Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (8)Реферативна база даних (522)Книжкові видання та компакт-диски (48)
Пошуковий запит: (<.>K=ЇЖІ<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 51
Представлено документи з 1 до 20
...

      
1.

Ігнат В.І. 
Вплив способу гастректомії на подовженість та якість життя пацієнтів: автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.03 / В.І. Ігнат ; Львів. нац. мед. ун-т ім. Д.Галицького. — Л., 2008. — 19 с. — укp.

Досліджено актуальну проблему сучасної хірургії - покращання якості життя пацієнтів, які перенесли гастроектомію, шляхом теоретичного обгрунтування, опрацювання та впровадження у клінічну практику нових способів реконструкції шлунково-кишкового тракту. Проведено обстеження 260-ти пацієнтів, яким виконано гастроектомію з приводу раку шлунка. На підставі результатів загальноклінічних, біохімічних та інструментальних досліджень оцінено наближені результати операційного втручання. З метою відновлення пасажу їжі шлунково-кишковим трактом використано езофагоєюноанастомоз "кінець у кінець" з виключеною за Ру петлею тонкої кишки, езофагоєюноанастомоз за Г.В. Бондарем і новий спосіб реконструкції, який включає формування езофагоєюноанастомозу за Г.В. Бондарем і створення єюнодуоденоанастомозу для включення дванадцятипалої кишки в пасаж їжі. Встановлено, що кількість органічних ускладнень після гастректомії із езофагоєюнодуоденоанастомозом за власним способом складає 8 %, у разі застосування інших способів - 19 %. Функціональні постгастректомічні порушення, більш або менш виражені, діагностовано у всіх пацієнтів після застосування кінцекінцевого езофагоєюноанастомозу та тільки у разі включення у пасаж їжі дванадцятипалої кишки такі розлади спостережено у 48 % пацієнтів. Найвищу якість життя, оцінену за MOS SF-36, зафіксовано у пацієнтів після реконструкції шлунково-кишкового тракту з включенням в пасаж дванадцятипалої кишки.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р457.445.22-86 + Р457.445.22-38 +
Шифр НБУВ: РА362187

Рубрики:

      
2.

Аверіна-Лугова Д.Ю. 
Крим наприкінці ХIX - на початку ХХ ст.: міська повсякденність: автореф. дис... канд. іст. наук: 07.00.01 / Д.Ю. Аверіна-Лугова ; Запоріз. нац. ун-т. — Запоріжжя, 2009. — 20 с. — укp.

Досліджено суб'єктні й об'єктні аспекти міського повсякденного життя міст Кримського півострова наприкінці XIX - початку XX ст. Розглянуто форми та способи задоволення городянами вітальних потреб (у їжі, безпечному середовищі, відпочинку) та потреб більш високого рівня (у дозвіллі, самоактуалізації). Особливу увагу приділено дослідженню архітектоніки кримських міст, зокрема, висвітлено питання забезпечення ефективності функціонування населених пунктів і наповнення предметного поля міста. Розглянуто проблеми виховання та навчання городян. Проаналізовано регіональні особливості повсякденного життя кримських міст, зроблено спробу відтворення уявлень міських жителів щодо самих себе та місць свого проживання. Зроблено висновок, що зміни об'єктних і суб'єктих елементів життєвого устрою міського населення Криму наприкінці XIX - початку XX ст. мали структурний, просторовий, семіотичний характер і були неоднозначні у своїй динаміці.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР-6КРМ)52-7 + Т3(4УКР-6КРМ)52-7
Шифр НБУВ: РА368003

Рубрики:

      
3.

Арчибісова Д. С. 
Розвиток регіональних організаційно-управлінських механізмів інтеграції аквакультури в рекреаційно-туристичну сферу / Д. С. Арчибісова. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертацію присвячено комплексному вивченню теоретико-методичних питань та розробці практичних рекомендацій щодо інтеграціїаквакультури в рекреаційно-туристичну сферу. Аргументовано, що як засіб виробництва їжі аквакультура пройшла довгий шлях за відносно короткий проміжок часу, але якщо вона хоче реалізувати весь свій потенціал як глобальне рішення харчової безпеки - забезпечення здоровим, стійким і доступним білком та задоволення змін сподівань споживачів - тоді сектор повинен швидко пришвидшити свій прогрес. Однак сучасні методи аквакультури критикуються громадськістю за потенційні причини екологічних проблем та ризиків для здоров'я споживачів. Несприятливе суспільне сприйняття може призвести до зниження споживання. Крім того, виробництво може негативно позначитися на законодавстві, і як таке на процедури затвердження впливає суспільне сприйняття. Для подальшого процвітання галузь аквакультури повинна враховувати реакцію громадськості на їх виробничі практики. Одним із способів дізнатися про суспільне сприйняття та зрозуміти його є зворотній звязок. Для цього пропонується громадськості відвідувати Дослідження також було зосереджено на презентації систем рециркуляції та органічної аквакультури. Сформовано авторське розуміння того, що інтеграція туризму в аквакультуру повинна проводитися на законодавчому рівні. Пропонується оновлений алгоритм надання в оренду акваторії та процедура надання в оренду частини рибогосподарського водного об'єкта для розміщення туристів. Розроблено рекомендації із провадження методів фінансування акваферм та створення додаткової доданої вартості за рахунок впровадження в акваторіях рекреаційно-туристичних елементів.^UThe dissertation is devoted to the complex study of theoretical and methodological issues and the development of practical recommendations for the integration of aquaculture in the recreational and tourist sphere. It is argued that as a means of food production, aquaculture has come a long way in a relatively short period of time, but if it wants to realize its full potential as a global food security solution - providing healthy, sustainable and affordable protein and meeting consumer expectations - then the sector must accelerate rapidly. progress. However, modern aquaculture methods are criticized by the public for the potential causes of environmental problems and risks to consumer health. Adverse social perceptions can lead to lower consumption. In addition, production can have a negative impact on legislation, and as such, approval procedures are influenced by public perception. For further prosperity, the aquaculture industry must take into account the public response to their production practices. One way to learn about public perception and understand it is through feedback. To this end, the public is invited to visit. The study also focused on the presentation of recycling systems and organic aquaculture. The author's understanding is formed that the integration of tourism into aquaculture should be carried out at the legislative level. An updated algorithm for renting water and a procedure for renting part of a fishery water body for tourist accommodation is proposed. Recommendations for the implementation of methods of financing aqua farms and the creation of additional added value through the introduction of recreational and tourist elements in the waters.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія: Біологічні науки   
4.

Ахмад Ашфак 
Вплив токсикантів Crsup6+/sup, Nisup2+/sup, Pbsup2+/sup на біопродукційні параметри молоді риб: Автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.10 / Ахмад Ашфак ; УААН. Ін-т риб. госп-ва. — К., 1999. — 16 с. — укp.

Вперше на значному експериментальному матеріалі встановлені кількісні значення біопродукційних параметрів та рівнів екскреції фосфору у молоді риб в умовах впливу різних концентрацій шестивалентного хрому, нікелю і свинцю. Встановлено відносну чутливість біопродукційних параметрів риб до наявності у воді токсикантів. Показано, що найчутливішим з досліджених показників до наявності у воді токсикантів є індекс оптимальності середовища, потім (у порядку зменшення чутливості) - питома швидкість росту, ефективність використання їжі на ріст і рівень дихання. Запропоновано використовувати індекс оптимальності середовища, питому швидкість росту і рівень екскреції фосфору для діагностики токсикантів у воді та подані попередні рекомендації щодо застосування біопродукційних параметрів риб для діагностики токсикантів у воді; встановлена необхідність підвищеного вмісту фосфору в раціоні риб при вирощуванні їх за умов забруднення вод хромом і нікелем.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*801.1-641.1,022

Рубрики:

      
5.

Бєлоусова О.Ю. 
Хронічний товстокишковий стаз при гастродуоденальній патології у дітей: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.10 / О.Ю. Бєлоусова ; Харк. держ. мед. ун-т. — Х., 2001. — 20 с. — укp.

Досліджено питання підвищення ефективності діагностики та лікування хронічного товстокишкового стазу у випадку гастродуоденальної патології у дітей. Виявлено, що основними факторами його формування є аліментарні (порушення режиму прийому та характеру їжі, низька рухова активність, дефекти догляду та виховання в ранньому віці), органічні (природжена патологія товстої кишки) і порушення регуляції кишкової моторики внаслідок ваготонії. Показано, що хронічний товстокишковий стаз у разі гастродуоденальної патології у дітей супроводжується переважно запальними змінами слизової оболонки товстої кишки, одним із факторів розвитку яких є порушення мікроциркуляції та регіонального кровообігу в стінці кишки внаслідок хронічного запору. Розроблено концепцію формування хронічного товстокишового стазу у разі гастродуоденальної патології у дітей і принципи його корекції.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р733.413.302.2-3
Шифр НБУВ: РА313049 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
6.

Байляк М. М. 
Підвищення адаптаційного потенціалу дріжджів Saccharomyces cerevisiae та плодової мушки Drosophila melanogaster рослинними екстрактами, кетокислотами та аргініном / М. М. Байляк. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертація присвячена вивченню стрес-захисних та геропротекторних властивостей чинників рослинного походження (кверцетину та родіоли рожевої), а також клітинних метаболітів, альфа-кетоглютарату та аргініну. В експериментах in vitro та з використанням модельних організмів, дріжджів S. cerevisiae та плодової мушки D. melanogaster, виявлено, що залежно від умов досліджувані природні чинники можуть діяти як антиоксиданти, так і прооксиданти. Знайдено, що антиоксидантна активність рослинних екстрактів була вищою за низьких рН, а прооксидантна активність – за високих рН. Водний екстракт R. rosea у залежний від концентрації спосіб проявляв адаптогенну та геропротекторну дію на S. cerevisiae. Адаптогенна дія R. rosea потребувала наявності транскрипційних факторів Msn2/4 та Yap1, а захисна дія кверцетину – лише білків Msn2/Msn4. Екзогенний АКГ проявляв стрес-захисну та геропротекторну дію у S. cerevisiae та D. melanogaster через включення у амінокислотний метаболізм та стимуляцію антиоксидантного захисту. Показано, що аргінін, доданий до їжі, пришвидшував метаболізм та викликав оксидативний стрес у молодих D. melanogaster, проте знижував плодючість самок та скорочував тривалість життя мух. Отже, завдяки про-/антиоксидантним властивостям природні речовини можуть як підвищувати адаптаційний потенціал та збільшувати тривалість життя організмів, так і проявляти токсичні ефекти.^UThe dissertation is devoted to the study of stress-protective and geroprotective properties of plant derived substances (quercetin and Rhodiola rosea extracts), as well as cellular metabolites, alpha-ketoglutarate and arginine. In vitro experiments and experiments with model organisms, yeast S. cerevisiae and fruit fly D. melanogaster, showed, that depending on the conditions, the studied natural factors could act as antioxidants and prooxidants. The antioxidant activity of the plant extracts was higher at low pHs, whereas the prooxidant activity was higher at alkaline pHs. The aqueous extract from R. rosea root showed adaptogenic and geroprotective effects in S. cerevisiae in a concentration-dependent manner. The adaptogenic action of R. rosea required the presence of Msn2/4 and Yap1 transcription factors, and the protective action of quercetin required only Msn2/Msn4 proteins. Exogenous alpha-keroglutarate has stress-protective and geroprotective effects in S. cerevisiae and D. melanogaster via affecting amino acid metabolism and stimulation of antioxidant defense. Dietary arginine had beneficial effects on larval development and metabolism of young D. melanogaster adults, but long-term consumption of arginine-supplemented food decreased fecundity and lifespan of flies.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
7.

Барановський Д. М. 
Апаратно-програмний комплекс для моніторингу та управління глікемічним профілем / Д. М. Барановський. — Б.м., 2019 — укp.

Об'єктом дослідження є процес моніторингу та управління глікемічним профілем хворого на ЦД 1-го типу. Метою дослідження є підвищення інформативності процесу моніторингу та управління глікемічним профілем у хворих на цукровий діабет І типу шляхом розроблення методу, моделі та апаратно-програмного комплексу. Методи дослідження: методи математичного моделювання для побудови математичних моделей; метод імітаційного моделювання для розроблення алгоритму управління глікемічним профілем; методи теорії біотехнічних систем для розроблення структурно-функціональної організації АПК, теоретичні та експериментальні методи для розроблення блоку психологічної підтримки та експериментальні дослідження – для впровадження і апробації моделей, методу і комплексу. Теоретичні результати: вперше розроблено метод визначення психологічного персоніфікованого стану пацієнта, як обов'язкової складової лікувально-діагностичного процесу важкохворих на ЦД І типу, представленої структурно-функціональною взаємодією психолога з особистісною мотиваційно-смисловою сферою пацієнта, і визначаємої за критерієм, який відображає особливості емоційного регулювання соматичного стану хворого шляхом оцінювання його персоніфікованого реагування на хворобу та критерієм об'єктивного визначення поточного психологічного стану пацієнта; вперше запропоновано комбінований метод моніторингу і визначення рівня глюкози в крові людини, представлений сукупністю методів визначення рівня глюкози у повітрі, що видихає пацієнт, методу оцінювання емоційного стресу за параметрами фотоплетизмограми і методу подібності форми фотоплетизмограми зразковим шаблонам, який повністю відповідає критерію неінвазивності, зберігаючи неруйнівність шкірного покрову і представлений, інтерактивним процесом оцінювання фізіологічних параметрів глікемічного профілю, що забезпечує безперервний моніторинг та управління глікемічним профілем хворого; удосконалено математичну модель процесу моніторингу та управління глікемічним профілем хворого на цукровий діабет І типу в частині мінімізації часової затримки надходження сигналу про зміни дози інсуліна з 5 – 15 хвилин до 3 – 4 хвилин шляхом неперервного контролю показників біосенсора глюкози в моніторинговому режимі та корегуванням рівня глюкози в крові після прийому їжі, фізичних навантажень або під час хвороби, що дозволило визначати і здійснювати подачу інсуліновою помпою малих, але частих доз інсуліна і забезпечило ефективну підтримку концентрації глюкози в крові хворого в діапазоні «норми» на протязі тривалого часу; удосконалено шляхом застосування математичної моделі моніторингу та управління глікемічним профілем, процес оцінювання відмінностей між параметрами, λ (визначає кількість глюкози, утилізованої в 1 ОД інсуліну) і µ (відображає вивод глюкози через нирки при перевищенні критичного рівня), який виявив відсутність значимих розбіжностей, що підтвердило інформативність тільки одного значимого параметру α (чутливість до глюкози), який відповідає рівню глюкози і визначає швидкість вироблення інсуліну в межах встановленого діапазону норми, що підтверджує діагноз ЦД І типу. Практичні результати полягають у розробленні апаратно-програмного комплексу для моніторингу та управління глікемічним профілем, який забезпечує безперервний моніторинг рівня глюкози, формує персоніфіковані керуючі впливи за принципом біологічного зворотного зв'язку, враховує кількісні закономірності фізіологічних процесів і здійснює неперервну контролюєму дифузію інсуліна в режимі малих доз. Ступінь впровадження - результати дисертаційної роботи впроваджено в практичну діяльність КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Компаніївської районної ради», у Вінницькому обласному клінічному високоспеціалізованому ендокринологічному центрі, у навчальний процес кафедри біомедичної інженерії Вінницького національного технічного університету при викладання відповідних дисциплін.Сфера (галузь) використання - медицина.^UThe object of the study is the process of monitoring and management of glycemic profile of a patient with type 1 diabetes. The purpose of the study is to increase the information content of the process of monitoring and management of glycemic profile in patients with type I diabetes by developing a method, model and hardware and software complex. Research Methods: mathematical modeling methods for constructing mathematical models; simulation method for developing glycemic profile management algorithm; methods of biotechnical systems theory for the development of structural and functional organization of the agroindustrial complex, theoretical and experimental methods for the development of a block of psychological support and experimental studies - for the introduction and testing of models, method and complex. Theoretical results: for the first time the method of determining the psychological personalized state of the patient as a mandatory component of the medical-diagnostic process of patients with type I diabetes, represented by the structural-functional interaction of the psychologist with the personal motivational-semantic sphere of the patient, is determined regulation of the somatic state of the patient by evaluating his personalized response to the disease and the criterion of objective determination of the current psych gy of the patient; first proposed a combined method of monitoring and determining the level of glucose in human blood, represented by a set of methods for determining the level of glucose in the patient's exhaled air, the method of evaluating emotional stress by the parameters of the photoplethysmogram and the method of similarity of the form of the photoplethysmogram to the same patterns, which preserves cover and presented by an interactive process of evaluation of the physiological parameters of the glycemic profile, which provides continuous monitoring and management of the patient's glycemic profile; the mathematical model of the process of monitoring and management of the glycemic profile of a patient with type I diabetes has been improved in the part of minimizing the time delay of receiving a signal on changes of insulin dose from 5 - 15 minutes to 3 - 4 minutes by continuous control of glucose biosensor parameters in monitoring and correction level blood after ingestion, exercise, or during illness, which allowed the small but frequent doses of insulin to be determined and administered by insulin pump and provided an effective a rhyme of glucose concentration in the patient's blood in the range of "normal" for a long time; improved by applying a mathematical model for monitoring and managing the glycemic profile, the process of estimating differences between parameters, λ (determines the amount of glucose utilized in 1 unit of insulin) and µ (reflects the glucose output through the kidneys when the critical level is exceeded), which revealed no differences confirmed the informative content of only one significant parameter α (glucose sensitivity), which corresponds to the glucose level and determines the rate of production of insulin within the established range of the norm, that n confirms the diagnosis of type I diabetes. The practical results are the development of a hardware and software system for monitoring and management of the glycemic profile, which provides continuous monitoring of glucose level, forms personalized control effects on the principle of biological feedback, takes into account the quantitative regularities of physiological processes and performs non-pulmonary disease . Degree of implementation - the results of the dissertation were implemented in the practical activity of the National Center for Primary Health Care of the Kompaniyiv District Council, in the Vinnitsa Regional Clinical Specialized Endocrinology Center, in the educational process of the Department of Biomedical Engineering in Vinnitsa National Technical University while teaching the relevant disciplines. Sphere (field) of use - medicine.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
8.

Баті В. В. 
Біологічні властивості лактобактерій, перспективних для створення харчових продуктів спеціального прогнозованого призначення / В. В. Баті. — Б.м., 2020 — укp.

Проведено мікробіологічний аналіз на різних стадіях бродіння відібраних традиційних ферментованих страв і напоїв рослинного походження країн регіону Чорного моря. Ідентифіковано та вивчено біологічні властивості ізольованих з них пробіотичних штамів мікроорганізмів, здійснено подальший відбір культур і їстівних рослин, багатих на біологічно активні компоненти, які здатні вибірково пригнічувати ріст умовно-патогенних представників кишкової мікробіоти і стимулювати коменсальні види мікроорганізмів. Вперше досліджено спектри інгібувальної та стимулюючої дії близько 25 різних рослинних компонентів їжі. Показано синергічну взаємодію відібраних ізольованих пробіотичних мікроорганізмів та рослинних компонентів. На основі одержаних даних розроблено зразки функціональних продуктів харчування спеціального прогнозованого призначення. В експериментах in vivo досліджено вплив відібраних мікроорганізмів та рослинних компонентів на кишкову мікробіоту, ліпідний обмін та встановлено їх імуномодулювальну дію. В роботі вперше запропоновано принципи створення функціональних продуктів харчування на основі рослинних компонентів та оригінальних штамів лактобактерій з метою їх прогностичного та персоніфікованого застосування для попередження виникнення некомунікативних захворювань (НКЗ), зокрема ожиріння, шляхом спрямованої корекції мікробного ценозу кишечнику макроорганізму, а відтак і ліпідного профілю та імунного статусу.Про- та антимікробна активність складових компонентів цих продуктів є основою для конструювання дієт на основі етнічних продуктів харчування з врахуванням унікальних рецептур їх приготування. Ізольовані мікроорганізми L. paracasei ІМВ В-7483, L. casei ІМВ В-7412, L. plantarum ІМВ В-7414 та L. plantarum KR-1 є перспективними у виготовленні ферментованих продуктів харчування, так і просто як основа про- чи синбіотичних біопрепаратів.^UMicrobiological analysis of selected traditional fermented foods and beverages of vegetable origin of the Black Sea region countries at various stages of fermentation was carried out. The biological properties of isolated from them probiotical strains of microorganisms have been identified and studied, further selection of cultures and edible plants rich in biologically active components, which are able to selectively inhibit the growth of conditionally pathogenic representatives of the intestinal microbiota and stimulate commensal species of microorganisms have been carried out. For the first time, the spectra of the inhibitory and stimulating effects of about 25 different plant food components were investigated. Synergistic interaction of selected isolated probiotic microorganisms and plant components is shown. Based on the obtained data, samples of functional special prognostic purpose food products were developed. On in vivo experiments the influence of selected microorganisms and plant components on intestinal microbiota, lipid metabolism was investigated and their immunomodulatory effect was established.In this work the principles of creating functional foods based on plant components and original strains of lactobacilli for their prognostic and personalized use to prevent the occurrence of non-communication diseases (NCP), including obesity, through targeted correction of microbial intestinal cenosis of the macroorganism, and in turn lipid profile and immune status were proposed for the first time.The pro- and antimicrobial activity of the components of these products is the basis for the design of diets based on ethnic foods, taking into account the unique recipes of their preparation. Isolated microorganisms L. paracasei ІМВ В-7483, L. casei ІМВ В-7412, L. plantarum ІМВ В-7414 и L. plantarum KR-1 are perspective in manufacture of fermented foods products, and simply as a basis of pro- or synbiotic biopreparations.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія: Біологічні науки   
9.

Бойко Г.Є. 
Спеціалізація зеленої дубової листовійки (ITortrix viridana/i L.: Lepidoptera, Tortricidae) до кормової рослини та її прояви в індивідуальних консорціях і фенологічних групах консорцій дубу: Автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.16 / Г.Є. Бойко ; Дніпропетр. нац. ун-т. — Д., 2001. — 20 с.: рис. — укp.

Вперше застосовано метод тонкошарової хроматографії на поліамідному сорбенті для дослідження складу вторинних метаболітів у листі дубу, що дозволило суттєво підняти роздільну здатність на відміну від методу хроматографії, застосованого раніше. Для двох видів дубу - Q. petraea і Q. pubescens - хроматографічно показана участь 39 індивідуальних сполук, які можуть відігравати роль потенційних алелохіміків щодо фітофагів. Одержано дані про зміни складу цих сполук у процесі весняного розвитку листя дубу, у комплексі вторинних речовин природного корму, які відбувались під час його проходження у кишечнику гусениць монофага - зеленої дубової листовійки і поліфага - непарного шовкопряду. Хроматографічно підтверджено дані про принципову відмінність у функціонуванні детоксикаційних захисних систем комах-фітофагів, які відрізняються за ступенем спеціалізації до їжі. Показано відмінності у спроможності до утилізації деяких вторинних метаболітів гусеницями різної вікової стадії. Для T. viridana одержано експериментальні дані, що підтверджують гіпотезу можливої участі ферментів естеразного комплексу в захисних детоксикаційних системах комах-монофагів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.158.261 Tor *33*112.4
Шифр НБУВ: РА314372 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
10.

Бугина Л. М. 
Епіфітна мікробіота найбільш поширених сільськогосподарських рослин Закарпатської області / Л. М. Бугина. — Б.м., 2021 — укp.

У дисертаційній роботі досліджено уподобання та відношення населення країн регіону Чорного моря і Закарпаття до традиційної їжі рослинного походження. Відібрано 13 сільськогосподарських рослин, які найчастіше споживає населення регіону, а саме: яблука, виноград, огірки, томати, червоний перець, листя щавлю, петрушки, кропу, буряку, кропиви, капусти, пера цибулі та часнику.Визначено якісний та кількісний склад ключових епіфітних мікроорганізмів сільськогосподарських рослин, що є інгредієнтами вибраних традиційних страв України (Закарпаття) та інших країн регіону Чорного моря. Створено епіфітні профілі найпоширеніших сільськогосподарських рослин трьох агрокліматичних зон Закарпаття. Встановлено динаміку корисної епіфітної мікробіоти досліджуваних сільськогосподарських рослин в залежності від погодних умов 2013, 2016 та 2019 років, а також з'ясовано вплив едафічних факторів на формування епіфітної мікробіоти. Визначено чутливість ізольованих представників корисної мікробіоти сільськогосподарських рослин до антибактеріальних препаратів.Досліджено валовий вміст поліфенолів та антоціанів у складі пріоритетних сільськогосподарських рослин Закарпатської області та встановлено кореляційні зв'язки між вмістом означених БАР у відібраних рослинах та типом агроекосистеми. Визначено потужні кореляції чисельності тих чи інших видів епіфітних мікроорганізмів з вмістом поліфенолів і антоціанів в рослинах-господарях: чисельність H. alvei антикорелює з антоціанами (r = ‒0.95) в гірському агрокліматичному районі, чисельність E. faecalis і E. cloacae корелює з антоціанами в передгірному районі (r = 0,93 і r = 0,92) відповідно.Проіндексовано традиційні українські страви рослинного походження за допомогою програми LanguaL та створено першу національну базу даних традиційних українських страв.^UThe dissertation is devoted to the examination of perception of the population from Black Sea region countries (BSAC) and Transcarpathia to the traditional food of plant origin. 13 most often consumed agricultural plants of the region had been selected and studied, namely: apples, grapes, cucumbers, tomatoes, red peppers, sorrel leaves, parsley, dill, beets, nettles, cabbage, onion and garlic feathers.The qualitative and quantitative composition of epiphytic microorganisms of agricultural plants that are major ingredients of selected traditional foods of BSAC had been determined. Epiphytic profiles of the most commonly used agricultural (edible) plants from three agro-climatic zones of Transcarpathia have been created. The dynamics of the beneficial epiphytic microbiota of the studied agricultural plants depending on the weather conditions of 2013, 2016 and 2019 was revealed, the influence of edaphic factors on the formation of the epiphytic microbiota was clarified. The relation of isolated from phyllosphaerae of agricultural plants representatives of beneficial microbiota to antimicrobial drugs was determined.The gross content of polyphenols and anthocyanins of selected agricultural plants was studied. Strong correlations of the number of certain species of epiphytic microorganisms with the content of polyphenols and anthocyanins in host plants were determined: the number of H. alvei anti-correlates with anthocyanins (r = - 0.95) in the mountain agro-climatic region, the number of E. faecalis and E. cloacae correlates with anthocyanin in foothill area (r = 0.93 and r = 0.92, respectively).Traditional Ukrainian foods of plant origin were indexed by LanguaL and the first national database was created.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
11.

Вітомська М. В. 
Формування активності повсякденного життя дітей періоду першого дитинства з розладами аутистичного спектра в загальній програмі ерготерапії: автореферат дис. ... д.філософ : 227 / М. В. Вітомська. — Б.м., 2024 — укp.

Розлади аутистичного спектра (РАС) є складним порушенням нервової системи, яке зазвичай проявляється в ранньому дитинстві, характеризується постійним дефіцитом соціальної комунікації. Ерготерапія є однією з найбільш поширених терапій, які надаються особам з РАС. Водночас для досягнення основних цілей ерготерапевтами широко використовується сенсорно-інтегративна терапія (СІТ).Мета дослідження: дослідити та порівняти особливості впливу різних підходів до ерготерапії на динаміку показників активності повсякденного життя, сенсорного профілю та якості життя дітей періоду першого дитинства з РАС впродовж реабілітаційної програми.Методи дослідження: аналіз спеціальної та науково-методичної літератури; аналіз медичних карт та документації; опитувальник Оцінка дитячої інвалідності; Короткий сенсорний профіль; Опитувальник якості життя дітей; методи математичної статистики.У першому розділі, відповідно до завдань дисертаційного дослідження, представлено результати аналізу науково-методичної літератури. Встановлено, що рання реабілітація дитини з РАС дає шанси отримати необхідні в повсякденному житті навички самообслуговування та спілкування. У другому розділі описано методи дослідження та особливості їх застосування, етапи організації дослідження. У дослідженні взяли участь 60 дітей з РАС віком від 4 до 6 років, які поступали для проходження реабілітаційної програми. Третій розділ присвячений особливостям терапевтичних втручань у програмі реабілітації дітей. Впродовж 6 місяців діти усіх груп отримували базову реабілітаційну програму. котра, зокрема, включала консультації ерготерапевта (раз у два тижні). Учасники першої основної групи (ОГ1, n=20) додатково відвідували заняття з ерготерапевтом (3 рази на тиждень), які були спрямовані на формування навичок прийому їжі, гігієни, одягання та роздягання, користування фурнітурою, вмикачами світла, замками. Діти з другої основної групи (ОГ2, n=20) додатково до терапії ОГ1 двічі на тиждень відвідували сенсорно-інтегративну терапію, котра була спрямована формування та покращення імітаційних здібностей, орієнтації у просторі, координації, а також сенсорного сприйняття. У четвертому розділі, відповідно до завдань дисертаційного дослідження, представлено результати аналізу медичних карт, активності повсякденного життя, сенсорного профілю та якості життя. Загальний бал опитувальника «Оцінка дитячої інвалідності» мав статистично однакові початкові результати у групах, а заключні оцінки були найліпшими у ОГ2 та найгіршими у КГ. Обидва додаткові ерготерапевтичні компоненти позитивно вплинули на динаміку усіх пунктів сенсорного профілю, а загальний бал сенсорного профілю був статистично кращим у групі ОГ2. Загальний бал якості життя при заключному оцінюванні був найвищим у групі ОГ2 та найменшим у КГ. У п’ятому розділі проведено аналіз отриманих результатів та їх порівняння з висновками та результатами інших досліджень, даними навчальної та методичної літератури.^UAutism spectrum disorder (ASD) is a complex disorder of the nervous system that usually manifests in early childhood, is characterized by persistent deficits in social communication. Occupational therapy is one of the most common therapies provided to individuals with ASD. At the same time, sensory integration therapy (SIT) is widely used by occupational therapists.The aim of the research to investigate and compare the specifics of the effect of different approaches to occupational therapy on the dynamics of daily life activity indicators, sensory profile, and quality of life of early childhood children with ASD during the rehabilitation program.Research methods: analysis of special and scientific and methodical literature; analysis of medical backgrounds and documentation; questionnaire Assessment of children's disability; Short sensory profile; Children's Quality of Life Questionnaire; methods of mathematical statistics.In the first chapter, in accordance with the assignment of the dissertation research, the results of the analysis of scientific and methodological literature are presented. It has been established that early rehabilitation of children with ASD provides opportunities to acquire self-care and communication skills necessary in everyday life. The second chapter describes research methods and their application traits, stages of research organization. The study involved 60 children with ASD aged 4 to 6 years who were admitted to the rehabilitation program.The third chapter is devoted to the particularities of therapeutic interventions in the rehabilitation program for children. For 6 months, children in all groups received a basic rehabilitation program, which, in particular, included consultations with an occupational therapist (once every two weeks). Participants of the first main group (MG1, n=20) additionally attended classes with an occupational therapist (3 times a week), which were aimed at forming the skills of eating, hygiene, dressing and undressing, using accessories, light switches, and locks. Children from the second main group (MG2, n=20), in addition to MG1 therapy, attended sensory integration therapy twice a week, which took place in a specially equipped room and was aimed at forming and improving imitation abilities, spatial orientation, coordination, and sensory perception. The fourth chapter, in accordance with the objectives of the dissertation research, presents the results of the analysis of medical records, activities of daily living, sensory profile and quality of life. The total score of the Children's Disability Assessment questionnaire had statistically similar initial results in the groups, and the final scores were the best in OG2 and the worst in CG. Both additional occupational therapy components had a positive effect on the dynamics of all items of the sensory profile, and the total score of the sensory profile was statistically better in the OG2 group. The overall quality of life score at the final evaluation was the highest in the OG2 group and the lowest in the CG.The fifth chapter analyzes the obtained results and compares them with the conclusions and results of other studies, data from educational and methodical literature.Key words: rehabilitation, occupational therapy, children, parental involvement, development, upper limbs, nervous system, autism, short sensory profile, coordination, social adaptation, activity of daily life, quality of life.The fifth chapter analyzes the obtained results and compares them with the conclusions and results of other studies, and data from educational and methodical literature.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія: Біологічні науки   
12.

Вискушенко Д.А. 
Морфофункціональні характеристики ставковика озерного Lymnaea stagnalis (Linne, 1758) за дії важких металів водного середовища: Автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.17 / Д.А. Вискушенко ; НАН України. Ін-т гідробіології. — К., 2003. — 20 с.: табл. — укp.

Установлено, що сульфат міді для ставковика озерного є сполукою сильно токсичною, а хлорид цинку та нітрат свинцю - помірно токсичними. На початкових етапах отруєння адаптація до умов токсичного середовища відбувається за рахунок змін у етології тварин. Майже одночасно з ними реєструються швидкі фізіологічні захисно-пристосувальні реакції. У подальшому починають переважати патологічні зрушення, що призводять до летальних наслідків. Визначено, що іони важких металів викликають у ставковика суттєві дегенеративно-некротичні зрушення. Установлено, що витримування його у воді з цими токсикантами призводить до відторгнення та злущення епітеліального шару деструкції підстилаючих його тканин, дегенерації сполучної тканини травної та статевої залоз, а потім і їх структурних елементів (ацинусів). Зроблено висновок, що компенсація негативних впливів токсикантів на ставковика досягається завдяки підвищенню на початкових етапах його отруєння ефективності засвоєння їжі та інтенсивності дихання. За незначної інтенсивності інвазії вплив паразитів майже непомітний, але середній її рівень, як і генеральне ураження суттєво пригнічують життєдіяльність організму.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.164.2*801.1-641
Шифр НБУВ: РА326474

Рубрики:

      
13.

Гафу Т. Г. 
Сучасний англомовний гастрономічний дискурс: когнітивний вимір / Т. Г. Гафу. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертацію присвячено вивченню сучасного англомовного гастрономічного дискурсу з позицій когнітивно-дискурсивної парадигми. Такий підхід до вивчення сучасного англомовного гастрономічного дискурсу дав змогу об'єктивно реконструювати та репрезентувати інформаційні пакети його видів – традиційного та естетичного, виявити концепти-автохтони як стрижні сучасного англомовного гастрономічно тематизованого сегменту знання. Гастрономічний дискурс визначено як особливий вид соціального спілкування, метою якого є здійснення глютонічної комунікації. Гастрономічний дискурс об'єднує текстові структури, пов'язані з процесом харчування, при якому враховуються учасники, умови, способи спілкування, середовище, у якому відбувається розмова, місце й час комунікації, цілі й мотиви, а також жанр і стиль мовлення. Він охоплює ціннісні й понятійні сторони етнокультури, а також відображає особливості культури різних країн і має національно-культурну специфіку, а «їжа, харчування» виступає як багатовимірне смислове утворення, що включає ціннісну, образну й понятійну сторони, зумовлює саме існування етнокультури, яке формує її лінгвосеміотичну систему й систему комунікації. Сучасний англомовний гастрономічний дискурс постає мисленнєво-мовленнєвою діяльністю сучасного представника англомовної спільноти в буттєвому сегменті, пов'язаному з приготуванням та споживанням їжі. Традиційна гастрономічна картина світу охоплює акцентуацію сучасних «суспільних зручностей», а саме фаст-фуду, дитячого харчування та готової їжі для тварин, соусів та спецій, традиційних страв, готової випічки та солодощів, закусок, заморожених та консервованих продуктів, енергетичних напоїв, ціни та знижок, що полегшують життя середньостатистичного споживача. Натомість естетична гастрономічна картина світу підносить значення фруктів, овочів, салатів, пасти, вегетаріанських страв, калорійності продуктів, загалом процесу приготування, інгредієнтів та емоцій, що супроводжують як процес, так і результат – насолоду від смаку та аромату. Істотного значення набуває сфера гастрономічного обслуговування, особливо через зручність та можливість отримання гастрономічної насолоди в приємному місці. Викладене дає змогу стверджувати, що, попри акцептуацію значущості традиційних цінностей, нове покоління англомовних споживачів підносить значення інших пріоритетів сучасного харчування – естетику й раціоналізм.Ключові слова: дискурс, гастрономічний дискурс, англомовний дискурс, концепт, автохтон, домен, концептосистема, когнітивна карта.^UThe thesis is devoted to the study of modern English gastronomic discourse from the perspective of cognitive discursive paradigm. The approach adopted to the investigation of modern English gastronomic discourse has potentiated the most impartial reconstruction and representation of the informational packets of two types of the discourse under study, particularly, the traditional discourse and the aesthetic one. Besides, autochthon concepts as centerpieces of the unit of knowledge with modern English gastronomic thematization were revealed. Gastronomic discourse is defined as a special type of social intercourse aimed at executing gluttonic communication. Gastronomic discourse amalgamates textual structures relating to the process of food consumption, the latter encompassing the participants, conditions, mode and environment of communication, its place and time, aims and motifs, genre and speech style. What is more, gastronomic discourse reflects the axiological and notional facets of the ethnic culture, thus revealing cultural peculiarities of different countries. This discourse type is marked by national-cultural specificity, therefore, “food and eating” appears to be a multidimensional conceptual entity that is characterized by axiological, figurative and notional aspects; accordingly, the entity in question preconditions the existence of ethnic culture, shapes its linguo-semiotic and communication systems. Hence, modern English gastronomic discourse is a cognitive-verbal activity undertaken by a contemporary representative of English-speaking community in the course of their quotidian life when cooking or consuming food.Traditional gastronomic worldview accentuates modern “social conveniences”, namely, fast food, baby food, pet food, sauces and spices, traditional dishes, ready-made pastry and confection, snacks, frozen and canned foods, energy drinks, prices and discounts, the whole lot makes life of an average consumer easier. This being said, aesthetic gastronomic worldview promotes the significance of fruit, vegetables, salads, pasta, vegetarian dishes, energy value, the process of cooking in general, ingredients and emotions that accompany both the process and the result, the latter intensifying the enjoyment of taste and flavor. The sphere of gastronomic services is now gaining considerable purport mainly due to its accessibility and the prospect of getting pleasure in a nice place. Thus, the results of the study indicate that despite particular emphasis laid upon traditional values, the new generation of English-speaking consumers prioritize other aspects of modern foods, specifically, aesthetics and rationality.Key words: discourse, gastronomic discourse, English discourse, concept, autochthon, domain, conceptual system, cognitive map.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
14.

Герасимова Л.М. 
Оцінка факторів ризику раку шлунка в системі скринінгу: автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.07 / Л.М. Герасимова ; Держ. установа "Нац. ін-т раку". — К., 2008. — 22 с. — укp.

Розроблено скринінгову програму стосовно раку шлунка (РШ) - перший етап раннього розпізнавання захворювання та складено адекватну анкету-опитувальник. Застосування створеної програми дозволяє вірогідно розпізнавати РШ на ранніх стадіях, а також розробити профілактичні заходи для запобігання йому. Вивчено етіопатогенетичні аспекти розвитку цієї хвороби. Зроблено кількісну оцінку факторів ризику та досліджено проблему раннього діагностування РШ. Вивчено фактори ризику та розвитку злоякісного процесу в пацієнтів, хворих на РШ. Проведено порівняльне оцінювання відповідних факторів у двох альтернативних групах, сформованих за обліком рандомізації. Пацієнтів розподілено за двома групами, до першої групи увійшли 312 осіб ("умовно здорових") з різними соматичними захворюваннями, але з вірогідним виключенням злоякісного процесу; до другої групи - 302 особи з вірогідно встановленим РШ. Відповідно до впровадження методу рангової правдоподібності (прогностичний коефіцієнт - J), з використанням якого кількісно оцінено та розподілено 22 фактора виникнення РШ за рангом. Виявлено найбільш значущі фактори ризику розвитку РШ, а саме: поліпи шлунка, наявність в анамнезі виразкової хвороби шлунка, споживання їжі всухом'ятку, тютюнопаління на тлі зловживання алкоголем, вживання досить гарячих продуктів; захворювання шлунка у найближчих родичів, надлишкове споживання солоних продуктів, перенесені операції на шлунку в минулому, "нульова" та знижена кислотність шлункової секреції, наявність хелікобактерної інфекції, робота за умов шкідливого виробництва (пайка кольорових металів, виробництво гуми, бітуму), використання гострих приправ і копчених продуктів, що дозволило диференціювати пацієнтів за групами ризику. За результатами дослідження визначено причини передпухлинних станів, з'ясовано причини захворювання у пацієнтів підвищеного ризику, виявлено розбіжності у ранній стадії захворювання та запропоновано шляхи своєчасної діагностики та лікування.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р569.433.2-1 +
Шифр НБУВ: РА356784

Рубрики:

      
15.

Гоца Е.Д. 
Назви їжі й кухонного начиння в українських Карпатських говорах: Автореф. дис... канд. філол. наук: 10.02.01 / Е.Д. Гоца ; Ужгород. нац. ун-т. — Ужгород, 2001. — 20 с. — укp.

Здійснено лексиколого-етимологічний аналіз 2522 українських карпатських назв, що стосуються 172 реалій. Визначено основні способи номінації. З'ясовано, що збагачення назв їжі та кухонного начиння однолексемними одиницями відбувається в результаті словотворення (майже дві третини досліджених назв), переосмислення слів (понад 20 %) і запозичення готових назв з інших мов (9,5 %). Визначено співвіднесеність українських карпатських говорів з українською літературною мовою та з іншими українськими діалектами в обсязі зазначеної лексики. На підставі лінгвістичного атласу надано характеристику даної лексики.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.4-672
Шифр НБУВ: РА316411 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
16.

Гребенюк Л. В. 
Удосконалення профілактики та лікування назофарингеальних проявів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби у дітей дошкільного віку / Л. В. Гребенюк. — Б.м., 2021 — укp.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
17.

Дорофєєва Н. Г. 
Патогенетичне обгрунтування способу лікування загострень хронічного періодонтиту: автореф. дис. ... канд. мед. наук : 14.03.04 / Н. Г. Дорофєєва ; Луган. держ. мед. ун-т. — Луганськ, 2010. — 16 с. — укp.

Вивчено імунний і метаболічний статус пацієнтів з хронічним періодонтитом у стадії загострення. Запропоновано спосіб лікування таких пацієнтів з використанням комбінації кліндаміцину (внутрішньо по 150 мг 4 рази на добу протягом 7-ми днів), атоксилу (внутрішньо тричі на день по 4 г, розчиненого у половині склянки води за 1 годину до прийому їжі, протягом 7-ми днів) і диклоберлу (внутрішньо по 50 мг тричі на день після їжі, протягом 7-ми днів). Зазначено, що під впливом такого комплексного лікування відбувається найбільш швидка ліквідація основних його симптомів, вторинного імунодефіцитного стану, а також метаболічних порушень.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р661.210.12
Шифр НБУВ: РА383397 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
18.

Загнітко Н. Г. 
Назви їжі, напоїв у східностепових говірках Донеччини: автореф. дис. ... канд. філол. наук : 10.02.01 / Н. Г. Загнітко ; Донец. нац. ун-т. — Донецьк, 2011. — 19 с. — укp.

Проаналізовано склад, структурну організацію, семантику та просторову поведінку лексики народного побуту східностепових українських говірок. На підставі аналізу одного сегмента побутової лексики з'ясовано лексичне наповнення наддіалектних моделей назв їжі, напоїв у донецьких говірках. Аналіз структурної організації досліджуваної лексики дає підстави вважати вказану тематичну групу лексики організованою системою, що складається з лексико-семантичних груп, компоненти яких тісно пов'язані спільністю семантичного простору та протиставляються за рядом ДО. Структурно-семантичні особливості проаналізованої лексики характеризують говірки досліджуваного регіону як складову частину українського діалектного континууму, визначальна роль у формуванні якої належить південно-східному діалектному типу. Вплив різних діалектних типів на лексичну систему східностепових говірок спричинив формування таких характерних рис, як фонетична та граматична варіативність назв їжі, напоїв, уживання значної кількості дублетно-синонімічних назв, зміни в семантичній структурі досліджуваних номенів. Аналіз просторової поведінки назв їжі, напоїв східностепових говірок дозволив уточнити та доповнити інформацію щодо ареального членування говірок Донеччини.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.14-671
Шифр НБУВ: РА379671 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
19.

Козачук О.М. 
Застосування дротяних стентів, що саморозширюються, при пухлинному враженні стравоходу: автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.07 / О.М. Козачук ; Нац. ін-т раку. — К., 2009. — 16 с. — укp.

Досліджено проблему покращання результатів лікування хворих на ускладнені пухлинні враження стравоходу шляхом використання внурішньостравохідних дротяних стентів, що саморозширюються. Розроблено показання та протипоказанря до їх використання. Вирішено проблему стосовно ускладнень стентування та можливості проведення спеціального лікування хворих, яким встановлені стравохідні стенти. За результатами проведеного дослідження встановлено, що абсолютних показань до застосування внутрішньостравохідних стентів немає, до відносних протипоказань належать термальний стан пацієнтів і локалізація пухлин у шийному відділі стравоходу та кардіальному відділі шлунка. Застосування зазначених стентів у хворих на рак стравоходу та рак шлунка з поширенням на стравохід з дисфагією сприяє зменшенню ступеня дисфагії у середньому з 3,1 до 1,2, покращує якість життя пацієнтів. Визначено тенденцію до збільшення середньої тривалості життя з 34-х днів до 94-х. Використання стентів у хворих з непроможністю стравохідних анастомозів після радикальних операцій зменшує детальність від цього ускладнення з 71,4 % (за хірургічного лікування), або з 47,3 % (за умов консервативного лікувння) до 13,3 %. У разі рубцевих звужень анстомозів досягається відновлення прохідності за стравоходом. За умов екстратравохідних пухлин, ускладнених дисфагією та стравохідною норицею симптоматичний ефект (відновлення прохідності їжі, геметизації свищів) досягається у 95,6 % пацієнтів. Відзначено, що стентування не є протипоказанням до проведення хіміопроменевої терапії, воно створює більш безпечні умови для подальшого застосування променевої та хіміотерапії.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р569.433.1-5 +
Шифр НБУВ: РА366348

Рубрики:

      
20.

Кушта А. О. 
Відновлення функції органів ротової порожнини та глотки у хворих з пухлинами щелепно-лицевої ділянки з урахуванням патогенезу порушень ковтання (експериментально-клінічне дослідження): автореферат дис. ... д. мед. н. : 14.01.22 / А. О. Кушта. — Б.м., 2023 — укp.

Розроблено новий клініко-діагностичний комплекс, який об’єктивно оцінює у хворих в періопераційному періоді наявність і інтенсивність больового синдрому, функціональну активність і потенційні можливості до відновлення нейро-м’язових комплексів, які приймають участь в пережовуванні їжі і акті ковтання, що є новим напрямком в клінічних спостереженнях і діагностиці функціональних порушень в перед- та післяопераційному періоді у хворих зі злоякісними пухлинами ротової порожнини та ротоглотки. Вперше проведено систематизацію ступенів важкості та об’єктивізації клінічної оцінки дисфагії ротової порожнини та ротоглотки при післяопераційних дефектах. Вперше введено поняття фасціально-зв’язкового футляру ротоглотки, як анатомічної структури, яка сприяє акту ковтання. Виділено новий язиково-піднебінний рефлекс, як суттєвий фактор акту ковтання. Вперше запропонована функціональна проба з застосуванням двокольорових гумок та оцінкою її при формуванні харчової грудки в звичних зонах у хворих з пухлинами ротової порожнини індивідуально. Вперше розроблена і успішно застосована в клініці методика ультразвукової діагностики функціональних порушень нейро-м’язових комплексів ротової порожнини для функціональних розладів ковтання. Застосування методики ультразвукової діагностики вперше дозволило об’єктивно оцінювати функціональну активність м’язів язика, дна ротової порожнини, що сприяло максимально точному визначенню термінів появи можливості ковтання і завершенню зондового харчування з переходом хворого на нормальне харчування. Прослідковано прояви психоемоційного стресу, що призводить до зниження якості життя у хворих з пухлинами ротової порожнини та ротоглотки в до- та післяопераційному періоді від вираженості болю та важкості ковтання. Розроблено і впроваджено в клініку метод тривалого післяопераційного провідникового знеболення щелепно-лицевої ділянки у хворих з пухлинами ротової порожнини та ротоглотки в післяопераційному періоді. Розроблена модель часткової харчової депривації, яка відповідає нутритивній недостатності хворих в клініці і може слугувати основою для подальших експериментальних досліджень впливу препаратів та різних факторів на фоні аліментарної дистрофії. Вперше експериментально доведено ефективність запропонованої схеми комбінованого клінічного ентерального харчування на процеси регенерації післяопераційних ран на моделі часткової харчової депривації та підтверджено в клінічних умовах. Запропоновано та впроваджено метод корекції імунологічних властивостей ротової порожнини (неспецифічний місцевий імунітет) за допомогою фітогелю Лізоциму у хворих на рак ротової порожнини та ротоглотки. Розроблена нова концепція комплексного лікування та реабілітації хворих із злоякісними пухлинами ротової порожнини та ротоглотки, що включає реконструктивні операції, тривале післяопераційне провідникове знеболення, примінення комбінованого клінічного енерального харчування та фітогелю Лізоциму у ротовій порожнини, як імунокоректора.^UA new clinical and diagnostic complex has been developed, which objectively assesses the presence and intensity of pain syndrome, functional activity and potential opportunities for the recovery of neuromuscular complexes that take part in chewing food and the act of swallowing in patients in the perioperative period, which is new direction in clinical observations and diagnosis of functional disorders in the pre- and postoperative period in patients with malignant tumors of the oral cavity and oropharynx. For the first time, systematization of degrees of severity and objectification of clinical assessment of dysphagia of the oral cavity and oropharynx in postoperative defects was carried out. For the first time, the concept of the fascial-ligamentous case of the oropharynx was introduced as an anatomical structure that contributes to the act of swallowing. A new lingual-palatine reflex was identified as an essential factor in the act of swallowing. For the first time, a functional test with the use of two-color rubber bands and its evaluation during the formation of a food lump in the usual areas in patients with tumors of the oral cavity was proposed individually. For the first time, a method of ultrasound diagnosis of functional disorders of the neuromuscular complexes of the oral cavity for functional swallowing disorders was developed and successfully applied in the clinic. The use of ultrasound diagnostics for the first time made it possible to objectively assess the functional activity of the muscles of the tongue and the floor of the mouth, which contributed to the most accurate determination of the timing of the appearance of the ability to swallow and the completion of tube feeding with the transition of the patient to normal nutrition. Manifestations of psycho-emotional stress, which leads to a decrease in the quality of life in patients with tumors of the oral cavity and oropharynx in the pre- and postoperative period due to the severity of pain and difficulty swallowing, were monitored. The method of long-term postoperative conductive analgesia of the maxillofacial area in patients with tumors of the oral cavity and oropharynx in the postoperative period was developed and implemented in the clinic. A model of partial food deprivation was developed, which corresponds to the nutritional deficiency of patients in the clinic and can serve as a basis for further experimental studies of the influence of drugs and various factors against the background of alimentary dystrophy. For the first time, the effectiveness of the proposed scheme of combined clinical enteral nutrition on the processes of regeneration of postoperative wounds was experimentally proven on the model of partial food deprivation and confirmed in clinical conditions. A method of correction of the immunological properties of the oral cavity (non-specific local immunity) with the help of Lysozyme phytogel in patients with cancer of the oral cavity and oropharynx has been proposed and implemented. A new concept of complex treatment and rehabilitation of patients with malignant tumors of the oral cavity and oropharynx has been developed, which includes reconstructive operations, long-term postoperative conductive analgesia, the use of combined clinical general nutrition and Lysozyme phytogel in the oral cavity as an immunocorrector.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського