Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (16)Тематичний інтернет-навігатор (7)Автореферати дисертацій (1223)Реферативна база даних (8931)Книжкові видання та компакт-диски (2501)Журнали та продовжувані видання (81)
Пошуковий запит: (<.>K=ХАРЧОВ$<.>+<.>K=КАТЕГОРІЯ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 92
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   законодавчі матеріали   
1.

Arvanitoyannis, I. S.
HACCP and ISO 22000 [Electronic resource] : application to Foods of Animal Origin / I. S. Arvanitoyannis. - Chichester : Wiley-Blackwell, 2009. - 549 p.
Переклад назви: HACCP та ISO 22000: Додаток до продуктів тваринного походження

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Food Safety is an increasingly important issue. Numerous food crises have occurred internationally in recent years (the use of the dye Sudan Red I; the presence of acrylamide in various fried and baked foods; mislabelled or unlabelled genetically modified foods; and the outbreak of variant Creutzfeldt-Jakob disease) originating in both primary agricultural production and in the food manufacturing industries. Public concern at these and other events has led government agencies to implement a variety of legislative actions covering many aspects of the food chain. This book presents and compares the HACCP and ISO 22000:2005 food safety management systems. These systems were introduced to improve and build upon existing systems in an attempt to address the kinds of failures which can lead to food crises. Numerous practical examples illustrating the application of ISO 22000 to the manufacture of food products of animal origin are presented in this extensively-referenced volume. After an opening chapter which introduces ISO 22000 and compares it with the well-established HACCP food safety management system, a summary of international legislation relating to safety in foods of animal origin is presented. The main part of the book is divided into chapters which are devoted to the principle groups of animal-derived food products: dairy, meat, poultry, eggs and seafood. Chapters are also included on catering and likely future directions. The book is aimed at food industry managers and consultants; government officials responsible for food safety monitoring; researchers and advanced students interested in food safety.



Кл.слова:
харчова промисловість -- норми

   Тип видання:   енциклопедія   
2.


Encyclopedia of Food and Culture [Electronic resource] : in 3 vol. / S.H. Katz. - New York : Charles Scribner's Sons, 2003
Переклад назви: Енциклопедія їжі та культури

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ

Vol. 1 : Acceptance - Food Politics. - 720 p.

Vol. 2 : Food Production - Nuts. - 626 p.

Vol. 3 : Obesity - Zoroastrianism. - 712 p.


As the title implies, the encyclopedia discusses food in its relation to society. The 600 articles, arranged alphabetically, cover everything from the significance of Betty Crocker to bioactive food components. Chronological scope encompasses the Paleolithic origins of hunting and current trends such as comfort food and fusion cuisine. Length of the signed articles ranges from less than a page for most biographies (Birdseye, Clarence; Escoffier, Georges-Auguste) to more than 10 pages for Dairy products and Sensation and the senses. Some topics, among them Beer, France, and Fruit, are examined in series of subentries. See also references and current bibliographies are at the end of each entry, with some bibliographies containing Web sites. Interspersed throughout the text are boxes and sidebars on subjects such as genetically modified organisms, a controversial topic that is treated impartially. A box adjacent to the entry on Julia Child provides three quotations by Child. The best one is this advice: "No matter what happens in the kitchen, never apologize." The volumes also include tables with statistical information; for example, production, imports, and exports of butter by country.In addition to the set's 550 black-and-white photos and 50 maps, each volume has a section of color plates, an eclectic mix illustrating relationships between culture and food. A plate in volume 1 offers a detail of a Spanish still-life painting containing biscuits, a page from a Belgium biscuit catalog, and a photograph of a bread vendor in Central Asia. Interesting textual links between culture and food include a discussion of the problem of litter in the U.S. because of fast-food restaurants and the elevation of the chef, making "going to restaurants a combination of high theater and spectator sport." The contributors are listed in the appendix with affiliation and the articles they wrote. They include a number of U.S. academics but also Alan Davidson, the editor of The Oxford Companion to Food; the famous Paris bread baker, Lionel Poilane, who died last fall; Chef Fritz Blank of Deux Cheminees in Philadelphia; and cookbook author Elisabeth Lambert Ortiz. The appendix also has "Dietary Reference Intakes" and a "Systematic Outline of Contents," which is a good finding tool. The index is comprehensive, indexing minor names such as Marjorie Hendrick and the Watergate Inn, which are mentioned in the entry United States: Middle Atlantic. Criticisms are few. A general bibliography would have been useful because sometimes books mentioned in articles are not cited in the accompanying bibliographies. The ice cream entry says nothing about the great variety of flavors that are now in existence. The cookbook article fails to mention the effect of Erma Rombauer's Joy of Cooking on women in the twentieth century. Although this is an expensive resource, it is well worth the money. Recommended for all academic and public libraries that have patrons interested in food and culture.



Кл.слова:
їжа -- харчова технологія -- культура їжі

   Тип видання:   монографія   
3.


EU food law [Electronic resource] : a practical guide / ed. K. Goodburn. - Cambridge : Woodhead Publishing Limited ; Boca Raton : CRC Press LLC, 2001. - 256 p.
Переклад назви: Харчовий закон Європейського Союзу

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


EU food safety legislation has evolved over 30 years or so, reflecting a blend of scientific, social, political and economic factors. As a result, there has, at times, been little coherence in its development, resulting in over-complex and fragmented measures and lack of consistency. It is only recently that the EU has developed a clear policy framework for food law.



Кл.слова:
права споживачів

   Тип видання:   навчальний посібник   
4.
 



Food dehydration [Electronic resource] : a dictionary and guide / ed. J. G. Brennan. - Oxford : Butterworth-Heinemann, 1994. - 194 p
Переклад назви: Зневоднення їжі: словник і керівництво

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Drying is the oldest method of food preservation practised by man. Today the dehydration section of the food industry is large and extends to all countries throughout the world. Facilities range in size from simple sun driers to very large capacity, sophisticated drying installations. A very wide range of dehydrated foods is available including vegetables, fruits, meat, fish, cereal and milk products. Dehydrated soup and sauce mixes and complete meals made up of dried ingredients are also available. A great deal of research has been carried out to improve the quality and convenience of dehydrated foods. Many modern dried foods may be reconstituted quickly to yield products with food flavour and texture. Thus, they make an important contribution to the convenience food market. The book is made up of four parts. Part 1 covers the historical background and general principles of food dehydration by means of heated air, by contact with a heated surface, by the application of radiant, microwave or dielectric energy and by freeze-drying. In Part 2 information on drying phenomena methods and equipment is presented in dictionary form. A guide to the procedures and conditions used for drying specific foods is given in Part 3. An extensive list of references on aspects of food dehydration makes up Part 4. Should be a quick and easy source of information for persons working in this section of the food industry.



Кл.слова:
харчові технології -- дієтологія

   Тип видання:   науково-популярне видання   
5.

Frank, Randy.
How to Make Beer Like a Pro Complete Guide to Home Brewing - Even in Small Spaces [Electronic resource] : includes BIAB Apartment Brewing, Brewing Equipment, History, Processes, Sanitation, Home Brew Clubs and Laws by Country / Randy Frank. - [S. l.] : Ubiquitous Publishing, 2013. - 71 p
Переклад назви: Як професійно зробити пиво: докладне керівництво з домашнього броварства

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


This book is guaranteed to answer all your questions about home brewing! If you are just getting started, Randy Frank can help you. He goes over the history of home brewing, equipment, processes with steps, sanitation, clubs and laws by country, Brewing history, step by step processes such as extract beer brewing, partial mash, as well as all-grain beer brewing, cost and sanitation considerations, home brew kits, home brew equipment and sanitation, brewing clubs and home brewing laws by country and brewing in small spaces, as well as "BIAB" - which stands for "brew in a bag" - perfect for apartment dwellers looking to try home brewing. - it's all covered here in a concise, synthesized, easy to read format! DWHAHB! Don't Worry, Have A Homebrew! This is the mantra of home brewers. Because you need patience for home brewing and if you make mistakes, most can be overcome or if all else fails, start again with a new batch. The main thing is to learn from mistakes as you go. Once you learn the basics of home brewing there are many ways to add your own creativity. The investment is low and the reward is high as you will discover when you share your first great batch of beer with friends - and this book contains everything you need to confidently get started with the most up-to-date methods and information.



Кл.слова:
броварство -- харчове виробництво -- алкоголь

   Тип видання:   науково-популярне видання   
6.


Handbook of Minerals as Nutritional Supplements [Electronic resource] / ed. Stacey J. Bell. - Boca Raton : CRC Press, 2005. - 257 p
Переклад назви: Довідник із мінералів-харчових добавок

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


I would like to thank Gordon Wardlaw for reading and giving feedback on every chapter, and Elizabeth Joseph for a great deal of assistance with the reference aspects of the book preparation. I would also like to thank Emily Dy for help with references in the chapter on iron. In addition, I appreciate the help of ach of the following for comments on individual subjects: Michael Bergeron, Priscilla Clarkson, Steve Abrams, Connie Weaver, Greg Miller, and Greg Wiet. I also appreciate my wife, Janet, and children, David, Daniel, and Lisa, for allowing me the enormous amount of time it took to complete this writing. Finally, I want to express great appreciation to Stacey Bell for having the original concept for the book and helping me get it off the ground. I endeavored to present the issues in this book as honestly as I could, without trying to make any product supplier look better or worse than reality dictated. Even so, I do want to note the companies that have supported parts of my own mineral research: Albion Laboratories, Nutrition21, Glanbia, and Purac of America.



Кл.слова:
раціон -- дієтологія -- харчова промисловість

   Тип видання:   науково-популярне видання   
7.
 


Heisch, Annette.
Oil and Vinegar [Electronic resource] / Annette Heisch. - [S. l.] : Silverback Books, 2004. - 64 p. - (Quick & Easy)
Переклад назви: Олія та оцет

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


A wonderful source of information about the origin, quality, shopping, storage, and use of these two staple ingredients. Along with many delicious recipes, you will also find helpful hints on how to create your own gourmet vinegars and oils.



Кл.слова:
гастрономія -- харчові технології -- олія -- оцет

   Тип видання:   науково-популярне видання   
8.
 


Knight, Roger G..
Commodities and colonialism [Electronic resource] : the story of big sugar in Indonesia, 1880-1942 / Roger G. Knight. - Leiden : Brill, 2013. - 304 p. - (Verhandelingen Van Het Koninklijk Instituut Voor Taal-, Land- En Volkenkunde)
Переклад назви: Товари та колоніалізм: історія цукрового видобутку в Індонезії, 1880-1942

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


The book is a good read, and will be the text of reference for many years to come. It is impossible to think of a better guide through the intricacies of Java sugar than Knight.' Peter Boomgaard, KITLV, Leiden; University of Amsterdam; European University Institute, Florence



Кл.слова:
колоніальний визиск -- сировинна база -- харчова промисловість

   Тип видання:   словник   
9.

Ladygin, A. V.
Англо-русский пищевой словарь [Електронний ресурс] / A. V. Ladygin. - [Б. м. : б. в.], 2002. - 8 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Словарь представляет собой алфавитный список терминов, имеющих (в той или иной мере) отношение к пищевой промышленности (сырью, технологии, методам анализа, оборудованию и т. д.), а также приготовлению пищи, и не претендует на полноту и абсолютную точность.



Кл.слова:
харчова промисловість

   Тип видання:   науково-популярне видання   
10.
 


Sahrhage, Dietrich.
A history of fishing [Electronic resource] / Dietrich Sahrhage, Johannes Lundbeck. - Berlin : Springer, 1992. - 353 p
Переклад назви: Історія рибальства

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Described here are the origin and general trends in the development of fishing from the earliest times up to the present in various parts of the world. The techniques applied and the economic and social problems involved are covered. Fishing methods have not changed much since the Stone Age, but continuous technical improvements like the construction of sea-worthy ships, more efficient gear, and finally mechanization of fishing have led to enormous development and a high fish production, of now 100 million tons per year. Extensive utilization has caused heavy overexploitation of the resources and consequently growing concern. The book concludes with an evaluation of perspectives for the future utilization of living resources.



Кл.слова:
рибальство -- судноплавство -- харчова промисловість

   Тип видання:   науково-популярне видання   
11.
 


Stuart, Tristram.
Waste [Electronic resource] : uncovering the global food scandal / Tristram Stuart. - London : Penguin Books, 2009. - 483 p
Переклад назви: Відходи: викриття глобального продовольчого скандалу

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


With shortages, volatile prices and nearly one billion people hungry, the world has a food problem—or thinks it does. Farmers, manufacturers, supermarkets and consumers in North America and Europe discard up to half of their food—enough to feed all the world's hungry at least three times over. Forests are destroyed and nearly one tenth of the West's greenhouse gas emissions are released growing food that will never be eaten. While affluent nations throw away food through neglect, in the developing world crops rot because farmers lack the means to process, store and transport them to market. But there could be surprisingly painless remedies for what has become one of the world's most pressing environmental and social problems. Waste traces the problem around the globe from the top to the bottom of the food production chain. Stuart’s journey takes him from the streets of New York to China, Pakistan and Japan and back to his home in England. Introducing us to foraging pigs, potato farmers and food industry CEOs, Stuart encounters grotesque examples of profligacy, but also inspiring innovations and ways of making the most of what we have. The journey is a personal one, as Stuart is a dedicated freegan, who has chosen to live off of discarded or self-produced food in order to highlight the global food waste scandal. Combining front-line investigation with startling new data, Waste shows how the way we live now has created a global food crisis—and what we can do to fix it. 8 pages of illustrations



Кл.слова:
відходи -- харчова промисловість -- екологія

   Тип видання:   науково-популярне видання   
12.

Yuh, Eagranie.
The chocolate tasting guide [Electronic resource] / Eagranie Yuh. - San-Francisco : Chronicle books, 2014. - 48 p
Переклад назви: Дегустація шоколаду: довідник

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Eagranie Yuh is a writer, speaker, teacher and chocolate expert. She abandoned a life of test tubes and beakers to pursue a career as a chocolatier. She blogs regularly at www.thewelltemperedchocolatier.com. Eagranie teaches chocolate-tasting classes in Vancouver and Seattle, including introductory workshops, master classes and chocolate-whiskey seminars. She is also a regular speaker on the subject of chocolate in the United States and Canada. She has spent the past three years cultivating relationships with chocolate makers across the world and has direct access to them. She is also an alumnus of Le Cordon Bleu Ottawa.



Кл.слова:
харчові технології -- кондитерські вироби -- солодощі -- шоколад

   Тип видання:   навчальний посібник   
13.

Іваненко, Ф. В.
Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва [Електронний ресурс] : навчальний посібник / Ф. В. Іваненко ; Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. - Київ : [б. в.], 2008. - 600 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 14.15 Мб


Обґрунтовано необхідність глибокого вивчення технологій, що визначають напрям і ступінь прискорення науково-технічного прогресу у рослинництві. Основна мета посібника є підготовка економіста, менеджера до участі у вдосконаленні базових технологій вирощування сільськогосподарських культур і впровадженні принципово нових моделей технологічних процесів у рослинництві з урахуванням біологічних особливостей видів, агрокліматичних, енергетичних, екологічних та інших умов виробництва, а також набуття знань і навиків з питань стандартизації і сертифікації, оцінки технологій за показниками якості одержуваної сировини, сучасних методів зберігання, транспортування, первинної і поглибленої переробки продукції рослинництва.



Кл.слова:
землеробство -- сівозміна -- добрива -- харчові технології

   Тип видання:   методичний посібник   
14.

Аністратенко, Т. І.
Нутріціологія [Електронний ресурс] / Т. І. Аністратенко ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». - К. : [б. в.], 2010. - 34 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Знання складу продуктів харчування дозволяє цілеспрямовано проводити корекцію харчових раціонів з метою первинної або вторинної профілактики аліментарних та аліментарно обумовлених захворювань, свідомо використовувати парафармакологічні властивості продуктів харчування, з наукових позицій підходити до обгрунтування дієт та використання спеціальних продуктів харчування, індивідуалізувати харчування хворих.



Кл.слова:
дієтологія -- харчування -- продукти

   Тип видання:   підручник   
15.
 


Базилевич, В. Д.
Інтелектуальна власність [Електронний ресурс] : підручник / В. Д. Базилевич. - К. : Знання, 2006. - 431 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Спираючись на метафізичний підхід як граничний вид філософського пізнання, пов'язаний з найбільш глибинною формою рефлексії людини над проблемами особистого і суспільного буття, автори монографії досліджують проблему інтелектуальної власності. Власність розглядається як невід'ємна складова всіх сфер життя людини, що наповнює раціональними та ірраціональними смислами її матеріально-практичне і духовно-культурне життя. Показано, що в сучасну епоху особливого значення набуває інтелектуальна власність — всезагальна економіко-правова категорія інформаційного суспільства, розвиток якого залежить від креативу знання. Поліфонія змістів інтелектуальної власності, на думку авторів, знаходить більш повне виявлення крізь призму метафізичного аналізу. Такий підхід дає можливість розкрити онтологічні, феноменологічні, аксіологічні та історико-правові аспекти інтелектуальної власності, глибину її екзистенційних та антропологічних значень. Для викладачів вищих навчальних закладів, науковців, аспірантів, студентів, усіх, кого цікавлять проблеми філософсько-економічного осмислення буття людини.



Кл.слова:
розвиток -- суспільне життя

   Тип видання:   підручник   
16.

Базилевич, Віктор Дмитрович.
Інтелектуальна власність [Електронний ресурс] : підручник / В. Д. Базилевич. - 3-тє вид., перероб. і допов.. - Київ : Знання, 2014. - 672 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Спираючись на метафізичний підхід як граничний вид філософського пізнання, пов'язаний з найбільш глибинною формою рефлексії людини над проблемами особистого і суспільного буття, автори монографії досліджують проблему інтелектуальної власності. Власність розглядається як невід'ємна складова всіх сфер життя людини, що наповнює раціональними та ірраціональними смислами її матеріально-практичне і духовно-культурне життя. Показано, що в сучасну епоху особливого значення набуває інтелектуальна власність — всезагальна економіко-правова категорія інформаційного суспільства, розвиток якого залежить від креативу знання. Поліфонія змістів інтелектуальної власності, на думку авторів, знаходить більш повне виявлення крізь призму метафізичного аналізу. Такий підхід дає можливість розкрити онтологічні, феноменологічні, аксіологічні та історико-правові аспекти інтелектуальної власності, глибину її екзистенційних та антропологічних значень. Для викладачів вищих навчальних закладів, науковців, аспірантів, студентів, усіх, кого цікавлять проблеми філософсько-економічного осмислення буття людини.



Кл.слова:
інтелектуальний капітал -- патентування -- авторське право -- суміжні права

   Тип видання:   навчальний посібник   
17.


Барна справа [Електронний ресурс] : опорний конспект лекцій / Київський національний торговельно-економічний університет. Кафедра технології і організації ресторанного господарства. - К. : [б. в.], 2008. - 117 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Головною метою дисципліни "Барна справа" є форму- вання у студентів бакалаврського рівня знань та вмінь при організації роботи й обслуговування в барах. Дисципліна "Барна справа" є професійно орієнтованою, посідає чільне місце в навчальному процесі і має логічний зв’язок з такими дисциплінами, як "Устаткування закладів ресторанного господарства", "Теоретичні основи технології харчових виробництв", "Організація виробництва", "Організація обслуговування", "Технологія продуктів харчування", "Організація ресторанного господарства за кордоном", "Методи контролю харчових виробництв", "Стандартизація, метрологія та сертифікація", "Основи підприємництва", "Товарознавство харчових продуктів" та ін. Вивчення дисципліни створює умови для формування у студентів широкого світогляду, організаторських здібностей, вмінь розв’язувати виробничі завдання, що сприяє підвищенню якості виробництва барної продукції та обслуговування споживачів у барах.



Кл.слова:
бізнес -- заклади харчування

   Тип видання:   довідник   
18.

Белова, Г. А.
Технология сыра [Електронний ресурс] : справочник / Г. А. Белова, И. П. Бузов, К. Д. Буткус ; под общ. ред. Г. Г. Шилера. - М. : Лёгкая и пищевая промышленность, 1984. - 312 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В книге изложены условия получения сыропригодного молока, его физико-химический состав и свойства. Приведены способы подготовки молока к переработке. Большое внимание уделено приготовлению бактериальных заквасок и препаратов. Приводятся оптимальные технологические параметры производства сыров. Проанализированы причины пороков сыра и приведены способы их предотвращения. Для специалистов молочной промышленности.



Кл.слова:
харчова технологія -- молочний продукт

   Тип видання:   науково-популярне видання   
19.

Богданов, Игорь.
Лекарство от скуки, или История мороженого [Електронний ресурс] / Игорь Богданов. - М. : Новое литературное обозрение, 2007. - 192 с.. - (Культура повседневности)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Книга петербургского историка и литератора Игоря Богданова посвящена истории мороженого. Историю этого, возможно, самого популярного лакомства автор прослеживает с III тысячелетия до нашей эры, когда в Древнем Китае начали готовить замороженные десерты. Хотя автор сообщает много фактов из "мировой истории мороженого" (например, рассказывая какое мороженое ел император Нерон, какие десерты подавали на свадьбе Екатерины Медичи и как эскимо завоевало Америку), главный сюжет книги - "приключения" мороженого в России. Читатель узнает о том, как совершенствовались технологии производства сладкого продукта, полюбившегося еще Екатерине I и почему потребовался разгром армии Наполеона, чтобы пленить и французские способы приготовления этого продукта, как мороженое изготавливали кустари-одиночки и как в 1930-х годах в СССР появились первые фабрики по изготовлению мороженого; о том, как осваивались новые рецепты и как относились к мороженому российские писатели и политики...



Кл.слова:
харчування -- харчовий продукт -- морозиво

   Тип видання:   наукове видання   
20.

Бредихин, С. А.
Технология и техника переработки молока [Електронний ресурс] / С. А. Бредихин, В. Н. Космодемьянский, В. Н. Юрин. - М. : Колос, 2003. - 399 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Рассмотрены общие технологические операции и применяемое оборудование для переработки молока. Описаны технологии питьевого молока и сливок, кисломолочных продуктов и молочных консервов. Даны сведения о технологическом оборудовании и его технические характеристики. Описаны правила проведения лабораторного контроля и сертификации молочной продукции. Изложены основные требования контроля качества переработки молока. Для специалистов молочной промышленности, а также всех, кто желает организовать производство по переработке молока. Книга может быть использована и в учебном процессе при подготовке студентов по специальностям 170600 «Машины и аппараты пищевых производств»», 271100 «Технология молока и молочных продуктов», 330500 «Безопасность технологических процессов и производств».



Кл.слова:
харчова промисловість  -- молоко
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського