Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (33)Тематичний інтернет-навігатор (22)Автореферати дисертацій (2074)Реферативна база даних (19436)Книжкові видання та компакт-диски (6352)Журнали та продовжувані видання (328)
Пошуковий запит: (<.>K=ХАРЧОВ$<.>+<.>K=ТЕХНОЛОГІЯ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 227
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   наукове видання   
1.

Andrew, R.
The CSS anthology [Electronic resource] : 101 essential tips, tricks & hacks / R. Andrew. - 2th. ed.. - Collingwood : SitePoint, 2007. - 400 p.
Переклад назви: Антологія CSS: 101 особлива порада, трюки і хаки

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


The CSS Anthology: 101 Essential Tips, Tricks & Hacks is a compilation of best practice solutions to the most challenging CSS problems. The third edition of this best-selling book, published in full color, has been completely revised and updated to cover the latest techniques and newer browsers, including Firefox 3 and Internet Explorer 8. It's the most complete question-and-answer book on CSS, with over 100 tutorials that'll show you how to gain more control over the appearance of your web page, create sophisticated Web page navigation controls, design for today's alternative browsing devices including phones and screen readers, and much more.



Кл.слова:
технологія -- браузер -- веб-сторінка -- інтернет

   Тип видання:   законодавчі матеріали   
2.

Arvanitoyannis, I. S.
HACCP and ISO 22000 [Electronic resource] : application to Foods of Animal Origin / I. S. Arvanitoyannis. - Chichester : Wiley-Blackwell, 2009. - 549 p.
Переклад назви: HACCP та ISO 22000: Додаток до продуктів тваринного походження

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Food Safety is an increasingly important issue. Numerous food crises have occurred internationally in recent years (the use of the dye Sudan Red I; the presence of acrylamide in various fried and baked foods; mislabelled or unlabelled genetically modified foods; and the outbreak of variant Creutzfeldt-Jakob disease) originating in both primary agricultural production and in the food manufacturing industries. Public concern at these and other events has led government agencies to implement a variety of legislative actions covering many aspects of the food chain. This book presents and compares the HACCP and ISO 22000:2005 food safety management systems. These systems were introduced to improve and build upon existing systems in an attempt to address the kinds of failures which can lead to food crises. Numerous practical examples illustrating the application of ISO 22000 to the manufacture of food products of animal origin are presented in this extensively-referenced volume. After an opening chapter which introduces ISO 22000 and compares it with the well-established HACCP food safety management system, a summary of international legislation relating to safety in foods of animal origin is presented. The main part of the book is divided into chapters which are devoted to the principle groups of animal-derived food products: dairy, meat, poultry, eggs and seafood. Chapters are also included on catering and likely future directions. The book is aimed at food industry managers and consultants; government officials responsible for food safety monitoring; researchers and advanced students interested in food safety.



Кл.слова:
харчова промисловість -- норми

   Тип видання:   підручник   
3.

Brown, I. J.
Cisco cookbook [Electronic resource] / I. J. Brown, K. Dooley. - Sebastopol : O'Reilly, 2003. - 885 p.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ




Кл.слова:
мережеве обладнання -- мережева технологія

   Тип видання:   навчальний посібник   
4.


C# [Електронний ресурс] / К. Ватсон [и др.]. - М. : Лори, 2005. - 879 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Здесь рассматриваются основополагающие вопросы, необходимые для начала работы на С#. В книге дается обзор С# и .NET Framework, рассказывается, что представляют собой эти технологии, какие причины побуждают ими пользоваться и каким образом эти технологии соотносятся между собой. Начнем мы с самого общего рассмотрения .NET Framework. Это новая технология, и она включает множество понятий, которые на первый взгляд кажутся хитроумными (так как .NET Framework использует принципиально новый подход к разработке приложений). Отсюда следует, что при обсуждении этой темы вам за короткий промежуток времени придется столкнуться с большим количеством новых понятий. Однако это неизбежно, поскольку знание основ крайне важно для понимания программирования на С#. В книге многие из этих тем будут рассмотрены повторно и более детально. Далее приводится упрощенное описание собственно языка С#; среди прочего будут рассмотрены его корни и черты сходства с C++. Наконец, вы познакомитесь с основным инструментом, который будет использоваться на протяжении всей книги,— Visual Studio.NET (VS).



Кл.слова:
програмування -- технологія -- підхід

   Тип видання:   підручник   
5.

Cap, F.
Mathematical methods in physics and engineering with Mathematica [Electronic resource] / F. Cap. - Boca Raton : CRC Press LLC, 2003. - 339 p
Переклад назви: Математичні методи у фізиці і техніці з Mathematica

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Nowadays, not only tackling the phenomena of physics, but also many issues in technology, engineering and production, oftentimes require complicated mathematical processing. Recently, a CEO of an industrial plant revealed that, through application of a boundary value problem of elastic stress, he was able to save 30 percent in material. It seems that close cooperation of sci- ence with technology and production is more relevant today than ever. Many processes of production and technology can be simulated through differential equations. Knowledge of these mathematical procedures and their applica- tions is therefore not only essential in theory for the student, but also vital for the practitioner, the engineer, physicist or technologist.



Кл.слова:
технологія -- математична обробка -- диференціальне рівняння

   Тип видання:   наукове видання   
6.

Chapman, M. R.
In Search of Stupidity [Electronic resource] : over 20 Years of High-Tech Marketing Disasters / M. R. Chapman. - New York : Apress, 2003. - 268 p.
Переклад назви: У пошуках Дурниці: Більше 20 років високотехнологічних катастроф маркетингу

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


This incisive, witty book looks at some of the most influential marketing and business philosophies in technology and, through hindsight, provides an educational and vastly entertaining examination of why they didn't work.



Кл.слова:
маркетинг -- технологія

   Тип видання:   науково-популярне видання   
7.
 


Corne, Jonathan.
Chest X-Ray made easy [Electronic resource] / Jonathan Corne, Kate Pointon. - 3th. ed.. - Amsterdam : Elsevier academic press, 2009. - 184 p
Переклад назви: Зручний рентген грудної клітини

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Translated into over a dozen languages, this book has been widely praised for making interpretation of the chest X-ray as simple as possible. It describes the range of conditions likely to be encountered on the wards and guides the doctor through the process of examining and interpreting the film based on the appearance of the abnormality shown. It then assists the doctor in determining the nature of the abnormality and points the clinician towards a possible differential diagnosis. It covers the common radiological problems the junior doctors are faced with starting with the appearance of the film, e.g. showing generalised shadowing or a coin lesion. It gives advice on how to examine an X-ray, how to check its technical quality and how to identify where the lesion is. All the X-rays are accompanied by a simple line diagram outlining where the abnormality is.



Кл.слова:
медицина -- рентген -- ортопедія -- медична технологія

   Тип видання:   енциклопедія   
8.


Encyclopedia of Food and Culture [Electronic resource] : in 3 vol. / S.H. Katz. - New York : Charles Scribner's Sons, 2003
Переклад назви: Енциклопедія їжі та культури

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ

Vol. 1 : Acceptance - Food Politics. - 720 p.

Vol. 2 : Food Production - Nuts. - 626 p.

Vol. 3 : Obesity - Zoroastrianism. - 712 p.


As the title implies, the encyclopedia discusses food in its relation to society. The 600 articles, arranged alphabetically, cover everything from the significance of Betty Crocker to bioactive food components. Chronological scope encompasses the Paleolithic origins of hunting and current trends such as comfort food and fusion cuisine. Length of the signed articles ranges from less than a page for most biographies (Birdseye, Clarence; Escoffier, Georges-Auguste) to more than 10 pages for Dairy products and Sensation and the senses. Some topics, among them Beer, France, and Fruit, are examined in series of subentries. See also references and current bibliographies are at the end of each entry, with some bibliographies containing Web sites. Interspersed throughout the text are boxes and sidebars on subjects such as genetically modified organisms, a controversial topic that is treated impartially. A box adjacent to the entry on Julia Child provides three quotations by Child. The best one is this advice: "No matter what happens in the kitchen, never apologize." The volumes also include tables with statistical information; for example, production, imports, and exports of butter by country.In addition to the set's 550 black-and-white photos and 50 maps, each volume has a section of color plates, an eclectic mix illustrating relationships between culture and food. A plate in volume 1 offers a detail of a Spanish still-life painting containing biscuits, a page from a Belgium biscuit catalog, and a photograph of a bread vendor in Central Asia. Interesting textual links between culture and food include a discussion of the problem of litter in the U.S. because of fast-food restaurants and the elevation of the chef, making "going to restaurants a combination of high theater and spectator sport." The contributors are listed in the appendix with affiliation and the articles they wrote. They include a number of U.S. academics but also Alan Davidson, the editor of The Oxford Companion to Food; the famous Paris bread baker, Lionel Poilane, who died last fall; Chef Fritz Blank of Deux Cheminees in Philadelphia; and cookbook author Elisabeth Lambert Ortiz. The appendix also has "Dietary Reference Intakes" and a "Systematic Outline of Contents," which is a good finding tool. The index is comprehensive, indexing minor names such as Marjorie Hendrick and the Watergate Inn, which are mentioned in the entry United States: Middle Atlantic. Criticisms are few. A general bibliography would have been useful because sometimes books mentioned in articles are not cited in the accompanying bibliographies. The ice cream entry says nothing about the great variety of flavors that are now in existence. The cookbook article fails to mention the effect of Erma Rombauer's Joy of Cooking on women in the twentieth century. Although this is an expensive resource, it is well worth the money. Recommended for all academic and public libraries that have patrons interested in food and culture.



Кл.слова:
їжа -- харчова технологія -- культура їжі

   Тип видання:   монографія   
9.


EU food law [Electronic resource] : a practical guide / ed. K. Goodburn. - Cambridge : Woodhead Publishing Limited ; Boca Raton : CRC Press LLC, 2001. - 256 p.
Переклад назви: Харчовий закон Європейського Союзу

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


EU food safety legislation has evolved over 30 years or so, reflecting a blend of scientific, social, political and economic factors. As a result, there has, at times, been little coherence in its development, resulting in over-complex and fragmented measures and lack of consistency. It is only recently that the EU has developed a clear policy framework for food law.



Кл.слова:
права споживачів

   Тип видання:   підручник   
10.

Fogg, B. J.
Persuasive technology: using computers to change what we think and do [Electronic resource] / B. J. Fogg. - San Francisco : Morgan Kaufmann Publishers, 2003. - 282 p.
Переклад назви: Переконлива технологія: використання комп'ютерів щоб змінити те, як ми думаємо і робимо

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


With compelling insights and illuminating examples, the author reveals how Web sites, software applications, and mobile devices can be used to change people’s attitudes and behavior.



Кл.слова:
комп'ютер

   Тип видання:   навчальний посібник   
11.
 



Food dehydration [Electronic resource] : a dictionary and guide / ed. J. G. Brennan. - Oxford : Butterworth-Heinemann, 1994. - 194 p
Переклад назви: Зневоднення їжі: словник і керівництво

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Drying is the oldest method of food preservation practised by man. Today the dehydration section of the food industry is large and extends to all countries throughout the world. Facilities range in size from simple sun driers to very large capacity, sophisticated drying installations. A very wide range of dehydrated foods is available including vegetables, fruits, meat, fish, cereal and milk products. Dehydrated soup and sauce mixes and complete meals made up of dried ingredients are also available. A great deal of research has been carried out to improve the quality and convenience of dehydrated foods. Many modern dried foods may be reconstituted quickly to yield products with food flavour and texture. Thus, they make an important contribution to the convenience food market. The book is made up of four parts. Part 1 covers the historical background and general principles of food dehydration by means of heated air, by contact with a heated surface, by the application of radiant, microwave or dielectric energy and by freeze-drying. In Part 2 information on drying phenomena methods and equipment is presented in dictionary form. A guide to the procedures and conditions used for drying specific foods is given in Part 3. An extensive list of references on aspects of food dehydration makes up Part 4. Should be a quick and easy source of information for persons working in this section of the food industry.



Кл.слова:
харчові технології -- дієтологія

   Тип видання:   науково-популярне видання   
12.

Frank, Randy.
How to Make Beer Like a Pro Complete Guide to Home Brewing - Even in Small Spaces [Electronic resource] : includes BIAB Apartment Brewing, Brewing Equipment, History, Processes, Sanitation, Home Brew Clubs and Laws by Country / Randy Frank. - [S. l.] : Ubiquitous Publishing, 2013. - 71 p
Переклад назви: Як професійно зробити пиво: докладне керівництво з домашнього броварства

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


This book is guaranteed to answer all your questions about home brewing! If you are just getting started, Randy Frank can help you. He goes over the history of home brewing, equipment, processes with steps, sanitation, clubs and laws by country, Brewing history, step by step processes such as extract beer brewing, partial mash, as well as all-grain beer brewing, cost and sanitation considerations, home brew kits, home brew equipment and sanitation, brewing clubs and home brewing laws by country and brewing in small spaces, as well as "BIAB" - which stands for "brew in a bag" - perfect for apartment dwellers looking to try home brewing. - it's all covered here in a concise, synthesized, easy to read format! DWHAHB! Don't Worry, Have A Homebrew! This is the mantra of home brewers. Because you need patience for home brewing and if you make mistakes, most can be overcome or if all else fails, start again with a new batch. The main thing is to learn from mistakes as you go. Once you learn the basics of home brewing there are many ways to add your own creativity. The investment is low and the reward is high as you will discover when you share your first great batch of beer with friends - and this book contains everything you need to confidently get started with the most up-to-date methods and information.



Кл.слова:
броварство -- харчове виробництво -- алкоголь

   Тип видання:   науково-популярне видання   
13.


Handbook of Minerals as Nutritional Supplements [Electronic resource] / ed. Stacey J. Bell. - Boca Raton : CRC Press, 2005. - 257 p
Переклад назви: Довідник із мінералів-харчових добавок

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


I would like to thank Gordon Wardlaw for reading and giving feedback on every chapter, and Elizabeth Joseph for a great deal of assistance with the reference aspects of the book preparation. I would also like to thank Emily Dy for help with references in the chapter on iron. In addition, I appreciate the help of ach of the following for comments on individual subjects: Michael Bergeron, Priscilla Clarkson, Steve Abrams, Connie Weaver, Greg Miller, and Greg Wiet. I also appreciate my wife, Janet, and children, David, Daniel, and Lisa, for allowing me the enormous amount of time it took to complete this writing. Finally, I want to express great appreciation to Stacey Bell for having the original concept for the book and helping me get it off the ground. I endeavored to present the issues in this book as honestly as I could, without trying to make any product supplier look better or worse than reality dictated. Even so, I do want to note the companies that have supported parts of my own mineral research: Albion Laboratories, Nutrition21, Glanbia, and Purac of America.



Кл.слова:
раціон -- дієтологія -- харчова промисловість

   Тип видання:   підручник   
14.

Harte, L.
Introduction to Bluetooth: technology, market, operation, profiles, & services [Electronic resource] / L. Harte. - Fuquay-Varina : ALTHOS, 2004. - 60 p.
Переклад назви: Вступ до Bluetooth: технологія, ринок, операції, профілі та сервіси

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


This guide explains the operation of Bluetooth devices, how the marketplace is growing for short-range wireless devices, and how Bluetooth compares with other technologies.



Кл.слова:
зв'язок -- блютус -- безпровідна мережа

   Тип видання:   науково-популярне видання   
15.
 


Heisch, Annette.
Oil and Vinegar [Electronic resource] / Annette Heisch. - [S. l.] : Silverback Books, 2004. - 64 p. - (Quick & Easy)
Переклад назви: Олія та оцет

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


A wonderful source of information about the origin, quality, shopping, storage, and use of these two staple ingredients. Along with many delicious recipes, you will also find helpful hints on how to create your own gourmet vinegars and oils.



Кл.слова:
гастрономія -- харчові технології -- олія -- оцет

   Тип видання:   енциклопедія   
16.

Henderson, H.
Encyclopedia of computer science and technology [Electronic resource] / H. Henderson. - Rev. ed.. - New York : Facts On File, 2009. - 580 p.. - (Facts on File Science Library)
Переклад назви: Енциклопедія комп'ютерних наук і технолгогій

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Provides a detailed examination of computer science and technology, including a chronology of significant events in computing, a listing of achievements in the field, and brief descriptions and contact information for important organizations in the computer field. Major corporations and organizations in the computer field are covered, as well as many new biographies.



Кл.слова:
комп'ютерна технологія -- комп'ютер -- комп'ютерна галузь

   Тип видання:   науково-популярне видання   
17.
 


Knight, Roger G..
Commodities and colonialism [Electronic resource] : the story of big sugar in Indonesia, 1880-1942 / Roger G. Knight. - Leiden : Brill, 2013. - 304 p. - (Verhandelingen Van Het Koninklijk Instituut Voor Taal-, Land- En Volkenkunde)
Переклад назви: Товари та колоніалізм: історія цукрового видобутку в Індонезії, 1880-1942

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


The book is a good read, and will be the text of reference for many years to come. It is impossible to think of a better guide through the intricacies of Java sugar than Knight.' Peter Boomgaard, KITLV, Leiden; University of Amsterdam; European University Institute, Florence



Кл.слова:
колоніальний визиск -- сировинна база -- харчова промисловість

   Тип видання:   словник   
18.

Ladygin, A. V.
Англо-русский пищевой словарь [Електронний ресурс] / A. V. Ladygin. - [Б. м. : б. в.], 2002. - 8 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Словарь представляет собой алфавитный список терминов, имеющих (в той или иной мере) отношение к пищевой промышленности (сырью, технологии, методам анализа, оборудованию и т. д.), а также приготовлению пищи, и не претендует на полноту и абсолютную точность.



Кл.слова:
харчова промисловість

   Тип видання:   наукове видання   
19.


Managing data mining technologies in organizations [Electronic resource] : techniques and applications / ред. P. Pendharkar. - Hershey : Idea Group Publishing, 2003. - 288 p
Переклад назви: Управління технологіями інтелектуального аналізу даних в організаціях: методи та програми

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


This book details the state-of-the-art data mining research, which reflects in a potpourri of chapters that demonstrate diverse use of techniques and their applications for data mining.



Кл.слова:
дослідження -- додаток -- аналіз даних

   Тип видання:   зб. статей   
20.


MSTIoE 2018-3 : 3-rd East European Conference on Mathematical Foundations and Software Technology of Internet of Everything [Електронний ресурс] = MSTIoE 2018-3 : 3-тя Східно-Европейська конференція Математичні та програмні технології Internet of Everything (16-18.04.2018, Kyiv - Київ) : proceedings - Збірник матеріалів / , голов. ред.О. С. Бичков ; Taras Shevchenko National University of Kyiv, Software Systems and Technologies Department, University LeMann (France, LeMann), University of Library Studies and Information Technologies (Bulgaria, Sofia), University of Library Studies and Information Technologies (Bulgaria, Sofia). - [Б. м. : б. в.], 2018. - 75 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Текст у форматі PDF 1.31 Мб


У збірнику узагальнені матеріали конференції, яка проходила на базі кафедри програмних систем і технологій (ПСТ) Київського національного університету імені Тараса Шевченка 16-18.04.2018 року. В матеріалах висвітлюються актуальні питання розвитку теорії та практики програмування Internet of Everything (Всеохоплюючий інтернет, IoE) та розвітку суміжних технологій.

Збірник розрахований на представників бізнесу та державних органів, викладачів та наукових працівників, аспірантів, студентів які займаються питаннями програмування Інтернет-додатків та розвитку інформаційних технологій в цілому.



Кл.слова:
інноваційні технології -- інформаційна технологія -- автоматизовані системи -- програмне забезпечення
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського