Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (16)Тематичний інтернет-навігатор (6)Автореферати дисертацій (1223)Реферативна база даних (8987)Книжкові видання та компакт-диски (2521)Журнали та продовжувані видання (82)
Пошуковий запит: (<.>K=ХАРЧОВ$<.>+<.>K=КАТЕГОРІЯ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 92
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   методичний посібник   
1.

Шалашова, Н. Б.
Шампиньоны [Електронний ресурс] / Н. Б. Шалашова, О. Н. Бубнова. - М. : Россельхозиздат, 1987. - 32 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В работе дается информация о питательной ценности шампиньонов, правилах и возможностях их возделывания в условиях личного подсобного хозяйства. Адресована овощеводам-любителям.



Кл.слова:
гриб -- печериці -- харчова цінність

   Тип видання:   підручник   
2.

Горбатова, К. К.
Химия и физика молока [Електронний ресурс] : учебник для вузов / К.К. Горбатова. - СПб. : ГИОРД, 2004. - 288 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Рассмотрены химический состав, свойства составных частей молока, их синтез в клетках молочной железы. Изложены химические, физические, органолептические и технологические свойства молока, их изменения в процессе хранения и технологической обработки при производстве кисломолочных продуктов, сыров, масла и молочных консервов. Книга предназначена для студентов вузов специальности 271100 «Технология молока и молочных продуктов», а также для научных и инженерно-технических работников, специализирующихся по молочному делу.



Кл.слова:
молоко -- харчова промисловість

   Тип видання:   навчальний посібник   
3.

Горбатова, К. К.
Химия и физика белков молока [Електронний ресурс] / К. К. Горбатова. - М. : Колос, 1993. - 192 с.. - (Учебники и учебные пособия для студ. вузов)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Рассмотрены номенклатура, состав, структура и свойства белков молока. Даны пищевая ценность, функциональные свойства и области применения основных белков молока. Учеб. пособие для вузов по направлению "Хим. технология и биотехнология" и спец. "Технология молока и молоч. продуктов.



Кл.слова:
харчова цінність -- біотехнологія -- молочний продукт

   Тип видання:   монографія   
4.

Купчак, П. М.
Харчова промисловість України в умовах активізації інтеграційних та глобалізаційних процесів [Електронний ресурс] / П. М. Купчак. - К. : Рада по вивч. прод. сил України НАН України, 2009. - 152 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Текст у форматі PDF 3.57 Мб


У монографії поглиблюються теоретико-методологічні засади дослідження функціонування харчової промисловості в умовах активізації інтеграційних процесів, науково обґрунтовуються стратегічні пріоритети розвитку галузі та пропонуються практичні рекомендації щодо їх реалізації; висвітлюється вплив глобалізації на розвиток національного господарства, обгрунтовується, що саме економічна інтеграція, яка базується на взаємовигідній діяльності, є одним з шляхів подолання негативних проявів глобалізаційних процесів. Розвиток харчової промисловості досліджується відповідно до її сутнісно- функціонального призначення – забезпечення потреб внутрішнього ринку в продовольчих товарах та формування потужного експортного потенціалу держави. Особлива увага приділяється визначенню ролі і завдань регіонів України в реалізації місії галузі та виявленню умов і факторів, які відкривають перед вітчизняною харчовою промисловістю можливість налагодження ефективної зовнішньоекономічної діяльності; розробці заходів, які обумовлюють реалізацію та розвиток виробничого потенціалу харчової промисловості, підвищення її конкурентних позицій на внутрішньому та зовнішньому ринках продовольчих товарів. Монографія призначена для наукових працівників, фахівців державних органів управління економікою, викладачів і студентів вищих та середніх спеціальних навчальних закладів.



Кл.слова:
макроекономіка -- капіталізм

   Тип видання:   наукове видання   
5.

Дейнеко, Людмила Вікторівна.
Харчова промисловість України [Електронний ресурс] : ефективність використання виробничих ресурсів і кадрового потенціалу / Л. В. Дейнеко, Е. І. Шелудько ; Інститут економіки та прогнозування НАНУ. - К. : [б. в.], 2013. - 120 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Текст у форматі PDF 1.93 Мб


Досліджено проблеми ефективного використання виробничого та кадрового потенціалу харчової промисловості, виявлено тенденції та закономірності розвитку галузі в умовах сучасних трансформаційних процесів. Обґрунтовано об’єктивну необхідність інноваційного перетворення виробничого потенціалу галузей харчової промисловості, запропоновано напрями та механізми підвищення інноваційної активності підприємств галузі. Здійснено аналіз професійно-кваліфікаційної асиметрії сфери зайнятості та запропоновано шляхи удосконалення системи професійної освіти кадрів в галузі, окреслено перспективи взаємодії системи профосвіти з роботодавцями. Для науковців, державних службовців, викладачів, аспірантів і студентів економіч-них спеціальностей вищих і середніх спеціальних навчальних закладів.



Кл.слова:
продукти харчування -- кадрова політика -- виробничий процес

   Тип видання:   навчальний посібник   
Категорія: Біологічні науки   
6.

Ластухін, Ю. О.
Хімія природних органічних сполук [Електронний ресурс] : навчальний посібник / Ю. О. Ластухін ; Національний університет "Львівська політехніка". - Л. : Інтелект-Захід, 2005. - 558 с.

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У виданні викладено основні відомості про найважливіші класи природних органічних сполук, які мають життєво необхідне значення для організмів тварин і людини - вуглеводи, амінокислоти, білки, нуклеїнові кислоти, ліпіди, алкалоїди, антибіотики, вітаміни, токсини, запашні речовини, барвники та ензими. Видання розраховане на студентів біотехнологічних, хіміко-технологічних спеціальностей вищих навчальних закладів III і IV рівнів акредитації і може бути використане для студентів фармацевтичних, харчових, медичних, і біологічних напрямків вищої освіти.



Кл.слова:
антибіотики -- вітаміни -- токсини -- барвники -- амінокислоти

   Тип видання:   навчальний посібник   
Категорія: Хімічні науки   
7.

Ластухін, Ю. О.
Хімія природних органічних сполук [Електронний ресурс] : навч. посібник / Ю. О. Ластухін. - Л. : Львівська політехніка, 2005. - 560 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У виданні викладено основні відомості про найважливіші класи природних органічних сполук, які мають життєво необхідне значення для організмів тварин і людини - вуглеводи, амінокислоти, білки, нуклеїнові кислоти, ліпіди, алкалоїди, антибіотики, вітаміни, токсини, запашні речовини, барвники та ензими. Видання розраховане на студентів біотехнологічних, хіміко-технологічних спеціальностей вищих навчальних закладів III і IV рівнів акредитації і може бути використане для студентів фармацевтичних, харчових, медичних, і біологічних напрямків вищої освіти.



Кл.слова:
вуглевод -- амінокислота -- білок

   Тип видання:   підручник   
8.

Ковальов, В. М.
Фармокогнозія [Електронний ресурс] : з основою біохімії рослин : підручник для студентів вузів / В. М. Ковальов, О. М. Павлій, Т. І. Ісакова ; Міністерство охорони здоров'я України, Національна фармацевтична академія України. - Х. : Прапор, 2000. - 704 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Перший вітчизняний підручник з фармакогнозії складено відповідно до програми підготовки провізорів. Усі об’єкти сучасної фармакогнозії си- стематизовані на основі біосинтезу біологічно активних речовин. Розгляну- то основні групи БАР, їх будова, класифікація, шляхи біосинтезу, поши- рення в рослинному світі, властивості, методи виділення і дослідження, зв’язок між хімічною будовою та фармакологічною активністю, біологічна дія лікарської рослинної сировини кожної групи. Вперше написаний розділ з біологічно активних харчових добавок, до складу яких входять субстанції рослинного походження. Розраховано на студентів фармацевтичних вузів і факультетів, про- візорів, лікарів та валеологів.



Кл.слова:
активна речовина

   Тип видання:   підручник   
9.

Ковальов, В. М.
Фармакогнозія з основами біохімії рослин [Електронний ресурс] / В. М. Ковальов, О. І. Павлій, Т. І. Ісакова. - Х. : Прапор : Вид-во НФАУ, 2000. - 704 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Перший вітчизняний підручник з фармакогнозії складено відповідно до програми підготовки провізорів. Усі об’єкти сучасної фармакогнозії систематизовані на основі біосинтезу біологічно активних речовин. Розглянуто основні групи БАР, їх будова, класифікація, шляхи біосинтезу, поширення в рослинному світі, властивості, методи виділення і дослідження, зв’язок між хімічною будовою та фармакологічною активністю, біологічна дія лікарської рослинної сировини кожної групи. Вперше написаний розділ з біологічно активних харчових добавок, до складу яких входять субстанції рослинного походження. Розраховано на студентів фармацевтичних вузів і факультетів, провізорів, лікарів та валеологів.



Кл.слова:
фармакологія -- фармакогнозія -- лікарська рослина

   Тип видання:   монографія   
10.

Гунчик, Ігор.
Український магічно-сакральний фольклор: структура тексту та особливості функціонування [Електронний ресурс] : монографія / І. Гунчик. - Л. : ЛНУ імені Івана Франка, 2011. - 232 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Монографія присвячена дослідженню українських магічно-сакральних текстів – народних молитов, замовлянь, примовок та інших типологічно споріднених утворень, на означення яких використано поняття «оказіонально-обрядовий фольклор». Автор окреслив стан дослідження магічно-сакрального фольклору та його місце в жанрово-родовій системі усної словесності, розглянув традиційні терміни та дефініцію, а також приділив увагу історії дослідження структурних і функціональних особливостей українського оказіонально-обрядового фольклору в ХІХ–ХХ ст. Значне місце у книзі займає вивчення інваріантної структури магічно-сакрального тексту, де проаналізовано два типи фольклорного мовлення (апеляцію й експлікацію), з’ясовано апелятивні та експлікативні інваріантні одиниці (формули), а також дослідження чотирьох функціональних рівнів оказіонально-обрядового фольклору, які пов’язані з категоріями часу, простору, виконавця та адресата. Книга адресована фольклористам, філологам, етнологам, усім, хто цікавиться традиційною культурою українського народу.



Кл.слова:
фольклористика -- обрядовість -- сакральні тексти

   Тип видання:   методичний посібник   
11.


Українська національна кухня [Електронний ресурс] / ред.-уклад. Л. М. Безусенко. - Донецьк : Сталкер, 2002. - 288 с.. - (Кулінарія)

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У пропонованій книжці наведено велику кількість рецептів традиційних і оригінальних страв української національної кухні з описом сучасних способів їх готування. Кожна господарка зможе збагатити харчовий раціон своєї родини, готуючи перші гарячі й холодні страви, м'ясні та рибні закуски, борошняні вироби та інші страви, поживні й смачні, серед яких багато вже забутих і напівзабутих.



Кл.слова:
кулінарія -- страва -- рецепт

   Тип видання:   підручник   
12.

Сирохман, І. В.
Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів [Електронний ресурс] / І. В. Сирохман, Т. М. Лозова. - 2-е вид., перероб. і доп.. - К. : Центр учбової літератури, 2008. - 616 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Викладено виплив різних чинників на формування споживних властивостей крохмалю, крохмалепродуктів, цукру, меду і кондитерських товарів, наведено їх класифікацію і дано товарознавчу характеристику цих виробів. Розглянуто асортимент, пакування, маркування, вимоги до якості, правила приймання, умови, строки зберігання і процеси, що проходять під час зберігання кондитерських виробів. Підручник включає новітні досягнення науки і техніки, галузей виробництва цукру, кондитерських виробів, матеріал щодо ідентифікації видів, виявлення фаль­сифікації. Матеріал підручника викладено відповідно до програми дисципліни «Товарознавство продовольчих товарів». Він розрахований на підготовку бакалаврів і магістрів за напрямом «Товарознавство і торгівельне підприємництво». Частину матеріалу можна адресувати і широкому колу читачів.



Кл.слова:
харчова промисловість -- продукт харчування

   Тип видання:   довідник   
13.

Белова, Г. А.
Технология сыра [Електронний ресурс] : справочник / Г. А. Белова, И. П. Бузов, К. Д. Буткус ; под общ. ред. Г. Г. Шилера. - М. : Лёгкая и пищевая промышленность, 1984. - 312 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В книге изложены условия получения сыропригодного молока, его физико-химический состав и свойства. Приведены способы подготовки молока к переработке. Большое внимание уделено приготовлению бактериальных заквасок и препаратов. Приводятся оптимальные технологические параметры производства сыров. Проанализированы причины пороков сыра и приведены способы их предотвращения. Для специалистов молочной промышленности.



Кл.слова:
харчова технологія -- молочний продукт

   Тип видання:   підручник   
14.


Технология пищевых продуктов [Електронний ресурс] : учебник / под ред. А. И. Украинца. - К. : Аскания, 2008. - 736 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В учебнике изложены теоретические основы пищевой технологии и биотехнологии, освещены продукты питания человека, а также адекватное экологически чистое питание и способы водоподготовки. По всем отраслям пищевой промышленности дана характеристика сырья, ассортимент готовых пищевых продуктов и технологические процессы их изготовления. Рассмотрены технологии основных продуктов и напитков профилактического назначения. Для студентов, магистрантов, аспирантов и преподавателей высших учебных заведений, а также специалистов пищевой промышленности, которые проходят послевузовскую переподготовку.



Кл.слова:
біотехнологія -- харчова промисловість -- продукт харчування

   Тип видання:   наукове видання   
15.

Бредихин, С. А.
Технология и техника переработки молока [Електронний ресурс] / С. А. Бредихин, В. Н. Космодемьянский, В. Н. Юрин. - М. : Колос, 2003. - 399 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Рассмотрены общие технологические операции и применяемое оборудование для переработки молока. Описаны технологии питьевого молока и сливок, кисломолочных продуктов и молочных консервов. Даны сведения о технологическом оборудовании и его технические характеристики. Описаны правила проведения лабораторного контроля и сертификации молочной продукции. Изложены основные требования контроля качества переработки молока. Для специалистов молочной промышленности, а также всех, кто желает организовать производство по переработке молока. Книга может быть использована и в учебном процессе при подготовке студентов по специальностям 170600 «Машины и аппараты пищевых производств»», 271100 «Технология молока и молочных продуктов», 330500 «Безопасность технологических процессов и производств».



Кл.слова:
харчова промисловість  -- молоко

   Тип видання:   навчальний посібник   
16.

Хромеенков, В. М.
Технологическое оборудование хлебозаводов и макаронных фабрик [Електронний ресурс] / В. М. Хромеенков. - СПб. : ГИОРД, 2004. - 496 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Рассмотрены принципиальные схемы, устройство и конструктивные особенности машин и аппаратов, используемых на хлебозаводах и макаронных фабриках. Приведены технические характеристики машин и аппаратов, а также методики расчета основных параметров для каждой функциональной группы оборудования. Для студентов высших учебных заведений, обучающихся по специальностям 270300 «Технология хлеба, кондитерских и макаронных изделий» и 170600 «Машины и аппараты пищевых производств».



Кл.слова:
харчова промисловість  -- хліборобство

   Тип видання:   методичний посібник   
17.


Технологія кондитерських виробів [Електронний ресурс] / уклад. А. І. Юліна ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». - К. : [б. в.], 2011. - 19 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Предмет дисципліни "Технологія кондитерських виробів" - вивчення технологічних процесів виробництва напівфабрикатів і готової продукції в закладах ресторанного господарства, фізико-хімічних та біохімічних процесів, що відбуваються під час обробки сировини способів керування технологічними процесами з метою одержання продукції високої якості.



Кл.слова:
продукти харчування -- харчове виробництво

   Тип видання:   навчальний посібник   
18.

Іваненко, Ф. В.
Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва [Електронний ресурс] : навчальний посібник / Ф. В. Іваненко ; Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. - Київ : [б. в.], 2008. - 600 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 14.15 Мб


Обґрунтовано необхідність глибокого вивчення технологій, що визначають напрям і ступінь прискорення науково-технічного прогресу у рослинництві. Основна мета посібника є підготовка економіста, менеджера до участі у вдосконаленні базових технологій вирощування сільськогосподарських культур і впровадженні принципово нових моделей технологічних процесів у рослинництві з урахуванням біологічних особливостей видів, агрокліматичних, енергетичних, екологічних та інших умов виробництва, а також набуття знань і навиків з питань стандартизації і сертифікації, оцінки технологій за показниками якості одержуваної сировини, сучасних методів зберігання, транспортування, первинної і поглибленої переробки продукції рослинництва.



Кл.слова:
землеробство -- сівозміна -- добрива -- харчові технології

   Тип видання:   методичний посібник   
19.

Заяц, Н. Е.
Теория финансов [Електронний ресурс] / Н. Е. Заяц, М. К. Фисенко, Т. Е. Бондарь. - Минск : Высшая школа, 1998. - 368 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Авторы учебного пособия «Теория финансов» особое внимание уделили раскрытию сущности и объективной необходимости финансов, рассмотрению выполняемых ими функций, связи финансов с другими экономическими категориями и законами, а также формам и видам финансовых ресурсов, звеньям финансовой системы, финансовой политики, финансовому механизму, финансовому контролю, управлению финансами. Данные понятия являются фундаментальными и рассматриваются в условиях перехода к рынку, когда становится возможным с помощью финансов и других стоимостных рычагов целенаправленно изменять структуру общественного производства, повышать его эффективность. Курс «Теория финансов» изучается студентами после знакомства с дисциплинами «Экономическая теория», «История экономических учений», «Финансово-кредитные системы зарубежных стран», «Статистика», «Основы менеджмента», «Экономика предприятий», «Экономическая социология» и др., что позволяет закрепить уже полученные знания и начать профессиональную подготовку специалистов финансово-кредитного профиля. Одновременно данное пособие предшествует изучению курсов «Финансы предприятий», «Государственный бюджет», «Страховое дело», «Налоги и налогообложение», «Финансирование и кредитование инвестиций», «Деньги, банки и кредит» и др., которые освещают конкретные вопросы организации финансов применительно к различным звеньям финансовой системы. Для лучшего восприятия перечисленных дисциплин в отдельных главах курса характеризуются финансы предприятий различных форм собственности, учреждений и организаций непроизводственной сферы; дается характеристика общегосударственных финансов, общая характеристика налогов, исследуется сущность государственного бюджета, внебюджетных фондов. Раскрывается сущность и роль страхования, особенности государственного кредита. Особое место в курсе отводится рассмотрению роли финансов в международном интеграционном процессе. Таким образом, главной задачей учебного курса «Теория финансов» является раскрытие финансов как многогранной объективной экономической категории, присущей современным системам хозяйствования и широко используемой государством для повышения эффективности общественного производства. Учебное пособие «Теория финансов» подготовлено профессорско-преподавательским коллективом кафедры финансов Белорусского государственного экономического университета и является первым комплексным исследованием по теоретическим проблемам развития финансов в Беларуси.



Кл.слова:
економічна категорія -- прибуток

   Тип видання:   методичний посібник   
20.


Теоретичні основи технології харчових виробництв [Електронний ресурс] / Відкритий міжнародний університет розвитку людини „Україна”. Інженерно-технологічний інститут. - К. : [б. в.], 2010. - 116 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Соціально-економічна програма кожного суспільства передбачає ріст добробуту й здоров'я населення. Одним з найважливіших напрямків рішення цієї проблеми є більше повне задоволення потреб населення у високоякісних і різноманітних продуктах харчування, покращення культури їхнього споживання за рахунок удосконалювання технології виробництва, поліпшення якості готової продукції, скорочення відходів і втрат. У виконанні цих завдань більша роль належить масовому харчуванню, усфері якого переробляється значна кількість продовольчих ресурсів до послугами якого користу ється більша частина населення республіки. Тому створення нової і удосконалювання існуючої технології виробництва продукції масового харчування та підвищення її якості мають важливу народногосподарську значимість. Зазначені питання зважуються на основі глибокого знання технологічних властивостей продуктів, що переробляють, і їхньої погодженості з умовами технології виробництва продукції. У цей час у галузі накопичений значний матеріал по технологічних властивостях продуктів, що переробляють, і технологічним закономірностям виробництва на їхній основі продукції масового харчування. Автори вважали за доцільне узагальнити цей матеріал у взаємозв'язку із загальнотеоретичними поданнями природничих наук, що сприяє його більше глибокому усвідомленню й дозволяє широко використати теоретичні подання природничих наук як наукова база для вдосконалювання технології виробництва продукції масового харчування.



Кл.слова:
продукти харчування -- харчове виробництво
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського