До 100-річчя Національної академії наук України та Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського


 Партесна творчість в Україні XVII–XVIII століть (за каталогом Н. О. Герасимової-Персидської) (2023)

адреса матеріалу: http://irbis-nbuv.gov.ua/everlib/item/er-0004810

Колекція: Музична спадщина України Національна бібліографія
Тип реcурсу:
 Книга  Каталог, Довідник
  

Назва(и):
ПАРТЕСНА ТВОРЧІСТЬ В УКРАЇНІ XVII–XVIII СТОЛІТЬ (ЗА КАТАЛОГОМ Н. О. ГЕРАСИМОВОЇ-ПЕРСИДСЬКОЇ)
Editors:
ІВЧЕНКО Лариса Василівна
СТЕПЧЕНКО Ольга Петрівна
РУДЕНКО Людмила Григорівна
КЛИМЕНКО Еріка Станіславівна
Дата(и):2023
ISBN:978-966-02-5159-5 (серія), 978-617-14-0147-1 (загальний, електронне видання), 978-617-14-0148-8 (Ч. 1., електронне видання)
DOI:

У виданні представлено кодикологічний та музично-джерелознавчий описи восьми комплектів поголосників з київської колекції партесної музики, що зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. До них Н.О. Герасимова-Персидська створила інципітний каталог, в якому початкові фрагменти нотного тексту духовних творів переведено з київської квадратної нотації в сучасну та зведено в партитуру. Оскільки ця робота вченої довгі роки знаходилася в рукопису, було вирішено доповнити її кодикологічними та музично-джерелознавчими описами рукописних книг і в такий спосіб репрезентувати якнайширшому загалові користувачів. Видання складається з передмови, наукового дослідження, кодикологічних та джерелознавчих описів рукописних книг, що належать до київської колекції партесної музики, описів музичних творів за інципітним каталогом Н.О. Герасимової-Персидської, довідково-допоміжного апарату, списку літератури та списку скорочень. Низку творів з київської колекції партесної музики вже введено до наукового та виконавського обігу дякуючи діяльності Н.О. Герасимової-Персидської, але більшість їх залучається до суспільного простору вперше. Відповідно до задуму упорядників, нотні тексти інципітів подано не фотографічно з рукопису вченої, а набрано за допомогою програми нотної графіки. Зважаючи на великий обсяг зазначеної праці, її умовно поділено на три частини, аналогічно до інципітного каталогу вченої – по три комплекти поголосників у двох частинах, два у третій.

Видання призначене для дослідників української культури, музикознавців, мистецтвознавців, хорових диригентів, педагогів, істориків, джерелознавців, бібліотекознавців, бібліографів, працівників музеїв, нотних видавництв і може стати частиною зведеного каталогу пам’яток української музичної культури.


Опис документа:

Партесна творчість в Україні XVII–XVIII століть (за каталогом Н. О. Герасимової-Персидської) : каталог / відп. ред.: Л. В. Івченко, О. П. Степченко ; уклад.: Л. Г. Руденко, Е. С. Клименко. – Київ: НБУВ, 2023. – 328 с. – (З історії музичної спадщини України)978-966-02-5159-5 (серія). – 978-617-14-0147-1 (загальний, електронне видання). – 978-617-14-0148-8 (Ч. 1., електронне видання). – URL: http://irbis-nbuv.gov.ua/everlib/item/er-0004810


 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського