Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (7)Наукова електронна бібліотека (343)Реферативна база даних (2403)Книжкові видання та компакт-диски (673)Журнали та продовжувані видання (73)
Пошуковий запит: (<.>K=СТОЛОВ$<.>+<.>K=ПРИБОР$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 52
Представлено документи з 1 до 20
...

      
1.

Разгонова О.В. 
Агробіологічна і технологічна оцінка сортів винограду Перлинка, Празднічний Магарача, Ай-Петрі і Кафа в західній предгірно-приморській зоні виноградарства Криму: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.08 / О.В. Разгонова ; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2005. — 18 с. — укp.

Здійснено агробіологічне та технологічне вивчення нових сортів винограду, а саме, "Перлинка", "Святковий Магарача", "Ай-Петрі" і "Кафа" у західній передгірно-приморській зоні виноградарства Криму з метою виділення найперспективніших сортів для вирощування за даних умов. Установлено їх високу продуктивність і врожайність у даній зоні. За силою росту нові сорти визначено як сильнорослі з високим ступенем визрівання однолітних пагонів. З'ясовано, що сорти "Святковий Магарача" і "Кафа" виявляють підвищену стійкість до розповсюджених хвороб мілдьї, оїдіуму, сірої гнилі. Визначено високу кількість біологічно-активних речовин у свіжих ягодах всіх нових сортів винограду, з яких виготовляють високоякісні столові, а за наявності відповідних кондицій урожаю - міцні та десертні вина. Виявлено, що рентабельність вирощування сортів "Перлинка", "Святковий Магарача" і "Кафа" удвічі перевищує у даній зоні сорти "Аліготе ", "Первісток Магарача", "Каберне-Совіньон" і "Антей магарачський".

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П26-36(4УКР-6КРИ) +
Шифр НБУВ: РА338949

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
2.

Лиховськой В. В. 
Агробіологія нових столових сортів винограду та їх гібридів в умовах Приазовсько-степової виноградарської зони: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.08 / В. В. Лиховськой ; НААН України, Нац. ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2011. — 20 с. — укp.

Виявлено біологічні та господарські особливості нових сортів і виділених до еліти селекційних форм винограду. Аналіз одержаних даних дозволяє рекомендувати розширити сортимент столового винограду в Приазовсько-степовій виноградарській зоні за рахунок інтродукції виділених у результаті вивчення перспективних сортів Аркадія та Кодрянка з урожайністю 24,3 та 34,8 т/га.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П26-4
Шифр НБУВ: РА380483 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
3.

Ігнатов А.П. 
Агрогосподарська оцінка нових стійких столових сортів винограду в умовах західної передгірсько-приморської зони Криму: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.08 / А.П. Ігнатов ; УААН; Ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2000. — 17 с. — укp.

Вивчено нові перспективні столові сорти винограду зі стійкістю до хвороб і несприятливих умов середовища, впровадження яких у виробництво дозволить знизити застосування ядохімікатів і збільшити виробництво винограду. Наведено агрогосподарську характеристику нових стійких столових сортів за умов західної передгірсько-приморської зони Криму. Виділено сорти з найвищими показниками плодоношення. Кліматичні умови за роки досліджувань відзначалися великою різноманітністю, що дозволило вивчати сорти за несприятливих погодних умов (засуха, надмірні опади). Відзначено, що ряд сортів виділялись за урожайністю та продуктивністю навіть за несприятливих умов. Вивчено стійкість нових сортів до морозу, хвороб. Внаслідок заморожування в холодильній камері та візуального обстеження виділено сорти, що виявили найбільшу морозостійкість і стійкість до хвороб (оідіум, мільдью, сіра гниль). За результатами досліджень встановлено, що ряд нових стійких столових сортів перевершили за продуктивністю, якістю урожаю та ефективністю обробітку контрольні сорти.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П26-366(4УКР-6КРМ),022
Шифр НБУВ: РА310547 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
4.

Цуцук В.О. 
Агроекологічна і біологічна оцінка ресурсів Молдови для виробництва і зберігання столового винограду: Автореф. дис... д-ра с.-г. наук: 05.18.03 / В.О. Цуцук ; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2000. — 32 с. — укp.

Вивчено, оцінено та узагальнено агрокліматичні ресурси, які забезпечують отримання столового винограду для тривалого зберігання у всіх зонах республіки Молдови. Наведено біологічну та технологічну характеристики сортів винограду за їх якістю, лежкоздатністю та транспортабельністю. Розроблено прогнози ефективності зберігання винограду за умов теплозабезпечення, вологості, сонячної радіації природних зон, а також принципи створення сортового та екологічного конвеєрів виробництва і споживання столового винограду у період збору та зберігання. Удосконалено математичні підходи щодо визначення впливу метеорологічних факторів на лежкоздатність винограду.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309 + П26-99(4Мол),022
Шифр НБУВ: РА308604 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
5.

Мельник Е. Б. 
Агрокліматична оцінка формування продуктивності винограду: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.08 / Е. Б. Мельник ; Ін-т виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова НААН України. — О., 2010. — 20 с. — укp.

Проведено оцінювання теплових ресурсів території за загальноприйнятими сумами середньодобових температур та з показниками, які враховують добову ритміку температур - сума денних і нічних температур, їх різниця. Досліджено діапазон мезо- та мікрокліматичної мінливості теплових ресурсів для різних типів підстильної поверхні. Визначено параметри мінливості теплових ресурсів під впливом Чорного й Азовського морів і лиманів. Проведено оцінювання впливу теплових ресурсів території на умови розвитку різних сортів винограду та формування його продуктивності. Одержано кількісні характеристики впливу показників термічного режиму на строки фаз розвитку столових і технічних сортів винограду та регресійні рівняння зв'язку вмісту цукру з агрокліматичними умовами. Визначено діапазон мінливості виробничих рівнів урожаю та рівнів урожаю, які забезпечені агрокліматичними ресурсами. Оцінено тенденцію зміни теплових ресурсів території Північного Причорномор'я.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П26-47 + П26-280.2
Шифр НБУВ: РА376955 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
6.

Паламарчук С.П. 
Агрохімічна оцінка використання добрив при вирощуванні буряка столового в Північному Лісостепу України: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.04 / С.П. Паламарчук ; Нац. аграр. ун-т. — К., 2005. — 18 с. — укp.

Викладено результати досліджень з вивчення впливу внесення добрив під час вирощування буряка столового на агрохімічні показники родючості темно-сірого опідзоленого легкосуглинкового грунту, проходження окремих фізіолого-біохімічних процесів у рослинах, урожайність культури, а також біологічну цінність продукції. Визначено дози та строки внесення добрив з урахуванням сортових особливостей буряка столового. Встановлено, що використання вермикомпосту в дозі 5 т/га та мінеральних добрив у три строки (перепосівна культивація, посів, підживлення) внесення забезпечує урожайність у межах 56,5 - 57,2 т/га сорту Регала та 49,5 - 50,3 т/га стандартних корнеплодів сорту Червона куля. Проведено економічну й енергетичну оцінку використання добрив у процесі вирощування даної культури.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.32-43(4УКР) +
Шифр НБУВ: РА337657

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
7.

Войцехівський В.І. 
Біохімічні основи вдосконалення технології виробництва столових плодово-ягідних вин: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 05.18.03 / В.І. Войцехівський ; Нац. аграр. ун-т. — К., 2003. — 20 с. — укp.

Вперше за умов північного Лісостепу України науково обгрунтовано придатність районованих і перспективних сортів яблуні та суниці для виробництва столових плодово-ягідних вин. Розглянуто вплив погодних умов вирощування та біохімічний склад плодів яблуні та суниці даних сортів. Виділено найбільш стабільні сорти за біохімічним складом. Встановлено доцільність застосування попередньої обробки м'язги суниці для одержання високоякісних купажних компонентів; відібрано найбільш придатні сорти даних культур для виробництва столових яблучних виноматеріалів і спиртованих соків. Вперше у плодово-ягідному виробництві досліджено динаміку змін терпенових спиртів у соках і виноматеріалах та їх вплив на органолептичні показники. Вивчено дію ферментних препаратів на біохімічний склад яблучних виноматеріалів. Теоретично обгрунтовано та практично доведено шляхи підвищення якості та біологічної цінності плодово-ягідних вин.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л875.11/19 +
Шифр НБУВ: РА322765

Рубрики:

      
8.

Куц О.В. 
Вплив мікроелементів на продуктивність і якість капусти білоголової пізньостиглої та буряка столового на черноземі типовому лівобережного Лісостепу України: автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.06 / О.В. Куц ; Ін-т овочівництва і баштанництва УААН. — Х., 2008. — 22 с. — укp.

Удосконалено елементи технології вирощування капусти білоголової пізньостиглої та буряка столового. Вивчено вплив співвідношень, строків і способів використання мікроелементів на чисту продуктивність фотосинтезу, зміну біометричних показників рослин, урожайність та якість продукції даних сільськогосподарських культур, встановлено придатність продукції до тривалого зберігання та промислової переробки. Доведено, що у процесі вирощування капусти білоголової із застосуванням оптимальних доз мінеральних добрив доцільно використовувати позакореневі підживлення солями молібдена та мікродобривом "Реаком" у фазу початку утворення розетки листків та у фазу початку утворення головки. Обгрунтовано необхідність у процесі вирощування буряка столового проведення підживлення солями бору та молібдену у фазу початку утворення коренеплода. Доведено, що запропоновані елементи технології дозволяють підвищити рентабельність вирощування капусти білоголової до 135 %, буряка столового - до 116 %, зменшити собівартість продукції до 0,44 грн/кг товарної капусти та 0,37 грн/кг коренеплодів буряка столового.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.21-434 (4УКР) + П241.32-434 (4УКР) +
Шифр НБУВ: РА361152

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
9.

Дичка Л.В. 
Вплив мінеральної води різних типів при використанні як питної на стан здоров'я населення: автореф. дис... канд. мед. наук: 14.02.01 / Л.В. Дичка ; ДУ "Ін-т гігієни та мед. екології ім. О.М.Марзєєва АМН України". — К., 2008. — 20 с. — укp.

Проведено еколого-гігієнічне оцінювання одного з факторів способу життя місцевого населення регіону з високою насиченістю водопроявами питних мінеральних вод різних типів - їх систематичного питного вживання. Установлено, що тривале використання лікувально-столових мінеральних вод впливає на мінеральний обмін в організмі місцевих жителів (за вмістом мікроелементів у волоссі), за наявності певних особливостей у кожній з чотирьох гідрохімічних провінцій (кременистих, борних, залізистих та залізисто-миш'яковистих) мінеральних вод, що можливо є фактором низької захворюваності місцевого населення на хвороби органів травлення, сечовиділення, крові. Виявлено особливості забезпеченості населення мікроелементами у гідрохімічних провінціях мінеральних вод зумовлюють необхідність виділення на їх основі субрегіональних провінцій з надлишком цих елементів як факторів малої інтенсивності в регіональній біогеохімічній провінції з нестачею йоду, фтору та інших елементів у питній воді на Закарпатті.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р121.5(4УКР) + Р354.482 +
Шифр НБУВ: РА358049

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
10.

Єрмоліна Г. В. 
Вплив процесів заморожування і дефростації на збереження якості столового винограду: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.15 / Г. В. Єрмоліна ; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. — К., 2010. — 21с. с. — укp.

Встановлено та науково обгрунтовано тенденцію змін товарної якості столового винограду за заморожування та дефростації на підставі взаємозв'язку дегустаційної оцінки, фізико-хімічних і мікробіологічних показників. Запропоновано раціональне та диференційоване використання сортів винограду у зв'язку з їх біологічними особливостями. Встановлено характер та інтенсивність зміни якості ягід столового винограду шляхом дослідження взаємозв'язку дегустаційної оцінки та фізико-хімічних показників. Надано систему критеріальних показників якості ягід столового винограду. Одержано експериментальні дані, які увійшли складовою частиною в розроблену технологічну інструкцію з виробництва винограду столового замороженого.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л914.07
Шифр НБУВ: РА372727 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
11.

Миргородська Л.О. 
Грошова оцінка виноградників різних сортів і її використання для підвищення ефективності виноградарсько-виноробної галузі: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.07.02 / Л.О. Миргородська ; Крим. держ. аграр. ун-т. — Сімф., 2000. — 20 с. — укp.

Досліджено методичні питання оцінки виноградників різного сортового складу за кінцевим продуктом та аналізом особливостей розвитку виноградарства і виноробства Криму. Уточнено методику грошової оцінки виноградників технічних і столових сортів, проаналізовано грошову оцінку сортів у трьох природно-виноградарських районах Криму. Розглянуто використання методики для оптимізації сортового складу виноградників, орендних відносин, перерозподілу прибутку між виноградарями і виноробами, оподаткування. Зроблено розрахунки стосовно визначення розміру капітальних вкладень для інвестицій у виноградарсько-виноробну галузь до 2015 року, доведено їх окупність і одержання економічного ефекту від даних вкладень.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)325.154.2 + У9(4УКР)306.752.5
Шифр НБУВ: РА309350 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
12.

Пасічник Н.А. 
Ефективність використання вуглеамофоски ("Текос-3") при вирощуванні моркви столової на темно-сірих опідзолених грунтах Північного Лісостепу України: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.04 / Н.А. Пасічник ; Нац. аграр. ун-т. — К., 2002. — 17 с.: рис. — укp.

Наведено результати досліджень впливу вуглеамофоски на окремі показники родючості темно-сірого опідзоленого грунту та інтенсивність фізіолого-біохімічних процесів у рослинах. Встановлено, що удобрення вуглеамофоскою ("Текос-3") сприяє підвищенню врожайності моркви столової на 40 %, покращанню біологічної цінності та здатності до тривалого зберігання отриманої продукції. Визначено раціональні дози, проведено економічну й енергетичну оцінку внесення вуглеамофоски окремо та в поєднанні з вермикомпостом.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.31-43 + П040.4 + П040.17
Шифр НБУВ: РА320905 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
Категорія: Науки про Землю   
13.

Вандер О. В. 
Інтерпретаційні моделі поглибленого вивчення міжреперних товщ осадового чохла та кристалічного фундаменту ДДЗ за даними сейсморозвідки та ГДС: автореф. дис. ... канд. геол. наук : 04.00.22 / О. В. Вандер ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. — Івано-Франківськ, 2010. — 17 с. — укp.

Запропоновано інтерпретаційні моделі комплексної інтерпретації даних сейсморозвідки та ГДС, які забезпечують поглиблене вивчення будови складнопобудованого геологічного розрізу. Розроблені інтерпретаційні моделі адаптовано для вирішення геологічних задач за умов теригенного та карбонатного розрізів осадового чохла й утворень кристалічного фундаменту ДДЗ. На підставі застосування інтерпретаційних моделей уточнено та деталізовано існуючі моделі геологічної будови низки родовищ і перспективних площ бортів і прибортових частин ДДЗ (Скворцівська, Наріжнянська, Юхтинська, Новоселівська, Ульянівська), у межах яких виділено нові об'єкти неструктурного типу. У межах Багатойської площі закартовано зону підвищеної тріщинуватості карбонатної товщі турнейських відкладів, у межах Північного борту ДДЗ (Наріжнянсько-Скворцівська зона структур) досліджено характер неоднорідності кристалічного фундаменту і на цій підставі запропоновано варіант його блокової будови.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Д443.417
Шифр НБУВ: РА377555 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
14.

Смуток І.І. 
Королівські столові маєтки в Галичині наприкінці XVI - XVIII ст.: Автореф. дис... канд. іст. наук: 07.00.01 / І.І. Смуток ; НАН України. Ін-т українознав. ім. І.Крип'якевича, Ін-т народознав. — Л., 2001. — 18 с. — укp.

Проаналізовано адміністративний та судовий устрій, організацію фіскально-господарської системи у королівських столових маєтках в Галичині (Самбірській економії). Адміністративно-судовий апарат управління в Самбірській економії складався з двох частин: вищих та середніх органів управління й урядовців, які існували у багатьох магнатських, церковних маєтках і королівщинах, та нижчих, що були інститутами громадського самоуправління. З точки зору організації господарства Самбірська економія була сукупністю об'єктів господарювання, що складали "скарбову" власність та забезпечували надходження прибутків до Королівського скарбу. До об'єктів віднесено солеваріння, виробництво поташу, фабрики, що виробляли залізо, фільварки, млини, корчми. Поза скарбовою власністю перебували господарства селян та інших категорій населення, контроль над якими здійснювався через фіскальні стягнення.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР331)4-2
Шифр НБУВ: РА312736 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
15.

Бритік О.А. 
Метод і результати селекції гетерозисних гібридів кавуна столового: автореф. дис.... канд. с.-г. наук: 06.01.05 / О.А. Бритік ; Селекційно-генет. ін-т - Нац. центр насіннєзнавства та сортовивчення УААН. — О., 2009. — 16 с. — укp.

Удосконалено метод селекції гетерозисних гібридів кавуна столового на фертильній основі, який передбачає використання материнських форм моноеційного типу, що вільно запилюються з батьківськими формами. Вивчено колекцію та підібрано моноеційні форми, придатні для використання в гетерозисній селекції. Виконано оцінку комбінаційної здатності вихідних форм за урожайністю, скоростиглістю та смаковими якостями плодів. Розроблено оптимальну схему розміщення батьківських форм у насінницькому посіві за умов вільного запилення для одержання високоякісного та недорогого гібридного насіня. Одержано цінну в селекційному відношенні моноеційну лінію МЛК, яку зареєстровано в Національному центрі генетичних ресурсів рослин України Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.76-314 +
Шифр НБУВ: РА366306

Рубрики:

      
16.

Барсукова В.Є. 
Мінливість біохімічних компонентів коренеплодів моркви та буряку столового і використання її в селекції на якісні показники: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.05 / В.Є. Барсукова ; Ін-т рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН. — Х., 2000. — 19 с. — укp.

Виявлено сортові відмінності біохімічного складу видів Моркви м'ясистої - Daucus carota L. та Буряку звичайного коренеплідного - Beta vulgaris L., а також особливості екологічної мінливості біохімічних компонентів коренеплодів та джерела для селекції з високим вмістом сухої речовини, цукрів, моносахаридів, дисахаридів, вітаміну C, beta-каротину, бетаніну та низьким вмістом нітратів. Встановлено взаємозв'язки між компонентами біохімічного складу коренеплодів та урожайністю, продуктивністю погодними умовами (відносна вологість повітря, сума середньодобових температур, опади) та грунтовими факторами (живлення рослин азотом, калієм і фосфором). Проаналізовано мінливості біохімічних компонентів та з'ясовано джерела адаптивності, стабільності пластичності, селекційної цінності генотипів та гомеостатичності моркви. Удосконалено прискорені методи оцінки хімічного складу коренеплодів, які дозволили відібрати вихідні джерела висококаротинових форм моркви та високобетонінові - буряку столового. На їх основі створено сорти моркви Яскрава та буряку Бордо харківський, а також внесено до Державного реєстру сортів рослин України на 2000 р. У Національному центрі генетичних ресурсів рослин України їм присвоєно номери відповідно IU025398 і UL5200009, а новому сорту моркви Барс у генофонді ВІР (Росія) - к-2469. Даний сорт готується до передачі у Державну комісію України з випробування та охорони сортів рослин (ДСВ).

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.31-317.3,022 + П241.32-317.3,022
Шифр НБУВ: РА309681 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
17.

Турбін В.О. 
Наукове обгрунтування технології зберігання та забезпечення якості основної плодоовочевої продукції: Автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.03 / В.О. Турбін ; Херсон. держ. техн. ун-т. — Херсон, 2004. — 36 с.: рис., табл. — укp.

Розроблено систему, що дозволяє збільшити рівень споживання населенням України столового винограду, фруктів, картоплі та овочів завдяки скороченню втрат у період заготівлі і довгострокового зберігання, а також росту обсягів виробництва. Установлено оптимальні коцентрації вуглекислого газу та кисню, а також температуру зберігання столових сортів винограду та яблук у регульованому газовому середовищі. Розроблено математичні моделі, які дають змогу визначити оптимальні строки зберігання картоплі й овочів. Запропоновано підхід до нарахування природних збитків маси залежно від вихідної якості продукції та строків закладення на зберігання. Наведено оптимальні моделі сортового та породного складу багаторічних насаджень, які передбачають певне співвідношення сортів ранніх, середніх і пізніх строків стиглості солового виногораду, яблук і груш.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309-1 +
Шифр НБУВ: РА334658

Рубрики:

      
18.

Ткаченко О. Б. 
Наукові основи вдосконалення технології білих столових вин шляхом регулювання окислювально-відновних процесів їх виробництва: автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.05 / О. Б. Ткаченко ; Нац. ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2010. — 44 с. — укp.

Вперше сформульовано та теоретично обгрунтовано механізм окисно-відновних процесів у виробництві білих столових вин, який полягає в лінійному вільнорадикальному окисненні компонентів вина за участі семихінонного аніон-радикулу, супероксид аніон-радикулу, гідроксильного та перекисного радикалів. Запропоновано новий підхід до оцінювання окисненості білих столових виноматеріалів, який базується на системі показників, що включає значення оптичної густини за довжиною хвилі 420 нм, масової концентрації титрованих кислот, фенольних речовин, процианідинів, альдегідів, терпенових спиртів, складних ефірів. Експериментально обгрунтовано та кількісно визначено антиокиснювальний ефект інгібіторів ОВ-процесів у виноматеріалах, розраховано формулу сумарного антиокиснювального ефекту, визначено його оптимальний діапазон.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.11
Шифр НБУВ: РА377247 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
19.

Осипова Л.А. 
Науково-практичне обгрунтування і розробка технології консервованих функціональних напоїв: автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.13 / Л.А. Осипова ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2007. — 35 с. — укp.

Обгрунтовано комплексне рішення проблеми підвищення біологічної цінності різноманітного асортименту напоїв та переведення їх у категорію функціональних шляхом збагачення продуктами ефективної переробки пряно-ароматичної, плодової й овочевої рослинної сировини, виноградних виноматеріалів. Науково обрунтовано можливість інтенсифікації процесу екстрагування та збереження в незмінному стані біологічно активних речовин пряно-ароматичної рослинної сировини, одержання збагачуючих напоїв екстрактів із прогнозованим вмістом фенольних антиоксидантів. Розроблено технологію кріофракціонування столових сухих виноградних виноматеріалів на низько- та високоалкогольні фракції, які використовують для виробництва виноградних і виноградно-овочевих слабоалкогольних напоїв. Вивчено закономірність термоінактивації мікроорганізмів, які викликають специфічне псування газових напоїв із різними показниками їх складу. Експериментально визначено константи термостійкості D та z, встановлено режими пастеризації безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, що гарантують тривалу біологічну стійкість готової продукції без застосування консервантів. Створено технологію фітоконцентратів із пряно-ароматичної плодово-ягідної рослинної сировини з урахуванням принципу захисту від мікробіального псування осмотично діючими харчовими інгредієнтами. Виявлено, що відсутність теплової обробки на всіх етапах технології сприяє збереженню в незмінному стані біологічно активних речовин. Запропоновано й апробовано концепцію біотехнологічної переробки пряно-ароматичної рослинної сировини для одержання функціональних напоїв широкого спектра фізіологічної дії на організм людини. Експериментально підтверджено доцільність застосування нової концепції. Розроблено технологію виготовлення функціональних напоїв на основі продуктів переробки натуральної сировини, складено та затверджено нормативну документацію. Наведено результати медико-біологічних досліджень і визначено соціально-економічну ефективність впровадження нових технологій у народне господарство.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л877-3 + Л88-3 +
Шифр НБУВ: РА354890

Рубрики:

      
20.

Кюрчева Л.М. 
Обгрунтування критеріїв придатності столового винограду до низькотемпературного заморожування: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.15 / Л.М. Кюрчева ; Нац. аграр. ун-т. — К., 2007. — 21 с. — укp.

Наведено результати вивчення придатності районованих і перспективних сортів столового винограду південного Степу України до низькотемпературного заморожування та тривалого зберігання за органолептичними та фізико-біохімічними показниками (величиною втрати соку, сумою цукрів, титрованими кислотами, аскорбінової кислоти, суми фенольних речовин, оксидоредуктазою). З використанням методів математичного моделювання визначено критеріальний показник стійкості ягід винограду до дії низьких температур. Показано, що оцінку придатності винограду до заморожування та тривалого зберігання найбільш доцільно виконувати за ступенем стабільності величини відношення активності поліфенолоксидази до вмісту фенольних речовин. Результати дослідження запропоновано використовувати для зберігання сільськогосподарської продукції у переробній промисловості. Районовані сорти столового винограду "Молдова" й "Оригінал" є найбільш придатними до низькотемпературного заморожування та тривалого зберігання. Визначено економічну ефективність реалізації швидкозамороженого винограду кращих сортів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л914.07 +
Шифр НБУВ: РА350976

Рубрики:
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського