Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (95)Книжкові видання та компакт-диски (87)
Пошуковий запит: (<.>U=П817.11$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 15
Представлено документи з 1 до 15

      
1.

Яворська О.В. 
Ветеринарно-санітарна експертиза м'яса курчат, виробленого при стимуляції їх росту та розвитку: Автореф. дис... канд. вет. наук: 16.00.09 / О.В. Яворська ; Львів. нац. акад. вет. мед. ім. С.З.Гжицького. — Л., 2004. — 20 с.: табл. — укp.

Експериментально обгрунтовано росто- та імуностимулюючу дію спеціально розробленої молочно-дріжджової домішки "Стимугал", яку застосовано під час вирощування курчат. На підставі ветеринарно-санітарної оцінки тушок птиці та врахування типологічних особливостей автономної нервової системи встановлено позитивний вплив даного біостимулятора на підвищення середньодобових приростів маси тіла, збільшення живої маси, промірів довжини й обхвату тулуба, довжини плесни та покращання якості м'яса. З'ясовано, що внаслідок застосування кормової домішки відбуваються закономірні зміни морфологічних і біохімічних показників крові: підвищення вмісту еритроцитів, гемоглобіну, загального білка (зокрема, збільшення <$Ebeta>- <$Egamma>-глобулінів), глюкози, загальних ліпідів та зростання активності ферментів аланін- і аспартатамінотрансферази та підвищення природної резистентності курчат, яке позитивно впливає на їх збереженість, інтенсивність росту та будову тіла. Проведено хімічні, органолептичні дослідження та вивчено біологічну цінність м'яса птиці. Доведено активуючу дію досліджуваної кормової домішки на гуморальні фактори неспецифічної резистентності організму курчат. Виявлено, що застосування в раціонах курчат "Стимугалу" дозволяє одержувати м'ясо вищої якості в порівнянні з птицею, яка не отримувала даної кормової домішки.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.11 +
Шифр НБУВ: РА329129

Рубрики:

      
2.

Бусол Л. В. 
Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів забою курчат-бройлерів при застосуванні нанокомпозиту порошка феромагнетика: автореф. дис. ... канд. вет. наук : 16.00.09 / Л. В. Бусол ; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. — К., 2010. — 20 с. — укp.

Вперше вивчено вплив згодовування кормів з нанокомпозиційним порошком феромагнетика термохімічного способу одержання у різних дозах на ріст і розвиток курчат-бройлерів. Встановлено фізіологічно обгрунтовані дози наноферомагнетика для курчат-бройлерів, визначено ветеринарно-санітарну характеристику продуктів забою курчат-бройлерів, вирощених з використанням кормів, які мають у складі нанокомпозит порошка феромагнетика в дозах 1 і 3 мг/кг корму. Доведено високу біологічну активність ультрадисперсних частинок заліза та відсутність можливості виникнення ризиків, пов'язаних зі зниженням продуктивності.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.11
Шифр НБУВ: РА374720 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
3.

Шарай Я.М. 
Ветеринарно-санітарна експертиза свинини при хронічному катаральному гастриті: Автореф. дис... канд. вет. наук: 16.00.06 / Я.М. Шарай ; Львів. держ. акад. вет. медицини ім. С.З.Гжицького. — Л., 2000. — 19 с. — укp.

Встановлено, що хронічні катаральні гастрити мають широке розповсюдження серед свинопоголів'я України (88 - 95 %). Показано, що у випадку сильно вираженого хронічного катарального гастриту ступінь обезкровлювання туш була задовільною та незадовільною. Органолептичні та фізико-хімічні показники м'яса погіршувались в залежності від тяжкості патологічного процесу. У м'ясі свиней, хворих на хронічний гастрит, збільшується вміст вологи, зменшується кількість білка, жиру, золи, понижується калорійність м'яса. Дослідження стосовно визначення сумарного вмісту жирних кислот та амінокислот показали, що під час патологічного процесу їх менше, ніж у клінічно здорових, а відносна біологічна цінність м'яса знижується на 22,0 - 30,7 % Схожу картину виявлено під час аналізу мінерального складу. Доведено, що обсіменіння м'яса та внутрішніх органів мікрофлорою збільшується в залежності від ступеня патологічного процесу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.112,022
Шифр НБУВ: РА310027 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
4.

Фоміна М.В. 
Ветеринарно-санітарна експертиза свинини, виробленої в умовах дефіциту заліза та його корекції: автореф. дис... канд. вет. наук: 16.00.09 / М.В. Фоміна ; Львів. нац. ун-т вет. медицини та біотехнологій ім. С.З.Гжицького. — Л., 2008. — 19 с. — укp.

Досліджено вплив різних соплук і доз заліза на еритропоез, білковий, вуглеводний і мінеральний обмін у свиней, їх м'ясну продуктивність, прирости мас та якість одержаної продукції. Встановлено, що корекція раціонів дослідних свиней хелатними сполуками заліза (метіонатів і лізинатів) сприяє вірогідному зростанню кількості еритроцитів у крові, вмісту гемоглобіну, концентрації загального білка, SH-груп і заліза у сироватці крові. Вивчено вплив різних сполук і доз заліза на м'ясну продуктивність, швидкість росту свиней, зроблено ветеринарно-санітарне та біологічне оцінювання одержаної продукції. З'ясовано, що додавання лізинату заліза до раціону відгодовуваних свиней краще впливає на забійні показники, морфологічний склад туш (збільшує вихід м'язової тканини, площу м'язового вічка), фізичні властивості (pH, площу м'язового вічка, вологоємність) та відзначається найбільшим рівнем вірогідності. Доведено, що застосування заліза у формі хелатів позитивно впливає на органолептичні характеристики свинини, що сприяє покращанню якості м'яса та бульйону з нього, фізико-хімічних показників і подовжує термін його зберігання. У м'ясі усіх дослідних груп свиней виявлено зменшення загальної вологи та збільшення вмісту сухої речовини та жиру, що забезпечує більшу калорійність м'яса та покращує його смакові якості. Доведено позитивний вплив хелатних сполук заліза на збільшення рівня мікроелементів у крові та м'ясі свиней (Fe, Mn, Zn, Cu). Розраховано економічний ефект та розроблено рекомендації щодо використання лізинату заліза для відгодівлі свиней у встановленій дозі.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П65-45 + П817.11 +
Шифр НБУВ: РА358497

Рубрики:

      
5.

Фаріонік Т.В. 
Ветеринарно-санітарна експертиза яловичини, виробленої в умовах дефіциту мікроелементів (Fe, Cu, Mn, Co, Zn) зони Лісостепу Вінничини: автореф. дис... канд. вет. наук: 16.00.09 / Т.В. Фаріонік ; Львів. нац. ун-т вет. мед. та біотехнологій ім. С.З.Гжицького. — Л., 2009. — 20 с. — укp.

Вперше створено ефективний спосіб підвищення продуктивності відгодівельних бугайців та якості продукції тваринництва, доступний для використання в господарствах з відгодівлі ВРХ. Забезпечено збільшення продуктивності тварин та одержання яловичини з кращими хімічними властивостями, біологічною цінністю і фізико-хімічними та санітарними властивостями. Встановлено, що збагачення кормових раціонів відгодівельних бугайців хелатними сполуками метіонатів заліза, міді, марганцю, кобальту та цинку в запропонованих нами дозах сприяє збільшенню приросту живої маси, відносної швидкості росту і економічної ефективності галузі.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.112(4УКР-4ВІН) +
Шифр НБУВ: РА367650

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
6.

Безсмертний В.М. 
Ветеринарно-санітарна оцінка і удосконалення технології підвищення якості м'яса птиці при аскаридіозі з використанням побічної сировини і відходів м'ясокомбінатів: Автореф. дис... д-ра вет. наук: 16.00.06 / В.М. Безсмертний ; Одес. держ. с.-г. ін-т. — О., 1999. — 31 с. — укp.

Дисертацію присвячено питанням ветеринарно-санітарної експертизи та якісної оцінки м'яса птиці (курей, індичок) при аскаридіозі і розробці сучасної профілактики цього захворювання, направленої на збільшення виробництва і підвищення якості м'яса з використанням кормових домішок і відходів м'ясокомбінатів. Розроблена предзабійна і післязабійна діагностика аскаридіозу птиці, вивчено вплив аскаридіозної інвазії на продуктивність птиці, санітарні і якісні показники м'яса та його біологічну цінність. Науково обгрунтована можливість використання відходів м'ясокомбінатів як сировини для виробництва кормових домішок і преміксів і розроблена технологія їх виробництва. Вивчено вплив комплексної профілактики аскаридіозу на санітарні показники і якість м'яса птиці. Встановлена економічна ефективність проведення комплексної профілактики аскаридіозу птиці згідно з розробленою методикою.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.116,022

Рубрики:

      
7.

Горобей О.М. 
Ветеринарно-санітарна оцінка м'ясопродуктів, що реалізуються на ринках, та заходи з підвищення їх якості: Автореф. дис. канд. вет. наук: 16.00.09 / О.М. Горобей ; Львів. нац. акад. ветеринарної мед. ім. С.З.Гжицького. — Л., 2003. — 19 с. — укp.

Проведено комплексне ветеринарно-санітарне дослідження (бактеріальне обсіменення, визначення токсичності та вмісту нітритів) ковбас і копченостей, що реалізуються на ринках у різні пори року та виготовляються різними суб'єктами виробництва. Встановлено фактори, що впливають на санітарну якість м'ясопродуктів, розроблено заходи щодо підвищення їх санітарної якості та безпеки. Запропоновано експрес-метод визначення токсичності м'ясопродуктів, розроблено спосіб виготовлення екологічно чистого барвника та безнітритну технологію виготовлення ковбасних виробів. Обгрунтувано ефективність впровадження у ветеринарно-санітарну експертизу м'ясопродуктів мікробіологічного експрес-методу визначення токсичності та виготовлення ковбас за безнітритною технологією з використанням розробленого барвника. Запропоновано методику контролю якості та безпеки м'ясопродуктів відповідно до міжнародних вимог системи самоконтролю (НАССР).

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.11 +
Шифр НБУВ: РА328446

Рубрики:

      
8.

Тирсіна Ю.М. 
Ветеринарно-санітарна оцінка продуктів забою некатегорійного молодняку великої рогатої худоби: Автореф. дис... канд. вет. наук: 16.00.09 / Ю.М. Тирсіна ; Нац. аграр. ун-т. — К., 2003. — 18 с.: рис. — укp.

Вперше вивчено гістологічні зміни (некроз, відкладання ліпофусцину, слизову дистрофію міжм'язової сполучної тканини), які знижують якість м'яса некатегорійних тварин як повноцінного продукту харчування. Доведено, що інтенсивність саркоцистозної інвазії під впливом незбалансованої та недостатньої годівлі зростає. Зазначено, що одержані результати досліджень дають підставу рекомендувати проведення обов'язкового бактеріологічного дослідження продуктів забою некатегорійних тварин, які є потенційно небезпечним джерелом токсикоінфекції для людини, а також проведення патогістологічного дослідження на предмет ураження саркоцистами, оскільки інтенсивність м'язової інвазії саркоцистами у даному випадку зростає.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.11 +
Шифр НБУВ: РА324559

Рубрики:

      
9.

Ковальчук Р.Л. 
Ветеринарно-санітарна та якісна оцінка яловичини за відгодівлі бугайців кормами, збагаченими гуматом натрію та метіонатами кобальту і йоду: Автореф. дис... канд. вет. наук: 16.00.09 / Р.Л. Ковальчук ; Львів. нац. акад. вет. медицини ім. С.З.Гжицького. — Л., 2007. — 20 с. — укp.

Досліджено вплив підгодівлі бугайців гуматом натрію та гуматом натрію у поєднанні з хелатними сполуками (метіонатами) кобальту та йоду на інтенсивність перебігу фізіологічних процесів в організмі тварин, їх продуктивність та якість одержаної від них продукції. Вивчено вплив підгодівлі гуматом натрію та гуматом натрію у поєднанні з хелатними сполуками (метіонатами) кобальту та йоду в різних пропорціях на якість продукції. Встановлено, що корекція раціонів дослідних бугайців гуматом натрію у поєднанні з метіонатами кобальту та йоду позитивно впливає на гематологічні показники, активність ферментів переамінування, інтенсивність обміну речовин в організмі тварин, не викликаючи порушень їх клінічного стану. Вивчено вплив підгодівлі на продуктивність та забійні якості яловичини. Встановлено, що підгодівля бугайців гуматом натрію у поєднанні з метіонатами кобальту та йоду покращує харчову цінність, фізико-хімічні та санітарні показники одержаної від них яловичини. Розраховано економічний ефект і розроблено методичні рекомендації щодо комплексного використання гумату натію з метіонатами кобальту та йоду для відгодівлі великої рогатої худоби у відповідних дозах.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П60-451 + П817.11 +
Шифр НБУВ: РА349677

Рубрики:

      
10.

Кравчук В.В. 
Критерії оцінки якості м'яса: автореф. дис... канд. вет. наук: 16.00.09 / В.В. Кравчук ; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. — К., 2009. — 20 с. — укp.

Вперше в Україні проведено порівняльне оцінювання методів визначення ступеня свіжості (якості) м'яса. На підставі результатів органолептичних, хімічних і мікроскопічних досліджень м'яса встановлено, що визначення pH та реакція на пероксидазу є неефективними для визначення свіжості м'яса та не можуть використовуватись як самостійні методи. Удосконалено прилад для відгонки летких жирних кислот (ЛЖК), який дозволяє більш точно, у порівнянні з приладом, наведеним у ДСТУ 2392-78, визначити свіжість м'яса. Для більш достовірного дослідження вільних ЛЖК запропоновано використовувати метод газової хроматографії. Проаналізовано вплив умов вирощування свиней і великої рогатої худоми на якість свинини та яловичини. Виявлено, що забійний вихід, органолептичні показники, хімічний та амінокислотний склад кращі у м'яса тварин, вирощених в особистих підсобних господарствах населення. Встановлено основні критерії визначення якості м'яса. З урахуванням даних критеріїв обгрунтовано систему контролю за виробництвом якісного та безпечного м'яса.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.11 + Л92-1 с +
Шифр НБУВ: РА363081

Рубрики:

      
11.

Сергєєв О.О. 
Підвищення вірогідності телевізійних засобів контролю м'ясопродуктів на трихінельоз: Автореф. дис. канд. техн. наук: 05.11.13 / О.О. Сергєєв ; Київ. нац. ун-т технологій та дизайну. — К., 2003. — 19 с. — укp.

Розроблено математичну модель оцінки вірогідності телевізійних приладів контролю м'ясопродуктів на трихінельоз, що враховує характерні властивості телевізійних зображень проб: контраст зображення, розмір личинок, співвідношення яскравостей об'єкта та фона, співвідношення сигнал/шум зображення, час спостереження. На основі дослідження процесу формування цифрового спектрозонального збраження визначено, що найбільший вплив на вірогідність контролю мають нерівномірність освітленості, функція передачі модуляції передавальної телевізійної камери (ПТК) і мікроструктура об'єкта. Експериментально встановлено оптимальну комбінацію оптичних спектральних фільтрів, що дозволить збільшити значення коефіцієнта передачі ПТК у порівнянні з роботою на інших спектральних інтервалах. Запропоновано метод підвищення вірогідності телевізійних засобів контролю м'ясопродуктів на трихінельоз, який базується на результатах дослідження математичної моделі та коефіцієнта передачі модуляції ПТК і передбачає обробку локальними операторами цифрових зображень фрагментів проб, сформованих в спектральному діапазоні 580 - 630 нм.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.116 +
Шифр НБУВ: РА327914

Рубрики:

      
12.

Олійник Л.В. 
Система моніторингу, контролю і профілактики токсикоінфекцій сальмонельозної та ешерихіозної етіології: Автореф. дис... д-ра вет. наук: 16.00.09 / Л.В. Олійник ; Львів. нац. акад. вет. медицини ім. С.З.Гжицького. — Л., 2004. — 33 с.: рис. — укp.

Вивчено ступінь поширення та етіологічну структуру харчових токсикоінфекцій в Україні. Установлено взаємозв'язок між рівнем контамінації продуктів тваринництва потенційними збудниками токсикоінфекцій і станом епідеміологічної ситуації. Визначено епізоотологічні особливості сальмонельозу тварин та ступінь поширення різних сероварів і фаготипів збудників цієї хвороби у тварин по регіонах України. Досліджено ступінь поширення шиготоксинпродукуючих ешерихій серед сільськогосподарських тварин. Одержано нові дані щодо життєздатності збудників харчових токсикоінфекцій в об'єктах довкілля. Запропоновано нові методи діагностики сальмонельозу, а також методи індикації цих збудників у харчових продуктах тваринного походження за допомогою ПЛР. З'ясовано вплив різних збудників токсикоінфекцій на якісні показники (біохімічні та біологічні) м'яса, вивчено особливості динаміки вмісту метаболітів у крові, а також активність ряду ферментів та стану окиснювально-антиоксидантної рівноваги у динаміці захворювання поросят на сальмонельоз за умов експериментальної ендотоксемії, що поглиблює та розширює сучасне розуміння механізмів розвитку токсикозів сальмонельозної етіології в інфікованих тварин. Визначено біологічну цінність м'яса, одержаного від тварин, хворих на сальмонельоз та коліентеротоксемію. Теоретично та експериментально обгрунтовано та розроблено нову екологічно безпечну технологію деконтамінації продуктів тваринництва від сальмонел за допомогою фагів, визначено ефективність її застосування.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.116 + П873.221 +
Шифр НБУВ: РА331493

Рубрики:

      
13.

Щербакова Н. С. 
Фармакологічний вплив Бі-септиму на м'ясну продуктивність курей при паразитоценозі ешерихіозу з еймеріозом: автореф. дис. ... канд. вет. наук : 16.00.04 / Н. С. Щербакова ; Львів. нац. ун-т вет. медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького. — Л., 2011. — 20 с.: a-табл. — укp.

Наведено методологічні підходи до розробки складників препарату Бі-септиму та досліджено фармакологічний вплив цього препарату на м'ясну продуктивність курей у разі паразитоценозу, обумовленого ешерихіями з еймеріями. Одержано нові наукові та практичні дані щодо токсичності м'яса птиці після лікування бі-септимом і визначено період його виведення з продуктів птахівництва. Визначено чутливість мікрофлори й емерій до препарату бі-септим, встановлено параметри токсичності, алергенні властивості антибіотика бі-септим широкого спектра дії. Виявлено період виведення препарату з організму птиці та його вплив на якість продуктів птахівництва. Науково доведено, що біологічна цінність м'яса, одержаного від птиці, хворої на ешерихіоз та еймеріоз, знижується. Надано санітарну оцінку продуктам птахівництва залежно від інтенсивності ураження ешерихіями й еймеріями.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.111 + П873.361-7 + П855.612 Бі-септим
Шифр НБУВ: РА379589 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
14.

Васерук Н.Я. 
Фізіологічний стан бугайців і ветеринарно-санітарна оцінка яловичини, виробленої в умовах підвищеного вмісту кадмію за корекції метаболізму хелатами мікроелементів та вітамінами: Автореф. дис... канд. вет. наук: 16.00.09 / Н.Я. Васерук ; Львів. держ. акад. вет. медицини ім. С.З.Гжицького. — Л., 2003. — 18 с.: рис. — укp.

Наведено результати досліджень in vitro та in vivo механізмів реалізації токсичного впливу кадмію, тестування та підбору засобів кадмійпротекторної дії. Вивчено фізіологічний стан, продуктивність бугайців у зонах з різною інтенсивністю техногенного навантаження, проведено ветеринарно-санітарну експертизу одержаної продукції тваринництва. Встановлено, що у разі тривалого надходження невисоких доз кадмію в організмі бугайців змінюється метаболізм мікроелементів, знижується інтенсивність використання поживних речовин, синтез енергетичних запасів і підвищуються процеси катаболізму. Зазначено, що корекцію обміну речовин, нормалізацію функціонування системи антиоксидантного захисту, посилення синтетичних процесів в організмі тварин, та зниження вмісту кадмію у яловичині проведено шляхом включення до раціону металоорганічних сполук мікроелементів з амінокислотою метіоніном у поєднанні з ін'єкціями тривітаміну.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.112.7 + П872.76 +
Шифр НБУВ: РА323961

Рубрики:

      
15.

Гирич С.В. 
Якість і безпека м'ясопродуктів, отриманих в несприятливих еколого-епізоотичних умовах: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.15 / С.В. Гирич ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. — К., 2004. — 20 с.: рис., табл. — укp.

Проведено екологічну оцінку аграрного комплексу Вінниччини в аспекті одержання товарного м'яса, складено карти-схеми зон техногенного забруднення Вінниччини, показано ймовірність одержання небезпечних м'ясопродуктів за несприятливих умов. Вивчено вплив малих доз радіації на споживні властивості м'яса курей та можливість його тривалого зберігання. Оцінено харчову цінність та безпеку яловичого м'яса у разі захворювання великої рогатої худоби на туберкульоз. Розроблено експрес-метод мікроскопічного виявлення збудника зазначеної хвороби в м'ясопродуктах, який дає змогу скоротити тривалість досліджень до 1 - 2 годин (за загальноприйнятою методикою потрібно 30 - 90 діб).

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.11 +
Шифр НБУВ: РА328907

Рубрики:
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського