Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (242)Книжкові видання та компакт-диски (489)Журнали та продовжувані видання (50)
Пошуковий запит: (<.>K=БЛЮД$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 67
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Перерва В. М. 
Геофлюидодинамические структуры литосферы и современные ландшафты / В. М. Перерва // Укр. геогр. журн. - 2000. - № 4. - С. 12-18. - Библиогр.: 8 назв. - рус.

За даними аерокосмогеологічних досліджень, флюїдодинамічні процеси в літосфері найактивніше розвиваються в межах геофлюїдодинамічних вузлів перетину лінійних зон горизонтальних напруг, що розглядаються як один із активних факторів формування сучасних ландшафтів. З ними пов'язано формування досить обширних аномальних форм рельєфу суходолу, морських кіс, піщаних банок, степових блюдець і подів, озер, зсувних амфітеатрів, аномальних змін фізіології рослин та їх оптичних характеристик. Генетичний зв'язок ландшафтів із геофлюїдодинамічними структурами є основою вивчення останніх дистанційними методами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Д211.1 + Д821.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14560 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Прогресивні технології та удосконалення процесів харчових виробництв : Зб. наук. пр.: У 2 ч. Ч. 1 / ред.: О. І. Черевко; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. - Х., 2000 . - 386 c. - укp.

Проведено дослідження прогресивних технологій продуктів харчування, вдосконалення процесів і апаратів харчових виробництв. Розглянуто фізико-хімічні та математичні методи дослідження харчових продуктів. Наведено результати товарознавчих досліджень продуктів харчування. Вивчено перспективи використання твердих рослинних жирів у технології десертних кремів з емульсійною структурою. Представлено технологію нових кондитерських виробів з фітододатками. Визначено шляхи підвищення якості сичугових сирів, виготовлених із козячого молока, удосконалено технологію виробництва фруктових компотів, запропоновано заходи щодо підвищення біологічної цінності вершкових кремів. Зроблено кількісну оцінку технологічних параметрів теплової обробки м'ясних блюд. Висвітлено процес одержання тіста для сирників на основі молочно-білкового копреципітату зі сколотину. Розширено виробництво нових сортів борошна, крупи, пластівців із зерна пшениці. Досліджено біофлавоноїди чорноплідної горобини. Проаналізовано вплив деяких факторів на збереження хлорофілів під час переробки. Описано властивості некрохмальних полісахаридів круп та їх застосування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80 я43(4УКР)3

Рубрики:

Шифр НБУВ: В343877 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Деревянко Л. П. 
Эламин - йодирующая радиозащитная добавка из морской капусты / Л. П. Деревянко. - К., 1999. - 32 c. - Библиогр.: 23 назв. - рус.

Освещены вопросы применения пищевой добавки Эламин из морской капусты-ламинарии в лечебно-профилактическом питании в условиях влияния малых доз радиации и других неблагоприятных факторов окружающей среды на организм человека. Описаны свойства Эламина, его биологическое значение, способ применения, даны сравнительные таблицы характеристик Эламина и других продуктов питания. Приведены рецепты блюд и кулинарных изделий с Эламином.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.041 я9 + Р281.7/9 еламін + Р351 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Р86165 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Шубін О. О. 
Використання дикорослих Донецького регіону у харчуванні : Моногр. / О. О. Шубін, В. А. Гніцевич, Л. В. Дуленко, Г. Ф. Коршунова; Донец. держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2004. - 192 c. - Бібліогр.: с. 158-167. - укp.

Наведено дані про морфологію, екологію, хімічний склад, фізіологічну й антиоксидантну активність дикорослих Донецького регіону - зірочника середнього, кропиви дводомної, лободи білої, споришу та шипшини коричневої. Представлено рецептури на підставі даних рослин, зібрані в народній кулінарії, а також асортимент справ і виробів.

Приведены данные о морфологии, экологии, химическом составе, физиологической и антиоксидантной активности дикорастущих растений Донецкого региона - звездочника среднего, кропивы двудомной, лободы белой, спорыша и шиповника коричневой. Представлены рецепты на основе данных растений, собранные в народной кулинарии, а атакже ассортимент блюд и изделий, изготовленных из них.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р352.5 + П214.3-8 + Л992.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА665489 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Адруг А. К. 
Писанки Чернігівщини: історія і сучасність / А. К. Адруг; Упр. у справах преси та інформації. - Чернігів : КП "Вид-во "Черніг. обереги", 2005. - 58 c. - (Рід. джерела). - Бібліогр.: 27 назв. - укp.

Висвітлено історичні особливості виготовлення чернігівських писанок, наведено рецепти великодніх страв.

Освещены исторические особенности изготовления черниговских писанок, приведены рецепты пасхальных блюд.


Індекс рубрикатора НБУВ: Щ126.943(4УКР-4ЧЕР) + Т52(23=УКР7)-72

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА665800 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Корзун В. Н. 
Ионизирущая радиация и питание детей / В. Н. Корзун, Л. В. Курило, Е. И. Степанова, В. Ф. Торбин. - К. : Чорнобильінтерінформ, 1997. - 122 c. - Библиогр.: с. 114-121 - рус.

На основании результатов исследований Научного центра радиационной медицины, а также обобщения литературных данных по проблеме уменьшения доз внутреннего облучения детей, подвергающихся радиационному воздействию вследствие аварии на ЧАЭС, рассмотрено современное биологическое значение основных пищевых веществ, показана их роль в минимизации радиационного воздействия указанных факторов на здоровье детей. Освещены особенности питания детей районов Украины, подвергшихся радиоактивному загрязнению. Изложены вопросы технологической и кулинарной обработки пищевого сырья, с целью снижения уровня содержания радионуклидов в готовых блюдах. Обоснована оптимизация рационального питания детей с помощью использования традиционных пищевых продуктов и с применением специальных радиозащитных препаратов, добавок и продуктов, разработанных и изученных в экспериментальных исследованиях на лабораторных животных.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р128.37я8

Шифр НБУВ: ВА620086 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Пересічний М. І. 
Технологія продукції громадського харчування з використанням біологічно активних добавок / М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, П. О. Карпенко; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К. : КНТЕУ, 2003. - 321 c. - Бібліогр.: с. 315-320. - укp.

Обгрунтовано теоретичні та практичні аспекти використання харчових домішок, одержаних за новітніми технологіями, які збагачують харчові продукти вітамінами, мінеральними речовинами, харчовими волокнами, сприяють підвищенню резистентності організму людини. Наведено наукові дані щодо застосування окремих харчових продуктів і домішок підвищеної біологічної дії, розглянуто особливості їх виробництва та технологічного використання у складі рецептур кулінарних страв і виробів. Описано технологію виробництва продукції громадського харчування з використанням даних домішок.

Обоснованы теоретические и практические аспекты использования пищевых добавок, полученных по новейшим технологиям, которые обогащают пищевые продукты витаминами, минеральными веществами, пищевыми волокнами, благоприятствуют повышению резистентности организма человека. Приведены научные данные по применению отдельных пищевых продуктов и добавок повышенного биологического действия, рассмотрены особенности их производства и технологического использования в составе рецептур кулинарных блюд и изделий. Описана технология производства продукции общественного питания с использованием данных добавок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л99-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА642067 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Корягіна М. Ф. 
Технологія продукції громадського харчування : Навч. посіб. / М. Ф. Корягіна, А. І. Юліна, Т. Ф. Петренко; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2002. - 130 c. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Наведено тематику лабораторних робіт з технології виготовлення продукції громадського харчування. Описано технологію приготування страв української кухні. Значну увагу приділено характеристиці страв і виробів, правилам їх подачі, оформленню та алгоритмам виконання робіт.

Приведена тематика лабораторных работ по технологии приготовления продукции общественного питания. Описана технология приготовления блюд украинской кухни. Значительное внимание уделено характеристике блюд и изделий, правилам их подачи, оформлению и алгоритмам выполнения работ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л99я73-1

Шифр НБУВ: ВА631333 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Давыдова В. Р. 
Консервы в общественном питании : Учеб. пособие для студ. / В. Р. Давыдова; Донец. гос. ун-т экономики и торговли им. М.И.Туган-Барановского. - Донецк, 2003. - 135 c. - Библиогр.: 21 назв. - рус.

Рассмотрены вопросы разработки ассортимента, рецептуры и технологии производства новых плодоовощных консервов для предприятий общественного питания, полуфабрикатов высокой степени готовности: натуральных, маринованных, пассерованных овощей, суповых заправок, овощных маринадов, салатов, закусок, гарниров, вторых блюд, компотов, соков. Описана технология введения дикорастущего сырья в рецептуры консервов из культивированных плодов для обогащения их витаминами и активными веществами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910я73-1 + Л961я73-1

Шифр НБУВ: ВА650748 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського / ред.: О. О. Шубін. - Донецьк, 2008. - 228 с. - (Техн. науки; N 1(37)). - укp. - рус.

Розглянуто питання розробки нової конструкції кондуктивної сушарки для пюреподібних продуктів, технології функціонального напівфабрикату з лактулозою для м'якого морозива та солодких страв. Наведено результати дослідження молекулярно-масової неоднорідності полімерів бісквітного тіста з використанням топінамбура та ксампану. Описано функціонально-технологічні властивості полідисперсних систем на основі молочно-білкових напівфабрикатів зі сколотин. Обгрунтовано режими обробки м'ясопродуктів за допомогою високого гідростатичного тиску. Визначено ефективність використання функціонально-замкнених ємкостей за двостороннього жаріння м'яса під тиском. Проаналізовано вплив електромагнітної обробки жирів на їх жирнокислотний склад.

Рассмотрены вопросы разработки новой конструкции кондуктивной сушилки для пюреобразных продуктов, технологии функционального полуфабриката с лактулозой для мягкого мороженого и сладких блюд. Приведены результаты исследования молекулярно-массовой неоднородности полимеров бисвитного теста с использованием топинамбура и ксампана. Обоснованы режимы обработки мясопродуктов с помощью высокого гидростатического давления. Определены эффективность использования функционально-замкнутых ёмкостей при двухсторонней жарке мяса под давлением. Проанализировано влияние электромагнитной обработки жиров на их жирнокислотный состав.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80я54(4УКР)3

Шифр НБУВ: Ж70141/тех. Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Етнокультурна спадщина Полісся : зб. наук. пр. Вип. 7 / ред.: В. Ковальчук; Ін-т мистецтвознав., фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України. - Рівне : ВАТ "Рівнен. друк.", 2008. - 302 с. - укp.

Проаналізовано традиції весільних обрядів Рівненського Полісся, роль весілля в художній культурі Волинського Полісся. Описано особливості приготування весільних страв та напоїв на території українського Полісся наприкінці ХІХ - у другій половині ХХ ст., весільне вбрання мешканців Рівненщини початку ХХ ст.

Проанализированы традиции свадебных обрядов Ровенского Полесья, роль свадьбы в художественной культуре Волынского Полесья. Описаны особенности проготовления свадебных блюд и напитков на территории украинского Полесья конца ХІХ - второй половины ХХ ст., свадебная одежда жителей Ровенского региона начала ХХ ст.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т52(23=УКР3А/Я)-7

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж72842 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Улянич О. І. 
Зелені та пряносмакові овочеві культури : Навч. посіб. / О. І. Улянич; Уман. держ. аграр. ун-т. - К. : ДІЯ, 2004. - 168 c. - Бібліогр.: с. 167. - укp.

Розглянуто різноманітність, ботанічну та біологічну характеристики зеленних та пряносмакових рослин. Описано їх походження, цінність у харчуванні людини та використання у науковій і народній медицині. Наведено рекомендації щодо підготовки грунту, вирощування розсади, догляду за даними культурами. Висвітлено особливості їх збирання, сушіння та використання, наведено рецепти приготування з них овочевих страв.

Рассмотрены многообразие, ботанические и биологические характеристики зеленных и пряновкусовых овощных культур. Описаны их происхождение, ценность в питании человека, использование в научной и народной медицине. Приведены рекомендации, касающиеся подготовки грунта, выращивания рассады, ухода за данными растениями. Освещены особенности их сбора, сушки и использования, приведены рецепты приготовления из них овощных блюд.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.4 + П219.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА676660 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Католицький щорічник 2002 / ред.: Н. Климчук. - К. : Вид. дім "Києво-Могилян. акад.", 2006. - 223 с. - укp.

Проаналізовано державну політику щодо релігії та церкви як чинник демократизації церковно-релігійного життя в Україні в 1991 - 1997 рр. Розкрито роль і значення Києва в історичному розвитку східних слов'ян. Висвітлено ідею національної святості в українському церковному мистецтві, символіку українських великодніх страв.

Проанализирована государственная политика относительно религии и церкви как фактор демократизации церковно-религиозной жизни в Украине в 1991 - 1997 гг. Раскрыты роль и значение Киева в историческом развитии восточных славян. Освещены идея национальной святости в украинском церковном искусстве, символика украинских пасхальных блюд.


Індекс рубрикатора НБУВ: Э375.09(4УКР)я2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69227 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Товстуха Є. С. 
Лікувальна мудрість українців / Є. С. Товстуха. - К. : Техніка, 2005. - 351 c. - (Нар. джерела). - укp.

Наведено відомості про народні вірування, язичницькі свята та ритуальні звичаї українців. Висвітлено їх філософські уявлення про навколишнє середовище та буття. Представлено матеріали про народні способи лікування водою та методами фітотерапії, запропоновано рецепти приготування цілющих узварів, напоїв і драглів. Показано роль звичаєвого права як основи формування спадкоємних традицій і збереження здоров'я.

Приведены данные о народных верованиях, языческих праздниках и ритуальных обычаях украинцев. Освещены их философские представления об окружающем мире и бытие. Рассмотрены народные способы лечения водой и методами фитотерапии, предложены рецепты приготовления целебных узваров, напитков и драглей. Показана роль обычаев в формировании преемственных традиций и сохранении здоровья. Рассмотрена культура питания украинцев, приведены способы приготовления первых блюд и десертов, а также ритуальных напитков и праздничной выпечки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р359.2(4УКР) я9 + Р352.5 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: АО264717 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Бьоді Е.  
Міжетнічні зв'язки у культурі харчування угорців Закарпаття / Е. Бьоді; Пер.: Л. Мушкетик // Нар. творчість та етнографія. - 2006. - N 4 (спец. вип.). - С. 73-79. - укp.

У контексті традиційної культури харчування закарпатських угорців показано взаємовпливи, що виникають з етнічних та релігійних зв'язків. Охарактеризовано конкретні явища, елементи, страви та звичаї у харчуванні, які вказують на міжетнічні зв'язки: запозичені страви, чуже походження яких підкреслюють самі закарпатські угорці і тому до їх назв додають атрибути; страви, назви яких звучать по-чужому для носіїв угорської мови, завдяки чому можна простежити їх походження. Значну увагу приділено розгляду страв з кукурудзи, проаналізовано, як територія їх розповсюдження може бути пов'язана з етнічними кордонами Закарпаття.

В контексте традиционной культуры питания закарпатских венгров показаны взаимовлияния, возникающие из этнических и религиозных связей. Охарактеризованы конкретные явления, элементы, блюда и обычаи в питании, указывающие на межэтнические связи: заимствованные блюда, чужое происхождение которых подчеркивают сами закарпатские венгры и поэтому к их названиям добавляют атрибуты; блюда, названия которых звучат по-чужому для носителей венгерского языка, благодаря чему можна наблюдать их происхождение. Значительное внимание уделено рассмотрению блюд из кукурузы, проанализировано, как территория их распространения может быть связана с этническими границами Закарпатья.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т594.25 + Т52(237УКР=6А/Я)-425

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж27482 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Антонова В. А. 
Організація обслуговування на підприємствах харчування : Навч. посіб. для студ. / В. А. Антонова; Донец. держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2005. - 156 c. - Бібліогр.: с. 137-139. - укp.

Розглянуто основні питання організації обслуговування на підприємствах харчування, викладено правила підготовки та проведення урочистих заходів різного рівня, зокрема, підготовки до обслуговування та розрахунку з споживачами, запису різних назв страв у меню, подачі різних груп виробів. Наведено основні відомості та класифікацію ресторанів, кафе, барів.

Рассмотрены основные вопросы организации обслуживания на предприятиях общественного питания, изложены правила подготовки и проведения знаменательных мероприятий различного уровня, в частности, подготовки к обслуживанию и расчета с клиентами, записи различных наименований блюд в меню, подачи разных групп изделий. Приведены основные сведения и классификация ресторанов, баров и кафе.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л995 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА672230 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Мазаракі А. А. 
Організація обслуговування у підприємствах ресторанного господарства : Підруч. / А. А. Мазаракі, Н. П. Благополучна, І. І. Гайовий, О. М. Григоренко, Т. Є. Литвиненко; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2005. - 631 c. - Бібліогр.: с. 618-624. - укp.

Розкрито сутність організації процесу обслуговування в закладах ресторанного господарства різних типів і класів. Розглянуто матеріально-технічну базу як необхідну передумову організації процесу обслуговування. Викладено правила подавання страв і напоїв, культури їх споживання. Описано методи обслуговування споживачів, що використовуються в закладах даної сфери під час проведення банкетів і прийомів. Наведено основні правила та вимоги в процесі обслуговування учасників культурних, громадських і спортивних заходів, іноземних туристів, пасажирів на транспорті.

Раскрыта сущность организации процесса обслуживания в заведениях ресторанного хозяйства разных типов и классов. Рассмотрена материально-техническая база как необходимая предпосылка организации процесса обслуживания. Изложены правила подачи блюд и напитков, культуры их потребления. Описаны методы обслуживания потребителей в заведениях данной сферы при проведении банкетов и приемов. Приведены основные правила и требования при обслуживании участников культурных, общественных и спортивных мероприятий, иностранных туристов, пассажиров на транспорте.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)424.14-803.4 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА668210 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Павлоцкая Л. Ф. 
Пищевая, биологическая ценность и безопасность сырья и продуктов его переработки : учебник / Л. Ф. Павлоцкая, Н. В. Дуденко, В. В. Евлаш. - К. : Инкос, 2007. - 287 c. - рус.

Определены биологическая ценность и суточные нормы потребления основных пищевых веществ. Раскрыта роль белков, липидов, углеводов, витаминов и минеральных веществ в функционировании человеческого организма. Рассмотрены способы обеспечения пищевых рационов дефицитными витаминами, проанализирована связь минерального и водного обмена. Установлены показатели безопасности, пищевой и биологической ценности продуктов питания. Приведены методы изучения белков, расчета углеводного состава блюд, исследования жиров, витаминов и минеральных веществ. Охарактеризован химический состав пищевого сырья и продуктов его переработки. Разработаны нормы физиологических потребностей населения Украины в основных пищевых веществах и энергии.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80 я73-1 + Р123 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА695230 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Давидюк М.  
Традиційне харчування волинян / М. Давидюк // Нар. творчість та етнографія. - 2006. - № 1. - С. 38-50. - Бібліогр.: с. 48-50. - укp.

Розглянуто особливості харчового комплексу волинян: основний набір продуктів, способи використання вогню, обробки та приготування страв, зберігання запасів, використання певних культур в обрядодійствах, харчові табу, а також походження назв страв. Наведено відомості про роботи з даної тематики визначних дослідників М.Маркевича, П.Чубинського, Ф.Вовка, М.Сумцова.

Рассмотрены особенности пищевого комплекса волынян: основной набор продуктов, способы использования огня, обработки и приготовления блюд, хранения запасов, использования определенных культур в обрядодействиях, пищевые табу, а также происхождение названий блюд. Представлены сведения о работах по данной тематике выдающихся исследователей Н.Маркевича, П.Чубинского, Ф.Вовка, Н.Сумцова.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т52(23=Укр7,3)-425 + Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж27482 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Давидюк М.  
Традиційне харчування волинян : [Закінч.] / М. Давидюк // Нар. творчість та етнографія. - 2006. - № 2. - С. 61-70. - Бібліогр.: с. 68-70. - укp.

Розглянуто особливості харчування та приготування різноманітних страв на Волині, що були тісно пов'язані з релігією, обрядами і найбільш виразно проявлялися в святковій та обрядовій їжі: на хрестинах, весіллях, похоронах, поминках, під час різдвяно-новорічного циклу та інших великих свят протягом року.

Рассмотрены особенности питания и приготовления разнообразных блюд на Волыни, которые были тесно связаны с религией, обрядами и наиболее выразительно проявлялись в праздничной и обрядовой пище: на крестинах, свадьбах, похоронах, поминках, во время рождественско-новогоднего цикла и других больших праздников на протяжении года.


Індекс рубрикатора НБУВ: Т52(23=УКР3А/Я)-425

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж27482 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського