Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (10)Автореферати дисертацій (1647)Реферативна база даних (11257)Книжкові видання та компакт-диски (2408)Журнали та продовжувані видання (16)
Пошуковий запит: (<.>K=МОЛОЧН$<.>+<.>K=СИРОВИН$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 92
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   науково-популярне видання   
1.
 


Knight, Roger G..
Commodities and colonialism [Electronic resource] : the story of big sugar in Indonesia, 1880-1942 / Roger G. Knight. - Leiden : Brill, 2013. - 304 p. - (Verhandelingen Van Het Koninklijk Instituut Voor Taal-, Land- En Volkenkunde)
Переклад назви: Товари та колоніалізм: історія цукрового видобутку в Індонезії, 1880-1942

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


The book is a good read, and will be the text of reference for many years to come. It is impossible to think of a better guide through the intricacies of Java sugar than Knight.' Peter Boomgaard, KITLV, Leiden; University of Amsterdam; European University Institute, Florence



Кл.слова:
колоніальний визиск -- сировинна база -- харчова промисловість

   Тип видання:   методичний посібник   
2.


Інструкція по хіміко-технологічному контролю лікеро-горілчаного виробництва [Електронний ресурс]. - К. : УкрНИИспиртбиопрод, 1999. - 458 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Інструкція містить сучасні методи хіміко-технологічного контролю технологічних процесів лікеро-горілчаного виробництва, якості сировини, напівфабрикатів, допоміжних матеріалів, інгредієнтів і готових напоїв з метою підвищення якості продукції, її стійкості, зменшення виробничих втрат, раціонального використання сировини. За останні роки підвищені вимоги до якості продукції, розроблені нові і зняті з виробництва непопулярні у споживачів види напоїв, вдосконалені технологічні процеси. Для хіміко-технологічного контролю лікеро-горілчаного виробництва розроблені нові, більш прогресивні методи аналізу що відповідають сучасному рівню розвитку аналітичної техніки, вдосконалені існуючі методи контролю, в виробництві введені нові стандарти на правила приймання і методи аналізу В хіміко-технологічний контроль лікеро-горілчаного виробництва включені нові методи аналізу та показники, які раніше не визначалися. Інструкцію з хіміко-технологічного контролю лікеро-горілчаного виробництва підготовлено в Українському науково-дослідному інституті спирту і біотехнології продовольчих продуктів (УкрНДІспиртбіопрод). Хіміко-технологічний контроль лікеро-горілчаного виробництва - це визначення комплексу показників, які характеризують хімічний склад та фізико-хімічні властивості сировини та матеріалів, напівфабрикатів, готових напоїв та відходів лікеро-горілчаного виробництва, і встановлення відповідності отриманих результатів значенням, що приведені у відповідних нормативних документах. Хіміко-технологічний контроль відіграє важливу роль у виробничій діяльності заводу, так як дозволяє керувати технологічним процесом, забезпечити його стабільність, високий вихід та необхідну якість готової продукції. При оцінці якості сировини і готової продукції користуються такими поняттями, як якість, показник якості, базовий показник якості, рівень якості. Якість продукції - це сукупність тих властивостей, які обумовлюють її придатність до споживання за призначенням. При оцінці якості однієї і тієї ж продукції, але різного призначення, із всієї множини властивостей вибирають лише ті, які дозволяють досягти відповідної мети.



Кл.слова:
спирт -- алкоголь

   Тип видання:   наукове видання   
3.

Болотов, Б.
Аптека здоровья по Болотову [Електронний ресурс] / Б. Болотов, Г. Погожев. - СПб. : Питер, 2008. - 320 с.. - (Жизнь по Болотову)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Наконец-то появился универсальный справочник лекарственных препаратов, разработанных крупнейшим ученым современности – Борисом Болотовым. Большинство лекарств, созданных академиком, основаны на использовании ферментов молочнокислого брожения лекарственных растений. Их приготовление и применение отличается простотой и доступно каждому. Краеугольным камнем аптеки Болотова также является царская водка, благодаря которой можно замедлить старение и предупредить множество болезней за счет закисления организма. Как приготовить препараты в домашних условиях? Где взять сырье? Как правильно применять препараты? Какие лекарства применять в том или ином случае? Ответы на все вопросы вы найдете в «Аптеке здоровья по Болотову».



Кл.слова:
здоров'я -- лікування -- профілактика -- лікарський засіб

   Тип видання:   методичний посібник   
4.

Морнингстар, А.
Аюрведическая кулинария [Електронний ресурс] : пер. с англ. / А. Морнингстар. - СПб. : Святослав, 2005. - 379 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Книга, которую вы держите в руках - это, практически, введение в аюрведу. Применение принципов аюрведы у себя на кухне позволит вам в буквальном смысле наполнить ими свою жизнь, проникнуться духом этих принципов. Книга предлагает полезную философию, помогающую лучше понять окружающих людей и царство природы. Аюрведическая кухня активно задействует широкий спектр свежих овощей, фруктов, злаков, бобовых и молочных продуктов. Она играет с пряностями и специями, подобно живописцу, который экспериментирует с красками и цветами на своей палитре.



Кл.слова:
аюрведа

   Тип видання:   наукове видання   
5.

Храмцов, А. Г.
Безотходная технология в молочной промышленности [Електронний ресурс] / А. Г. Храмцов, П. Г. Нестеренко. - М. : Агропромиздат, 1989. - 279 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Комплексное и рациональное использование ценнейшего сельскохозяйственного сырья – молока в рамках агропромышленного комплекса возможно на основе его промышленной переработки по безотходной технологии с полным использованием сухого остатка (напитки, молочные консервы) или раздельным извлечением отдельных компонентов (сливочное масло, сыры, творог, молочный сахар). Приведен анализ и обобщен опыт использования основных компонентов молока – жира, белков и лактозы, дана характеристика промежуточных продуктов, нормативных потерь и возможных отходов. Приведены способы переработки вторичных материальных ресурсов на принципах безотходной технологии по законченному и замкнутому циклу. Для специалистов агропромышленного комплекса, занимающихся производством молока, переработкой и реализацией молочных продуктов.



Кл.слова:
молоко -- сир -- суха суміш -- молочна сировина

   Тип видання:   науково-популярне видання   
Категорія: Будівництво   
6.
 


Кривенко, П. В.
Будівельні матеріали [Електронний ресурс] / П. В. Кривенко. - Київ : Вища школа, 1993. - 389 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Викладено основи будівельного матеріалознавства, розглянуто принципові питання технології виробництва, структури, властивостей та галузей застосування найважливіших будівельних матеріалів. Подано також відомості про найновіші види матеріалів – шлаколужні тужаві речовини і бетони на їхній основі, композити тощо. Особливу увагу приділено ефективним матеріалам і технологіям, питанням економії паливно-енергетичних ресурсів, зниження матеріальних і трудових затрат, використання промислових відходів і місцевої природньої сировини, охорони навколишнього природнього середовища. Для студентів будівельних вишів і факультетів.



Кл.слова:
шлаколужні речовини -- композити -- будівництво -- матеріалознавство

   Тип видання:   навчальний посібник   
Категорія: Науки про Землю   
7.


Відходи виробництва і споживання та їх вплив на грунти і природні води [Електронний ресурс] : навчальний посібник / В. М. Савицький [та ін.] ; Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - Київ : Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2007. - 152 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 2.91 Мб


Викладено основні відомості про утворення, накопичення та зберігання відходів виробництва і споживання промислового і комунально-побутового походження, їх специфічні властивості, вплив на різні компоненти довкілля, функціонування екосистем, здоров’я населення. Наведено дані про динаміку обсягів утворення зазначених відходів за останні десятиріччя, висвітлено проблеми їх утилізації та використання як вторинної сировини, методи запобігання негативному впливу на земельні та водні ресурси. Розглянуто пріоритетні правові та нормативні документи, що регламентують діяльність загальнодержавних та інших спеціалізованих структур у сфері поводження з відходами.



Кл.слова:
рудничні води -- шахтні води -- стічні води -- охорона природи

   Тип видання:   науково-популярне видання   
8.

Яблонський, В. А.
Ветеринарне акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення тварин з основами андрології [Електронний ресурс] / В. А. Яблонський, С. П. Хомин, Г. М. Калиновський. - Вінниця : Нова Книга, 2006. - 592 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У підручнику викладено теоретичні основи та досягнення практичного акушерства в галузі морфології та фізіології статевих органів свійських тварин, фізіології та біохімії сперми, технології її розрідження, зберігання та транспортування, природного та штучного осіменіння, запліднення, трансплантації ембріонів, фізіології вагітності, родів та післяродового періоду, діагностики, лікування та профілактики захворювань цих періодів відтворної здатності; висвітлено методи надання акушерської родової та післяродової допомоги; описано види патології молочної залози, її причини, методи діагностики, лікування та попередження. Значне місце відведено хворобам новонароджених тварин, діагностиці, перебігу, лікуванню та профілактиці гінекологічних хвороб самок та імпотенції самців. Для студентів, магістрантів, аспірантів, викладачів, а також лікарів ветеринарної медицини, наукових співробітників, фермерів.



Кл.слова:
ветеринарія -- гінекологія -- біотехнологія -- розпліднення тварин

   Тип видання:   методичний посібник   
9.

Комаров, И. Г.
Видеолапароскопические операции на матке и её придатках у больных раком молочной железы [Електронний ресурс] / И. Г. Комаров, Д. В. Комов, С. Ю. Слетина, Т. М. Кочоян. - М. : Триада-Х, 2007. - 72 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Решение многих проблем комплексного лечения больных раком молочной железы в настоящий момент представляется возможным лишь при использовании опыта и знаний различных специальностей, таких как гинекология, онкология, хирургия и её современное направление — малоинвазивные методики. Целью научной работы является изучение роли видеолапароскопических операций на органах женской репродуктивной системы в комплексном лечении больных раком молочной железы. В монографии особое внимание уделяется разработке наиболее рационального подхода к лечению больных сочетанной патологией (рак молочной железы и заболевания матки и придатков), включающего расширение объема эндоскопических вмешательств на органах женской репродуктивной системы. Подробно рассмотрены вопросы, касающиеся сравнительной оценки эффективности различных методов подавления гормональной функции яичников, а также возможности выполнения одномоментных операций на молочной железе и органах женской репродуктивной системы у больных первично-операбельным раком молочной железы. Книга рассчитана на врачей-онкологов, маммологов и гинекологов.



Кл.слова:
онкологія -- гінекологія -- маммологія -- хвороба -- лікування -- операція

   Тип видання:   підручник   
10.

Бехта, П. А.
Виробництво шпону [Електронний ресурс] : підручник / П. А. Бехта. - К. : Основа, 2003. - 256 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Розглядаються операції технологічного процесу виготовлення лущеного та струганого шпону-підготовка сировини, способи лущення і стругання, сортування і ремонт шпону. Описані види обладнання, потокові та автоматичні лінії. Призначений для студентів лісотехнічних вузів, а також може бути корисним для інженерно-технічних працівників деревообробної промисловості.



Кл.слова:
технологія виробництва -- деревина -- деревообробка

   Тип видання:   науково-популярне видання   
Категорія: Біологічні науки   
11.

Шубин, Нил.
Внутренняя рыба [Електронний ресурс] : история человеческого тела с древнейших времен до наших дней : пер. с англ. / Н. Шубин. - М. : Астрель : Corpus, 2010. - 304 с.. - (Серия "Элементы")

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Почему мы выглядим так, как выглядим? Что общего между человеческими руками и, допустим, крылышками бабочки? И как связаны между собой волосы, молочные железы и сложное устройство нашего уха? Эти вопросы только кажутся праздными — на деле ответы на них позволят нам лучше понять строение человеческого организма, а значит, найти причину его слабостей и болезней. Нил Шубин, профессор анатомии, известный палеонтолог и один из первооткрывателей легендарного тиктаалика (промежуточного звена между рыбами и наземными животными), предлагает читателю совершить увлекательное путешествие к истокам эволюции и посмотреть, как на протяжении трех с половиной миллиардов лет формировалось и совершенствовалось наше тело.



Кл.слова:
анатомія -- палеонтологія -- еволюція

   Тип видання:   науково-популярне видання   
Категорія: Біологічні науки   
12.

Шубин, Нил.
Внутренняя рыба. История человеческого тела с древнейших времен до наших дней [Електронний ресурс] / Нил Шубин. - М. : Астрель, 2010. - 304 с.. - (Элементы)

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Почему мы выглядим так, как выглядим? Что общего между человеческими руками и, допустим, крылышками бабочки? И как связаны между собой волосы, молочные железы и сложное устройство нашего уха? Эти вопросы только кажутся праздными — на деле ответы на них позволят нам лучше понять строение человеческого организма, а значит, найти причину его слабостей и болезней. Нил Шубин, профессор анатомии, известный палеонтолог и один из первооткрывателей легендарного тиктаалика (промежуточного звена между рыбами и наземными животными), предлагает читателю совершить увлекательное путешествие к истокам эволюции и посмотреть, как на протяжении трех с половиной миллиардов лет формировалось и совершенствовалось наше тело.



Кл.слова:
анатомія -- людський організм -- еволюція

   Тип видання:   навчальний посібник   
13.

Кузнєцов, А. Я.
Гострий деструкційний лактаційний мастит, його ускладнення та наслідки [Електронний ресурс] : навч. посібник / А. Я. Кузнєцов ; Центральний методичний кабінет з вищої медичної освіти, Українська медична стоматологічна академія. - Полтава : [б. в.], 2004. - 127 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Навчальний посібник висвітлює основні питання етіології, патогенезу, клінічного перебігу, діагностики, лікування і профілактики гострого деструктивного лактаційного маститу та його ускладеннь, серед яких гнійно-запальні, сепсис, молочні та гнійні свищі, післяопераційні кровотечі, порушення лактаційної функції та галактоцеле. З урахуванням рекомендацій Узгоджувальної конференції з питань сепсису та його ускладень (Чикаго, 1991) наведені сучасні дані про запалення та сепсис. Висвітлені основні напрямки їх упровадження у клінічну практику. Розширено уявлення про молочні свищі, післяопераційні кровотечі. Звертається увага на тяжкі функціональні та косметичні наслідки у віддалені строки після перенесеного захворювання. Розроблена система заходів, спрямованих на запобігання косметичним дефектам молочної залози, що є ефективним методом ранньої реабілітації цих хворих. Для лікарів-інтернів та хірургів.



Кл.слова:
запальне захворювання -- гінекологічне захворювання

   Тип видання:   навчальний посібник   
Категорія:    
14.

Гончаренко, Н. В.
Екологічний аудит [Електронний ресурс] : навчальний посібник / Н. В. Гончаренко. - Київ : Освіта України, 2014. - 492 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 2.29 Мб


Навчальний посібник присвячений теоретико-методологічним і практичним засадам екологічного аудиту. В ньому розкрито суть, види і порядок проведення екологічного аудиту, описано його інформаційне забезпечення. Особливу увагу приділено організаційно-методичним підходам до аудиту впливу на атмосферне повітря, водокористування і водовідведення, використання та охорони земельних, лісових і мінерально-сировинних ресурсів, поводження з відходами. В посібнику розкрито нормативно-правові та методичні аспекти аудиту системи екологічного керування згідно з ДСТУ ISO 19011:2012 «Настанови щодо здійснення аудитів систем управління». Посібник буде корисним аспірантам, молодим ученим, представникам бізнесу, державних органів влади і місцевого самоврядування, аудиторам-практикам.



Кл.слова:
екологічний аудит -- управління -- Інформаційне забезпечення -- методика

   Тип видання:   методичний посібник   
15.


Загальна технологія харчових виробництв [Електронний ресурс] : опорний конспект лекцій / уклад. М. М. Калакура. - К. : [б. в.], 2003. - 89 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Метою курсу є забезпечення студентів знаннями у питаннях, пов’язаних із переробною та харчовою промисловістю України, технологією та технікою окремих її галузей. На основі цих знань студент зможе у майбутньому правильно обрати певну спеціалізацію або працювати на посадах, які потребують широкого діапазону знань харчових технологій. Успішна діяльність спеціалістів громадського харчування неможлива без всебічного вивчення технологій харчових виробництв. Враховуючи профіль підготовки фахівців, приділяється увага загальній характеристиці основних галузей харчових виробництв, окремим стадіям технологічного процесу харчових виробництв. Вивчаються принципові технологічні схеми та головні технологічні процеси окремих технологій, показником якості різних видів харчових продуктів. Під час вивчення дисципліни студент повинен навчитися характеризувати технологічні властивості основної сировини, технологічні процеси окремих технологій, вплив їх на якість готових виробів. Крім того, студент повинен вміти пояснити та науково обгрунтувати окремі технологічні процеси з позицій фізичної, колоїдної, органічної хімії, біохімії, мікробіології, фізики, інженерних дисциплін; давати оцінку технологічним процесам виробництва різних продуктів щодо раціональної переробки сировини, матеріаломісткості та енергоємності, екологічності. Опорний конспект лекцій з курсу “Загальна технологія харчових виробництв” може стати корисним при самостійній роботі, що передує лекціям і лабораторним заняттям та при підготовці до різних форм поточного, рубіжного, підсумкового та державного контролю знань майбутніх фахівців. Матеріали конспекту можуть бути використані під час вивчення курсу за будь-яким структурним варіантом навчальних програм. Це дозволить скоротити витрати часу на один і той же лекційний матеріал, змінити зміст лекційної роботи для більш складних проблем, питань, стати основою пролемного навчання.



Кл.слова:
харчова промисловість -- технологія виробництва

   Тип видання:   навчальний посібник   
16.
 


Іванов, С. В.
Загальна хімічна технологія. Промислові хіміко-технологічні процеси [Електронний ресурс] / С. В. Іванов, П. С. Борсук, Н. М. Манчук. - К. : НАУ-друк, 2010. - 280 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У посібнику викладено найважливіші хіміко-технологічні процеси в обсязі, передбаченому навчальною програмою дисципліни "Загальна хімічна технологія". Розглянуто основні промислові технології виробництв неорганічних і органічних речовин, хімічна переробка палива, технологія високомолеклярних сполук. Особливу увагу приділено енергетиці хімічної промисловості, питанням розвитку її сировинної бази, охорони навколишнього середовища.



Кл.слова:
хімія -- промисловість -- органічні речовини -- високомолекулярні сполуки

   Тип видання:   монографія   
17.

Одарченко, Д. М.
Заморожені напівфабрикати з дикорослих ягід [Електронний ресурс] : монографія / Д. М. Одарченко, А. І. Кудряшов, А. О. Бабіч ; Харківський державний університет харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], 2014. - 181 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 12.47 Мб


В монографії подано результати досліджень, направлених на формування товарознавчих характеристик і функціонально-технологічних властивостей, а також розширення товарного асортименту заморожених продуктів переробки з журавлини великоплідної та калини звичайної. Це видання рекомендується для викладачів, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів, що навчаються за спеціальностями «Товарознавство та комерційна діяльність», «Експертиза товарів та послуг», «Управління безпечністю та якістю товарів», «Технології зберігання, консервування та переробки плодів та овочів», інженерно-технічних працівників, які зайняті в галузі переробки плодоовочевої продукції.



Кл.слова:
харчові технології -- товарознавча оцінка -- ягідна сировина

   Тип видання:   навчальний посібник   
18.

Олех, Леонид Григорьевич.
История Сибири [Електронний ресурс] : учеб. пособие / Л. Г. Олех. - 2-е изд., доп. и перераб. - Ростов-на-Дону : Феникс ; Новосибирск : Сибирское соглашение, 2005. - 360 с.. - (Высшее образование)

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В пособии на широком фоне общероссийской истории рассматриваются ключевые проблемы развития Сибирского суперрегиона с момента освоения его первыми человеческими общностями до настоящего времени. Столь обширное поле исторического исследования позволило автору выявить и проследить важнейшие тенденции развертывания локальных цивилизаций на территории Сибири, опираясь на богатый эмпирический материал, зафиксировать некоторые общие закономерности и особенности данного процесса, протекающего в общероссийском контексте, определить его положительные и отрицательные стороны. Особое внимание уделено двум ключевым с точки зрения развития российского исторического процесса эпохам - XIX и XX столетиям, когда состоялись два и начался третий маятниковый цикл эволюции российской цивилизации." К каждой главе пособия даются вопросы и задания, в том числе аналитического характера (анализ фрагментов исторических текстов). Пособие предназначено для студентов вузов, но может быть полезно и школьникам.



Кл.слова:
суперрегіон -- Сибір -- сировинна база

   Тип видання:   методичний посібник   
19.

Лазерсон, И. И.
Казахская кухня [Електронний ресурс] / И. И. Лазерсон. - М. : Центрполиграф, 2005. - 47 с.. - (Скорая кулинарная помощь)

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Кочевой образ жизни казахов сформировал их главные требования к пище — компактность и длительность хранения. Сухие молочные концентраты, курт и сарса, скороспелые сыры, настоящий бешбармак, манты и лапша — это очень вкусно и энергетически емко. Сласти казахов недороги и просты в изготовлении — баурсак, чак-чак, бал-каймак — вы не сможете остановиться...



Кл.слова:
їжа -- рецепт -- солодощі -- кулінарія

   Тип видання:   монографія   
20.


Клінкерні керамічні матеріали на основі природної і техногенної сировини України [Електронний ресурс] : монографія / О. Ю. Федоренко [и др.] ; Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут». - Харків : ТОВ «Планета Прінт», 2018. - 185 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Розглянуто особливості технологій клінкерних керамічних матеріалів, які ба-зуються на використанні вітчизняної сировинної бази. Наведено дані щодо техно-логічних властивостей різних видів мінеральної сировини і промислових відходів та особливостей їх використання в технології клінкерної кераміки. Висвітлено тех-нологічні аспекти отримання керамічних виробів і резерви енергоощадження при їх виробництві.

Монографія призначена для науковців і фахівців в галузі керамічного матеріалознавства, а також може бути корисною для студентів і аспірантів хіміко-технологічних і будівельних спеціальностей.



...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського