Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (1)Автореферати дисертацій (617)Реферативна база даних (4267)Книжкові видання та компакт-диски (242)Журнали та продовжувані видання (4)
Пошуковий запит: (<.>K=СПОЖИВАНН$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 33
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   науково-популярне видання   
1.
 


Sen, Colleen Taylor.
Curry a global history [Electronic resource] / Colleen Taylor Sen. - London : Reaktion Books, 2009. - 143 p. - (The edible series)
Переклад назви: Всесвітня історія каррі

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Curry is one of the most widely used—and misused—terms in the culinary lexicon. Outside of India, the word curry is often used as a catchall to describe any Indian dish or Indian food in general, yet Indians rarely use it to describe their own cuisine. Curry answers the question, “What is curry?” by giving a lively historical and descriptive account of a dish that has many incarnations. In this global history, food writer Colleen Taylor Sen describes in detail the Anglo-Indian origins of curry and how this widely used spice has been adapted throughout the world. Exploring the curry universe beyond India and Great Britain, her chronicles include the elegant, complex curries of Thailand; the exuberant curry/rotis of the Caribbean; kari/raisu, Japan’s favorite comfort food; Indonesian gulais and rendang; Malaysia’s delicious Nonya cuisine; and exotic Western hybrids such as American curried chicken salad, German currywurst, and Punjabi-Mexican-Hindu pizza. Along the way, Sen unravels common myths about curry and Indian food and illuminates the world of curry with excerpts from popular songs, literary works, historical and modern recipes, and illustrations depicting curry dishes and their preparations.



Кл.слова:
їжа -- споживання -- культура харчування

   Тип видання:   енциклопедія   
2.
 


Anderson, Norman B..
Encyclopedia of Health and Behavior [Electronic resource] / Norman B. Anderson. - Thousand Oaks : SAGE Publications, 2004. - 1016 p
Переклад назви: Енциклопедія здоров'я і способу життя

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


This Encyclopedia was designed with the overarching goal to collect together in a single resource the knowledge generated by this interdisciplinary field, highlighting the links between science and practice. In it, scholars, health care practitioners and the general public will find a wealth of information on topics such as physical activity, stress and health, smoking, pain management, social support and health, cardiovascular health, health promotion, and HIV/AIDS. This two-volume set includes more than 200 entries on topics covering all aspects of health and behavior. In addition, the Encyclopedia of Health and Behavior includes a comprehensive set of additional resources with entries on selected organizations and an appendix with a detailed annotated listing of such organizations as well as Web sites of interest.



Кл.слова:
здоров'я -- спорт -- культура споживання

   Тип видання:   науково-популярне видання   
3.
 


Bell, David.
Historicizing Lifestyle [Electronic resource] : mediating taste, consumption and identity from the 1900s to 1970s / David Bell, Joanne Hollows. - Burlington : Ashgate, 2006. - 189 p
Переклад назви: Спосіб життя, що творить історію: опосередкований смак, споживання та ідентичність протягом 1900-1970-х років

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


We would like to thank the contributors for their hard work and their patience, and Zhang Pinggong and Malcolm Henson for their work on the index. David would like to thank Joanne for being such a fabulous co-editor, and Mark, Jon, Daisy and Ruth, as ever. Joanne would like to thank everyone at NTU who made her ‘admin relief’ possible and to thank Ben, who ended up doing more than his fair share of office hours on the food module while the book got completed. Thanks, as usual, to Mark. I am VERY grateful for David’s willingness to do the ‘techie stuff’ on the book – without this, it’s quite likely it wouldn’t exist! We would also like to thank those individuals and organizations who gave permission to use copyright material. Every effort has been made to trace copyright holders and to obtain their permission to publish copyright material; the editors and publishers will gladly receive any information enabling them to rectify any error or omission in subsequent editions.



Кл.слова:
культура споживання -- інтер'єр -- особиста гігієна -- речова культура

   Тип видання:   науково-популярне видання   
4.
 


Kraig, Bruce.
Hot Dog [Electronic resource] : a global history / B. Kraig. - London : Reaktion Books, 2009. - 128 p.
Переклад назви: Хот-дог : глобальна історія

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Char-grilled or boiled? Sauerkraut or chili? Mustard or ketchup? Vienna Beef or Sabrett? Only these questions could be raised about one of the world’s favorite backyard, picnic, ballgame, and street foods—the hotdog. Though nearly two billion hot dogs are consumed by Americans annually in the month of July alone, there is absolutely no consensus on which is the right way to serve up a hotdog. In Hot Dog, well known food historian Bruce Kraig recounts the history of this popular “tube steak” from the origin of the sausage 20,000 years ago to its central place in American culture today. Kraig discusses the many brands, including Hebrew National, Pearl, Sabrett, and Vienna Beef, and the regional variations that go along with them—like kosher-style New York dogs loaded with mustard and sauerkraut, New England dogs with Boston Baked Beans, and fully-loaded Chicago style hotdogs, complete with mustard, onion, relish, sport peppers, a dill pickle spear, a dash of celery salt, and tomato slices (but never, ever ketchup). Hot Dog covers the other international sausages, like bologna and bockwurst, as well, and explores some of the apocryphal tales of the hotdog in history—like the origin of its name and whether Queen Elizabeth II was truly served hotdogs on a visit to the White House.



Кл.слова:
їжа -- культура споживання

   Тип видання:   науково-популярне видання   
5.

Weiss, Laura B..
Ice cream [Electronic resource] : a global history / Laura B. Weiss. - London : Reaktion Books, 2012. - 178 p
Переклад назви: Морозиво: глобальна історія

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Ice Cream: A Global History takes the reader on a vibrant trip through ice cream history, stretching from ancient China to modern-day Tokyo. As befits a food so strongly identified with celebration, the story of ice cream is a lively one – food and travel journalist Laura B. Weiss examines how this delicious indulgence became a global sensation. Ice Cream tells of chimpanzees wooed with ice cream cones, humour-loving World War ii German diplomats, and sundaes with names such as 'Moonlight on the Ganges' and 'Sweetheart Lovey-Dovey Supreme'. The account is populated by Chinese emperors, English kings, former slaves, women inventors, shrewd entrepreneurs, Italian immigrant hokey-pokey ice cream vendors and gourmand American First Ladies. Today American brands dominate the world ice cream market, but vibrant ice cultures like Italy's continue to thrive, and new ones, like Japan's, flourish through unique homegrown twists to the beloved treat.



Кл.слова:
культура споживання -- кулінарія -- десерт

   Тип видання:   науково-популярне видання   
6.
 


Balinska, Maria.
The Bagel [Electronic resource] : the surprising history of a modest bread / M. Balinska. - New Haven : Yale University Press, 2008. - 220 p
Переклад назви: Бублик: дивовижна історія скромного хліба

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


If smoked salmon and cream cheese bring only one thing to mind, you can count yourself among the world’s millions of bagel mavens. But few people are aware of the bagel’s provenance, let alone its adventuresome history. This charming book tells the remarkable story of the bagel’s journey from the tables of seventeenth-century Poland to the freezers of middle America today, a story of often surprising connections between a cheap market-day snack and centuries of Polish, Jewish, and American history. Research in international archives and numerous personal interviews uncover the bagel’s links with the defeat of the Turks by Polish King Jan Sobieski in 1683, the Yiddish cultural revival of the late nineteenth century, and Jewish migration across the Atlantic to America. There the story moves from the bakeries of New York’s Lower East Side to the Bagel Bakers’ Local 388 Union of the 1960s, and the attentions of the mob. For all its modest size, the bagel has managed to bridge cultural gaps, rescue kings from obscurity, charge the emotions, and challenge received wisdom. Maria Balinska weaves together a rich, quirky, and evocative history of East European Jewry and the unassuming ring-shaped roll the world has taken to its heart.



Кл.слова:
історія -- їжа -- культура -- споживання

   Тип видання:   монографія   
7.

Sagoff, M.
The Economy of the Earth: philosophy, law, and the environment [Electronic resource] / M. Sagoff. - 2nd. ed.. - Cambridge : Cambridge university press, 2008. - 280 p.
Переклад назви: Економія Землі: Філософія, закон та навколишнє середовище

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


A New Yorker cartoon depicts a pair of Puritans in stiff collars, doublets, and cloaks leaning over the rail of the Arbella as it made landfall in the New World. One says, “My immediate goal is to worship God and celebrate His Creation, but long-term, I plan to get into real estate.”



Кл.слова:
споживання -- природні ресурси

   Тип видання:   науково-популярне видання   
8.
 


Ferguson, Harvie.
The science of pleasure [Electronic resource] : cosmos and psyche in the bourgeois world / Harvie Ferguson. - London : Routledge, 1990. - 378 p
Переклад назви: Наука задоволення: космос і психіка в буржуазному світі

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


In this rich and original work, the author argues that science is the highest expression of bourgeois thought and whilst it may have liberated mankind, it has also devised new forms of repression, discipline and control.



Кл.слова:
соліпсизм -- середній клас -- суспільство споживання

   Тип видання:   методичний посібник   
9.


Інструкція по хіміко-технологічному контролю лікеро-горілчаного виробництва [Електронний ресурс]. - К. : УкрНИИспиртбиопрод, 1999. - 458 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Інструкція містить сучасні методи хіміко-технологічного контролю технологічних процесів лікеро-горілчаного виробництва, якості сировини, напівфабрикатів, допоміжних матеріалів, інгредієнтів і готових напоїв з метою підвищення якості продукції, її стійкості, зменшення виробничих втрат, раціонального використання сировини. За останні роки підвищені вимоги до якості продукції, розроблені нові і зняті з виробництва непопулярні у споживачів види напоїв, вдосконалені технологічні процеси. Для хіміко-технологічного контролю лікеро-горілчаного виробництва розроблені нові, більш прогресивні методи аналізу що відповідають сучасному рівню розвитку аналітичної техніки, вдосконалені існуючі методи контролю, в виробництві введені нові стандарти на правила приймання і методи аналізу В хіміко-технологічний контроль лікеро-горілчаного виробництва включені нові методи аналізу та показники, які раніше не визначалися. Інструкцію з хіміко-технологічного контролю лікеро-горілчаного виробництва підготовлено в Українському науково-дослідному інституті спирту і біотехнології продовольчих продуктів (УкрНДІспиртбіопрод). Хіміко-технологічний контроль лікеро-горілчаного виробництва - це визначення комплексу показників, які характеризують хімічний склад та фізико-хімічні властивості сировини та матеріалів, напівфабрикатів, готових напоїв та відходів лікеро-горілчаного виробництва, і встановлення відповідності отриманих результатів значенням, що приведені у відповідних нормативних документах. Хіміко-технологічний контроль відіграє важливу роль у виробничій діяльності заводу, так як дозволяє керувати технологічним процесом, забезпечити його стабільність, високий вихід та необхідну якість готової продукції. При оцінці якості сировини і готової продукції користуються такими поняттями, як якість, показник якості, базовий показник якості, рівень якості. Якість продукції - це сукупність тих властивостей, які обумовлюють її придатність до споживання за призначенням. При оцінці якості однієї і тієї ж продукції, але різного призначення, із всієї множини властивостей вибирають лише ті, які дозволяють досягти відповідної мети.



Кл.слова:
спирт -- алкоголь

   Тип видання:   монографія   
10.

Проців, Олег Романович.
Історія мисливства та рибальства міста Кракова та Краківського повіту ХІХ – початку ХХ ст. [Електронний ресурс] : монографії / О. Р. Проців ; Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва ім. Пастернака. - Івано-Франківськ : "Фоліант", 2015. - 87 с.

  Текст у форматі PDF 1.50 Мб


У монографії проаналізовано розвиток мисливства та рибальства у Кракові та Краківському повіті з середини ХІХ і до початку ХХ століття. Досліджено діяльність громадських мисливських організацій Галичини та Краківського товариства мисливців «Вісла», зокрема діяльність на території Кракова Галицького та Малопольського мисливських товариств, Краєвого рибальського товариства, його керівника – уродженця Прикарпаття Максиміліана Новицького. Висвітлено гуманітарні, економічні, організаційні аспекти діяльності товариств та здійснено компаративний аналіз економічної ефективності ведення мисливства та рибальства мисливської діяльності. Проведено аналіз історичних джерел, які висвітлювали галузь мисливства та рибальства. Розглянуто методологічні підходи у правозастосуванні органів державної влади на воєводському та повітовому рівні.

The monograph is analyzed the development of hunting and fishing in Krakow and Krakow county from the middle of nineteenth till early twentieth century. It was researched the activity of public hunting organizations in Galicia and Krakow Hunting society "Wisła", in particular the activities of Galician and Malopolsk hunting societies in Krakow, Boundary fishing company, its leader Maximilian Nowicki, a native of Carpathian. It was showed the humanitarian, economic and organizational aspects of companies' activities, and it was conducted comparative analysis of the economic efficiency of hunting and fishing activities. It was conducted the analysis of historical sources, which covering the area of hunting and fishing. It was considered the methodological approach in the enforcement of state authorities at Provincial and district level.



Кл.слова:
галузі мисливства та рибальства -- мисливські товариства -- споживання мисливської продукції

   Тип видання:   монографія   
11.


Апаратно-програмне забезпечення моніторингу об’єктів генерування, транспортування та споживання теплової енергії [Електронний ресурс] : монографія / Національна академія наук України, Інститут технічної теплофізики ; за ред. В. К. Бабака. - Київ : [б. в.], 2016. - 298 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 10.17 Мб


В монографії розглянуті сучасні методи і засоби моніторингу теплоенергетичного обладнання на етапах генерування, транспортування та споживання теплової енергії, методи та засоби контролю якості палива, нові перетворювачі теплового потоку для систем моніторингу та діагностики енергетичного обладнання, моделі акустичних діагностичних сигналів та методи їх статистичного опрацювання, можливості створення систем шумової діагностики на прикладі пошуку витоку рідини в трубопроводах, викладені основні результати дослідження їх характеристик, розглянуті особливості програмного забезпечення розроблених систем та приклади апаратурної реалізації. Для наукових співробітників, інженерів, а також викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів, що займаються проблемами моніторингу та діагностики технічних об’єктів.



Кл.слова:
теплоенергетика -- трубопроводи -- теплові мережі

   Тип видання:   навчальний посібник   
Категорія: Науки про Землю   
12.


Відходи виробництва і споживання та їх вплив на грунти і природні води [Електронний ресурс] : навчальний посібник / В. М. Савицький [та ін.] ; Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - Київ : Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2007. - 152 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 2.91 Мб


Викладено основні відомості про утворення, накопичення та зберігання відходів виробництва і споживання промислового і комунально-побутового походження, їх специфічні властивості, вплив на різні компоненти довкілля, функціонування екосистем, здоров’я населення. Наведено дані про динаміку обсягів утворення зазначених відходів за останні десятиріччя, висвітлено проблеми їх утилізації та використання як вторинної сировини, методи запобігання негативному впливу на земельні та водні ресурси. Розглянуто пріоритетні правові та нормативні документи, що регламентують діяльність загальнодержавних та інших спеціалізованих структур у сфері поводження з відходами.



Кл.слова:
рудничні води -- шахтні води -- стічні води -- охорона природи

   Тип видання:   науково-популярне видання   
13.
 


Ивик, Олег
Еда Древнего мира [Електронний ресурс] / Олег Ивик. - М. : Ломоносовъ, 2012. - 196 с.

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Древние египтяне, жители Месопотамии, греки, римляне, скифы питались совсем не так, как мы сегодня. Они не выращивали ни картофеля, ни помидоров, ни болгарского перца, ни кукурузы, ни баклажанов. С гречихой и рисом они познакомились достаточно поздно и считали их редкостными злаками, сахар использовали только как лекарство, а о бананах и апельсинах знати лишь понаслышке. У них не было ни чая, ни кофе, ни какао, а крепость вина не превышала 14-16 градусов. Несмотря на это, оставленные древними авторами кулинарные книги и описания пиров пестрят весьма соблазнительными рецептами и блюдами. Но что же ели люди, жившие на гигантской территории древней греко-римской Ойкумены, - рабы и крестьяне, легионеры и императоры? На этот и другие вопросы, касающиеся истории древней кухни, отвечает книга Олега Ивика.



Кл.слова:
їжа -- історія споживання -- культура харчування

   Тип видання:   наукове видання   
14.

Дмитриев, А. Н.
Изменения в Солнечной системе и на планете Земля [Електронний ресурс] / А. Н. Дмитриев. - 2-е изд.. - М. : Белые альвы, 2001. - 112 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Дмитриев Алексей Николаевич, доктор геолого-минералогических наук, кандидат физико-математических наук, специалист по глобальной экологии и быстропротекающим геофизическим явлениям (включая уфологические), ведущий научный сотрудник. Объединённого института геологии, геофизики и минералогии СО РАН. Более 20 лет автор работал консультантом по внеземным явлениям в специализированных организациях. Данная книга явилась результатом работы сотрудников международной ассоциации «Мир через культуру» над выступлением автора на ежегодной научно-педагогической конференции ассоциации в г. Екатеринбурге в 1999 году.



Кл.слова:
суспільство споживання -- планета -- діяльність людини -- космос -- природне явище

   Тип видання:   наукове видання   
15.

Остром, Елінор.
Керування спільним [Електронний ресурс] : еволюція інституцій колективної дії : пер. з англ. / Е. Остром. - К. : Наш час, 2012. - 400 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В цій новаторській книзі американський економіст і політолог, професор Університету Індіани Елінор Остром береться за одну з найбільш важких та спірних проблем позитивної політичної економії, а саме - яким чином так організувати використання спільних ресурсів, щоб уникнути і надмірного споживання, і адміністративних витрат. У 2009 році Елінор Остром отримала премію Ріксбанку Швеції пам'яті Альфреда Нобеля за вагомий внесок в "аналіз керування Громадськими ресурсами". Уперше за сорокарічну історію існування цієї почесної нагороди її отримала жінка. Книга надрукована видавництвом Кембриджського Університету, витримала 22 перевидання у Великобританії, вперше перекладена в Україні.



Кл.слова:
колективна власність -- самоврядування -- адміністративні витрати -- політична економія

   Тип видання:   науково-популярне видання   
16.
 


Ильин, А. Н.
Культура общества потребления [Електронний ресурс] : философские, психологические, социологические аспекты / А. Н. Ильин, А. Л. Панищев. - Омск : ОмГПУ, 2014. - 264 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:
  
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В пособии представлен разносторонний взгляд на культуру общества потребления.Рассматриваются такие связанные с консьюмеризмом явления, как фиктивные потребности, быстрая смена модных трендов, деформация нравственных норм, манипуляция сознанием посредством рекламы, проблемы шопинга и кредитомании, поверхностность восприятия информации и т. д. Пособие рекомендуется преподавателям, читающим курсы «Философия», «Культурология», «Социальная психология», «Психология влияния», «Социология», «Социология культуры», «Социальная философия», «Философия культуры»; адресуется студентам и магистрантам, обучающимся на специальностях «Философия», «Культурология», «Социология», «Психология», а также всем интересующимся проблематикой культуры потребительского общества.



Кл.слова:
соціальна філософія -- психологія споживання -- консюмеризм

   Тип видання:   методичний посібник   
17.
 


Андреюк, Н. В.
Мікроекономіка [Електронний ресурс] / Н. В. Андреюк. - К. : Кондор, 2004. - 178 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У навчально-методичному посібнику викладені основні поняття і закономірності мікроекономічного аналізу. Його зміст охоплює всі теми типової навчальної програми з дисципліни «Мікроекономіка». Наприкінці теоретичного викладення кожноїтеми запропоновані різнопланові прктичні завдання з коментарями до вирішення і тести з відповідями. До кожної теми додається список рекомендованої літератури. Для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання.



Кл.слова:
попит -- споживання -- конкуренція -- монополія

   Тип видання:   навчальний посібник   
18.
 


Веріан, Г. Р.
Мікроекономіка [Електронний ресурс] : проміжний рівень сучасний підхід / Г. Р. Веріан. - К. : Лібра, 2006. - 633 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Для студентів бакалаврських та магістерських програм економічних спеціальностей вищих навчальних закладів. Може бути корисним також для викладачів економічних дисциплін, дослідників у галузі економічних наук, підприємців — усіх тих, хто цікавиться закономірностями функціонування ринкової економіки та бажає глибоко зрозуміти поведінку її основних суб'єктів.



Кл.слова:
виробництво -- ринок -- споживання -- конкуренція

   Тип видання:   навчальний посібник   
19.

Андреюк, Н. В.
Мікроекономіка [Електронний ресурс] : навчальний посібник / Н. В. Андреюк. - Київ : Кондор, 2004. - 176 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У навчально-методичному посібнику викладені основні поняття і закономірності мікроекономічного аналізу. Його зміст охоплює всі теми типової навчальної програми з дисципліни «Мікроекономіка». Наприкінці теоретичного викладення кожноїтеми запропоновані різнопланові прктичні завдання з коментарями до вирішення і тести з відповідями. До кожної теми додається список рекомендованої літератури. Для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання.



Кл.слова:
ринкова економіка -- попит -- пропозиція -- конкуренція -- споживання

   Тип видання:   науково-популярне видання   
20.

Долгин, А.
Манифест новой экономики [Електронний ресурс] : вторая невидимая рука рынка / А. Долгин. - М. : АСТ, 2010. - 256 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Что такое вторая рука и как она действует? Зачем обществу так много разных товаров? Что не договаривает про счастье экономика счастья? Как связаны между собой талант, успех и звездность? Как заработать в социальных сетях? По какой бизнес-модели будут развиваться индустрии развлечений и медиа? Что такое эмоциональный гистерезис? Как измерить культурные ценности? Почему бедным выгодно заниматься меценатством? Что такое субъективное время личности и как сделать его качественным?



Кл.слова:
споживання -- страхування -- прибуток
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського