Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (8)Реферативна база даних (290)Книжкові видання та компакт-диски (214)Журнали та продовжувані видання (7)
Пошуковий запит: (<.>A=ГРЕК$<.>+<.>A=ЛАРИС$<.>+<.>A=ВОЛОДИМИРІВНА$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 17
Представлено документи з 1 до 17

      
1.

Греков Є.А. 
Авторське право на твори архітектури: автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Є.А. Греков ; НДІ приват. права і підприємництва Акад. прав. наук України. — К., 2007. — 20 с. — укp.

Проаналізовано теоретичні та практичні проблеми функціонування інституту авторського права щодо одного з об'єктів його правової охорони - твору архітектури. Досліджено передумови виникнення авторського права на твори архітектури як окремого правового субінституту. Наведено правову характеристику основних ознак твору архітектури, виявлено їх специфіку. Запропоновано визначення твору архітектури як об'єкта авторського права. Розкрито сутність поняття суб'єктів авторського права на твори архітектури, досліджено умови виникнення співавторства на дані твори. Визначено юридичну природу та зміст суб'єктивного авторського права на твори архітектури, проаналізовано цивільно-правові способи його захисту. Визначено сутність правового інституту авторського нагляду у будівництві як елемента системи охорони та захисту прав авторів творів архітектури. Розроблено пропозиції щодо удосконалення законодавства України у сфері охорони прав інтелектуальної власності на твори архітектури.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Х839(4УКР)331.4 +
Шифр НБУВ: РА354045

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
2.

Грекова С.П. 
Вплив прогестерону та 17 бета-естрадіолу на функціональну активність фактора некрозу пухлин: Автореф. дис. канд. біол. наук: 03.00.09 / С.П. Грекова ; Нац. мед. ун-т ім. О.О.Богомольця. — К., 2003. — 20 с.: рис. — укp.

На підставі результатів, отриманих під час дослідження, зроблено висновок про існування регуляції ефектів фактора некрозу пухлин, спрямованих на різні типи клітин, з боку жіночих статевих стероїдних гормонів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р567.71-29 +
Шифр НБУВ: РА327848

      
3.

Греков С.А. 
Географічні особливості сільськогосподарського виробництва в особистих селянських господарствах Чернівецької області: Автореф. дис... канд. геогр. наук: 11.00.02 / С.А. Греков ; Чернів. нац. ун-т ім. Ю.Федьковича. — Чернівці, 2007. — 19 с. — укp.

Досліджено проблеми розвитку функціонування особистих селянских господарств (ОСГ). Розкрито сучасну структуризацію сільської різноукладності, а також запропоновано методичні підходи та методику соціобюджетних досліджень регіонального сільськогосподарського виробництва. Виявлено вплив чинників на формування та розвиток сільськогосподарського виробництва в ОСГ Чернівецької області. Висвітлено екологічну ситуацію у сільському господарстві та шляхи її поліпшення. Розкрито галузеву та територіальну структуру сільськогосподарського виробництва та його продуктивність в ОСГ. Охарактеризовано особливості та територіальні відмінності даного виробництва в ОСГ регіону. Значну увагу приділено ролі ОСГ у формуванні продовольчого ринку дослідженої території. Розкрито особливості вдосконалення функціонування селянських господарств Чернівецької області.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У049(4УКР-4ЧЕН)683.2 +
Шифр НБУВ: РА351008

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
4.

Грек Л.В. 
Інтертекстуальність як проблема перекладу (на матеріалі англомовних перекладів української постмодерністської прози): Автореф. дис... канд. філол. наук: 10.02.16 / Л.В. Грек ; Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. — К., 2006. — 18 с. — укp.

Вивчено проблему відтворення інтертекстуальності у перекладі в українських прозових постмодерністських творах. Визначено інтертекстуальність як вкраплення в текст інших текстів у вигляді цитат, алюзій та ремінісценцій. Розкрито вплив визначальних рис постмодерністської поетики, зокрема гри та іронії, на характер відтворення у перекладі інтертекстуальності як провідної ознаки постмодернізму. Висвітлено особливості перекладу інтертекстуальних одиниць у постмодерністському творі, описано їх форми залежно від тексту-джерела. Досліджено способи перекладу інтертекстуальних одиниць та наведено критерії їх оптимального застосування під час перекладу постмодерністського твору.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш107.772 + Ш5(0)943.21-318.3 +
Шифр НБУВ: РА341707

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
5.

Грек Б.М. 
Кримінально-правова відповідальність за фіктивне банкрутство та доведення до банкрутства: Автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.08 / Б.М. Грек ; Акад. адвокатури України. — К., 2005. — 20 с. — укp.

Проаналізовано стан наукової розробки проблем кримінально-правової відповідальності за фіктивні банкрутства та доведення до банкрутства. Здійснено порівняльний аналіз інституту банкрутства окремих країн світу та вітчизняного. Обгрунтовано розбіжності між поняттями "банкрутство", "фінансова неспроможність" та "неплатоспроможність". Систематизовано причини банкрутства суб'єктів господарювання. Визначено стан і суть розвитку зазначеного інституту в Україні. Розкрито роль держави у запобіганні банкрутства. Зроблено юридичний аналіз злочинів, передбачених статтями 218, 219 КК України. Визначено проблеми, що виникають у працівників правоохоронних органів у разі застосування цих статей. Розроблено науково обгрунтовані пропозиції щодо вдосконалення, а також рекомендації щодо протидії кримінальним формам банкрутства в Україні.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Х881.9(4УКР)117.11 +
Шифр НБУВ: РА340308

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
6.

Грекова М.М. 
Міжнародні трудові стандарти як основа вдосконалення трудового законодавства України: автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.05 / М.М. Грекова ; Нац. юрид. акад. України ім. Я.Мудрого. — Х., 2009. — 20 с. — укp.

Проведено комплексний науковий аналіз теоретико-правових завдань удосконалення національного трудового законодавства з урахуванням міжнародних трудових стандартів. Досліджено об'єктивні передумови, що визначають необхідність зближення міжнародного та національного регулювання відносин у сфері трудових відносин, обгрунтовано напрями його здійснення. Наведено правову характеристику основних ознак і визначення поняття "міжнародний трудовий стандарт". З'ясовано особливості механізму національної імплементації міжнародних трудових стандартів. Обгрунтовано шляхи його вдосконалення. Визначено форми реалізації положень імплеменованих міжнародних трудових стандартів, а також встановлено чинники, які перешкоджають ефективній реалізації цих норм. Охарактеризовано розвиток трудового законодавства колишнього СРР і міжнародних трудових стандартів у контексті їх взаємодії. Обгрунтовано напрями подальшого розвитку трудового законодавства України під вливом міжнародних трудових стандартів. Розроблено конкретні пропозиції та рекомендації з метою вдосконалення трудового законодавства України з урахуванням положень міжнародних трудових стандартів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Х916.2-30 + Х879(4УКР)-30 +
Шифр НБУВ: РА363571

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
7.

Греков І.П. 
Особливості правового регулювання праці державних службовців: Автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.05 / І.П. Греков ; Нац. ун-т внутр. справ. — Х., 2003. — 19 с. — укp.

Визначено місце, роль і поняття державної служби, порядок її проходження посадовими особами державних установ, підприємств, закладів, сучасний стан правового регулювання службово-трудових відносин державних службовців як особливої категорії зайнятого населення України. Запропоновано пропозиції щодо подальшого удосконалення правового регулювання виникнення, розвитку та припинення службово-трудових відносин. Проаналізовано актуальні питання диференціації правового регулювання праці державних службовців. Обгрунтовано низку рекомендацій стосовно удосконалення порядку реалізації службово-трудових відносин, дисциплінарної відповідальності державних службовців за невиконання або неналежне виконання своїх посадових обов'язків.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Х819(4УКР)012.1 + Х879(4УКР)8 +
Шифр НБУВ: РА323913

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
8.

Греков Д.Л. 
Особливості розподілу електромагнітних полів в неоднорідній плазмі та їх використання для нагрівання і діагностики плазми та вилучення домішок: Автореф. дис... д-ра фіз.-мат. наук: 01.04.08 / Д.Л. Греков ; Харк. нац. ун-т ім. В.Н.Каразіна. — Х., 2003. — 32 с.: рис. — укp.

Досліджено особливості розподілу електромагнітних полів у неоднорідній плазмі. Вивчено особливості розподілу полів, притаманні конкретним ситуаціям плазмових пасток, а саме відмінність форми перерізу плазмового шнура від кола, обмежені розміри плазмових установок, наявність периферійного прошарку плазми з малою густиною, дво- та тривимірна неоднорідності параметрів плазми. Розроблено засоби оптимізації роботи високочастотних плазмових джерел, нові шляхи використання високочастотних полів для нагрівання, впливу на надходження важких домішок до тороїдальної плазми та вилучення гелієвої золи із стеларатора-реактора. Запропоновано для великих токаманів нові методи діагностики розподілу густини плазми, полоїдального магнітного поля та Шафранівського зсуву за допомогою мікрохвильової рефлектометрії.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: В333.24,022 +
Шифр НБУВ: РА325575

Рубрики:

      
9.

Грек О.М. 
Розвиток візуальної креативності підлітків засобами комп'ютерного тренінгу: автореф. дис... канд. психол. наук: 19.00.07 / О.М. Грек ; Південноукр. держ. пед. ун-т ім. К.Д.Ушинського. — О., 2009. — 20 с. — укp.

Із використанням стратегіально-семантичного підходу до вивчення візуального мислення досліджено особливості розвитку візуальної креативності в підлітковому віці, розкрито її сутність і структуру. Встановлено взаємозв'язок між візуальною креативністю й іншими процесуальними компонентами візуального мислення, а також між візуальною та вербальною креативністю протягом підліткового віку. Проаналізовано ефективність використання комп'ютерних технологій як засобів розвитку візуального мислення, зокрема візуальної креативності. На підставі психологічних принципів розроблено комп'ютерний тренінг з розвитку даної якості у підлітків, який базується на дивергентних задачах, експериментально доведено ефективність його використання.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ю935.131.1 + Ю984.51 + Ю983.402.2 + Ч421.253 +
Шифр НБУВ: РА362740

Рубрики:

      
Категорія: Науки про Землю   
10.

Греков О. М. 
Розробка акустичних диференціально-часових методів і засобів контролю динаміки природних вод: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.11.13 / О. М. Греков ; Мор. гідрофіз. ін-т НАН України. — Севастополь, 2011. — 16 с.: рис., табл. — укp.

Удосконалено акустичний диференціально-часовий метод контролю швидкості течії рідин, в якому компенсуються апаратні затримки сигналу та визначається швидкість звуку. Вперше запропоновано акустичний багатоканальний метод вимірювання профілю швидкості звуку та профілю вектора течії з використанням стаціонарних приладів. Розроблено математичну модель методу. Вперше запропоновано, досліджено та реалізовано акустичний метод вимірювання швидкості течії за дисперсією спектра пульсацій швидкості. Удосконалено метод "швидкість-рівень" вимірювання витрат вод шляхом акустичного контролю швидкості та рівня вод і додатково параметрів поверхневого хвилювання. Розроблено та створено універсальний акустичний прилад для цих цілей.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Д221.3
Шифр НБУВ: РА385440 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
Категорія: Науки про Землю   
11.

Греку 
Роль льодового морфогенезу та тектоніки в формуванні західного шельфу Антарктичного півострова: Автореф. дис... канд. геол. наук: 04.00.10 / Тетяна Рудольфівна Греку ; НАН України; Інститут геологічних наук. — К., 2005. — 24 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Д823(007)21 + Д829(007)3
Шифр НБУВ: РА337411

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
12.

Греков О. М. 
Соціокультурний фактор у сучасній виробничо-комерційній діяльності в Україні: автореф. дис. ... канд. філософ. наук : 09.00.03 / О. М. Греков ; НАПН України, Ін-т вищ. освіти. — К., 2011. — 20 с. — укp.

Проаналізовано соціокультурні передумови та наслідки виробничо-комерційної діяльності в Україні за умов ринкової економіки. На основі типології соціокультурних факторів запропоновано модель господарства, що забезпечує ефективність діяльності виробничо-комерційних компаній. Доведено, що перехід до постіндустріального типу суспільного виробництва під впливом інформаційних технологій змінив соціокультурну складову в діяльності виробничо-комерційних компаній (змінилась структура праці, склалось інше співвідношення між сферами виробництва та послуг, підсилилася комунікативна взаємодія, відбулися структурування та насичення товарного ринку), тому більшу увагу стали приділяти якісним показникам товару, його демасифікації, більш затребуваним стало втілення в продукті творчих задумів. Показано, що успіх зумовлюють не тільки природні та сировинні, а й інтелектуальні людські ресурси. Зазначено, що виробничо-комерційна діяльність в Україні сприяла виникненню нових форм економічної культури (підприємницької та корпоративної).

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ю6*665 + Ю751.4 + У9(4УКР)290
Шифр НБУВ: РА383611 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:
  
  
  

      
13.

Грекова Т. А. 
Стан ендокриноцитів панкреатичних острівців в експериментальних тварин при гіперглікемії різної етіології та патогенезу: автореф. дис. ... канд. мед. наук : 14.03.04 / Т. А. Грекова ; НАН України, Ін-т фізіології ім. О.О.Богомольця . — К., 2011. — 23 с. — укp.

Встановлено особливості морфофункціонального стану альфа-, бета-, дельта- й амілінсинтезуючих клітин панкреатичних острівців за розвитку гіперглікемії у нормальних щурів у процесі природного старіння та у щурів у динаміці експериментального цукрового діабету, експериментального гестаційного діабету й артеріальної гіпертензії (лінія SHR). Показано залежність змін морфофункціональних параметрів ендокриноцитів і часу їх виникнення від дії певного несприятливого фактора.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-29 + Р413.52-29
Шифр НБУВ: РА380674 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
14.

Пшенична Т. В. 
Розроблення технології комплексного перероблення молока на концентрати білково-ягідні / Т. В. Пшенична. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертаційну роботу присвячено розробленню технології комплексного перероблення молока на концентрати білково-ягідні, що отримані термокислотним осадженням білків органічними кислотами коагулянту, та сироватку забарвлену. Розроблено критерії вибору ягідної сировини як коагулянту для термокислотного осадження білків молока. Мікробіологічними дослідженнями доведено доцільність використання коагулянту ягідного у вигляді пасти чорносмородинової зі сталими показниками. Досліджено вплив кількості коагулянту ягідного із різною активною кислотністю на вихід концентратів, органолептичні, фізико-хімічні та структурно-механічні показники. Розроблено ряд математичних моделей показників якості концентратів білково-ягідних. Встановлено раціональні технологічні параметри термокислотного осадження білків молока, визначено рекомендовану кількість внесення коагулянту ягідного, температуру та тривалість процесу. Методом диференціально-термічного аналізу визначено форми зв'язку вологи у концентратах білково-ягідних. Проаналізовано амінокислотний склад та біологічну цінність білково-ягідних та молочно-білкових концентратів. Визначено показники якості, кольоровість, каламутність та поліфенольний склад сироватки забарвленої, отриманої в результаті термокислотного осадження білків молока. Розроблено технологічну схему виробництва сиркових виробів на основі концентратів білково-ягідних та ферментованого напою із максимальною заміною знежиреного молока сироваткою забарвленою з додаванням Promilk 702 B.^UThe dissertation is devoted to the complex processing of milk into protein-berry concentrates, obtained by thermo acid coagulation of milk proteins with organic acids of berry coagulant. The use of this coagulant will increase the biological value and quality indicators of products.The criteria for the selection of berry raw materials as a coagulant for thermo acid coagulation of milk proteins have been developed and the compliance of black currant berries with the requirements corresponding to regional availability, yield, industrial processing forms, sufficient levels of organic acids and vitamin C has been proved.It has been substantiated that for the development of industrial technology which can be introduced into the production process and the provision of appropriate safety indicators of protein-berry concentrates, it is advisable to use as a coagulant specially processed black currant paste. This paste has fixed quality indicators and obtained in an industrial conditions using cavitation treatment.The change of the yield and the moisture mass fraction of protein-berry concentrates on the amount of berry coagulant has been investigated. The influence of the berry coagulant of a different processing method, namely, the defrosted and specially processed berries, on the microbiological indicators of protein-berry concentrates has been determined. The feasibility of using blackcurrant paste as a coagulant, which has been specially processed and has the appropriate and fixed safety indicators, has been confirmed.Scientifically-based technological parameters of obtaining protein-berry concentrates at the level are: temperature – (75±1) °С, duration (2±1) min. The amount of berry coagulant has been determined to effective carrying out the process of thermo-acid coagulation of milk proteins, which is (7±0.5) % (taking into account the limitations on the organoleptic indicators of the concentrate – the intensity of colour and taste). The influence of the amount of berry coagulant with different active acidity, and also the duration of thermo acid coagulation of milk proteins on the yield of protein-berry concentrates, their active acidity, moisture mass fraction, and water-retaining capacity have been investigated. Adequate regression equations have been obtained using experimental statistical modeling methods and graphic dependencies of the quality indicators of protein-berry concentrates from technological parameters of thermo acid coagulation have been constructed.The effect of active acidity and mass fraction of organic acids in berry coagulant on the structural and mechanical characteristics of protein-berry concentrates has been studied, a scale for evaluating the consistency has been developed and recommendations for their use as a basis in the production of cottage cheese products have been summed up. The amount of bound and free moisture in protein-berry and milk-protein concentrates has been investigated by the method of differential thermal analysis. It respectively correspounds to 33.65 %, 68.32 % and 27.08 %, 71.26 %. An increase in the total content of amino acids in protein-berry concentrates by 25.2 % compared with the control sample has been established. This is characterized by an increase in the degree of casein transition and the maximum amount of whey proteins into the concentrate, as a result of the organic acids action in blackcurrant paste during thermo acid coagulation. The content of 18 free and 16 bound amino acids, including nonessential and essential ones, has been identified, and the biological value of protein-berry concentrates has been determined. It is 6.74 % higher than this indicator for milk-protein concentrate.The possibility of using coloured whey in technologies of fermented and non-fermented whey drinks has been proven by organoleptic, physicochemical parameters, colour and turbidity. The transition degree of polyphenolic compounds of berry coagulant into coloured whey and protein-berry concentrates, which is about 41.80 % and 52.26 % of their total amount, has been studied.The technology of complex milk processing into protein-berry concentrates has been substantiated as the basis for cottage cheese products with high biological value.Quality indicators of non-thermalized cottage cheese products based on protein-berry concentrates have been determined, their storage period is reasonable at a temperature of (4±2) °C – no longer than 72 hours.The use of the maximum amount of coloured whey in the technology of a fermented drink based on skimmed milk has been substantiated. The level of replacement of the main raw material with coloured whey in mixtures for fermentation, taking into account the organoleptic restrictions, pH, according to the classical regimes at the level from 10 % to 20 % with the addition of (0.4±0.02) % Promilk 702 B has been determined.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
15.

Лелеко Я. Ф. 
Фізичні явища в перехідному шарі на межі слабо іонізованої плазми / Я. Ф. Лелеко. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертаційна робота присвячена дослідженню впливу перехідного шару скінченої товщини на межі слабо іонізованої неізотермічної плазми на фізичні явища, що відбуваються в цьому шарі між плазмою та стінкою. Визначено загасання електромагнітної хвилі при її косому падінні з діелектрика на поверхню, що межує з плазмою, і поверхневої електромагнітної хвилі внаслідок поглинання енергії цих хвиль електронами плазми, що взаємодіють з нормальною до поверхні розділу складовою електричного поля цих хвиль в перехідному шарі. Знайдено залежності комплексної частоти об'ємних іонно-звукових коливань як функції хвильового вектора в локальному наближенні для неоднорідних рівноважних параметрів плазми. Проведено оцінки впливу випрямленого зондом потенціалу високочастотних хвиль, які збуджуються рамковою антеною, випрямленого потенціалу антени, який виникає при подачі на неї високочастотної напруги і пондеромоторної сили Міллера на результати вимірювань потенціалу ленгмюрівським зондом. З застосуванням оригінального чисельного алгоритму, розробленого в дисертації, проведено оцінки ефекту в'язкості іонів в рівнянні руху іонів і отримано розподіли параметрів плазми з урахуванням в'язкості іонів в квазінейтральному наближенні.^UThe dissertation is devoted to the research of the influence of the sheath of finite thickness on the boundary of weakly ionized nonisothermal plasma on the physical phenomena occurring in this sheath between the plasma and the wall. The damping of an electromagnetic wave at its oblique incidence from the dielectric to the surface adjacent to the plasma and the surface electromagnetic wave due to the absorption of the wave energy by plasma electrons interacting with the normal to the interface surface component of the electric field of this wave in the sheath is determined. The dependences of the complex frequency of the ion-sound oscillations as a function of the wave vector in the local approximation for inhomogeneous equilibrium plasma parameters are found. The influence of the probe rectified potential of high-frequency waves radiated by the frame-type antenna, the rectified antenna potential, caused by high-frequency voltage and Miller's ponderomotor force are calculated. Using the original numerical algorithm developed in the dissertation, assessments of the effect of ion viscosity in the ion motion equation were performed and plasma parameter distributions were obtained taking into account ion viscosity in the quasi-neutral approximation.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
16.

Грекова М. В. 
Структура і властивості модифікованих жароміцних нікелевих сплавів для деталей ракетних та реактивних двигунів / М. В. Грекова. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертаційна робота присвячена матеріалознавчим питанням стабілізації структури і підвищення комплексу фізико-механічних властивостей жароміцних нікелевих сплавів для деталей ракетних та реактивних двигунів.Мета роботи – підвищення фізико-механічних і корозійних властивостей жароміцних нікелевих сплавів для деталей ракетних та реактивних двигунів на основі встановлених закономірностей формування структури в результаті модифікування нанодисперсними композиціями.Проведений аналіз сучасних напрямків підвищення властивостей жароміцних нікелевих сплавів, їх хімічних складів, структурної стабільності і фазового складу, режимів термічної обробки, приведена класифікація нікелевих сплавів I, II, III, IV покоління.Не дивлячись на велику кількість наукових робіт, присвячених різноманітним аспектам матеріалів і сучасним технологіям виготовлення деталей авіаційно-космічної техніки, існує проблема підвищення фізико-механічних властивостей ЖНС. Це викликано тим, що деталі ракетних і авіаційних двигунів під час експлуатації схильні до дії агресивного середовища палива при підвищених температурах. Найкращим способом підвищення якості сплавів – є спосіб модифікування тугоплавкими сполуками. Також розглянуті способи отримання нанодисперсних композицій. З існуючих методів, інтерес представляє плазмохімічний синтез, який дозволяє отримувати нанодисперсні порошки з заданим складом і фракціями різних металів і сполук.Підвищення якості сплавів модифікуванням наноматеріалами залишається не повністю вивченим, хоча наявні розробки і попередні дослідження інших учених свідчать про надзвичайну перспективність методу. Таким чином, дослідження по розробці жароміцних нікелевих сплавів на якісно новому рівні шляхом модифікування нанодисперсними матеріалами мають актуальне значення.^UThe dissertation work is devoted to material science issues of stabilization of structure and increase of complex of physical and mechanical properties of heat - resistant nickel alloys for details of rocket and jet engines.The purpose of the work is to increase the physico-mechanical and corrosion properties of heat-resistant nickel alloys for parts of rocket and jet engines based on the rules of structure formulation as a result of modified nanodisperse compounds.The analysis of modern directions of increase of properties of heat-resistant nickel alloys, their chemical compositions, structural stability and phase composition, modes of heat treatment is carried out, the classification of nickel alloys of I, II, III, IV generation is resulted.Despite the large number of scientific papers on various aspects of materials and modern technologies for the manufacture of aerospace parts, there is a problem of improving the physical and mechanical properties of the railway. This is because the parts of rocket and aircraft engines during operation are exposed to aggressive fuels at elevated temperatures.The best way to improve the quality of alloys is to modify the refractory compounds. Also considered are methods for producing nanodispersed compositions. Of the existing methods, of interest is plasma chemical synthesis, which allows obtaining nanodispersed powders with a given composition and fractions of various metals and compounds.Improving the quality of alloys by modifying nanomaterials remains not fully understood, although the available developments and previous studies of other scientists indicate the extreme prospects of the method. Thus, research on the development of heat-resistant nickel alloys at a qualitatively new level by modifying nanodispersed materials is of great importance.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
17.

Овсієнко К. В. 
Розроблення технології сироватко-вершкового сиру з харчовими волокнами / К. В. Овсієнко. — Б.м., 2022 — укp.

Дисертаційну роботу присвячено розробленню технології сироватко-вершкового сиру з пшеничними харчовими волокнами та кунжутною клітковиною, що передбачає скорочення технологічного процесу термомеханічного концентрування суміші до підвищеного вмісту сухих речовин та корегування біологічної цінності і показників якості готового продукту.Запропоновано технологічні прийоми, що забезпечують скорочення процесу згущення молочної сироватки з КСБУФ та зменшення енерговитрат.Представлені дослідження функціонально-технологічних властивостей –здатності до набухання та жироутримування харчових волокон при поєднанні з вершками різної жирності. Визначено вплив температури на конформаційні зміни Вітацель та кунжутної клітковини, що пов'язані з хімічним складом та обробкою. Методами експериментально-статистичного моделювання розроблено ряд математичних моделей з трьома змінними параметрами – тривалість перемішування, температура концентрування і кількість харчових волокон, які впливають на реологічні показники та встановлені відповідні аналітичні залежності у вигляді адекватних рівнянь регресії. Сироватко-вершкову суміш з харчовими волокнами після термомеханічного концентрування до підвищеного вмісту сухих речовин можна віднести до систем із в'язко-пластичною консистенцією з контрольованим граничним напруженням зсуву, зміна якого пов'язана із здатністю Вітацель до ефективної абсорбції жиру.Застосовано алгоритм лінійного програмування для проектування трьохкомпонентної суміші, яка складається із вершків, кунжутної клітковини та пшеничних харчових волокон, з метою встановлення оптимального співвідношення для забезпечення необхідних в'язкісних характеристик сироватково-вершкового сиру з харчовими волокнами.За показником активності води скореговані технологічні параметри процесу структуроутворення у сироватко-вершковій суміші та підтверджено можливість скорочення тривалості термомеханічного концентрування до підвищеного вмісту сухих речовин в порівнянні з контролем без харчових волокон за рахунок внутрішнього потенціалу системи. Методом диференціально-термічного аналізу визначено кількість вільної та зв'язаної вологи у сироватко-вершковому сирі з харчовими волокнами, що підтверджує здатність Вітацель та кунжутної клітковини підвищувати вміст гідрофільних центрів за спільного їх застосування. Методом іонообмінної хроматографії визначено амінокислотний склад та розраховано біологічну цінність сироватко-вершкового сиру без та з харчовими волокнами. При додаванні пшеничних харчових волокон та кунжутної клітковини відбувається підвищення біологічної цінності готового продукту за рахунок комплементарних амінокислот харчових волокон. Особливо це стосується кунжутної клітковини, яка має високий вміст білку. Коефіцієнт утилітарності незамінних амінокислот в зразку сироватко-вершкового сиру з харчовими волокнами зростає порівняно з контролем, а коефіцієнт надлишковості знижується, що свідчить про найкращу збалансованість незамінних амінокислот і ефективнішу їх утилізацію. Обгрунтовано технологію сироватко-вершкового сиру з харчовими волокнами. Визначено органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники готового продукту. Запропоновано апаратурно-технологічну та параметричну схеми виробництва, що враховують умови внесення Вітацель та кунжутної клітковини. Рекомендовані кількості харчових волокон – кунжутної клітковини та Вітацель у складі сироватко-вершкового сиру підтверджували кваліметричним методом за комплексним показником якості та безпечності, що представлений сукупністю показників – органолептичних, фізико-хімічних, технологічних, мікробіологічних та харчової цінності.Підтверджено очікуваний соціальний ефект від впровадження технології сироватко-вершкового сиру з харчовими волокнами, що полягає у використанні в якості сировини молочної сироватки, розширенні асортименту молочно-білкових продуктів з підвищеною біологічною цінністю для широкого кола споживачів. Запропоновані ресурсоощадні технологічні прийоми під час згущення та термомеханічного концентрування до підвищеного вмісту сухих речовин молочної сироватки. Достовірність отриманих даних забезпечена сучасними методиками досліджень, використанням відповідного обладнання та математично-статистичних засобів для опрацювання одержаних результатів. Наукові положення та рекомендації підтверджені еспериментальними дослідженнями та виробничими випробуваннями. Новизну технологічних рішень підтверджено рішеннями Державного департаменту інтелектуальної власності про видачу патентів України на винахід та на корисну модель. Ключові слова: молочна сироватка, вершки, харчові волокна, сироватко-вершкові сири та показники їх якості.^UThe dissertation is devoted to development the technology of whey-cream cheese with wheat food fibers and sesame fiber, which provides the reduction in the technological process of thermo mechanical mixture concentration to an increased dry matter content and adjustment of the biological value and quality indicators in the finished product.Technological methods are proposed that ensure the reduction of condensation process of whey with UWPC and a decrease in energy consumption.Research of functional and technological properties – the ability to swell and fat retention of food fibers when combined with cream of different fat content has been presented. The effect of temperature on conformational changes in Vitacel and sesame fiber associated with chemical composition and processing has been determined.A number of mathematical models with three variable parameters – the mixing duration, the concentration temperature and the amount of food fibers, which affect the rheological parameters have been developed by methods of experimental-statistical modeling and the corresponding analytical relationships in the form of adequate regression equations have been established. Whey-cream mixture with food fibers after thermo mechanical concentration to an increased dry matter content can be attributed to viscoplastic consistency systems with a controlled ultimate shear stress, the change in which is associated with the Vitacel ability to efficiently fat absorb.A linear programming algorithm has been applied to design a three-component mixture consisting of cream, sesame fiber and wheat food fibers in order to establish the optimal ratio to ensure the viscosity characteristics of whey-cream cheese with food fibers.According to the water activity indicator, the technological parameters of the structure formation process in whey-cream mixture have been adjusted and the reducing duration possibility of the thermo mechanical concentration to an increased dry matter content compared to the control sample without food fibers has been confirmed due to the internal system potential.Amount of free and bound moisture in whey-cream cheese with food fibers has been determined by the method of differential thermal analysis. The research results confirm the ability of Vitacel and sesame fiber to increase the hydrophilic centers content when used together. The amino acid composition has been determined by the method of ion-exchange chromatography and the biological value of whey-cream cheese with and without food fibers has been calculated. The biological value of the finished product increases with the addition of wheat food fibers and sesame fiber, due to the complementary amino acids of food fibers. This is especially true of sesame fiber, which has a high protein content. The utilitarian coefficient of essential amino acids in the sample of whey-cream cheese with food fibers increases in comparison with the control sample, and the redundancy coefficient decreases, which indicates the best balance of essential amino acids and their more efficient utilization.The technology of whey-cream cheese with food fibers has been substantiated. Sensory, physicochemical and microbiological indicators have been determined in the finished product. The gardware-technological and parametric production schemes are proposed, taking into account the conditions for the introduction of Vitacel and sesame fiber.The recommended amounts of food fibers – sesame fiber and Vitacel in the composition of whey-cream cheese are confirmed by the qualimetric method according to a complex indicator of quality and safety, which is represented by a set of indicators – sensory, physicochemical, technological, microbiological and nutritional value.The expected social effect from introduction of the technology of whey-cream cheese with food fibers has been confirmed, which consists in using whey as raw material, expanding the range of milk-protein products with increased biological value for a wide consumers range. Resource-saving technological methods are proposed for thickening and thermo mechanical concentration to an increased of whey solids content.The reliability of the obtained data is ensured by modern research methods, the use of appropriate equipment and mathematical-statistical tools for processing the research results. Scientific statements and recommendations are confirmed by experimental research and production tests. The novelty of technological solutions is confirmed by the decisions of the State Department of Intellectual Property on the granting of patents of Ukraine for an invention and utility model.Key words: whey, cream, food fibers, whey-cream cheese, quality indicators.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського