ун-т. — Х., 1998. — 16 с. — укp.

Дисертацію присвячено дослідженню методами ЕПР та оптичної спектроскопії процесів багаступеневої трансформації радіаційних парамагнітних центрів в кристалах KDP та DKDP, що містять домішку миш'яку, в широкому інтервалі доз різних видів іонізуючого опромінювання і при термічному відпаленні. Визначено вплив цих процесів на оптичне поглинання кристалів. Встановлено взаємозв'язок між трансформацією домішкових центрів і різними радіаційними та оптичними ефектами. Вирішуються задачі підвищення радіаційної стійкості та оптичної якості кристалів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: В374.3,022

Рубрики:

      
16.

Левченко Н.О. 
Трансформації образності в мистецтві ХХ століття: Автореф. дис... канд. філос. наук: 09.00.08 / Н.О. Левченко ; Ін-т філос. ім. Г.С.Сковороди НАН України. — К., 2000. — 17 с. — укp.

Досліджено феномен художньої культури в онтологічному вимірі. Доведено, що онтологічні трансформації художньої культури XX ст. відтворюються стильовою парадигмою творчості, яку можна описати у рамках таких напрямків творчості, як модерн, авангард, сюрреалізм, соцреалізм та постмодерн. Встановлено, що видова диференціація просторових мистецтв здійснюється як архітектуроцентристський проект. З'ясовано, що видовищні мистецтва еволюціонують у напрямку глобального планетарного інформаційного синтезу, де домінують комп'ютерні технології.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ю812.25 + Щ03(0)6-239
Шифр НБУВ: РА309321 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
17.

Левченко Л.О. 
Тенденції розвитку масової політичної свідомості в сучасній Україні: Автореф. дис... канд. політ. наук: 23.00.02 / Л.О. Левченко ; НАН України. Ін-т політ. та етнонац. дослідж. — К., 2002. — 16 с. — укp.

Розглянуто особливості формування масової політичної свідомості, фактори впливу на її розвиток в Україні об'єктивного та суб'єктивного характеру, а також питання маніпулювання свідомістю інвалідів, можливості та технології впливу на них. Проаналізовано роль засобів масової інформації з метою формування ціннісних орієнтацій в суспільстві. Висвітлено основні проблеми трансформаційних процесів, що відбуваються в свідомості мас на сучасному етапі, а також особливості формування нової системи цінностей та пріоритетів у свідомості громадян. Проаналізовано генезу становлення та розвитку поняття "масова політична свідомість".

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ф016.5
Шифр НБУВ: РА320919 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
18.

Левченко Л.С. 
Творча самореалізація старшокласників у науково-дослідницькій діяльності шкіл нового типу: Автореф. дис... канд. пед. наук: 13.00.01 / Л.С. Левченко ; Харк. держ. пед. ун-т ім. Г.С.Сковороди. — Х., 1999. — 19 с. — укp.

Обгрунтовано концептуальні основи самореалізації творчого потенціалу старшокласників у науковій гуртках і об'єднаннях гімназій і ліцеїв. Вперше представлено цілісний комплекс педагогічної підтримки професійно-зорієнтованої дослідницької роботи здібних учнів як незамінного чинника самозростання їх творчих сил: стабільне включення дослідницької роботи в освітній процес, виконання гуртківцями замовлень, наявність підготовленого керівника - компетентного вчителя-дослідника, оволодіння необхідними методами, цінностями творчого дослідництва і творчої комунікації, забезпечення неперервності шкільної та вузівської освіти здібної і обдарованої молоді, педагогічна діагностика процесу їх самореалізації. Експериментально доведено оптимальність запропонованих моделей і технологій педагогічного супроводження творчої самореалізації учнів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ч421.268

Рубрики:

      
19.

Левченко Т. М. 
Субстандартна лексика в мові засобів масової комунікації: стилістика і прагматика / Т. М. Левченко. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертація – новаторське дослідження дифузних процесів субстандартної лексики в мові засобів масової комунікації через призму стилістики і прагматики. У праці систематизовано й уніфіковано наявні в мовознавстві новітні концепції, теорії, методи, підходи в галузі вивчення субстандартної лексики, її походження, складників, функціонування. Установлено походження субстандарту та визначено термінологічний апарат субстандартної лексики. З'ясовано, що складниками субстандартної лексики в мові засобів масової комунікації є соціолектизми, територіальні діалектизми, суржикізми. Окреслено критерії класифікації субстандартної лексики, здійснено тематичну класифікацію жаргонізмів та сленгізмів, які активно функціонують у мові засобів масової комунікації.Провідним критерієм визначено поняттєво-тематичний (ідеографічний) підхід, який передбачав поділ субстандартної лексики на групи за предметним або поняттєвим співвіднесенням з тією чи тією реалією. Доведено зосередженість одиниць субстандартної лексики на темі «Людина, її діяльність, оточення», тобто визначено антропоцентричний підхід, що й засвідчують представлені тематичні групи. Установлено, що активне функціонування субстандартної лексики в мові засобів масової комунікації пов'язане зі змінами в соціальному, економічному, політичному, культурному житті, що засвідчує активний вплив позамовних чинників. Субстандартна лексика неоднорідна за своєю структурою, семантикою, стилістичними особливостями та зазнає постійних модифікацій.^UAnalysis and systematization of the latest theories, methods, approaches in the field of substandard language research, its origin, constituents, functioning are presented in the scientific work.It is noted that internal and external factors of changes in the language function interlinked, with borrowing factors having the most common spill, and direct changes in language determine internal factors.The dissertation work considers the research concepts and the functioning features of substandard lexis in particular argo, jargon, slang, surzhik, territorial dialects in modern linguistics.Journalistic texts have become an object of scientific interest as they are the experimental ground for the explication of linguistic phenomena, violation of linguistic traditions and norms, diffusion and the establishment of new lexical and stylistic norms.It is noted that views of linguists of the concept «language norm» are contradictory and are characterized by such signs: sustainability, stability, distribution, obligation, literary tradition, authoritativeness of sources of her establishment, cultural and esthetic perception, estimation, habitualness of usage, possibility of conscious intervention in her development, continuous evolution, internal continuous change of her essence.It has been proved that the existence of a literary norm is influenced by various trends, one of which is the awareness of its binding against the background of modern processes of decay of the norm and diffusion. In addition, it is noted that a significant influence on the language norm has a liberal relation to innovations in the field of literary norm, as well as the chaotic use of language rules, which is often a conscious violation of the language norm to draw attention to what has been expressed, and an unconscious violation of the literary norm due to ignorance of this norm.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
20.

Левченко В. В. 
Структура та електрофізичні властивості нанокомпозитів на основі термопластичних полімерів і вуглецевих нанотрубок: автореф. дис. ... канд. фіз.-мат. наук : 01.04.19 / В. В. Левченко ; НАН України, Ін-т хімії високомолекуляр. сполук. — К., 2011. — 20 с.: рис., табл. — укp.

Вперше показано, що одночасне введення у термопластичну матрицю вуглецевих нанотрубок (ВНТ) і шаруватого силікату забезпечує зменшення перколяційного порогу композитів за рахунок кращого розподілу ВНТ у полімерній матриці внаслідок взаємодії між наповнювачами. Вперше показано, що введення наночастинок Ni у композити, наповнені ВНТ, забезпечує зниження порогу перколяції останніх, за рахунок того, що наночастинки металу з'єднують нанотрубки у провідну сітку (так званий "бріджинг"-ефект). Встановлено закономірності формування структури провідної фази ВНТ у полімерній матриці на основі суміші полімерів і класифіковано основні фактори, що визначають просторовий розподіл нанонаповнювача в ній. Вперше доведено, що нанорозмірні наповнювачі у разі введення у напівкристалічний полімер впливають виключно на кристалічну фазу полімерної матриці. Визначено умови формування сегрегованих полімерних систем з наднизьким порогом перколяції, досліджено їх термомеханічні, електричні та діелектричні характеристики.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л719.2-382
Шифр НБУВ: РА383442 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського