До 100-річчя Національної академії наук України та Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського


Бугаєва О. В. Невідомі наукові праці Михайла Кушніра у фондах Українського музею і бібліотеки Стемфорда (США) : До 150-річчя Наукового Товариства Шевченка (2023)

адреса матеріалу: http://irbis-nbuv.gov.ua/everlib/item/er-0004748

Колекція: Архівна спадщина
Тип реcурсу:
 Книга  Археографічне видання
  

Назва(и):
НЕВІДОМІ НАУКОВІ ПРАЦІ МИХАЙЛА КУШНІРА У ФОНДАХ УКРАЇНСЬКОГО МУЗЕЮ І БІБЛІОТЕКИ СТЕМФОРДА (США) : ДО 150-РІЧЧЯ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ШЕВЧЕНКА
Автор(и):
БУГАЄВА Олена Валентинівна
Editors:
ЛЮБОВЕЦЬ Надія Іванівна
Дата(и):2023
ISBN:978-617-14-0085-6 (друк.), 978-617-14-0086-3 (електрон.)
DOI:

В археографічній розвідці презентовано три неопубліковані мистецтвознавчі праці відомого українського графіка, філософа мистецтва, суспільного діяча в екзилі Михайла Кушніра, створені у період його викладання в Українському католицькому університеті у Вашингтоні. Рукописи праць зберігаються в архівному фонді Українського музею і бібліотеки Стемфорда. Дві з них – «До проблеми української культурної творчості в діаспорі» та «Загроза американської масової культури для культурного самовизначення української діаспори» – присвячено викладенню засадничих методів аналізу й філософії тогочасного українського мистецтва (зображального, літературного, музичного, кінематографічного, дизайнерського) в його цілісному охопленні. У статті «Світоглядні засади української ікони» відтворено професійне авторське розуміння українського іконопису, помножене на панорамне розкриття світогляду православної людини в обріях духовної складової українського етносу.

Видання розраховано на широке коло дослідників-мистецтвознавців, філософів, істориків, культурологів, спеціалістів зарубіжної україніки, біографів, фахівців архівної та бібліотечної справи, а також усіх, хто цікавиться питаннями українського мистецтва, культури і суспільно-політичного життя українського закордоння.


Опис документа:

Бугаєва, Олена Валентинівна. Невідомі наукові праці Михайла Кушніра у фондах Українського музею і бібліотеки Стемфорда (США) : До 150-річчя Наукового Товариства Шевченка : археографічна розвідка / О. В. Бугаєва ; відп. ред. Н. І. Любовець. – Київ: НБУВ, 2023. – 144 с.978-617-14-0085-6 (друк.). – 978-617-14-0086-3 (електрон.). – URL: http://irbis-nbuv.gov.ua/everlib/item/er-0004748


 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського