Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (2)Реферативна база даних (118)Книжкові видання та компакт-диски (89)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>U=Л959$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 11
Представлено документи з 1 до 11

      
1.

Гальченко К.С. 
Вплив заморожування і сублімаційного висушування на збереження молозива корів: Автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.19 / К.С. Гальченко ; НАН України. Ін-т пробл кріобіології і кріомедицини. — Х., 2003. — 20 с. — укp.

Досліджено вплив заморожування, сублімаційного висушування та умов зберігання молозива корів на його pH, кислотність і характер перекисних процесів у ліпідах молозива, а також на збереження антиоксидантних властивостей лактоферину, що входять до його складу. Виявлено ефективність сублімаційно висушеного молозива у разі експериментального цукрового діабету та вплив лактоферину на життєздатність і репаративні процеси у ДНК меланомних клітин лінії Arn8 після ультрафіолетового опромінювання. На підставі результатів дослідження ефективності сухого молозива у випадку цукрового діабету показано, що його пероральне введення сприяє зменшенню концентрації глюкози у крові та інтенсивності перекисного окиснення ліпідів в організмі. Встановлено, що лактоферин проявляє цитотоксичну дію по відношенню до меланомних клітин лінії Arn8 у культурі. Зазначено, що у даному випадку він не сприяє просуванню клітин з пошкодженою ДНК у цикл проліферації.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959 +
Шифр НБУВ: РА324290

Рубрики:

      
2.

Мазняк З.О. 
Дослідження процесу ультрафільтраційного концентрування сколотин та його апаратурне оформлення: Автореф. дис. канд. техн. наук: 05.18.12 / З.О. Мазняк ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Х., 2003. — 18 с.: рис. — укp.

Отримано відомості про структуру і властивості мембран ГР81ПП та ГР61ПП, обгрунтовано найбільш раціональні баричні, температурні та хімічні параметри процесу ультрафільтрації (УФ) з їх використанням. Встановлено вплив баричних, температурних і хімічних параметрів процесу УФ на структуру, властивості та характеристики ультрафільтраційних мембран типу ГР. Визначено раціональні технологічні параметри процесу УФ сколотин в тупиковому режимі та в режимах із застосуванням інтенсифікуючих заходів - з вібраційним перемішуванням рідини над поверхнею мембрани та з пульсуючою подачею вихідної сировини. Виявлено аналітичні залежності та визначено раціональні режими процесу УФ сколотин з вібраційним перемішуванням та з пульсуючою подачею вихідної сировини. Запропоновано комплекс фізико-хімічних показників якості продуктів ультрафільтраційного розділення сколотин - УФ концентратів з різним фактором концентрування та пермеату. Розроблено дослідно-експериментальні зразки ультрафільтраційних модулей з перфорованими вібруючими пластинами та з пульсуючою подачею вихідної сировини. Здійснено комплекс заходів із впровадження результатів досліджень в практику.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959.2 +
Шифр НБУВ: РА327864

Рубрики:

      
3.

Змієвський Ю.Г. 
Застосування електродіалізу і мембранної дистиляції в процесі переробки молочної сироватки: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 / Ю.Г. Змієвський ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2010. — 21 с. — укp.

Запропоновано нову конструкцію електродіалізатора, яка унеможливлює утворення важкорозчинного осаду на поверхні іонообмінних мембран, шляхом використання розчину хлориду натрію як антисолетвірної речовини. Одержано експериментальні дані, що показують переваги цієї конструкції стосовно енергетичних витрат. Досліджено процес мембранної дистиляції молочної сироватки з використанням гідрофобних мембран МФФК-3. Визначено раціональне розміщення мембран відносно поля гравітаційних сил, встановлено залежність коефіцієнта масопередачі та питомої продуктивності від вмісту сухих речовин. Визначено критичні гідравлічні тиски в камерах мембранно-дистиляційних установок, за умови досягнення яких пори мембрани заповнюються рідкою фазою. Доведено вплив довжини робочої камери на процес мембранної дистиляції та запропоновано алгоритм розрахунку необхідної площі мембран з урахуванням температурної поляризації.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959.2
Шифр НБУВ: РА374899 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
4.

Рибіна О.Б. 
Моделювання процесів комбінованої обробки молочої сироватки електромагнітним полем: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / О.Б. Рибіна ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2009. — 18 с. — укp.

Визначено, що температури відмирання мікроорганізмів під час мікрохвильової обробки молочної сироватки менші, ніж під час звичайного нагрівання. Проаналізовано, що однією з причин цього може бути вибіркове нагрівання. Досліджено різні моделі вибіркового нагрівання та виведено формули для перегріву мікроорганізмів. Наведено, що другою причиною є комбінована дія нагрівання й електромагнітного поля. Одержано формули для розподілу поля та температури в продукті, проаналізовано вплив на нього складу, форми та розмірів продукту. Розкрито умови, за яких розподіл поля та температур стає практично рівномірним. Проаналізовано, що за допомогою модифікованої дистрибутивної моделі одержано значення діелектричних сталих для молочної сироватки. Експериментально досліджено залежність кількості загиблих мікроорганізмів від температури, концентрації сухих речовин, тривалості обробки, товщини шару (діаметру трубопроводу), швидкості руху. Доведено, що найбільший вплив на відмирання мікроорганізмів має температура. Наступними за ступенем впливу йдуть концентрація сухих речовин, тривалість обробки, товщина продукту та його швидкість. Розраховано мікрохвильовий пастеризатор для обробки молочної сироватки.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959.2 +
Шифр НБУВ: РА367291

Рубрики:

      
5.

Тракслер І.С. 
Обгрунтування раціональних параметрів та режимів роботи машини для переробки сої: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.05.11 / І.С. Тракслер ; Нац. аграр. ун-т. — К., 2008. — 21 с. — укp.

Вперше доведено технологічну доцільність поєднання операцій тонкого подрібнення соєвих бобів, їх змішування з водою, екстрагування білка та фільтування в одному технічному засобі. Удосконалено математичну модель інтенсифікованих процесів видалення білка із зерен сої за рахунок постійного відновлення реагуючої поверхні поділу фаз. Розроблено методику визначення ефективності екстрагування білка із соєвих бобів у разі поєднання процесів подрібнення-змішування й екстракції. Запропоновано математичні моделі, які адекватно описують залежності продуктивності процесу від конструктивних і режимних параметрів і кількісно оцінюють вихід білка залежно від конструктивних і кінематичних параметрів робочих органів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.43 + Л959.3 +
Шифр НБУВ: РА362480

Рубрики:

      
6.

Ганзенко В.В. 
Розробка технології виробництва кормових продуктів з бобів сої: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.01 / В.В. Ганзенко ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2008. — 21 с. — укp.

Науково обгрунтовано доцільність використання бобів сої для одержання багатокомпонентних сумішей у технології виробництва кормового продукту - замінника незбираного молока. Розраховано час прогріву соєвих бобів і проведено випробування різних способів термообробки та диспергування. Встановлено, що найбільш ефективною і найменш енерговитратною є технологія використання екструзійної обробки. Виявлено принципову відмінність мікроструктури та властивостей соєвих частинок, одержаних шляхом екструзійної обробки за високого тиску від частинок, утворених під час механічного подрібнення. Вперше встановлено, що соєве борошно й екструдат мають різну кінетику процесу взаємодії частинок сої з вологою, зокрема, відрізняються за абсолютними величинами ступеня вологопоглинання, часом перебігу процесу й активністю гідрофільних центрів, але мають однакову повноту вологопоглинання. Встановлено закономірність ступеня диспергування компонентів суміші та її в'язкості залежно від кількості механічних обробок, концентарції соєвого компонента та часу зберігання. Розроблено технологію виробництва замінника незбираного молока на основі продуктів його переробки та бобів сої.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959.3 +
Шифр НБУВ: РА357193

Рубрики:

      
7.

Коваленко Н.О. 
Розробка технології карамельного барвника із підсирної сироватки для виробництва молочних продуктів : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 / Н.О. Коваленко ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2010. — 19 с. — укp.

Встановлено, що наноретентат у порівнянні з продуктами мембранної обробки підсирної сироватки за ступенем очистки від білків, жирів і золи, а також за показником доброякісності є найбільш придатною сировиною для виробництва карамельних барвників. Обгрунтовано раціональні технологічні параметри процесу карамелізації наноретентату. Досліджено фізико-хімічні, органолептичні та мікробіологічні показники готового карамельного барвника в процесі зберігання та на підставі одержаних даних рекомендовано умови та термін зберігання такого продукту. Розроблено технологію виробництва карамельного барвників із підсирної сироватки. Визначено дозування карамельного барвника у морозиво "Крем-брюле" та йогурт, встановлено умови зберігання молочних продуктів з карамельним барвником на основі підсирної сироватки. Розроблено проект нормативної документації на виробництво карамельного барвника із підсирної сироватки та розраховано економічні показники.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л625.88-3 + Л959.2
Шифр НБУВ: РА374200 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
8.

Федотова Н. А. 
Технологія білково-рослинного напівфабрикату на основі молочної сироватки: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 / Н. А. Федотова ; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. — Донецьк, 2011. — 21 с. — укp.

Вперше доведено підвищення піноутвоутворювальних властивостей композиції яєчного білка та рослинної сировини, що може бути використано в технологіях виробів з пінною структурою. Встановлено та підтверджено методом математичного моделювання оптимальні технологічні параметри одержання максимальних структуроутворювальних властивостей модельних систем білково-рослинного напівфабрикату на основі молочної сироватки (БРН МС). Визначено параметри плівкового сушіння композиційної суміші БРН та співвідношення рослинної сировини та цукру в системі, що забезпечує максимальне збереження поживних речовин. Вперше обгрунтовано технологічні параметри та режими одержання БРН МС. Одержано комплекс даних, що характеризує якість розроблених напівфабрикатів, доведено їх високу харчову та біологічну цінність, обгрунтовано умови та строки зберігання напівфабрикатів, розроблено асортимент солодких страв на їх основі. Розкрито закономірності формування якісних показників десертної продукції й оздоблювальних напівфабрикатів під час виробництва та зберігання. Доведено, що використання молочної та рослинної сировини у рекомендованих концентраціях забезпечує технологічну стабільність утворення харчових систем, підвищення якості готових виробів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959.2 + Л994
Шифр НБУВ: РА382333 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
9.

Ветров В.М. 
Технологія молочно-білкових напівфабрикатів зі сколотин для виробництва структурованої десертної продукції: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / В.М. Ветров ; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського. — Донецьк, 2007. — 18 с. — укp.

Визначено закономірності ціноутворення в основних видах білково-вуглеводної молочної сировини (БВМС) - сколотинах і знежиреному молоці. Установлено вплив мікробного екзополісахариду "Ксампан" і желатину на процес структуроутворення у модельних системах на основі БВМС. Визначено середньовагові молекулярні маси цих комплексів. Науково обгрунтовано й оптимізовано технологічні параметри та режими виробництва молочно-білкових напівфабрикатів зі сколотин для структурованої десертної продукції. Одержано дані, які характеризують якість розроблених МБНС, доведено їх підвищену харчову та біологічну цінність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959 + Л991.5 +
Шифр НБУВ: РА353466

Рубрики:

      
10.

Крамаренко Д.П. 
Технологія молочно-білкових фаршів з використанням йодовмісної водоростевої добавки: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / Д.П. Крамаренко ; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Х., 2007. — 18 с. — укp.

Науково обгрунтовано та розроблено технологію молочно-білкових фаршів (МБФ) з використанням йодовмісної домішки цистозіри "Барба-йод", яка є продуктом переробки бурих морських водоростей. Досліджено поліфенольний комплекс і антиоксидантні властивості домішки цистозіри. Одержано дані про функціонально-технологічні властивості модельних систем на базі молочно-білкового концентрату зі сколотин (МБКС). Установлено вплив домішки цистозіри на фізико-хімічні процеси, що відбуваються під час заморожування - відтаювання фаршевих мас. Розроблено рекомендації щодо їх використання у технологіях кулінарної продукції. Здійснено впровадження нових технологій у підприємствах агропромислового комплексу та підприємствах харчування.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959 +
Шифр НБУВ: РА353427

Рубрики:

      
11.

Рудавська М. В. 
Формування споживних властивостей молочних прохолоджуючих напоїв оздоровчого спрямування: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.15 / М. В. Рудавська ; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Х., 2011. — 20 с. — укp.

Обгрунтовано, розроблено та товарознавчо оцінено молочні прохолоджувальні напої оздоровчого спрямування та напівфабрикати для їх виготовлення. Наведено результати комплексних товарознавчих досліджень якості напоїв, що дозволити затвердити рецептури, технологічну інструкцію та, після медичної апробації, рекомендації щодо використання напоїв окремими групами споживачів. Виявлено, що найефективнішим, з точки зору покращення стану здоров'я та підвищення загальної працездатності людей, що проживають на йододефіцитних територіях, є коктейль оздоровчого спрямування з Ламіданом "Маслянка-кефір яблучно-гарбузовий". Запропоновано класифікацію молочних коктейлів за основною молочною сировиною, рослинними наповнювачами та піноутворювачами. Показано можливості подальших досліджень, спрямованих на розширення асортименту та підвищення біологічної цінності коктейлів на основі молочних напівфабрикатів з використанням маслянки, знежиреного та нормалізованого молока, вершків і сироватки.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959.27
Шифр НБУВ: РА380312 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського