До 100-річчя Національної академії наук України та Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського




Біографістика  





Краєзнавство  



Джерелознавство  

Історія  


Політологія  

Держава і право  

Пам’яткознавство  

Заклади культури та історичної пам’яті  

Культура. Мистецтвознавство  













Природознавство  







Коваленко Г. Українська історія (1919)

адреса матеріалу: http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/0002006


Тип рерусу: Книги

Країна:Україна
Мова(и):Українська

Назва(и):
УКРАЇНСЬКА ІСТОРІЯ
Автор(и):Коваленко Григорій
Дата(и):1919

Колекції:
  • УКРАЇНОМОВНА КНИГА

  •  Переглянути документ   


    Опис документа:

    Коваленко, Григорій.

    Українська історія : від найдавніших до наших часів... / Г. Коваленко. – 6-е изд., доп. – Київ: книгар. Є. Череповського, 1919. – 232 с. : іл.


    Першим серед авторів навчальних книг з історії України Г. Коваленко зробив короткий огляд всесвітньої історії. У вступі, на сорока сторінках написаного гарною українською мовою тексту автор виклав події, що відбувалися у світі від появи людини і до кінця І тисячоліття нашої ери. І хоча розповідь займає дуже мало місця, вона не справляє враження стислого, схематичного переказу. Це самостійне переосмислення світового історичного процесу талановитим майстром художнього слова, зроблене з великою майстерністю й написане дохідливою мовою дитячого письменника. Такий вступ дає можливість дітям і малоосвіченим дорослим відчути історію України частиною історії людства, порівнювати, протиставляти, робити висновки. Значна частина книги присвячена розвитку української культури. Бо, на думку автора, з усіх скарбів найцінніший, який зостався народові, — це його слово; воно не дало зовсім загинути народові, воно врятувало його. Україна втратила все: автономію, свої виборні уряди, суди, інтелігенцію, освіту. Лише народ у своїй усній творчості зберіг українську мову та надії на відродження.


    Довідки про авторів:

     КОВАЛЕНКО ГРИГОРІЙ ОЛЕКСІЙОВИЧ

    Пов'язані документи:


  • Україномовна книга у фондах Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, 1798-1923 : бібліогр. покажч. : в 3 т. Т. 2. 1912-1923 (2003)

  • Теми:

  • Історія України

  •  

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського