Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (8)Автореферати дисертацій (51)Книжкові видання та компакт-диски (46)
Пошуковий запит: (<.>K=ЇЖІ<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 505
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Актуальні проблеми слов'янської філології : Міжвуз. зб. наук. ст.: "Лінгвістика і літературознавство" / ред.: Л. П. Іванова; Ін-т л-ри ім. Т.Г.Шевченка НАН України. - К. : Знання, 1999. - 124 c. - укp.

Розглянуто актуальні проблеми сучасного мовознавства і літературознавства, зокрема, у сфері лінгвістики ряд робіт присвячено факторам (мовна особистість, мова художньої літератури, писемна традиція, культура, політичні обставини, фольклор, релігія), які впливають на становлення функціонально-стилістичної системи літературних мов. Проаналізовано композиційно-семантичні і структурні особливості епіграфічного мовлення українських письменників ХІХ-ХХ ст. (Г.Сковороди, М.Некрасова, С.Черкасенка, К.Гриневичевої, Є.Плужника, О.Лятуринської), а також в етнокультурному аспекті подаються коментарі про назви одягу, їжі, напоїв, ужитих І.П.Котляревським у поемі "Енеїда". Досліджено семантичні зміни у структурі лексичних одиниць, процес запозичення слів з російської та англійської мов у зв'язку зі змінами у їх семантичній структурі; надано семантико-зіставну характеристику деяких фразеологізмів французької, німецької, російської та української мов, виявленням національної специфіки. Особливу увагу приділено питанням методики викладання української мови. Детально висвітлено проблему структурно-семантичної класифікації складнопідрядних речень та виявлено розбіжності під час її розгляду за вузівськими підручниками. Розкрито шляхи здійснення естетичного впливу на школярів засобами української мови та вдосконалення зв'язного мовлення майбутніх учителів початкових класів. Вивчено побутову лексику літописів Самовидця, Г.Граб'янки, С.Величка у курсі історії української літературної мови.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш041 я43

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА592585 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Ципріян В. І. 
Гігієна харчування з основами нутриціології : Підруч. для студ. вищ. навч. мед. закл. ІІІ - ІV рівнів акредитації, лікарів-інтернів і курсантів ін-ту удосконалення лікарів / В. І. Ципріян, В. Д. Ванханен, В. В. Ванханен, Б. Л. Смолянський, Б. М. Штабський; ред.: Ципріян. - К. : Здоров'я, 1999. - 568 c. - укp.

Виходячи з сучасної теорії харчування і вчення про функції їжі та її біологічну дію на організм, висвітлено гігієнічні принципи раціонального харчування окремих груп населення, описано основи лікувально-профілактичного та дієтичного харчування. Викладено гігієнічну характеристику основних продуктів харчування та принципи поточного та запобіжного санітарного нагляду за технологіями їх виробництва. Розглянуто широкий спектр аліментарної та аліментарно зумовленої патології і наведено теоретичні та практичні аспекти їх профілактики. Вперше висвітлено теоретичні та методичні питання аліментарної токсикології, а також критерії безпеки їжі. Питання державного санітарного нагляду в галузі гігієни харчування подано з урахуванням нового законодавства України.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА594190 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Крижко О. А. 
Розвиток семантики побутової лексики українських літописів кінця XVII - початку XVIII століття (назви їжі, напоїв, продуктів харчування) / О. А. Крижко; Бердян. держ. пед. ін-т ім. П.Д.Осипенка. - К. : Міжнар. фін. агенція, 1998. - 169 c. - Бібліогр.: 175 назв. - укp.

Подано комплексний лексико-семантичний аналіз побутової лексики на означення їжі, напоїв, продуктів харчування, зафіксованих у літописах Самовидця, С.Величка, Г.Граб'янки. Вивчено шляхи семантичного розвитку цих слів в українській мові. Цей процес прослідковується у трьох синхронних зрізах: кінець ХVII - початок XVIII ст. - ХІХ та ХХ ст. - етапи, що відображені у словниках (Словарь української мови. Т. 1-4 /Ред.: Б.Д.Грінченко. - К., 1907-1909; Словник української мови Т. 1-11. - К., 1970-1980), що дає можливість здійснити перспективне діахронне дослідження. Розглядаються дані про функціонування тих же груп лексики у російській мові, зафіксовані у словниках ХІХ ст. (Даль В. Толковый словарь живого великорусского языка Т. 1-4. - СПб., 1880-1882) та ХХ ст. (Словарь современного русского литературного языка Т. 1-17. - М., 1950-1965).


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.4-03

Шифр НБУВ: ВА587803 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Михайлов В. І. 
Товарознавство електропобутових товарів : Підруч. для студ. торг.-екон. вищ. закл. освіти / В. І. Михайлов; Ін-т змісту і методів навчання. - К., 1999. - 232 c. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

Наведено тенденції розвитку виробництва окремих видів електропобутових товарів (ЕПТ) на світовому ринку, розглянуто проблеми безпеки ЕПТ. Надано загальні характеристики провідникових та діелектричних матеріалів, побутових приладів для освітлення, електрообладнання побутових приладів, побутової холодильної та прибиральної техніки. Описано особливості побутових білизнообробних машин і приладів, побутових приладів для створення мікроклімату в приміщеннях, вимірювання електричних величин, а також переробки продуктів, приготування з них їжі та нагрівання води.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ж609 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА594015 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Андросова В. В. 
Функция алиментарных мотивов в романе Т.Манна "Будденброки" / В. В. Андросова // Литературовед. сб. / Донец. гос. ун-т. - 1999. - Вып. 1. - С. 149-155. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Розглянуто аліментарні мотиви як допоміжний засіб літературного аналізу. Зроблено висновок: символіка страв, життєдайна сила їжі, трапеза як засіб характеристики персонажів та їх стосунків , "конфліктні" відносини між їжею й організмом героїв - вся ця аліментарна лінія у романі є важливою і визначальною у провідній темі твору - родового занепаду Будденброків.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш5(4ГЕР)-4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70322 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Смоляр В. І. 
Фізіологія та гігієна харчування : Підруч. для студ. / В. І. Смоляр. - К. : Здоров'я, 2000. - 334 c. - Бібліогр.: с. 332-333. - укp.

Висвітлено сучасні уявлення про хімічний склад харчових продуктів та їх гігієнічну оцінку, фізіологію травлення та засвоєння їжі, а також нейрогуморальну регуляцію даних процесів. Викладено основи раціонального, дієтичного, лікувально-профілактичного харчування та особливості харчування дітей. Наведено основні положення та принципи гігієнічної експертизи харчових продуктів і санітарного нагляду за проектуванням, будівництвом та оснащенням підприємств харчової промисловості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА603277 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Казаков В. М. 
Роль преоптичної ділянки діенцефалону в координації терморегуляторних та харчових реакцій / В. М. Казаков, І. Е. Кузнецов // Нейрофизиология. - 1998. - 30, № 6. - С. 419-423. - Бібліогр.: 28 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*739

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61875 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Безпека харчування: сучасні проблеми : Посіб.-довід. / уклад.: А. В. Бабюк. - Чернівці : Книга - ХХІ, 2005. - 456 c. - укp.

Проаналізовано особливості раціонального, збалансованого харчування для різних груп населення залежно від віку, статі та характеру трудової діяльності, значення окремих поживних речовин і загальні правила харчування. Розглянуто шляхи забруднення продуктів харчування шкідливими речовинами в процесі виготовлення (нітратами, радіонуклідами, пестицидами та іншими), їх вплив на здоров'я людей, а також заходи щодо зменшення вмісту цих речовин у продовольчій сировині та продуктах харчування. Висвітлено проблеми харчових домішок, які застосовуються в Україні. Увагу приділено питанням харчових отруєнь та захворювань, пов'язаних з вживанням недоброякісної їжі, наведено заходи щодо їх запобігання. Охарактеризовано різноманітні способи обману споживачів виробниками, посередниками та продавцями продуктів харчування та надано підказки щодо розпізнавання фальсифікатів.

Проанализированы особенности рационального, сбалансированного питания для разных групп населения в зависимости от возраста, пола и характера трудовой деятельности, значения отдельных питательных веществ и общие правила питания. Рассмотрены пути загрязнения продуктов питания вредными веществами в процессе изготовления (нитратами, радионуклидами, пестицидами и другими), их влияние на здоровье людей, а также меры по уменьшению содержания этих веществ в продовольственном сырье и продуктах питания. Освещены проблемы пищевых добавок, применяемых в Украине. Внимание уделено вопросам пищевых отравлений и заболеваний, связанных с употреблением некачественной пищи, приведены меры по их предупреждению. Охарактеризованы разные способы обмана потребителей производителями, посредниками и продавцами продуктов питания и даны рекомендации по распознаванию фальсификатов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА665408 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Сисоєва І. О. 
Використання диференційованої дієти у хворих на жовчнокам'яну хворобу після холецистєктомії на санаторному етапі лікування / І. О. Сисоєва // Мед. реабилитация, курортология, физиотерапия. - 2004. - № 3. - С. 25-27. - укp.

Для оцінки харчового статусу пацієнтів проведено антропометричні дослідження з вирахуванням індексу маси тіла. Проаналізовано споживання основних компонентів їжі, а також, враховуючи фізичну активність хворих, обчислено енергетичну цінність раціонів. Внаслідок проведених досліджень, виявлено нутрієнтний дефіцит, який характеризувався недостатнім вживанням усіх нутрієнтів у хворих на жовчнокам'яну хворобу після холецистектомії з недостатньою масою тіла та надмірним харчуванням з перевагою вуглеводів, включаючи прості жири та рослинні білки у хворих на жовчнокам'яну хворобу після холецистектомії з ожирінням. Розроблено диференційовану дієту, спрямовану, зважаючи на масу тіла і особливості ураження органів травлення у хворих, на забезпечення організму повноцінним тваринним білком та обмеженням вуглеводів, які є основними компонентами їжі, що сприяють підвищенню маси тіла.

Для оценки пищевого статуса пациентов проведена антропометрические исследования с учетом индекса массы тела. Проанализировано употребление основных компонентов еды, а также учитывая физическую активность больных, высчитано энергетическую ценность рационов больных. Вследствие проведенных исследований, выявлен нутриентный дефицит, который характеризовался недостаточным употреблением всех нутриентов у больных желчнокаменной болезнью после холецистэктомии с недостаточной массой тела и чрезмерным питанием с преобладанием углеводов, включая простые жиры и растительные белки у больных желчнокаменной болезнью после холецистэктомии с ожирением. Разработанная дифференцированная диета, что направлена, учитывая массу тела и особенности поражения органов пищеварения у больных, на обеспечение организма полноценным животным белком и ограничением углеводов, которые являются основными компонентами еды, способствующими повышению массы тела.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р457.465.520.11-51 + Р413.520.43-51

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14741 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Кузмінська О. В. 
Значення раціонального харчування для підтримки здоров'я молоді : Моногр. / О. В. Кузмінська, М. С Червона; Держ. ін-т пробл. сім'ї та молоді, Укр. ін-т соц. дослідж., Укр.-канад. проект "Молодь за здоров'я - 2". - К., 2005. - 128 c. - (Формув. здор. способу життя молоді; Кн. 4). - укp.

Викладено основні положення сучасної наукової теорії раціонального харчування, зокрема, його закони та принципи, функції їжі. Наведено характеристику харчових речовин і продуктів харчування, показано їх значення для формування здоров'я та профілактики захворювань населення. Охарактеризовано основні принципи побудови здорового раціону та режиму харчування. Проаналізовано стан харчування сучасної молоді, а також особливості організму дітей, підлітків і молодих людей, які необхідно враховувати в процесі вибору раціону та режиму харчування.

Изложены основные положения современной научной теории рационального питания, в частности, его законы и принципы, функции пищи. Приведена характеристика пищевых веществ и продуктов питания, показано их значение для формирования здоровья и профилактики заболеваний населения. Охарактеризованы основные принципы построения здорового рациона и режима питания. Проанализированы состояние питания современной молодежи, а также особенности организма детей, подростков и молодых людей, которые необходимо учитывать при выборе рациона и режима питания.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 + Р351

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА662725 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Пашинян Л. Н. 
Лептин: походження, регуляція продукції, зв'язок з імунною системою, гемопоетичною та кістковою тканинами: Огляд л-ри / Л. Н. Пашинян // Ендокринологія. - 2005. - 10, № 1. - С. 118-125. - Бібліогр.: 44 назв. - укp.

Розглянуто лептин як продукт ob гена, плейотропну молекулу, що регулює споживання їжі, метаболічні та ендокринні функції і секретується адипоцитами, а також відіграє регуляторну роль в імунітеті, запаленні, гемопоезі і кістковому ремоделюванні, виявляє проліферативний та антиапоптотичний вплив на різні типи клітин, включаючи Т-лімфоцити, гемопоетичні й остеогенні попередники. Огляд фокусується на сучасних знаннях біології лептину і його ролі в модуляції природженої та набутої імунної відповіді, запаленні, гемопоезу, регуляції ремоделювання кістки у людей і гризунів.

Рассмотрен лептин продукт ob гена, плейотропная молекула, регулирующая потребление пищи, метаболические и эндокринные функции, cекретируется адипоцитами, а также играет регуляторную роль в иммунитете, воспалении, гемопоезе и костном ремоделировании, оказывает пролиферативное и антиапоптотическое влияние на разные типы клеток, включая Т-лимфоциты, гемопоетические и остеогенные предшественники. Обзор фокусируется на современных знаниях биологии лептина и его роли в модуляции врожденного и приобретенного иммунного ответа, воспаления, гемопоезе и регуляции ремоделирования кости у людей и грызунов.

Leptin, a hormone secreted by adipocytes, the product of the ob gene, is a pleiotropic molecule that regulates food intake as well as metabolic and endocrine functions. Leptin also plays a regulatory role in immunity, inflammation, hematopoiesis and bone remodelling, exerts proliferative and anti-apoptotic activities in a variety of cell types, including T-lymphocytes, hematopoietic and osteogenic progenitors. This review focuses on current knowledge of leptin biology and the role of leptin in the modulation of the innate and adaptive immune response, inflammation, hematopoiesis and regulation of bone remodelling in humans and rodents


Ключ. слова: лептин, регуляція, імунітет, гемопоез, кістка
Індекс рубрикатора НБУВ: Р281.7/9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15058 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Кручаниця М. І. 
Основи оздоровчого харчування : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. фіз. виховання і спорту / М. І. Кручаниця, С. О. Михайлович, Н. В. Розумик; Ужгород. нац. ун-т. Ф-т фіз. виховання і спорту. - Ужгород : Вид-во В.Падяка, 2004. - 215 c. - Бібліогр.: с. 212-213. - укp.

Розглянуто історію розвитку харчування, а також анатомо-фізіологічні особливості травлення. Наведено основні складові компоненти їжі та характеристику поширених продуктів харчування, розкрито їх роль у формуванні здоров'я людини. Описано ознаки хвороб, що передаються аліментарним шляхом, а також методи профілактики та невідкладної допомоги у разі харчових отруєнь. Проаналізовано вплив харчових домішок, смакових речовин, алкоголю на здоров'я людини.

Рассмотрены история развития питания, а также анатомо-физиологические особенности пищеварения. Приведены основные составляющие еды, а также характеристика наиболее распространенных продуктов питания, освещена их роль в формировании здоровья человека. Описаны методы профилактики и неотложной помощи при пищевых отравлениях. Проанализировано влияние пищевых добавок, вкусовых веществ, алкоголя на здоровье человека.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73 + Р351 я73 + Ч510.811 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА661461 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Пересічний М. І. 
Підсолоджувальні речовини у харчуванні людини : Моногр. / М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, П. О. Карпенко, В. В. Карпачов; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2004. - 445 c. - Бібліогр.: 71 назв. - укp.

Висвітлено методологічні аспекти та проаналізовано технологію продуктів з використанням підсолоджувальних речовин для оздоровчого та лікувально-профілактичного харчування хворих на ожиріння та цукровий діабет. Наведено характеристику замінників сахарози і ненутрієнтних компонентів їжі. Розглянуто принципи раціонально-профілактичного харчування хворих на аліментарно-конституціональне ожиріння та цукровий діабет.

Освещены методологические аспекты и проанализирована технология продуктов с использованием подслащающих веществ для оздоровительного и лечебно-профилактического питания больных на ожирение и сахарный диабет. Приведена характеристика заменителей сахарозы и ненутриентных компонентов еды. Рассмотрены принципы рационально-профилактического питания больных на алиментарно-конституциональное ожирение и сахарный диабет.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.02 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА660204 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Фролова Т. В. 
Принципи харчування здорової дитини раннього віку : Навч. посіб. для студ. мед. вузів з англ. мовою навч. / Т. В. Фролова, В. М. Коломенський, І. І. Терещенкова, Н. Ф. Стенкова; Харк. держ. мед. ун-т. - Х. : Регіон-інформ, 2004. - 97 c. - Бібліогр.: 12 назв. - англ.

Висвітлено основні принципи харчування дітей раннього віку, переваги їх природного вигодування. Наведено характеристики штучних молочних сумішей, які допомагають раціонально і збалансовано проводити штучне вигодування дитини. Представлено строки введення прикормів, розрахування кількості їжі та нутрієнтів для дітей першого року життя, розглянуто питання корекції харчування.

Освещены основные принципы питания детей раннего возраста, преимущества их природного скармливания. Приведены характеристики искусственных молочных смесей, которые способствуют рациональному и сбалансированному искусственному вскармливанию ребенка. Представлены сроки ввода прикормов, расчёта количества еды и нутриентов для детей первого года жизни, рассмотрены вопросы коррекции питания.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р128.91-37я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА661039 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Розвиток санітарної мікробіології в Україні : Тези доп. наук. конф., присвяченої 100-річчю з дня народж. проф. Калини Георгія Платоновича, м.Чернівці, 17 трав. 2002 р. / ред.: В. П. Пішак; Буковин. держ. мед. акад. - Чернівці : Медик, 2002. - 116 c. - укp.

Висвітлено життєвий та науковий шлях Г.П.Калини - доктора медичних наук, професора, провідного спеціаліста у галузі санітарної мікробіології. Розглянуто особливості розвитку санітарної мікробіології в Україні, проаналізовано стан санітарно-бактеріологічного контролю в країні на сучасному етапі. Розглянуто нормативні критерії мікробіологічного контролю парфюмерно-косметичної продукції. Запропоновано новий підхід до корекції дисбактеріозу кишечнику у дітей за екологічно несприятливих умов. Описано особливості застосування лавру благородного в комплексній терапії хворих на хронічний обструктивний бронхіт. Визначено роль мікрофлори кишечника в утилізації оксалатів їжі та розвитку гіпероксалурії.

Освещен жизненный путь и научная деятельность Г.П.Калины - доктора медицинских наук, профессора, ведущего специалиста в отрасли санитарной микробиологии. Рассмотрены особенности развития санитарной микробиологии на Украине, проанализировано состояние санитарно-бактериологического контроля в стране на современном этапе. Рассмотрены нормативные критерии микробиологического контроля парфюмерно-косметической продукции. Предложен новый подход к коррекции дисбактериоза кишечника у детей в экологически неблагоприятных условиях. Описаны особенности использования лавра благородного в комплексной терапии больных хроническим обструктивным бронхитом. Определена роль микрофлоры кишечника в утилизации оксалатов еды и развитии гипероксалургии.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р120.137.46(4УКР)я431 + Р.д(4УКР)Калина Г.П.

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА624006 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Тези доповідей I з'їзду Токсикологів України, 11 - 13 жовт. 2001 р. = Abstracts of the I Congress of Ukrainian Toxicologists / ред.: М. Г. Проданчук; АМН України. Ін-т екогігієни і токсикології ім. Л.І.Медведя, З'їзд токсикологів України (1; 2001). - К., 2001. - 140 c. - укp.

Розглянуто питання профілактичної, фармакологічної та клінічної токсикології. Висвітлено вплив препарату високоякісного комплексу кальцію на обмін кальцію в процесі кадмієвого токсикозу. Запропоновано системний підхід до гармонізації національних і світових стандартів хімічної безпеки людини. Надано екотоксикологічну оцінку ризику непридатних і заборонених пестицидів як токсичних відходів. Акцентовано увагу на токсикологічних, нутріціологічних, дієтологічних проблемах їжі майбутнього. Проаналізовано стан і перспективи розвитку токсикологічної науки в Україні.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р284я431(4УКР)

Шифр НБУВ: ВС35802 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Орлова Н. Я. 
Фізіологія та біохімія харчування : Підруч. / Н. Я. Орлова; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2001. - 247 c. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Розглянуто анатомію та фізіологію окремих органів і систем, пов'язаних з функцією харчування. Наведено характеристику основних макро- та мікронутрієнтів їжі, проаналізовано їх біологічне значення для організму людини. Висвітлено сучасні уявлення про потребу організму в енергії та харчових нутрієнтах. Розкрито сутність біохімічних перетворень білків, ліпідів і вуглеводів в організмі людини. Викладено наукові засади раціонального харчування населення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0я73

Шифр НБУВ: ВА611494 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Купраш Л. П. 
Взаємодія ліків та їжі / Л. П. Купраш, А. В. Токар, Л. Ф. Матюха, В. І. Джемайло. - К. : Ходак, 2003. - 75 c. - (Б-ка сімейн. лікаря). - Бібліогр.: с. 75. - укp.

Розглянуто біохімічні механізми сумісності лікарських речовин і окремих продуктів харчування, досліджено вплив режиму харчування на фармакодинаміку та фармакокінетику лікарських препаратів, визначено оптимальні варіанти режиму харчування у разі застосування фармакологічних лікувальних засобів. Розглянуто питання впливу лікарських препаратів на структуру і функцію слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, процеси всмоктування, розподілу, обміну та виведення харчових інградієнтів з організму. Досліджено лікувальні властивості вітамінів, біологічно-активних домішок, поліекстрактів та супруліни. Встановлено терапевтичні ефекти взаємодії лікарських речовин і продуктів харчування.

Исследованы биохимические механизмы совместимости лечебных препаратов и некоторых продуктов питания, установлено влияние режима питания на фармакодинамику и фармакокинетику лечебных веществ, определены оптимальные варианты режима питания при употреблении лекарственных средств фармакологического действия. Рассмотрены вопросы влияния лекарственных препаратов на структуру и функцию слизистой оболочки желудочно-кишечного тракта, процессы всасывания, распределения, обмена и выведения пищевых инградиентов из организма. Исследованы лечебные свойства витаминов, биологически-активных добавок, полиэкстрактов и супрулины. Установлены терапевтические эффекты взаимодействия лечебных веществ и продуктов питания.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р35

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА652877 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Артюх Л.  
Дослідження голоду як культурного феномену / Л. Артюх // Нар. творчість та етнографія. - 2004. - № 3. - С. 83-86. - Бібліогр.: с. 86. - укp.

Розглянуто голод як один з елементів побутової культури, що свідомо чи ритуально обирався людиною або громадою як самозречення, відмова від їжі й води на знак якоїсь жертви богу, людині чи суспільству. Наведено цитати з літописів, в яких є згадки про голод та його наслідки.

Рассмотрен голод как один из элементов бытовой культуры, что осознанно или ритуально выбирался человеком или обществом как самоотречение, отказ от еды и воды в знак какой-то жертвы богу, человеку или обществу. Приведены цитаты с летописей, в которых есть упоминания о голоде и его последствиях.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т595.2

Шифр НБУВ: Ж27482 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Спринчук Н. А. 
Застосування аналогу інсуліну ультракороткої дії - НовоРапіду у дітей та підлітків, хворих на цукровий діабет 1 типу / Н. А. Спринчук, О. В. Большова // Ендокринологія. - 2004. - 9, № 1. - С. 21-25. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Вивчено вплив аналогу інсуліну ультракороткої дії НовоРапіду (у порівнянні з інсуліном короткої дії Актрапідом НМ) на перебіг цукрового діабету І типу у 37-ми дітей та підлітків з застосуванням його в базисно-болюсній схемі інсулінотерапії. Аналіз показників, що відбивають критерії ефективності інсулінотерапії, засвідчив позитивний вплив інсуліну ультракороткої дії на перебіг цукрового діабету. Застосування НовоРапиду (на тлі інсуліну пролонгованої дії) перед кожним прийомом їжі поліпшувало показники пре- і постпрандіальної глікемії, зменшувало діапазон коливань цукру крові протягом доби, знижувало і підтримувало рівень глікованого гемоглобіну без збільшення частоти й інтенсивності гіпоглікемічних станів, а також зменшувало кількість нічних гіпоглікемій

Изучали влияние инсулина ультракороткого действия НовоРапида (в сравнении с инсулином короткого действия Актрапидом НМ) на течение сахарного диабета у 37детей и подростков, применяя его в базисно-болюсной схеме инсулинотерапии. Анализируя показатели, которые отражают критерии еффективности инсулинотерапии, отметили положительное воздействие инсулина ультракороткого действия на течение сахарного диабета. Применение НовоРапида (на фоне инсулина пролонгированного действия) перед каждым приемом пищи улучшало показатели пре- и постпрандиальной гликемии, уменьшало диапазон колебаний сахара крови на протяжении суток, снижало и поддерживало уровень гликированного гемоглобина без увеличения частоты и интенсивности гипогликемических состояний, а также уменьшало количество ночних гипогликемий

The influence of insulin with ultrashort action - NovoRapid (in comparison to insulin with short action Аctrapid НМ) on the course of type 1 diabetes mellitus in 37children and teenagers was studied. It was applied in basal-bolus scheme of insulin therapy. Analyzing parameters which reflect criteria of insulin therapy effectiveness, positive effect of insulin with ultrashort action on the course of diabetes mellitus has been noted. Application of NovoRapid (against the background of insulin of prolonged action) before each meal improved parameters of pre- and postprandial glycemia, decreased the range of fluctuations of blood sugar during the day, reduced and maintained HbA1c level without augmentation of frequency and intensity of hypoglycaemia, and also decreased the quantity noctural hypoglycaemia


Ключ. слова: цукровий діабет 1 типу, діти та підлітки, базисно-болюсна схема інсулінотерапії, НовоРапід, інсулін аспарт, критерії компенсації
Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15058 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського